Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2015 v 51

Tidskriften

2015 01_2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1415 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 31 32 33 
34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50          

Spanien
2015-51 4-5
"Det gamla och korrupta ska bort!"
En ny generation blåser nytt liv i ett Spanien som förändrats dramatiskt av eurokrisen. De unga föraktar det politiska etablissemanget, såväl de konservativa som socialisterna. Nu tycker de att det är dags för dem att ta över makten.
Kriser och korruptionsskandaler har skadat förtroendet för de etablerade politiska partierna, Partido Popular, ledd av Mariano Rajoy och socialisterna ledda av Pedro Sánchez. Nu attackerar Podemos med Pablo Igledsias och Ciudadanos med Albert Rivera.

Polen, Storbritannien, EU
2015-51 6-7
"De modiga polackerna flyttar utomlands"
Om England lämnar de europeiska unionen får det stora konsekvenser för många länder i det tidigare Östeuropa, men framför allt för polackerna. Sedan Polen gick med i EU har många valt att migrera till främst Storbritannien och nu flyttar fler än någonsin.
"De modiga ger sig av, de som stannar kvar känner sig underlägsna", säger Magda Jageiska i Graiweo.
Storbritannien har en nettoinvandring på mer än 300 000 per år och det är inte hållbart, menar Storbritanniens premiärminister David Cameron, som kräver begränsade sociala förmåner föt personer som varit i landet i färre än fyra år.

Storbritannien, EU, Handel
2015-51 8
"Näringslivets oro för ett Brexit"
Allt fler brittiska företagsledare oroar sig för vad ett utträde ur EU kan få för konsekvenser.
Om Storbritannien skulle lämna EU tror 70 % att det kan leda till "ganska" eller "betydande" skador på affärsverksamheten. Drygt en fjärdedel av företagen svarade att de planerar för ett Brexit.

Miljö, Klimat, Handel, Frankrike
2015-51 9
"Vinet förstörs av klimatförändringarna"
Under de senaste 20 åren har klimatet och miljön förändrats för vinodlare i södra Frankrike. Vingårdarna har överraskats av oförutsägbara vindbyar, skyfall, sen frost och återkommande torrperioder. Hundratals år av hängiven framställning av viner är nu hotat av klimatförändringar. Däremot är det möjligt att man snart kommer att kunna producera champagne i de skandinaviska länderna.

Tyskland, EU, IS, Terrorism
2015-51 10-11
"Merkel krigar främst för Europa - inte mot IS"
En artikel i New York Times av Jochen Bittner, politisk redaktör för Die Zeit. Nu är Merkel beredd att använda stridskrafter i Syrien. Ett skäl är att en majoritet av tyskarna, 57 %, stöder militära aktioner mot IS. En annan att hon måste ändra inriktning i Mellanöstern för att kunna behålla kursen för Europa. Hon inser att kriget i Syrien inte bara ställer länder och allianser mot varandra utan också idéer - i synnerhet tre idéer om världsordning: den auktoritära världsordningen, förkroppsligad av Syriens Bashar al-Assad och hans allierade Vladimir Putin, de liberala världsordningen företrädd av Västeuropa och Amerika och IS som vill upphäva båda världsordningarna och ersätta det med ett världsomspännande kalifat.

Tyskland, EU
2015-51 12-15
"Merkels plan sätter punkt för Schengen"
Merkel överväger att skrota det rådande Schengensystemet och i stället introducera ett mycket mindre gränsfritt område. Dett område inkluderar inte Grekland som visat sig oförmöget att kontrollera sina gränder, och inte heller länderna i Östeuropa, som vägrar att ta emot flyktingar.
Merkel har gjort en komplicerad uppgörelse med den turkiske premiärministern Ahmet Davutduglo som innebär att Europa ska ge Turkiet miljarder i utbyte mot att Turkiet gör allt som står i dess makt att hindra turkiska flyktingar från att resa vidare in i Europa. Planen kallas "De villigas koalition". "Minischengen" planeras innehålla länder som Tyskland, Österrike, Holland, Belgien och Sverige.

Miljö, Klimat, Sverige
2015-51 16
"Kol problem efter Cop21"
Under upptakten till Cop21, klimatmötet i Paris, har kolanvändningen för energiproduktion ägnats uppmärksamhet. Nästan 30 % av all elproduktion är kolbaserad. Värst är Polen med 92 %. Sverige är "bäst i klassen" med 0 %, följt av Frankrike med 5 %.
Sveriges kolproblem är "närproducerat". Det hänger samman med redan aviserade planer på en förtida avveckling av fyra kärnreaktorer - två i Ringhals och två i Oskarshamn, vilket betyder ett effektbortfall på nästan 3000 megawatt. Lämplig ersättning saknas, vilket är allvarligt eftersom Sverige till skillnad från många andra länder har en stark basindustri, som alltid kräver stor tillgång på elenergi.

Kina
2015-51 17
"13 miljoner kineser kryper ut ur skuggorna"
I Kina finns det cirka 13 miljoner människor som inte är officiellt registrerade. De är inte med i folkbokföringssystemet HUKOU. De kallas "svarta" eftersom de saknar ID-kort. 60 % av dem kommer från familjer som har brutit mot reglerna i Kinas tidigare ettbarnspolitik. De saknar möjligheter att gå i skolan, inga sociala förmåner, hälso- och sjukvård. Men detta liv i skuggorna kommer att förändras. En ny reform som stöds av stats- och partiledaren Xi Jinping kommer att ändra på detta.

Kina
2015-51 18-20
"Var finns den försvunne förläggaren?"
Gui Minhai är en berömd förläggare som ofta kritiserat och skvallrat om Kinas politiska elit. Sedan en tid tillbaka är han mystiskt försvunnen, förmodligen kidnappad i sin exklusiva bostad i Thailand.
Detta väcker frågor om hur djupa relationer Kina har med Thailands militärjunta.
Den kinesiske presidenten XI Jinping införde förra året Operation rävjakt för att hämta hem de kinesiska flyktingarna. Sedan dess har hundratals personer som eftersökts av Peking kommit tillbaka. De flesta är anklagade för korruption.
Många tror att Gui kidnappats av kinesiska agenter därför att en ny, särskilt "saftig" bok var på väg att tryckas.

Nordkorea
2015-51 21
"Kim Jong-uns farbror flydde till USA"
Ri Kang levde i många årtionden nära Nordkoreas tidigare ledare, Kim Jong-il, men flydde till USA 1988 tillsammans med hustrun Ko Yong-Suk - en svägerska till Kim Jong-il. Han berättar att han under sin tid vid Kim Jong-ils sida blev livrädd för vad människor i maktposition är kapabla till. Han var också rädd för att befinna sig alltför nära makten vid den maktkamp som skulle fålja efter Kim Jong-ils död.
Ri och KO hade fått i uppdrag att hålla uppsikt över Kim Jong-un när han som tonåring studerade i Schweiz men i stället för att återvända till Nordkorea valde de att hoppa av till USA 1998.

Nordkorea, kärnvapen
2015-51 22
"Vi har utvecklat en vätebomb"
"Vår nation har idag lyckats bli en mäktig kärnvapenstat, med kärn- och vätebomber som kraftfullt kan bevaka nationens suveränitet och folets värdighet", heter det enligt de senaste rapporterna. Vätebomber, så kallade termonukleära vapen innebär en kärnklyvning som utlöser en fusion, med en mycket större explosiv effekt än ett vanligt kärnvapen.
Avslöjandet antas ha som avsikt att tvinga USA tillbaka till förhandlingsbordet. Samtalen mellan USA och Nordkorea har legat nere sedan 2012.

Argentina
2015-51 23-25
"Otroligt rik men i ständig kris"
För hundra år sedan var Argentina ett av världens mest välbärgade länder. Landet förfogade över ett av de största järnvägsnäten på vår planet och hade jämfört med den övriga regionen en betydande medelklass och ett förebildligt skolväsen.
Men därefter har det regelbundet skakats av svåra ekonomiska och politiska kriser. Vad var det som hände?
Recession, hyperinflation och statsbankrutt har växlat med relativ ekonomisk blomstring. Auktoritära härskare har gång på gång avlöst demokratiska regeringar.
Konflikten mellan städernas industrisektor och landsbygdens exportnäringar fortsätter än idag. Den utgör ett hinder för ett effektivt näringsliv. Det är just den naturliga rikedomen som ger argentinarna "lyx" - möjligheten att slösa bort sina resurser i interna tvister.

USA, Handel, IS
2015-51 26-27
"Trumps islamofobi står honom dyrt"
Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trumps lyxvaror säljs inte längre i inredningsbutikerna i stora delar av den muslimska världen. Framför allt i Saudiarabien har man reagerat starkt på hans uttalande att muslimer inte ska släppas in i USA.

Kina, Tibet
2015-51 28-29
"Dalai Lama sympatiserar med IS"
Det är ingen hemlighet att Kinas ledare ogillar Dalai Lama. Kommunistpartiet fördömer honom för att vara "separatist", en som "splittrar" och en "ulv i fårakläder".
Nyligen utökade ordföranden för Kinas religiösa angelägenheter, Zhu Weiqun,ordkriget genom att säga till en kinesisk reporter att Dalai Lama sympatiserar med IS.
Dalai Lama menar att vi ska lyssna, förstå och respektera dem, påstår Zhu Weiqun.
Själv har Dalai Lama hävdat att man måste ha en dialog med IS.

Nordkorea, Kina
2015-51 30
"Kim Jong-uns tjejband skickades hem"
Den glamorösa tjejgruppen Moranbong, med bandmedlemmar som valts ut av Kim Jong-un själv, skulle uppträda på den första av Nordkoreas tre vänskapsföreställninhar i Peking förra lördagen. Det skulle också vara första gången som bandet får uppträda utanför Nordkorea. Men därav blev inget.
Gruppen hamnade i stället på Pekings flygplats i väntan på att flygas tillbaka till Nordkorea. Skälet var "kommunikationsproblem mellan de inblandade parterna", enligt Kinas nyhetsbyrå Xinhua.
Relationerna mellan Nordkorea och Kina har markant försämrats sedan Kim Jong-un kom till makten i slutet av 2011 och genomförde ett kärnvapenprov några månader senare. Kinas president Xi Jinping döljer inte sitt förakt för grannlandets unge ledare och de två haar inte träffats sedan båda kom till makten.