Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 45

Tidskriften

     

Tempus vecka 45 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU
2006-45 s 3-4
"Populismen vinner mark i Öst- och Centraleuropa"
Skinheades på Budapests gator, populistiska tvillingar styr Polen och ett högerextremistiskt parti, som en gång fick Västeuropa att rysa, i den slovakiska regeringen. Vad är det som sker i Centraleuropa? Den frågan ställer sig Craig Smith, i denna artikel från Budapest i The New York Times. Han menar att i västerländska demokratier är den politiska kulturen mer avancerad och där kan man hitta kompromisser och lösningar i samförstånd. I Centraleuropa däremot ser man ofta meningsmotståndaren som en fiende, en fiende som måste krossas. Mentaliteten är bolsjevikisk, menar han. Den politiska kulturen har kvar sina kommunistiska rötter.
Artikeln vimlar av ord som högerextremism, (ultra)nationalism, populism, (ultra)konservativ, homofobisk, autokratisk allt för att beteckna det som inte är det politiskt korrekta. Att vara "politiskt korrekt" tycks de centraleuropeiska länderna ännu inte ha lärt sig.
Originalartikeln i New York Times "From Velvet to Fringe in Post-Soviet Central Europé".

Polen
2006-45 s 11
"Polen föreslår en hel armé"
Polen föreslår inrättandet av en 100 000 man stark EU-armé med nära band till Nato. Den ska kunna användas där konflikter hotar eller till försvar för EU eller enskilt EU-land. Den polske presidenten tog upp förslaget under sitt besök hos Storbritanniens premiärminister Tony Blair i början av veckan. President Lech Kaczynski menar vidare att EU bör förbli en statsunion inte en federation. Nationalstaterna bör fortfarande existera. Han vill också framhålla att Polen aldrig kommer att vika sig för de största EU-ländernas prioriteter om dessa strider mot Polens intressen.

Albanien
2006-45 s 5
"Goda tider, äntligen"
En oväntad ekonomisk uppgång i Albanien gynnar hela Balkan. Landet är korrumperat, staten är svag och den organiserade brottsligheten stark. Men det har börjat byggas hus och infrastrukturen förbättras. Människosmugglingen och den internationella handeln med unga, prostituerade har minskat och pengarna har satsats i byggen och andra lagliga affärer. Turismen har ökat främst som etniska albaner från Kosovo och Makedonien. En tredjedel av landets medborgare lever utomlands, särskilt i Grekland och i Italien, där de är verksamma och skickar hem omkring en miljard euro per år. Mycket investeras i bostäder och andra byggnader.

Kosovo
2006-45 s 6-7
"Det lyckliga slutet dröjer"
Kosovo kan bli fritt från Serbien men inte från internationell kontroll. Den serbiska provinsen Kosovo kommer snart att bli självständig från Serbien. Ryssland motsätter sig ett oberoende Kosovo med argumentet att det provocerar andra utbrytarprovinser att kräva självständighet. I sju år har övervakningen av provinsen kostat ungefär 1,3 miljarder dollar per år. När Kosovos framtid är bestämd ska en EU-ledd övervakningskommission ta över efter FN. Kosovos två miljoner invånare är de fattigaste i det forna Jugoslavien och man väntar sig ytterligare en allmän ekonomisk nedgång. Det kommer att bli mycket dyrt för EUs medlemsländer och kommer att väcka stort missnöje.

Turkiet
2006-45 s 8-10
"Turkiet har svårt att hitta balansen"
Bekymren hopar sig i Ankara och en ny EU-rapport om Turkiet kan mycket väl dämpa turkarnas entusiasm för EU-medlemskap ännu mer. Drömmen om medlemskap slocknar och islams inflytande ökar. Ett år efter det medlemsförhandlingarna med EU inletts har Turkiet blivit alltmer europafientligt, västfientligt och nationalistiskt.
Turkiet blir alltmer islamiserat i takt med att det uppstått en allt rikare religiös medelklass som vill njuta av sitt välstånd inom ramen för sin religions regler. I Turkiet har det dykt upp badhotell som vänder sig till gäster som förmodas hålla sig väl med Gud och följa Koranens föreskrifter. Männen badar för sig själv i en lyxig pool medan kvinnorna får hålla till i en annan pool som är väl avskärmad från manliga ögon. Andra saker är värre, "vanliga" människor trakasseras och misshandlas för att de inte följer sharia-reglerna även om dessa inte har stöd alls i turkisk lag. Denna tvärtom skyddar religiöst förmynderi i enlighet med arvet efter det moderna Turkiets grundare Kemal Atatürk. Islamistiska radiostationer hetsar mot kristna och judar. Strikt sekulära turkar som hittills har utgjort landets elit känner sig hotade av ensmygande islamisering. Kommer Turkiet att bli ett nytt Iran under premiärminister Tayyip Erdogan? Originalartikeln i Der Spiegel

2006-45 s 9
"Låsta positioner"
Europeiska unionen ställde i förra veckan in ett viktigt möte med Cyperns och Turkiets utrikesministrar. Mötet skulle ha ägt rum i söndags och måndags i Helsingfors och syftet var att avvärja en kollaps i Turkiets förhandlingar om medlemskap i EU. Detta är ytterligare ett bakslag för Turkiet som började förhandla om medlemskap i oktober förra året. Sedan dess har motståndet mot att inkludera ett stort, fattigt, muslimskt land vuxit i EU framför allt i Frankrike och Tyskland. Att Turkiet förhalar grundläggande politiska reformer och vägrar att erkänna EU-landet Cypern förstärker motståndet. EU kräver att regeringen i Ankara öppnar sina hamnar och flygplatser för cypriotiska fartyg och flygplan.

Irak
2006-45 s 13-14
"Tyrannen har fått sin dödsdom"
Tre och ett halvt år efter det att amerikanska soldater erövrade Bagdad och satte punkt för Saddam Husseins diktatur fann en irakiska domstol honom skyldig till brott mot mänskligheten och dömde honom till döden genom hängning. Fallet som ledde till dödsdomar mot Hussein och ytterligare två åtalade, inklusive en av hans halvbröder, gällde det brutala tillslaget 1982 mot en liten shiitisk stad norr om Bagdad efter ett påstått mordförsök mot Saddam. Då avrättades på hans order 148 män och ynglingar i staden Dujail. Iraks shiiter hälsar domen med jubel men landets sunniter lovar att ge den förre diktatorn upprättelse.

2006-45 s 14
"Saddam Husseins våldsamma liv"
Redan 1960 dömdes han till döden i sin frånvaro för sin roll i konspirationen mot den nye härskaren, general Abdul Karim Kassem. Han sköts då i benen i ett misslyckat kuppförsök men lyckades fly ur landen. Kassem hade två år tidigare tagit makten i Irak efter kung Faisal II dödats av nationalister. 1963 störtar Baathpartiet Kassem och tar makten 1968. 1979 blev Saddam Hussein Iraks president och låter genast avrätta 21 av sina forna kolleger. 1980 invaderar Irak Iran. Efter åtta år avslutas kriget. Då har över en miljon människor dödats i kriget.
1990 invaderar Irak Kuwait vilket leder till amerikanska och allierades bomningar av Irak. 2003 amerikanska och allierades invasion av Irak. Den 13 december 2003 hittas Saddam gömd i rn jordhåla i staden Adwar drygt 15 km söder om hans födelsestad Tikrit.

2006-45 s 15-17
"Vägen framåt"
Det är dags att se verkligheten. Det bästa USA kan hoppas på i Irak är någonting i stil med Koreakrigets lösning. För att undvik nederlag måste USA reducera och omfördela sina styrkor och driva irakierna till en uppgörelse. Det kan göras. Det blir ett grått slut, ett slut som inte tillfredsställer någon men som hindrar de värsta scenarierna från att bli verklighet. Den viktigaste realiteten i Irak är det sekteristiska våldet. Den etniska rensningen tilltar snabbt. Allt i Irak måste granskas genom ett sekteristiskt prisma.

2006-45 s 17-18
"Kirkuk erbjuder en glimt av hopp"
Kurder araber och turkmener lever än så länge i fred i Kirkuk. Men under ytan sjuder det och minsta lilla misstag kan orsaka ett utbrott. Staden är nästan helt befriad från det slags sekteristiskt våld som äger rum i Bagdad och dess omgivningar. Det våld som finns i staden iscensätts av utomstående som tillhör grupper som Ansar al-Islam och Ansar al-Sunnah som båda försöker provocera fram inbördeskrig, menar överste Stackpole som leder 5000 amerikanska soldater i provinsen. I Kirkuk är alla överens om att federalismen är av ondo. Man vill bevara ett enat Irak. Den främsta orsaken är att man fruktar att det inte går att dela landet rättvist så att alla får lika tillgång av oljereserverna.

2006-45 s 18-19
"En liten seger för sunniaraberna"
Tiotusentals sunniaraber, som miste sina jobb när Saddam Hussein störtades, får chansen att få tillbaka sina jobb och positioner, förutsatt att de har lämnat Baathpartiet, som numera är en bannlyst terroristorganisation i Irak. 1,5 miljoner före detta baathister som frivilligt har lämnat partiet skulle kunna återfå sina gamla jobb eller komma i åtnjutande av pension från tidigare anställningar.

Israel/Palestina
2006-45 s 19
"Vattendelare"
Israel överväger ett förslag om att bygga en 10 km lång vallgrav längs den sydliga gränsen för att hindra militanta och vapensmugglare från att infiltrera Gaza från den egyptiska sidan. Nervösa israeler är allt angelägnare om att lägga så stort avstånd som möjligt mellan den judiska staten och dess verkliga eller inbillade fiender.

2006-45 s 19
"Palestinsk samlingsregering"
De palestinska organisationerna Fatah och Hamas har (än en gång) enats om grunddragen i bildandet av en nationell enhetsregering. Förhandlingar har pågått en tid samtidigt som de båda grupperna bekämpat varandra militärt. Huruvida den kommande regeringen kommer att erkänna Israels rätt att existera är ovisst. Nya bidragspengar från omvärlden kommer först efter det att en palestinsk regering har erkänt Israel.

Tadzjikistan
2006-45 s 20
"Rachmanov vann lätt"
Tadzjikistans ledare Rachmanov som haft makten sedan 1992 vann som väntat en jordskredsseger i måndagens presidentval som av oppositionen bedömdes som olagligt. Trots valfusk och bojkott verkar det som om president Rachmanov är genuint populär.
Tadzjikistan är ett strategiskt land som gränsar till Afghanistan och som är nära allierat med USA i kriget mot terrorismen.

Kirgisien
2006-45 s 20
"Oroligt i Kirgisien"
Kirgisiens president Bakijev avskedade i början av veckan sin inrikesminister i ett försök att dämpa massprotester mot hans regering. Presidenten befinner sig nu i sin djupaste kris sedan han tog makten för snart halvannat år sedan. Oppositionen har lagt fram förslag om författningsändring som syftar till att begränsa presidentens makt.

USA
2006-45 s 21-22
"Mycket talar för en ny president Clinton"
En välfylld kassakista och ökat väljarstöd lockar Hillary Clinton att sikta högre än senaten där hon nyligen blev omvald för en ny period på sex år. Hon samlade in 50 miljoner dollar till senatskampanjen trots att hennes seger var säker. Mycket av dess pengar finns kvar efter tisdagens val. Det som talar mot henne i presidentvalet är dels att hon klart varit för kriget i Irak och inte vill ha ett omedelbart hemtagande av de amerikanska soldaterna. Det andra är henne impopularitet hos den stora massan av amerikanska väljare.

2006-45 s 22
"Hillarys soldater"
Bill Clintons magnetism har nått oanade höjder sedan han lämnade Vita Huset och en del av denna smittar av sig på henne.
Lady Lynn de Rothschild brukar betecknas som Storbritanniens mest inflytelserika politiska värdinna. Hon är mycket nära vän till Clintons som samlar nu pengar till Hillarys politiska kampanjer.
Rubert Mordoch, chefen för News Corp, arrangerade en insamlingsfrukost för Hillary i juli.
"Hillarys vänner" är Hillary Clintons nätverk som regelbundet arrangerar middagar och evenemang där Hillary gör ett kort framträdande och där gästernas uppmanas att bidra med den enligt lagen största godkända donationen på 4200 dollar.

Venezuela
2006-45 s 22-23
"Revolutionären lyckades inte krossa imperiet"
Striden om en plats i säkerhetsrådet slutade med en kompromiss. Venezuela och Guatemala enades i förra veckan om att ta tillbaka sina kandidaturer till en plats i FNs säkerhetsråd och i stället stödja Panamas kandidatur. Venezuelas president Hugo Chávez möter motstånd när han försöker hitta en plattform för sina idéer. Den demokratiska vänstern i Latinamerika tar avstånd från dem venezolanska regeringens militaristiska retorik. Kompromissen kom efter 47 resultatlösa omröstningar i FN.

Nicaragua
2006-45 s 23
"Ortega återtar makten"
Den före detta revolutionärens seger i presidentvalet i Nicaragua är ett hårt slag mot USAs politik. Ortegas vinstmarginal var tillräcklig för att utesluta en andra omgång. Enligt lagen vinner den kandidat som får minst 40 % eller minst 35 % och minst 5 % mer än närmaste kandidat. Många tror att om det blivit en andra omgång så hade motkandidaten Eduardo Montealegre, en konservativ bankir som har Washingtons stöd, fått flest röster. Oppositionens fel var att den ställde upp med för många motkandidater. Ortega säger att han inte längre eftersträvar centralplanering utan vill främja öppna, rättvisa marknader och kan komma att omförhandla handelsavtalen med USA.

Samhälle, Storbritannien
2006-45 s 24-26
"Den bortglömda underklassen"
Muslimer och svarta får uppmärksamheten, men fattiga vita har det egentligen sämre. Storbritanniens mest utsatta grupp, både i absoluta och relativa termer, är fattiga, vita, infödda britter. Vita tonåringar från fattiga familjer gjorde sämre ifrån sig i riksproven än lika fattiga tonåringar från någon annan etnisk grupp eller rasgrupp. Detta visar en undersökning från Bristol University.
På arbetsmarknaden trumfar utbildning ut etnicitet. Invandrare och deras barn har hittat jobb i tjänstesektorn och den växande offentliga sektorn.

Turism
2006-45 s 26-27
"Terrorn har stått Bali dyrt"
Terrordåden skrämde bort de mest penningstinna gästerna från turistparadiset. Före den 12 oktober 2002 var Bali en turistmagnet. Sedan kom den hemska dagen då bomber exploderade i Paddys Bar i turistorten Kuta. 202 människor dödades och många, många fler skadades. Turismen avtog markant i två år men i september 2005 noterades nya rekord. En månad senare slog självmordsbombare till igen. De dödade sig själva och 20 andra inklusive fem turister. De satte än en gång snaran om Balis turistindustri. Få platser är så beroende av turismen som Bali. Den svarar för 25 % av alla jobb och 33 % av landets BNP. Turisterna har börjat komma tillbaka igen men nu handlar det om lågbudgetturister som räknar varje krona. Lyxturisterna har lämnat Bali för alltid?