Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 37

Tidskriften

     

Tempus vecka 37 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Sverige
2006-37 s 3-6
"Den svenska modellen"
Omvärlden betraktar lite avundsjukt den svenska ekonomins framgångar. Hur kan det då komma sig att de svenska väljarna kanske röstar bort den socialdemokratiska regeringen i veckans val? Den frågan ställs i en artikel i The Economist, finns här. Jo, ett skäl är att Sverige är världsbäst på att producera positiv statistik. Den officiella arbetslösheten är 6 % medan till exempel tankesmedjan McKinsey Global Institute som nyligen presenterat en rapport (Sweden's Economic Performance: Recent Development, Current Priorities) om den svenska arbetsmarknaden fann att den var 15-17 % och att detta innebar att Sverige var ett av de EU-länder som har högst arbetslöshet. Drygt en miljon svenskar i arbetsför ålder arbetar inte.
Den andra stora svagheten i den svenska ekonomin är den offentliga sektorn som i Sverige svarar för 30 % av den totala sysselsättningen, dubbelt så mycket som i Tyskland. En aktuell effektivitetsmätning placerar Sveriges offentliga sektor sist av alla OECD-länder. Att 35-40 % röstar på socialdemokraterna trots höga skatter, hög arbetslöshet och ineffektiv offentlig sektor beror enligt nationalekonomen Assar Lindbeck på att över hälften av befolkningen är beroende av staten för sin försörjning, antingen direkt i form av bidrag eller som lön från offentliga sektorn. Man biter inte den hand som försörjer en.

Storbritannien
2006-37 s 8-9
"Sista kapitlet i epoken Tony Blair"
premiärminister Tony Blair meddelade i förra veckan att han kommer att lämna sin post inom ett år. Beskedet kom efter hårda påtryckningar och ett öppet uppror i hans eget Labourparti. Blair tog makten 1997 på en våg av eufori som förstärktes när han 1998 åstadkom ett fredavtal i Nordirland. Efter september 2001 blev han nära allierad med president Bush först i kriget i Afghanistan och sedan i Irak. Det sistnämnda kriget var djupt impopulärt bland britterna. I de senaste valen 2005 segrade Blair igen men nu med reducerad majoritet. Det var dock första gången någonsin en Labourledare vunnit en tredje rak seger.

EU, Turkiet
2006-37 s 10
"Turkiets förhandling med EU är i farozonen"
Bryssel försöker förhindra ett totalt avbräck i Turkiets 43-åriga kamp för att bli medlem i EU, genom att skjuta upp en av de mest kontroversiella frågorna till efter de turkiska valen nästa år. Problemet är att Cypern inte erkänns av Turkiet och därför kommer Cypern att använda sin vetorätt inom EU för att stoppa Turkiets medlemskap. EU har gett Turkiet en tidsfrist till årets slut för att öppna sina hamnar och flygplatser för Cypern. Olli Rehn som är utvidgningskommissionär vill nu hänskjuta frågan till EU-domstolen för att vinna tid.

Spanien, Miljö
2006-37 s 10-11
"Spaniens guldgruva hotas"
Spaniens stränder riskerar att dränkas under vatten på grund av den globala uppvärmningen. De spanska stränderna beräknas krympa med i genomsnitt 15 meter till 2050 på grund av den globala uppvärmningen som får isen vid polerna att smälta och orsaka högre havsnivåer. Den spanska Atlantkusten blir mest lidande. Experterna varnar också för att Europas viktigaste våtmarker kommer att drabbas. Varningarna kommer samtidigt som den varma sommaren i Spanien verkar hålla i sig ett bra tag till. 20 spanska städer har noterat värmerekord i september.

Montenegro
2006-37 s 11
"Valsegraren har tröttnat"
Montenegros premiärminister Milo Djukanovic meddelade i måndags att han överväger att lämna sin post. Han har varit landets premiärminister eller president sedan 1991 och anser att nu då landet har tydligt sikte mot EU och Nato, kan han avgå.

Georgien
2006-37 s 11
"Utbrytarna framhärdar"
Sysossetien i norra Georgien kommer att hålla en folkomröstning om självständighet i mitten av november. Beslutet är en utmaning för president Michail Saakasjvilis regering som försöker ställa utbrytarregionen Sysossetien under federal kontroll.

Israel/Palestina
2006-37 s 12
"Rivalerna enades om en enhetsregering"
Den palestinska regeringen är i mycket stort behov av bidrag från andra länder. Myndighetens 165 000 anställda har inte fått lön på flera månader och de börjar nu hota med strejk. Ekonomin har nästan kollapsats främst i Gaza. Därför ger det terroriststämplade Hamas nu efter.
Hamas överlåter fredsförhandlingarna till PLO. President Abbas kommer att bilda en samlingsregering för att få slut på palestiniernas internationella isolering. Den kommer att inkludera företrädare för Hamas, Islamska Jihad och PFLP.

Sudan
2006-37 s 13-14
"Förtvivlat läge i Darfur"
Afrikanska unionens fredsbevarande styrka måste lämna Sudan om ett par veckor. FN vill sätta in en ny styrka. En resolution i FNs säkerhetsråd auktoriserar en styrka på drygt 22000 soldater och poliser att ta över efter AU men ledningen i Khartoum vägrar att ge sitt tillstånd. Risken för nya blodbad är uppenbar. Tidigare var det svarta rebeller mot arabmilisen. Nu har rebellerna splittrats i grupper som bekämpar varandra inbördes. Kriget underblåser sekelgamla rivaliteter som åter kommit upp till ytan. "Folk dör som flugor". Kvinnor och flickor våldtas.

EU, Iran
2006-37 s 13
"EU vill ge diplomatin en chans till"
Tidsfristen för FNs krav på Iran gick ut den 31 augusti. USA förbereder förslag till en resolution om sanktioner. Det är dock tveksamt om Kina och Ryssland skulle godkänna sanktioner. Överläggningar mellan EU och Iran om Irans atomprogram väcker hopp om att frågan kan lösas på diplomatisk väg. USA fortsätter dock att tvivla på Irans intentioner.

Mexiko
2006-37 s 15-16
"Calderón gick som väntat segrande ur striden"
För snart två veckor sedan presenterade en federal valtribunal resultatet av en omräkning av en del av rösterna i presidentvalet den 2 juli och resultatet bekräftar att Felipe Calderón vunnit över Manuel López Obrador med nästan 240 000 röster. Socialisten Obrador vill inte acceptera att han förlorat valet och planerar att ha ett eget konvent på Mexikos nationaldag den 16 september som ska utropa honom till landets president.
Mexiko må ha en ny president, men att bilda en ny regering är en helt annan historia. För att styra landet effektivt måste Calderón bilda en koalitionsregering och det kan komma att bli verkligen svårt.

Afghanistan
2006-37 s 16-17
"Allting kan köpas kanske även fred"
NATO för krig mot extremister i Afghanistan. Nu finns planer på en mjukare strategi.
Huvudorsaken till att det är så svårt att krossa talibanerna är att de har sina baser i Pakistan. Där köper de vapen, säljer narkotika och samlar in pengar från sina anhängare i utlandet. Pakistans ledare, general Pervez Musharraf, har försökt driva ut dem men har förlorat kriget mot de militanta som kallar sig pakistanska talibaner. Afghanistans opiumproduktion, i vilken talibanerna är involverade ökar. Årets skörd är 50 % större än fjolårets.

Kina
2006-37 s 18-20
"Aktivister utmanar partiets envälde"
De kämpar för rättslösa arbetare, autistiska barn eller miljön. Kinas kommunistiska ledare bevakar dem misstänksamt men låter dem vara i fred så länge de inte blandar sig i politiken. Olika slags medborgargrupper fungerar i dag som små frön till demokrati i det snabbt växande Kina. De slår tillsammans in en kil i det kommunistiska partiets diktatur. Grupper som stöder och bekämpar aids väcker ledningens misshag eftersom de riktar uppmärksamheten på ett problem som kommunistpartiet vill ignorera.

2006-37 s 21-22
"Rödgardister sonar Maos brott"
Kulturrevolutionen är något som den nuvarande kinesiska regeringen helst vill att alla och särskilt Rödgardisterna ska glömma. Det var Rödgardisterna, en ny ungdomsrörelse som 1966 lät sig hjärntvättas med en irrationell blandning av marxistisk idealism och maoistisk extremism och bege sig ut för att "hjälpa" folket på landsbygden. De skulle utrota Kinas "Fyra Gamla", det vill säga gamla idéer, gammal kultur gamla seder och gamla vanor. Resultatet blev att modern kunskap och slängdes överbord till förmån för "böndernas kunskap" och hela städer tömdes på studenter och professionella som beordrades ut på landsbygden för att kroppsarbeta i avlägset belägna byar. Detta ledde till att Kinas BNP krympte med 40 % mellan 1966 och 1976.
En grupp före detta rödgardister har idag tagit sig an den by de skulle ha hjälpt för 40 år sedan för att gottgöra misstagen då.

2006-37 s 22
"Maos eftermäle vårdas"
Ledarna i dagens Kina har inte råd att släppa fram kritik mot Mao Zedong och hans brutala styre, eftersom det skulle urholka deras och kommunistpartiets legitimitet. All forskning om Kulturrevolutionen är förbjuden. Mao hedras fortfarande på 30 årsdagen efter sin död som en karismatisk ledare som inte vek sig för utlänningar och som enade landet.

Migration
2006-37 s 22-26
"Vägen skiftar, men målet är detsamma: ett bättre liv"
Fler och fler människor i de fattiga länderna utvandrar till andra fattiga regioner i sökandet efter ett drägligare liv. Denna kallas för syd till syd invandring där till exempel burmesiska kvinnor utvandrar till Thailand, arbetslösa familjer invandrar till Mocambique från Bangladesh och Costa Rica har infört striktare lagar för att stoppa människosmugglingen in i landet. Samtidigt som rädslan för terrorism väcker främlingsfientlighet i de rika länderna är allt fler av dagens migranter beredda att söka lyckan i andra utvecklingsländer. Men även där ses de i likhet med andra främlingar som inkräktare. De beskylld för att stjäla jobben pressa ner lönenivåerna eller vara kriminella.

2006-37 s 25
"Utvandrarna står för merparten av hjälpen"
Nästan hälften av världens 191 miljoner utvandrare är kvinnor. FNs befolkningsfond kräver att man erkänner kvinnornas betydelse för utvecklingen i deras gamla hemländer. 2005 skickade utvandrare hem 232 miljarder dollar till sina hemländer varav 167 miljarder gick till uländer.

Sport, Kina
2006-37 s 26-27
"Peking siktar högt"
Det blir inte lätt för London att följa efter Peking som OS-stad. Båda städerna satsar ungefär lika mycket pengar, men i Peking får man mycket mer för pengarna. Fastighetspriserna och arbetskraftkostnaden är mycket lägre i Kina. Det finns inge fackföreningar och inga arbetsmarknadslagar. Å andra sidan är det mer som måste repareras i Peking. Utsläppen är det största problemet.

Sport, Japan
2006-37 s 26-27
"Tokyo vill göra det igen"
Tokyo konkurrerade i förra veckan ut staden Fukuoka som Japans officiella kandidat att stå värd för OS 2016. Tokyo, som arrangerade sommarspelen, 1964, väntas konkurrera med en amerikansk stad: San Francisco, Chicago eller Los Angeles plus Rio de Janeiro, Madrid och New Delhi.