Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 48

Tidskriften

2014 01-02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 22 33 24 25 26 27 28 29 30-31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  
44 45 46 47 48 49 50 51 2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47             

Terrorism, Irak
2015-48 4-8
"Saddams dolda hand skapade IS jihadister"
Det är Saddam Husseins gamla officerare som idag styr IS. När de efter diktatorns fall inte hade någonstans att ta vägen, ingen lön och inga framtidsutsikter - då skapades den islamiska staten. Vapnen hade de kvar.
Och de tillämpar samma metoder som de fick lära sig under Saddam Husseins styre; en väl organiserad underrättelsetjänst och skrämseltaktik.
De irakiska officerarna fungerar som ledare, de lägger upp taktiker och krigsplaner, men själva krigar de inte. De positionerar sina utländska soldater vid frontlinjen.
Det handlar om irakiernas uppror, en naturlig konsekvens av vad de gått igenom.
USAs militär misslyckades tidigt med att förstå vilken roll Baath-officerarna skulle komma att få i IS.

Terrorism, Nigeria,
2015-48 9
"Boko Haram dödar fler än Islamiska Staten"
Medan världen fokuserar på IS och dw fruktansvärda terrorattackerna har en annan radikal extremistgrupp intagit den vidriga förstaplatsen som världens dödligaste terroristgrupp Boko Haram.
Boko Haram är en militant grupp som har torterat Nigeria och dess grannländer under flera år. Förra året var gruppen ansvarig för 6664 dödsfall.
President Muhammadu Buhari, som tillträdde i maj, hade som vallöfte att eliminera Boko Haram, som han skulle ha genomfört innan slutet av december.
Boko Haram har svurit trohet till IS.

Terrorism, IS
2015-48 10-11
"Så tjänar IS alla sina pengar"
Vapen, fordon, de anställdas löner, propagandavideor, internationella resor - allt sådant kostar pengar. Islamiska staten, IS, är den mest välfinansierade terrororganisationen vi någonsin konfronterat.
Men varifrån får de alla dessa pengar? Till skillnad från många terroristgrupper som framför allt finansieras genom välbeställda donatorer, har IS utnyttjat sin kontroll över ett territorium för att utveckla mycket olika inkomstkällor.
Enligt RAND Corporations uppskattning ökade IS totala inkomster från något mer än en miljon dollar i månaden vid årsskiftet 2008-2009 till tre miljoner om dagen förra året.
IS har 12 inkomstkällor: Oljan och den svarta oljehandeln, beskattning och utpressning, kidnappning mot lösen, förmögna donatorer i arabländer som Saudiarabien, Qatar, Kuwait och Förenade arabemiraten, Irakiska banker som erövrats, fastigheter som erövrats, utländska krigare, jordbruk, människohandel; unga kvinnor och flickor säljs som sexslavar.

Terrorism, Medicin
2015-48 12-13
"Pillren ger jihadisterna övermänskliga krafter"
Captagon är ett starkt amfetaminpiller som snabbt framkallar en euforisk känsla av oövervinnerlig styrka. Pillret håller de syriska krigarna vakna i flera dygn och får dem att döda med en avtrubbas vårdslöshet.
Captagon, som produceras i Syrien, är ett kraftfullt amfetaminpiller baserat på den syntetiska drogen fenetyllin. Drogen är billig och lätt att producera med hjälp av lagliga råvaror. Den framkallar snabbt en euforisk intensitet. "Du kan inte sova, inte ens blunda", säger en libanes som tagit drogen. Du blir inte rädd för någonting och du känner ingen smärta.
Läkare rapporterar att drogen kan ge farliga biverkningar såsom psykoser och hjärnskador.
Försäljning av Captagon- piller, 2 dollar per tablett.

USA, terrorism
2015-48 14- 16
"Snowden är ansvarig för attackerna i Paris"
I ett par offentliga framträdanden hIA-chefen John Brennan klargjort att han anser att den tidigare unerrättelsemedarbetaren Edward Snowdens läckor har bidragit till att det är svårare att hitta terrorister. CIA har förlorat möjligheten att använda en del av de verktyg som behövs för att kunna bedriva spaning på dem.
"Snowden har blod på sina händer. Blod från morden i Frankrike", säger han.
Men andra experter menar att terrorister redan kände till att den amerikanska regeringen gjorde allt den kunde för att spåra och övervaka deras kommunikation. Vad Snowdon avslöjade var att regeringens övervakning i stor omfattning riktade sig mot vanliga medborgare.

Polen, Flyktingpolitik
2015-48 17-18
"Nej till flyktingar! Mer pengar till polackerna"
Den nya polska premiärministerna Beata Szydlos första utspel bekräftar kritikernas farhågor. Den nya nationalkonservativa regeringen kopplar den stora vågen av flyktingar med terroristattackerna. Rättsväsendet och medierna får ett större statligt inflytande. Och de sociala reformerna som ger bättre villkor och mer pengar i fickan betalas av utländska bolag.
Szydlos parti kan räknas till EU-skeptikernas läger även om man uppskattar EU-medlemskapet Tanken på en europeisk lösning med tilldelning av kvotflyktingar avvisar man däremot bestämt. "Vissa länder försöker exportera problem som de själva har skapat", säger Szydlo. Däremot vill hon införa ett barntillägg på 120 euro, sänka pensionsåldern och sänka skatten för låginkomsttagare. Och höja minimilönen med 2,77 euro.

Nordirland
2015-48 19-21
"När faller murarna i Belfast"
Drygt 40 år efter det att de första barrikaderna byggdes så löper de fortfarande genom Belfast som fula ärr. Antalet barrikader har till och med ökat sedan Långfredagsavtalet satt punkt för den nordirländska konflikten 1998. Det finns nästan 100 murar, stängdel, grindar och gränsgator som utgör barriärer mellan stadens olika invånargrupper.
Varför är de så svåra att riva?
Nordirland domineras av de tidigare svurna ärkefienderna Sinn Fein och Demokratiska unionistpartiet (DUP). Det råder föga samförstånd om hur man ska hamtera det förflutna, inklusive fredsmurarna.
"Katolikerna upplever fredsmurarna som ett stort hinder i försöken att utveckla samhället. För protestanterna fungerar fredsmurarna däremot som ett skydd för deras livsstil och ceremonier", säger statsvetaren Byrne

Storbritannien
2015-48 22-23
"Vem axlar Camerons mantel?"
Storbritanniens premiärminister, David Cameron, har deklarerat att han kommer att lämna sin post före nästa allmänna val 2020. I kulisserna har striden om vem som efterträder honom redan börjat.
Redan innan nästa val ska de brittiska väljarna i en folkomröstning avgöra om Storbritannien ska fortsätta att vara med i EU. Camerons önskescenario är att Bryssel går med på så stora och trovärdiga eftergifter att en majoritet av britterna röstar ja till att stanna kvar i unionen och nej till Brexit, dvs Storbritanniens utträde ur EU. I händelse av ett Brexit hotar de skotska nationalisterna att återuppta kampen för självständighet.
Många tror att Cameron som sin efterträdare skulle föredra sin finansminister George Osborne. Denne hyllas för Storbritanniens exempellösa tillväxt i ekonomin. Tories har lanserat sig som de "nya arbetarpartiet" dvs löntagarnas parti, inte bidragspartiet.

Flyktingpolitik, Tchad
2015-48 24-26
"Bara de fattigaste stannar kvar i Tchad"
Påståendet att ju fattigare afrikanerna är desto mer tenderar de att emigrera bygger på ett tankefel. En undersökning som gjordes 2013 fann snarare det motsatta förhållandet: i Afrika växer ofta lusten att emigrera i takt med inkomsten. Även i asiatiska länder som Filippinerna ökar migrationen i takt med stigande inkomster och förmögenhet, medan den avtar i Latinamerika. Det är i allmänhet inte fattigdom utan snarare antaganden om relativt högre livskvalitet som driver på migrationen.
FN har pekat ut Tchad som den region där de framtida flyktingströmmarna från Afrika kommer att utgå. Den globala uppvärmningen riskerar att helt torka ut Tchadsjön och Boko Haram, de militanta islamisterna, gör området mycket farligt för, invånarna. Två av de fyra länderna runt sjön, Tchad och Niger, är bland de mest underutvecklade länderna i världen. För de två andra, Kamerun och Nigeria, är området runt sjön ett försummat randområde.
Sannolikt drivs tiotusentals människor på flykt - om ingenting görs.

Frankrike, Samhälle
2015-48 27
"Rör inte 35-timmarsveckan!"
De franska fackförbunden tar strid mot regeringen. Ett initiativ till att förlänga arbetstiden som nu är 35 timmar i veckan på Daimlers bilfabrik i Lorraine har mött motstånd från facket fast det stöds av många anställda. Förhandlingarna har lett till en splittring mellan arbetarna och ansträngda relationer mellan arbetsgivarna och de anställda. Francois Hollande vill ge företagen större frihet att bryta sig loss från landets arbetsmarknadslagar som präglas av "en-storlek-passar-alla".

Kenya, könsstympning, Terrorism
2015-48 28-29
"Massajernas cricketlag slåss mot könsstympning"
När massajerna bildade ett cricketlag, Warriors, 2009, uppmärksammades det stort i media. Pressens intresse gav lagmedlemmarna ett perfekt tillfälle att driva sin kampanj mot kvinnlig könsstympning.
"Flickorna i vårt samhälle ska inte behöva genomgå den brutalitet som könsstympning innebär. De har också rätt att gå i skolan och slippa giftas bort," säger Sonyanga Ole Ngais, Warriors lagkapten. "Vi vet nu att FGM (female genital mutilation) är en tradition vi inte borde ha i vårt samhälle. Den främjar oss inte och drabbar våra flickor, mödrar och fruar".
Traditionen säger att flickor ska omskäras innan de ingår äktenskap. FGM har varit förbjudet i Kenya under många år.

Facebook, Artikeln i Guardian.

Frankrike, Kultur
2015-48 30
"Hemingways Parismenoarer toppar bestseller-listorna efter terrorattentaten"
När 12 människor dödats på redaktionen för satirmagasinet Charlie Hebdo i en terroristattack låg Voltaires "Om tolerans" högst på bestsellerlistorna i Frankrike.
Efter den senaste blodiga terroristattacken i Parie är det Ernest Hemigway's bok "A moveable feast" (Paris är en fest) som säljs som aldrig förr. Boken skrevs strax innan hans död men gavs ut först 1964.