Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 11

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10     

EU, Migration, Klimathotet
2008-11 s 3-4
"Europas ledare varnas för kraftigt ökad invandring"  hela artikeln
En alarmerande rapport presenterad av EUs utrikespolitiske chef, Javier Solana, visar att omkring 2020 när klimatförändringen börjar orsaka brist på mat och vatten, provocera naturkatastrofer och undergräva den politiska stabiliteten i fattigare grannländer kommer människor, särskilt de boende nära Afrikas kuster och Mellanöstern att ta sig till Europa. 2050 kan 5 miljoner människor ha påverkats. På tisdagens toppmöte diskuterade EU-ledarna målet att minska koldioxid utsläppen med 20 % till 2020.

EU
"EU uppgraderar Kina"
2008-11 s 4
Bryssel anpassar sig till den nya maktbalansen och fördjupar kontakterna med Kina ledare. EU ska skicka en grupp erfarna politiker och strateger till Beijing nästa månad för överläggningar om klimatförändringar, EUs handelsunderskott gentemot Kina och andra ekonomiska frågor. Den leds av EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso. Målet med resan är att höja relationerna mellan EU och Kina till samma nivå som USA har.

Spanien
2008-11 s 4-5
"Den bittra valkampanjen slutade i socialistisk seger,"
Set styrande socialistpartiet i Spanien vann söndagens allmänna val vilket ger premiärminister José Luis Zapatero ett nytt mandat att genomföra sina sociala, kulturella och politiska reformer. Han menar att han fått godkänt för djärva beslut som att dra tillbaka Spaniens styrkor i Irak, mera autonomi till Spaniens uppstudsiga regioner, liberalare skilsmässolagar och legaliseringen av samkönade äktenskap. Socialisterna måste bilda allianser med några mycket mindre partier.

Frankrike
2008-11 s 6-7
"Sarkozy struntar i spelreglerna"
Hans frispråkiga stil är ovanlig och impopulär och den kan förstöra hans presidentskap. 56 % tycker inte att han "fullgör presidentfunktionerna på ett fullgott sätt". Den socialistiska oppositionen som har varit djupt splittrad ända sedan Sarkozys seger i presidentvalet är nu en stark utmanare mot UMP-partiet, även i högerfästen som Marseille. Den mest kritiserade är Sarkozys talskrivare Henri Guaino. Frågan är om Sarkozy förmår återvinna den förlorade glansen. För detta krävs att den känsla av oövervinnlighet som segern presidentvalet gav honom mildras med tiden.

 

2008-11 s 8
"Vänstern går framåt i Frankrike"
Bakslag för Sarkozy i den första omgångens lokala val. Socialisternas generalsekreterare François Hollande kan erövra ledarskapet i departementet Corrèze. Högerextrema Nationella fronten med Le Pens dotter i spetsen besegrades med tydlig marginal av en vänsterrepresentant.

Serbien
2008-11 s 8
"Ödesdigert nyval i Serbien"
Serbiens president, Boris Tadic, meddelade att han kommer att utlysa nyval på grund av premiärministerns beslut att upplösa regeringskoalitionen. Premiärminister Vojislav Kostunicas motiv för att upplösa regeringen var att han inte längre kan styra en koalition som inkluderar Tadics västsinnade Demokratiska parti. Politiska bedömare tror att Kostunica försöker alliera sig med Tomislav Nicolics Radikala Parti som är det största i det serbiska parlamentet. Nicolic menar att Serbien måste vända sig från Väst därför att det har berövats Kosovo.

Ryssland
2008-11 s 9
"Ingen skillnad säger Putin"  hela artikeln
President Vladimir Putin säger att västmakterna inte ska tro att relationerna med Ryssland blir lättare under hans efterträdare. Medvedev är en lika god nationalist som han själv och kommer att försvara Rysslands intressen internationellt. Putin beskyller också väst för att försöka ersätta FN med Nato. En oändlig utvidgning av det militära blocket idag när det inte finns någon konfrontation mellan två fientligt sinnade system är obegripligt och skadligt. Ryssland anser att Kosovos självständighet kan underblåsa separatistiska rörelser framför allt i det forna Sovjetunionen.

2008-11 s 10
"Lite mer flärd i Kreml"
Rysslands blivande första dam gillar mode, sällskapsliv och konst. Svetlana Medvedev är utbildad ekonom men gav upp sin karriär när parets enda barn föddes 1996. Hon träffade sin man redan i sjunde klass. Hon har många vänner bland kultureliten. Hon är extremt välklädd och ser alltid elegant ut. Hennes intresse för konst och mode sammanfaller med ökat internationellt intresse för rysk konst som inbringar stora summor på auktionshusen i New York och London.

Europa
2008-11 s 10-12
"Var slutar Europa"  hela artikeln
Länderna i Kaukasien tycker att de tillhör Europa och de skulle gärna bli medlemmar i EU. Österrikiskan Benita Ferrero-Waldner, som är EU-kommissionär för utrikes relationer och omvärldspolitik besöker regelbundet EUs grannländer, från Marocko, Egypten och Jordanien, Israel eller Ukraina ända bort till de kaukasiska republikerna Armenien, Georgien och Azerbajdzjan. Hon kräver mera demokrat och lovar i gengäld "stabilitet, säkerhet och välstånd". Till och med muslimska ledare håller inne sin ilska när denna kvinna tar dem i upptuktelse. Hon vill skapa en "ring av goda vänner" av 12 länder i EUs grannskapsprogram för att lättare hålla både terrorister och oönskade invandrare på avstånd, och redan belönat dem med åtta miljarder euro. Ytterligare 12 miljarder utlovas för de kommande sex åren. Helst vill vännerna emellertid bli fullvärdiga medlemmar i unionen.

Armenien
2008-11 s 12-13
"Oroväckande rapport från Kaukasien"
Det blodiga våldet i Armenien oroar både Ryssland och västmakterna. Rapporten om fuskval, korrumperade byråkrater och döda demonstranter påverkar hela Kaukasien, en region med stor betydelse för energisäkerheten i Europa. I det armeniska presidentvalet den 19 februari fick den sittande premiärministern Serzj Sarkisian, tack vare stödet från partiska medier och delvis manipulerad rösträkning, 53 % av rösterna. Han stöddes av den nuvarande presidenten, Robert Kocharian. Regeringen tolererade de fredliga protesterna i elva dagar men sedan sattes polisen in. När detta inte räckte satte Kocharian in armén. Åtta människor dödades, bilar stacks i brand och butiker plundrades.

Georgien
2008-11 s 13
"Moskva uppmuntrar utbrytarna"
Moskva stärker banden till de separatistiska regionerna Abchasien och Sydossetien i Georgien. De båda regionerna har, med Kosovo som förebild, ansökt om att deras oberoende ska erkännas. Ryssland vill gärna visa vilka konsekvenser Kosovos självständighet får i det postsovjetiska territoriet. Detsamma gäller Transdjnestr i Moldavien.

Kosovo
2008-11 s 15
"Ingen ekonomisk blockad"
Serbien har meddelat att det, trots att det ogillar Kosovos självständighetsförklaring, inte kommer att försöka undergräva Kosovos bräckliga ekonomi med ekonomiska sanktioner. Före Pristinas självständighets deklaration den 17 februari hade Belgrad varnat för att använda alla tillgängliga, ekonomiska, politiska och diplomatiska medel för att hindra Kosovo från att bryta sig loss från Serbien.

Uganda
2008-11 s 15
"Rebellerna får stanna hemma"
Ugandas president Museveni uppger att rebeller tillhörande Herrens motståndsarmé (LRA) som skulle ställas inför rätta vid Internationella brottmålsdomstolen åtalade för våldtäkt, stympning och mord, i stället kommer att ställas till svars i ugandiska domstolar. Enligt krav från rebellernas offer.

USA
2008-11 s 16
"Toppmilitär avgick i förtid"
USAs högste befälhavare i Mellanöstern, amiral William Fallon, vars åsikter om politiken i Iran och i andra frågor tycks strida mot Bushregeringens, avgår i förtid från sin post. Själv menade han att uppfattningen att det fanns meningsmotsättningar gjorde det svårt för honom att tjäna USAs intressen effektivt.

2008-11 s 16-17
"Det är inte tal om något "dream team"
Barack Obamas bristande erfarenhet av säkerhetsfrågor gör att han inte duger som Hillary Clintons vicepresident i presidentvalet i november. Den som utnämns till vicepresident måste vara beredd att ta över posten som överbefälhavare. Obama menar att den som själv ligger tvåa ska inte prata om vem som ska vara vicepresident. Debattläget hårdnar och särskilt om huruvida resultatet i Florida och Michigan ska räknas eftersom valen där inte hölls enligt tidtabellen. Clinton vann båda delstaterna. Om det räknas hamnar Clinton plötsligt i ledningen.

2008-11 s 17
"Fördel Obama"
Senator Barck Obama vann tisdagens primärval i Mississippi, varmed han ökade försprånget över senator Hillary Clinton. Han fick ett överväldigande stöd (90 %) av det svarta väljarna och en tredjedel av de vita. Denna seger bekräftar ytterligare att han har ett mycket starkt väljarstöd i sydstaterna.

Israel, Palestina
2008-11 s 17-18
"Problemet Gaza"
Israeler och palestinier sitter fast i ett dödligt dödläge och islamister vägrar att bli krossade. En av de mycket ofullkomliga, hemmagjorda men många Qasamraketerna orsakade det första civila, israeliska dödsfallet sedan i maj i fjol. Reaktionen från Israel var ett kombinerat luft- och markanfall som dödade minst 1110 palestinier under fem dagar. Detta krossade de redan mödosamma fredsförhandlingarna mellan Israel och palestiniernas president Mahmoud Abbas. Presidentens trovärdighet bland palestinierna blir allt bräckligare med varje israelisk attack. Samtidigt vet han att om Israel och USA upphör att betrakta honom som fredspartner är han slut som ledare. Israel anses nu bara två möjligheter kvar: antingen en fullskalig invasion för att krossa Hamas eller ett eldupphöravtal direkt eller indirekt framförhandlat med Hamas. En viktig faktor i spelet är tunnlarna mellan Egypten och Gaza. Genom dessa får Hamas sina vapen. Egyptens president vågar inte ingripa. Broderskapet som är Hamas huvudorganisation växer sig allt starkare i Egypten. Den bästa men för tillfället orealistiska lösningen vore att Hamas och Fatah enas om nyval och lovar varandra att respektera valresultaten. Då skulle troligen Israel och USA acceptera den nya palestinska ledningen som legitim och verkliga förhandlingar kunna starta.

Zimbabwe
2008-11 s 19
"Tro aldrig Mugabe om något gott"
Zimbabwes president, Robert Mugabe, har godkänt en lag som innebär att staten tar över kontrollen av utländska företag och företag med vit ägarmajoritet. Lagen antogs bara tre veckor före president- och parlamentsvalen trots att denna nationaliseringslag godkänts av parlamentet redan i september. Nu hoppas Zimbabwe mot alla odds vinna en ny valomgång och behålla makten med genom att spela på väljarnas rasistiska åsikter. Näringslivet varnar för att lagen kan få mycket obehagliga konsekvenser för landets ekonomi, men vad bryr sig denne övervintrade marxist-leninist om detta.

Sydafrika
2008-11 s 20
"Rasism i regnbågslandet"
Rasfrågan är återigen huvudrubrik i etern och på tidningarnas förstasidor. Måttet på Sydafrikas framsteg är inte om man lyckas eliminera rasismen (det har inget land med etnisk mångfald lyckats med) utan hur landet hanterar rasismen. Det gäller att diskutera rasfrågorna aktivt i stället för att försöka sopa dem under mattan. Intolerans handlar inte bara om svarta och vita. Attackerna mot somaliska butiksinnehavare och fientlighet gentemot zimbabwiska invandrare verkar bli vanligare. Bostadsbristen underblåser spänningen mellan färgade och svarta.

2008-11 s 21
"Makten ligger hos ANC"
Jacob Zuma, ny ledare för Sydafrikas mäktiga ANC, hävdar att han har mera makt än rivalen Thabo Mbeki, landets president, som förlorade partiledarposten förra året. Zuma påstår att makten ligger hos ANC, inte hos presidenten. Som ledare för ANC är Zuma automatiskt favorit som landets nästa president. Men först måste han genomgå en rättegång i augusti angående misstankar om korruption, bedrägeri mutor och skattebrott. Zuma oroar sig mer för att valutan har minskat med 15 % sedan årets början än för rättegången. Hans största oro är emellertid kriminaliteten. Han vill ha fler effektiva lagar och mindre prat om de kriminellas rättigheter och han kan acceptera en folkomröstning om dödsstraff.

Filippinerna
2008-11 s 22
En domstol i Manilla frikände häromdagen Filippinernas före detta första dam, Imelda Marcos, som var åtalad för illegala penningtransaktioner och korruption. Imelda Marcos har varit åtalad flera gånger de senaste två decennierna för olika slags ekonomiska brott. Tillsammans misstänks den förre presidenten Ferdinand Marcos och hans familj och medarbetare för att ha stulit tio miljarder dollar under Marcos 20 år vid makten. Han dog i exil på Hawaii 1989.

Pakistan
2008-11 s 22-23
"Rivalerna gör gemensam sak mot Musharraf"  hela artikeln
Oppositionens två ledare Zardari och Sharif bildar samlingsregering för att göra presidenten så maktlös som möjligt. De kommer att återinstallera de domare som han avsatte. De tänker också anamma ett demokratifördrag som inkluderar annullering av presidentens rätt att upplösa parlamentet och hans makt att utnämna militära chefer

Malaysia
2008-11 s 24
"Abdullah behåller makten … tills vidare"
Malaysias premiärminister, Abdullah Badawi, svor i måndags premiärministereden inför landets kung för ytterligare en femårsperiod, trots att regeringspartiet Nationella fronten, hade lidit det största nederlaget sedan självständigheten 1957. Han företrädare Mahathir Mohamad uppmanade honom att lämna posten som regeringschef eftersom regeringen förlorat sin två tredjedels majoritet för första gången sedan 1969. Oppositionsledaren Anwar Ibrahim menar att folk röstat för en ny tid. Hans parti, Folkets rättviseparti, har starkt stöd hos den urbana medelklassen.
För nästan 10 år sedan hotades Mahathir Mohamad ställning den ekonomiska krisen som drabbat "tigerstaterna". Hans ställföreträdare Anwar Ibrahim ville ta över makten men då fängslades denne anklagad för att vara homosexuell.
Ett problem som kommer att få allt större betydelse är växande motsättningar mellan å ena sidanden malajiska majoriteten å den andra de kinesiska och indiska minoriteterna.

Colombia
2008-11 s 24-26
"Colombia är på väg att vinna kriget"
Colombia har det senaste året åsamkat Farcgerillan stora förluster och tvingat gruppen att retirera till obefolkade områden. Grannlandet Venezuelas lynnige ledare gör dock vad han kan för att sätta käppar i hjulet för Colombia. När Uribe tog makten 2002 var gerillan mycket stark med 17000 soldater kidnappade och dödade urskiljningslöst. Han koncept, demokratisk säkerhet, har givit mycket goda resultat. Bara i januari och februari har 247 gerillasoldater dödats och 226 tagits till fånga. Olika Farcenheter har tagit sig över gränserna till Ecuador, Venezuela och Panama för att undkomma. Förra månaden fick regeringen tips om att en av Farcs högste ledare, Raúl Reyes, befann sig i ett läger i Ecuador alldeles vid den colombianska gränsen. Uribe lät bomba lägret och sedan hämta liket efter Reyes och hans datorer. Venezuelas president, oroad av vad datorerna kunde avslöja, mobiliserade en stor mängd militärer, men vid gränsen på motsatta sidan av Colombia. Både Venezuela och Ecuador klippte av de diplomatiska förbindelserna med Colombia.

2008-11 s 26-27
"Vem vann egentligen?"
Latinamerikas ledare har dragit sig tillbaka från randen till krig och givit varandra några björnkramar och löften om broderskap. Samtidigt försöker många bedömare och vanliga människor lista ut vilka som var vinnarna och vilka som var förlorarna i regionens värsta diplomatiska tvist på många år. Den store vinnaren var regionen i sig som löste en intern kris utan hjälp utifrån och utan storskaligt våld. Den tydligaste förloraren var Farc som drivits bort från colombianskt territorium. Colombia vann en taktisk seger över fiender som klassificerades som terrorister. Farc-gerillan har förlorat flera ledare det senaste året.

Religion
2008-11 s 28-31
"De upplysta mobiliserar"
I hela Asien breder buddismen ut sig i snabb takt. Den spelar en allt större politisk roll, som här och var blir militant. Buddisterna var tidigare utövare av Asiens tystaste religion som traditionellt förknippas med pacifism och kontemplation. Buddismen breder ut sig i snabb takt. I Kina och Taiwan mest för att politiska kontrollen har blivit slappare. De asiatiska samhällena blir materiellt rikare och buddismens kritik av materialismen vinner gehör hos den nya medelklassen. Ett annat viktigt skäl har Indiens 180 miljoner daliter. Att bli buddist innebär för dem en möjlighet att lämna det förtryckande hinduistiska kastsystemet.
Det växande antalet buddister ger den en möjlighet till ökad politiska makt. Detta är något som framför allt den kinesiska ledningen fruktar.