Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 50

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49

Tempus vecka 50 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU
2006-50 s 3
"Skam den som ger sig"
Från och med nästa år intensifieras försöken att komma vidare med EUs nya författning. Målet för Tyskland och Portugal nästa års ordförandeländer är att senast i december 2007 kunna lägga fram ett nedbantat förslag med huvudsyfte att modernisera EUs institutioner och stärka unionens utrikespolitiska profil. Fördraget ska sedan ratificeras av de nationella parlamenten före EU-valen 2009.

2006-50 s 4
"Öppnare gränser"
EUs regeringar har enats om en ny tidtabell för de 10 senaste medlemsländerna för inträde i Schengensystemet vilket syftar till att dela information om hot utifrån och att tillsammans spåra och jaga terrorister, smugglare och andra brottslingar. Den 31 december 2007 kommer medborgare i alla de 25 EU-länderna att kunna resa utan pass till lands och till sjöss och i slutet av mars 2008 kommer detta att också gälla resor med flyg.

2006-50 s 4-5
"En trist bieffekt"
Från och med 2006 när Rumänien och Bulgarien blir medlemsstater blir det möjligt att bilda en fraktion av ultranationalistiska partier i Europaparlamentet. Det krävs nämligen ledamöter från minst fem länder för att få bilda en fraktion. Initiativtagare är Andreas Mölzner från Frihetspartiet. Andra partier är Le Pens Front National, italienska Lega Nord och det belgiska Vlaams Belang. Det Storrumänska partiet och det bulgariska Atakapartiet kompletterar.

2006-50 s 5
"Utvidgning är EUs viktigaste mål"
En artikel av Alexander Stubb som är finsk EU-parlamentariker och parlamentets förbindelseman i utvidgningsfrågor. Han anser att unionen skulle må bra av både fler medlemmar och en ny författning.

Tjeckien
2006-50 s 6
"Svårlagt regeringspussel i Tjeckien"
Tjeckien har inte haft en fungerande regering på ett halvår. Landet styrs med autopilot, och det går, märkligt nog, ganska bra.
Det finns två läger i parlamentet som vardera kontrollerar 100 platser i parlamentet och som vägrar samarbeta med varandra. Topolaneks mitten-höger-parti, Demokratiska medborgarpartiet försöker förgäves locka en eller flera parlamentariker att byta sida. Det blir ett nytt försök att bilda regering innan den 15 december sedan kommer presidenten att utlysa nyval.

Frankrike
2006-50 s 6-7
"En överdos av kandidater komplicerar presidentvalet"
Det stora antalet presidentkandidater kan kanske hjälpa den politiska mitten i nästa års presidentval. Merparten av de nya kandidaterna är noviser. Bland dem finns en utopist, en federalist och en före detta ledare för en moské i Marseilles. Mångfalden tillför demokratisk krydda och ett visst underhållningsvärde. Det brokiga startfältet gör att den första valomgången kan bli en nervös historia för de både huvudkandidaterna, Royal och Sarkozy.

Spanien
2006-50 s 8-9
"Det finns en hård kärna i Zapateros mjuka politik"
Den 46-årige Zapatero är i likhet med premiärminister Blair en liberal som i stort sett låter ekonomin sköta sig själv. Han gynnas av landets starka ekonomi som nu är inne på andra decenniet med stabil tillväxt. Många är kritiska till att han öppet utmanat den katolska kyrlan när det gäller sociala frågor som homoäktenskap och han har försvagat de traditionella banden mellan staten och kyrkan.

2006-50 s 9
"Oppositionen bara gnäller"
Det spanska folkpartiet, PP, Mariano Rajoy vid rodret har förlorat styrfarten. Kanske avgår han efter nästa val i början av 2008. Partiet opponerar mycket ilsket mot allt som regeringen föreslår. Roten till PPs problem är partiets oförmåga att komma ur traumat efter valförlusten. Nederlaget kom tre dagar efter terrorattentaten i Madrid där 191 människor förlorade livet. Bråken runt terrorattentaten i mars 2004 överröstar fortfarande PPs centristiska budskap.

Turkiet, EU
2006-50 s 10-12
"Vem tappade Turkiet?"
Benedictus XVI stod barfota bredvid muftin av Istanbul under den stora domen i det forna Konstantinopels berömda blå moské och höll sina händer upplyfta i den traditionella muslimska gesten för bön och underkastelse. Exakt vad påvens bön handlade om är en hemlighet mellan honom och hans skapare, men förmodligen gällde det försoning mellan kristna och muslimer, en fråga som redan har kommit att karaktärisera hans ämbete och hans era.
Owens Matthews skriver från Ankara i Newsweek om en "tragedi av omåttliga proportioner" om Turkiet inte blir medlem av EU. Cypern har hotat med att lägga sitt veto mot Turkiets medlemskap och den franske presidentkandidaten Sarkozy anser att "Turkiets plats är inte i EU". Matthews menar att det finns så många aktuella och hotande problem i Turkiet som EU måste hjälpa till med att lösa. Turkiet kan komma att behandla den kurdiska minoriteten sämre och annektera norra delen av Cypern om de vägras bli EU-medlemmar. Muslimer som flyttat till Europa kommer inte heller att vilja integreras i de europeiska samhället, menar Matthews.

2006-50 s 13
"Pamuk vill bli EU-medborgare"
Nobelpristagaren i litteratur, Orhan Pamuk, anser att medlemskap i EU skulle göra EU mer multikulturellt och vara bra för den demokratiska utvecklingen i Turkiet. Orhan tog emot Nobelpriset, motsvarande 1,4 miljoner dollar, i söndags i Stockholm.

Israel, Palestina
2006-50 s 13
"Oskyldiga barn föll offer för våldet i Gaza"
Tre söner till en palestinsk säkerhetschef sköts ihjäl i Gaza City. Fadern tillhör Fatah, den sekulära fraktion som länge har dominerat den palestinska politiken och som är involverad i en allvarlig konfrontation med Hamas, den militanta fraktion som leder regeringen.

Azerbajdzjan
2006-50 s 13
"Utbrytare röstade ja till självständighet"
Väljarna i Nagorno-Karabach har i en folkomröstning röstat ja till ett författningsförslag som beskriver det omstridda territoriet som "en suverän, demokratisk stat". Azerbajdzjan gör anspråk på enklaven som befolkas och kontrolleras av etniska armenier.

Holland
2006-50 s 13
"Svårt att bilda regering"
Balkanendes kristdemokrater (CDA) kunde inte komma överens med socialistpartiet, som grundades på 1970-talet som en maoistisk rörelse, om företagsskatten och utrikespolitikern. Nu går budet från CDA till socialdemokraterna, PvDA, i stället.

Hongkong
2006-50 s 13
"Demokratisk landvinning"
Demokratianhängare i Hongkong har erövrat tillräckligt många platser i en valkommission för att kunna nominera en kandidat till posten som Hongkongs ledare för första gången sedan den brittiska kolonin återgick till kinesiskt styre för 10 år sedan.

Irak
2006-50 s 15-16
"Steget mellan ord och handling är långt"
Det är inte säkert att Iraks ledare ens vill försöka sluta fred. Ledande shiitiska och kurdiska ledare har mycket litet till övers för nationell försoning. Rapporten från Irakkommissionen föreslår att Baathpartiets medlemmar ska återintegreras i det nationella livet. Men kurder och shiamuslimer blockerar alla försök till detta. En rekommendation om "långtgående amnesti" stöter också på hårt motstånd särskilt från shiamuslimerna.

Libanon
2006-50 s 16
"Den kristna krutdurken"
Den kristna Michel Aoun återvände till Libanon i fjol efter mer än 10 år i exil med ambitioner att bli Libanons president. Han har därför bildat en allians med Hizbollah för att uppnå sitt mål. Hans huvudrival är Samir Geagea, chef för en milis, som bekämpade Aouns styrkor 1990 och som nu är allierad med regeringen. När en kristen minister mördades för en tid sedan beskyllde Geagea Aoun för att skydda mördarna.

2006-50 s 17
"Krisen i Libanon är farligt nära ett utbrott"
Massdemonstrationerna fortsätter med oförminskad styrka och Hizbollah varnar för hårdare tag. Målet är att störta premiärminister Fouad Sinioras regering. I förlängningen handlar konflikten om huruvida regeringens allierade, USA och andra västmakter, eller Hizbollahs allierade, Syrien och Iran, ska ha störst inflytande.

Israel och Palestina
2006-50 s 18
"Liebermans förslag förskräcker"
Israels strategiminister, Avigdor Lieberman, har en ytterst kontroversiell agenda, som till och med premiärminister Ehud Olmert tar avstånd från. Lieberman anser att Iran är "det största hotet mot det judiska folket sedan andra världskriget". Han menar att "ledarskapet i Hamas hör hemma i himlen". Hans mål är att separera araberna och israelerna från varandra. Alla som ska få israeliskt medborgarskap måste svära trohet till staten och erkänna Israel som en judisk stat. Arabiska medlemmar av regeringen menar att han ger uttryck för rasistiska tankar.

USA
2006-50 s 19
"Måste presidenten vara en vit man"
Efter 217 år med presidentkandidater som utan undantag varit vita män kommer kanske presidentvalet i USA 2008 erbjuda ett mer varierande startfält. Barack Obama, senator från Illinois har en far från Kenya. Han kan bli en som ställer upp för att bli demokraternas presidentkandidat 2008 i kamp mot till exempel Hillary Clinton.
Enligt opinionsundersökningar är det troligare att amerikanerna väljer en svart eller en kvinna än till exempel en ateist eller en homosexuell men frågan är om amerikanerna är redo att välja en kvinna eller en afroamerikan till president.

Chile, Nutidshistoria, Porträtt
2006-50 s 20-21
"Pinochet slapp sona sina brott"
Pinochet var en skoningslös diktator, vars styre kännetecknades av terror och ekonomiska reformer. Han föddes i en medelklassfamilj i Valparaiso 1915. Efter examen i Chiles militärakademi 1936 studerade han juridik och socialkunskap vid universitetet i Santiago. Han undervisade i militärskolor och utnämndes 1968 till brigadgeneral.
Han tog makten den 11 september 1973 i en blodig kupp som stöddes av USA och som störtade Salvador Allendes valda regering. Allende hade lovat att leda sitt land "på en demokratisk väg mot socialism". Pinochet styrde fram till 1990, först som ledare för militärjuntan och sedan som president. Han behöll emellertid den mäktiga posten som arméchef till 1997 när han utnämndes till senator på livstid. Han gav upp denna ställning 2002 med argumentet att han led av mild demens och fysisk ohälsa. Detta hjälpte honom att undkomma rättegångar under hans sista år. Hans mångåriga tyranni och övergrepp utreddes efter hans avgång av en rad regeringar och under de senaste åren har flera av hans underordnade satts i fängelse. Han har haft många bundsförvanter i vars ögon han var en patriot som räddade landet från politiskt kaos och risken för inbördeskrig. De har blivit färre sedan en utbredd korruption avslöjades, senast att det fanns ett konto i Pinochets namn på en bank i Hongkong värt 160 miljoner dollar.
I söndags dog han på ett militärsjukhus i Santiago efter en hjärtattack 91 år gammal. Den nuvarande presidenten, Michelle Bachelet, som själv och vars familj torterades av Pinochets regering, har meddelat att Pinochet inte kommer att få någon statsbegravning.

Centralafrikanska republiken
2006-50 s 22
"Kaos sprider sig över nationsgränserna"
Centralafrikanska republiken, en före detta fransk koloni, som är ett av världens fattigaste länder dras ohjälpligt in i grannländernas konflikter. Landet har blivit en buffert mot kaoset och misären i grannländerna Tschad och Darfurregionen i Sudan. Gränserna är porösa och utländska rebeller tar sig lätt ut och in. Där finns också en inhemsk rebellrörelse som försöker störta regeringen. CFR har haft fyra statskupper de senaste tio åren. De utländska och inhemska rebellerna samarbetar för att president Bozizés regering i Centralafrikanska republiken.
Landet är rikt på mineraler, särskilt diamanter, timmer, vattenkraft och god jordmån, men ekonomin är ödelagd. En rådgivare till regeringen säger att "landet har inte varit stabilt sedan självständigheten" från Frankrike 1960.

Samhälle
2006-50 s 23-25
"Könsstympning"
En barbarisk sed som vilar på falska grunder. Varje dag omskärs omkring 6000 unga flickor. WHO definierar fyra olika former av omskärelse. Vid den mest omfattande, så kallad faraonisk omskärelse eller fibulation, (se Vårdguiden) dör inemot en tredjedel av flickorna. En liten revolution har ägt rum i Kairo, där högt uppsatta muslimska teologer har fördömt kvinnlig omskärelse och deklarerat att seden är oförenlig med islam. Ministern för religiösa stiftelser i Egypten, Mahmud Hamdi Saksuk, fördömde sedan liksom Azaruniversitetets storshejk Mohammed Sajjid Tantawi. Även den berömde eller beryktade egyptiske juristen och publicisten Jussuf al-Kardawi, som är mycket populär i Mellanöstern på grund av kommentarer i nyhetskanalen al-Jazeera, deltog i konferensen. Efter påtryckningar erkände han att Koranen förbjuder "stympning av Guds varelser" och han höll med de som "förbjuder denna praxis". Forskare och religiösa representanter enades på konferensen om att kvinnlig omskärelse är en olycklig praxis som inte har vare sig medicinska eller religiösa grunder. De uppmanade det egyptiska parlamentet att införa en lag som förbjuder kvinnlig omskärelse.
Det var tysken och äventyraren Rüdiger Nehberg (officiell hemsida - se också Wikipedia, som arrangerade och finansierade konferensen. Han grundade 2000 människorättsorganisationen Target vars främsta uppgift är att bekämpa kvinnlig omskärelse. Tillsammans med sin livsledsagarinna Annette Weber reser han runt i Afrika och samlar med videokamera in bevis för att omskärelse är en omänsklig praxis. Med hjälp av dessa försöker han övertyga arabvärldens politiska och religiösa ledare att ändra traditionen. Nehberg-Weberg måste vara mycket starka kandidater för nästa års fredspris för den största insatsen för feminismen.
Artikeln finns på der Spiegel International på engelska, tyska originalet är inte tillgängligt gratis, och översatt till svenska i Tempus nr 50 2006.

Forskning
2006-50 s 25-27
"Kan man bromsa åldrandet?"
det finns substanser, som både förlänger livet, skyddar mot sjukdomar och stärker livskraften. Organismer som lever på 30-40 % mindre föda än normalt blir resistenta mot de flesta åldersrelaterade åkommor, som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och Alzheimers och deras livslängd ökar med 30-50 %.
Det finns en gen kallad Sir2 som hjälper jästceller att förlänga livet. Forskare tror att Sir2 eller andra sirtuingener är orsaken till de hälsofördelar som följer med minskat kaloriintag. Nu vill man försöka förlänga livet utan att behöva svältdieten. Resveratrol är en sirtuinaktiverande komponent (STAC) som har denna effekt. Även vid normalt kostintag verkar ämnet utomordentligt prestationshöjande - åtminstone hos möss.
Det finns resveratroltabletter att köpa. Det är möjligt att de både ökar prestationen och förlänger livet. Vem vågar ta risken att låta bli att börja äta dem?
Det finns en artikel i Newsweek "Can we slow aging" av forskarna David Sinclair och Anthony L. Komaroff (översatt i Tempus nr 50 2006).