Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 47

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46   

Frankrike
2007-47 s 3-4  
"Sarkozy håller låg profil i stridens hetta" hela artikeln
Den vanligtvis frispråkige, högröstade och kamplystne Sarkozy har valt att ligga lågt i striden mot landets strejkande offentliganställda, studenter och oppositionella. Han räknar med att en lågmäld hållning ska visa sig effektiv i hans första inrikespolitiska kris. Transportarbetarna protesterar mot att Sarkozy vill sätta punkt för ett system som tillåter de anställda att gå i pension med full ersättning vid 50 års ålder. Sarkozy ser striden som en ideologisk kamp mellan regeringen och de militanta fackliga ledarna.

EU
2007-47 s 4  
"Den enhetliga marknaden fungerar inte riktigt som den ska."
EU har pekat ut 23 "illa fungerande" ekonomiska sektorer, från transporter till telekommunikationer, i arbetet med att gjuta liv i den regionala, enhetliga marknaden och exportera unionens regelverk till andra regioner. Många handelhinder återstår att riva i det utvidgade EU med 27 medlemsländer. Europeiska investerare möter ofta restriktioner när de försöker köpa i andra EU-länder.

2007-47 s 8
"Den högerextrema partigruppen i EU-parlamentet har brutit samman"  hela artikeln
När Bulgarien och Rumänien blev EU medlemmar vid årsskiftet blev det tillräckligt med mandat för att bilda en högerextremistisk partigrupp i EU-parlamentet kallad "Identitet, tradition och suveränitet". Nu har fem rumänska ledamöterna hoppat av och då finns bara 18 kvar vilket är två för lite för att få de förmåner som en partigrupp har. Orsaken var att deras italienska kollega Alessandra Mussolini likställt hela Rumäniens befolkning med kriminella zigenare. Hon hade godkänt en snabbavvisning av åtskilliga rumäner från Italien sedan en rumänsk zigenare funnits skyldig till mord på en italiensk kvinna. I en intervju sa hon att "rumänerna gjort kriminaliteten till en livsstil".

2007-47 s 11
"EU fortsätter att förhandla med Turkiet"
EU-kommissionens kansli meddelar att unionen fortsätter medlemskapsförhandlingarna med Turkiet nästa månad trots att en del medlemsländer, bland annat Frankrike, har starka invändningar. EUs utvidgningskommissionär, Olli Rehn, att den 18 december blir det förhandlingar om hälsovård, konsumentpolitik och transporter.

Tyskland
2007-47 s 5
"Merkel koalition är hårt ansatt"  hela artikeln
Socialdemokraten och vicekanslern Franz Müntefering avgick i förra veckan. Han har verkat som en stabiliserande kraft i regeringskoalitionen mellan socialdemokrater och kristdemokrater. Nu är oron stor att samarbetet blir svårare sedan socialdemokraternas vänsterkant upplever ett uppsving. Utrikesminister Franz-Walter Steinmeier blir ny vicekansler.

Lettland
2007-47 s 6-7
"Lettlands starka tillväxt ökar devalveringsrädslan"
Baltstaternas ekonomier är överhettade, de växer så fort att priserna exploderar påspädda av låga lånekostnader och ökande energipriser. Inflationstakten i Lettland låg förra månaden på över 13 %. ECB tvivlar på att Lettland kan fatta de svåra beslut som krävs för att bromsa in ekonomin. Landet skulle behöva devalvera valutan men samtidigt skulle detta hindra en euroanslutning under många år.

Italien
2007-47 s 8
"Berlusconi upphör aldrig att förvåna"
Silvia Berlusconi upplöser sitt parti Forza Italia! Som han lett i 14 år och bildar ett nytt parti som enligt hans förhoppningar ska bli en bredare rörelse kallad Folket för Frihetspartiet. Forza Italia! har använt de senaste dagarna till att samla in underskrifter för en petition som kräver att Romano Prodis mitten-vänsterregering ska avgå.

Kroatien
2007-47 s 9
"Raka vägen till Europa"
Kroatien låg i ruiner för bara tio år sedan men nu närmar sig detta mönsterland på Balkan mycket snabbt medlemskap i EU. För drygt tio år sedan slets Kroatien sönder av krig som skördade 13000 kroatiska liv och lade ekonomin i ruiner. Idag är landets 4,4 miljoner invånare på god väg att bli medlemmar i NATO och Europeiska Unionen öppnar sina portar 2010 eller 2011. Ekonomin växer med 4,8 procent och i oktober valdes Kroatien in som icke permanent medlem i FNs säkerhetsråd. Det är imponerande särskilt om man jämför med grannländerna. Bosnien och Serbien lider fortfarande av sviterna från 1990-talet: hjärnflykt, ineffektiva och inkompetenta byråkratier, dålig infrastruktur och en kvardröjande bitterhet mot omvärlden. På söndag är det val till parlamentet.

Kosovo
2007-47 s 10-11
"Kosovofrågan blir allt hetare"
Rysslands stöd till Serbien kan leda till en allvarlig kris om bara några veckor. USA och EU försöker få Kosovo att vänta med en unilateral självständighetsförklaring. I tisdags började den sista förhandlingsfasen i Bryssel med medlare från USA, EU och Ryssland. Den leds av den erfarne tyske diplomaten Wolfgang Ischinger.

USA
2007-47 s 11
"Obama tar täten"
Barack Obama har gått förbi favoriten Hillary Clinton i delstaten Iowas demokratiska nomineringskampanj, enligt en aktuell opinionsmätning. Iowa är den delstat som arrangerar de första nomineringsvalen den 3 januari. Tre av de demokratiska kandidaterna har chans att vinna där men Obama är i täten för Clinton och senator John Edwards.

Nordkorea
2007-47 s 11
"Kims söner syns både här och där"
Nordkoreas Kim-söner verkar inte vara särskilt hemkära. I fjol sågs en av Kim Jong Ils söner besöka en Eric Clapton konsert. Den äldste sonen, Kim Jong-Nam som vid ett tillfälle ertappades på väg till Disneyland i Tokyo med falskt pass, siktades i Paris i förra veckan.

USA
2007-47 s 12
"Al Gores gröna dröm"
Al Gore vann nyligen Nobels fredspris därför att han har fått världen att tänka grönt. Han har emellertid också visat att han vet ett och annat om ett annat slags grönt: den amerikanska dollarn. Sedan 2000 har Gore förvandlat sig till en eftersökt konsult med ett nettovärde på uppskattningsvis hundra miljoner dollar. Han anlitas av Google, är styrelsemedlem i Apple och nyutnämnd partner hos riskkapitalbolaget Kleiner Perkins Caufield & Byers i Silicon Valley som tjänat miljarder på att investera i ett tidigt skede i Netscape, Amazon och Google. Gore hade nog aldrig blivit styrelsemedlem om han tänkte ställa upp i presidentvalet och därigenom riskerade att utsättas för en offentlig granskning.
Hela artikeln i Newsweek.

Israel, Palestina
2007-47 s 14-15
"Stor uppslutning i Annapolis"
Ju fler deltagare desto större legitimitet, anser arrangörerna av nästa veckas fredskonferens om Mellanöstern. USA har bjudit in 50 länder och institutioner, inklusive Saudiarabien och Syrien. President Bush ringde personligen upp den saudiske kungen, Abdullah i tisdags.

Pakistan
2007-47 s 15-16
"Musharraf låter sig inte rubbas"
Undantagstillståndet i Pakistan ställer till det för USA som har begränsade möjligheter att få det allierade landet att återinföra demokratiskt styre. Musharraf vägrar att följa USAs uppmaningar. Han säger att undantagstillståndet behövs för att bekämpa landets allt mäktigare islamister. Den politiska oppositionen menar att rättvisa val inte kan arrangeras så länge tusentals oppositionella sitter i fängelse och att de politiska partierna nekas rätten att hålla möten.

2007-47 s 17-19
"Som man bäddar får man ligga"
Pakistans aktuella bekymmer ingår i en lång tradition av instabilitet som grundlades redan före nationens födelse. Muslimerna lärde aldrig demokrati menar artikelförfattaren Sumit Ganguly, professor i statskunskap i USA. Bristen på demokratisk övning fick dramatiska konsekvenser när Pakistan föddes. Vid tiden för Indiens delning 1947 var det knappt någon av Muslimska förbundets ledande medlemmar som upplevt demokrati. Det nyfödda Pakistan splittrades i sekteristiska regionala - och klassklyftor. Religionen var inte till någon hjälp när det handlade om att administrera ett så väldigt diversifierat land nä kolonisatörerna väl hade givit sig av. Pakistans byråkrater och politiker var som väntat inte uppgiften vuxna. Till skillnad från sin indiska motsvarighet vägrade den pakistanska militären från allra första början att underordna sig civil kontroll och militären kom att styra Pakistan i 32 av de kommande 49 åren. De tror sig vara ensamma om att garantera nationens säkerhet. Indiens civila regering lyckades snabbt erövra stor legitimitet vilket kollegerna i Pakistan aldrig lyckades med. I Pakistan samverkade impopulära regeringar, svaga civila institutioner och en aggressiv officerskår till att förstärka militärens dominans. Följden är att Pakistan fortfarande lider av utbrett sekteristiskt våld, stora områden som inte kontrolleras av staten, stora samhällsbrister och dåligt utbildningsväsen.
Originalartikel i Newsweek eller här.

Bangladesh
2007-47 s 19
"Många saknas i Bangladesh"
Räddningsarbetare fortsätter att försöka nå fram till isolerade områden vid den bangladeshiska kusten för att hjälpa miljontals överlevare efter cyklonen Sidr som har dödat minst 3000 människor. Experter befarar att den slutliga dödssiffran kan bli uppemot 10 000 eller mer. Tre miljoner överlevande behöver hjälp med mat, mediciner och tak över huvudet.

Hongkong
2007-47 s 20-21
"Dragkamp mellan två tuffa tanter"
Ett fyllnadsval i Hongkong handlar i förlängningen om territoriets framtid. Den ena damen är Anson Chans, en före detta chefstjänsteman som eftersträvar full demokrati så fort som möjligt. Den andra är Regina Ip, före detta säkerhetsminister som stöds av partier som står nära centralregeringen i Beijing. Ip har just återvänt till Hongkong efter att ha avlagt en Mastersexamen vid Stanforduniversitetet i USA. Tiden utomlands har lärt henne att det är "bättre för regeringen att ha folkets mandat". Mycket har förändrats de senaste fyra åren. 2005 avgick den hjärtligt avskydde chefsministern, Tung Cheehwa, efter påtryckningar från Beijing och Hongkongs ekonomi har satt ny fart.

Kambodja
2007-47 s 21
"Snaran dras åt"
Fem tidigare högt uppsatta ledare för Röda Khmerernas regim i Kambodja på 1970-talet är nu häktade och väntar på rättegång i den FN-stödda folkmordstribunalen i Phnom Penh. Den 76-årige Khieu Samphan greps på sjukhuset dit han förts förra veckan efter en stroke. Röda Khmerernas regim 1975-1979 beskylls för att ha orsakat upp emot 1,7 miljoner människors död i svält, sjukdomar, överansträngning och avrättningar. För snart två veckor sedan arresterades Ieng Sary, som var Röda Khmerernas utrikesminister och dennes hustru Ieng Thirith som var socialminister, båda åtalade för brott mot mänskligheten.

Burma
2007-47 s 22
"Asean fortsätter att tolerera Burmas generaler"  Hela artikeln
Asiens ledande politiker samlades i veckan för ett toppmöte där den regionala integrationen klimatförändringen stod högst på dagordningen. Den sjudande politiska krisen i Burma låg som en skugga över förhandlingarna. Aseans generalsekretare klargjorde att man inte tänker suspendera Burma. Aseans oförmåga att påverka Burma har avslöjats av krisen i Burma menar representanter för närvarande stormakter i väst.

Kina
2007-47 s 23-24
"Varning för muck!"
Mellan 1995 och 2005 lämnade ungefär 7 miljoner soldater armén. En reservarmé av arbetslösa före detta soldater oroar Kinas ledare. Deras främsta klagomål gäller problemen att återanpassa sig till ett civilt liv. Ofta skickas de tillbaka till sina byar där det knappt finns några arbetstillfällen. Det har varit stora demonstrationer och sittstrejker. Bondesoldaterna är regeringens största huvudvärk. De får lära sig idealism och självuppoffring i armén och återvänder till arbetslöshet och en landsbygd svårt härjad av korruption. Före detta bondesoldater står ofta i förgrunden vid bondeoroligheter. Partiet måste akta sig!

Bolivia
2007-47 s 24-25
"Den uppskjutna revolutionen"
Efter 15 månader av förhandlingar har Bolivias konstituerande församling inte kommit närmare en överenskommelse om en ny konstitution för landet. President Morales anhängare i det socialistiska MAS-partiet har visserligen majoritet men inte den tvåtredjedelsmajoritet som krävs för att på egen hand skriva om konstitutionen. Bakom käbblet står en kamp om pengar. Oppositionen är starkast i landets östra delar där naturgasfyndigheterna finns och vill därför inte ha någon ändring av regionernas autonomi. Regeringen vill ha en starkare kontroll över pengarna från gasen. Oppositionsledarna är förskräckta över Morales täta band till Venezuelas socialistiske president Hugo Chávez. Men Morales popularitet kvarstår. Opinionsundersökningar visar att han stöds av minst 60 % av bolivianerna.

Sudan
2007-47 s 25-27
"Fred men missämja i södra Sudan"
För två år sedan vann södra Sudan autonomi i en fredsuppgörelse med centralregeringen efter decennier av krig. Nu har de vinnande rebellerna makten. Ledarna för Sudanska folkets befrielserörelse, SPLM anklagas nu själva för passivitet, korruption, stamtänkande och polisbrutalitet av det egna folket. I södra Sudans huvudstad, Juba, finns en del där nyblivna regeringsministrar och tjänstemän lever ett överdådigt lyxliv samtidigt som förhållandena i vissa av stadens slumområden är värre än flyktinglägren i Darfur. Trots att regeringen fått nästan 3 miljarder dollar i oljeintäkter de senaste två åren är infrastrukturen i stort sett lika eländig som tidigare. Pengarna har bland annat använts till att utöka den offentliga sektorn och sätta 300 000 personer på lönelistorna. Det betyder inte alltid att de utför tjänster, även barn till tjänstemän ingår. De bästa jobben ges till medlemmar av de mäktigaste stammarna och till tidigare flyktingar från västvärlden som återvänder. 40 % av södra Sudans årliga budget på 1,4 miljarder dollar går till den tidigare rebellmilisen för att omforma denna till en modern armé.

Somalia
2007-47 s 27
"Ännu en bortglömd katastrof"
Den värsta humanitära krisen i Afrika pågår inte i Sudan utan i Afgooye, läng en 30 km lång asfaltväg i Somalia. Vägen är en korridor av misär som delas av 200 000 flyktingar som trängs i överbefolkade läger där maten tar slut i rask takt. FN-personal i Somalia säger att landet har en högre undernäringsfrekvens, mer blodigt våld och färre hjälparbetare än Darfur. De ständiga striderna i Mogadishu mellan övergångsregeringen och de islamistiska upprorsmännen har drivit mängder av desperata människor på flykt från huvudstaden mot Afgooye där ett 70-tal läger bestående av hyddor av kvistar och plastskynken har vuxit upp på nolltid. Människorna är hungriga, utsatta, sjuka och döende. Ända sedan övergångsregeringen sattes upp förra året har den slagits mot upproriska som är en blandning av militanta islamister som för ett "heligt krig", rivaliserande klaner och familjer som vill ha mer egen makt än regeringen erbjuder och andra som tidigare profiterade på den rådande anarkin och nu fruktar ordningen i landet. Eländes, elände ända sedan oktober 1993 då USA drog sig ur landet sedan Somalias milis skjutit ner två Black Hawk helikoptrar i Mogadishu.
Artikeln i N Y Times eller här.

Samhälle, Angola
2007-47 s 28-29
"Häxjakt på barn"
I delar av Angola, Kongo-Kinshasa och Republiken Kongo blir ett stort antal barn anklagade för häxeri, de misshandlas och överges. Ofta sker detta som en förevändning för föräldrar och släktingar att slippa försörja eller ta hand om dem. Det är en vanlig tro i Angolas dominerande Bantu-kultur att häxor kan kommunicera med de dödas värld och suga upp eller "äta" andra människors livskraft. Vuxna häxor sägs förtrolla barnen genom att ge dem mat, för att sedan gengälda tjänsten genom att offra en familjemedlem. Häxjakterna har ökat sedan fäderna blev oförmögna att sörja för barnen. Två fall nyligen upprörde myndigheterna i Luanda. En mor förblindade sin 14-åriga dotter med blekmedel för att "befria henne fråm hennes onda visioner". En far injicerade batterisyra i sin 12-årige sons mage för att han fruktade att sonen var en häxa. Så kallade helbrägdagörare tar bra betalt för att "bota" de häxdrabbade barnen. Medicinmännen har tusentals kunder årligen. I kyrkorna finns det siare som hävdar att de kan driva ut onda andar. Men de kan också brännmärka barn som häxor. De sägs ha förhäxats till att begå mord. Då vågar inte ens polisen hjälpa barnen mot dess misshandlande föräldrar. Artikel i NY Times eller här.

Nutidshistoria
2007-47 s 30-31
"Ett stycke eko-historia"
Datoriserade undergångsvisioner. Oljan tar slut, ekonomin kraschar, civilisationen hotas av knockout. Med "Tillväxtens gränser" publicerade Romklubben 1972 alla framtidsskeptikers heliga skrift, den mest framgångsrika och inflytelserika miljöboken sedan bibelns skapelseberättelse. Denna datorsimulering i bokform blev den första eko-bästsäljaren någonsin och kom att prägla sjuttiotalets samhällsklimat som inget annat verk. Datorsimuleringens prognoser sträcker sig från 1900 till 2100 och undersöker fem faktorer: jordens befolkningsutveckling, industriproduktion, livsmedelsförsörjning, naturresurser och miljöförstörelse. Konklusionen var att "bara om produktionen per capita och befolkningstalen håller sig konstanta och förbrukningen av naturresurser sänks till en fjärdedel, jan mänskligheten undkomma en katastrof. I andra fall hotar global hungersnöd och industriellt sammanbrott under 2000-talet." Bokens budskap om "nolltillväxt" fick snabb och stor spridning.