Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 34

Tidskriften

     

Tempus vecka 34 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU
2006-34 s 3-4
"EU-medlemskap är inte det som Turkiet behöver mest"
För ett halvår sedan stred flera av EUs medlemsländer mer eller mindre öppet om hur man skulle förhålla sig till Turkiets önskan och ansökan om att bli medlem i EU. De fanns argument för detta och många mot detta. Stora förändringar har genomförts i Turkiet under de senaste fyra åren under trycket av EU-kommissionens krav på medlemskap vilka har minskat korruptionen och gjort landet till en modernare stat. Intresset för EU har emellertid nu sjunkit kraftigt i Turkiet, delvis på grund av EUs digra regelverk, enligt en artikel i Newsweek (refererad i senaste numret av Tempus). Stödet har sjunkit till 43 % och det sjunker snabbt. Det främsta skälet är Cypern. EU-kommissionen ställer stora krav på att Turkiet ska göra ytterligare eftergifter i konflikten om den delade ön. Detta sårar många turkars nationella stolthet. Många tycker också att det blir för kostsamt att följa EUs regelverk. Ett exempel är de dåliga söndervittrande ledningar för dricksvatten som måste byggas om till stora delar för att möta kravet på vattenstandard. Företagare är rädda för att Bryssels arbetsrättslagar skulle hindra okontrollerat övertidsarbete och stoppa skolbarns deltidsjobbande. Säkerhets- och arbetsmiljöreglerna skulle kunna leda till konkurs för de många företag som skulle tvingas byta ut sin gamla maskinpark som tillverkades i Östtyskland för flera decennier sedan.

2006-34 s 7
"Europa försöker enas om flygsäkerheten"
I förra veckan samlades ministrar från Finland, Tyskland, Portugal, Slovenien och Frankrike hos den engelske inrikesministern John Reid för att kartlägga nya antiterroristlagar. På en presskonferens efteråt lade de fram förslag som signalerade ett skifte i Europa. Potentiella terrorister "hoppas krossa våra öppna samhällen" menade Reid. Det tar "ingen hänsyn till mänskligt liv eller mänskliga rättigheter". Till slut måste "individuella rättigheter vägas mot kollektiva rättigheter till säkerhet och skydd av liv och lem". Det finns idag två fundamentalt olika grundnormer i Europa. En är EUs värderingar, inklusive demokrati, frihet och rättvisa för alla. Det andra är totalitarismens värderingar, som försöker förvanska en religion, vars namn står för fred, sa Reid med hänvisning till islam.
EU-ministrarna diskuterade möjligheten att blockera webbsidor som sporrar folk att begå terroristbrott eller erbjuder detaljer om hur man kan tillverka bomber.

Slovakien
2006-34 s 4-5
"Politisk röra i Slovakien"
I mardrömmar om politik i ex-kommunistiska länder figurerar ofta populistiska, rasistiska och auktoritära partier. Så Slovakiens nya koalitionsregering, som innehåller alla tre ingredienserna, har garanterat såväl liberala slovaker som utomstående en del svettiga nätter. Värst anses Jan Slota, ledare för det högerradikala Slovakiska nationalistpartiet vara. Han är känd för sina otyglade uttalanden om Slovakiens romska och ungerska minoritet. En annan är den förre premiärministern, Vladimir Meciar, som 1998 förvandlade landet till en paria - och ett paradis för hejdukar och gangstrar. Det tredje spöket är Smers ekonomiska populism. Dess ledare Robert Fico vill uppmuntra bidragstagandet och ingripa mer i ekonomin. Men onda drömmar behöver inte besannas. Värre är bristen på kompetens. Bara ett fåtal regeringsmedlemmar har innehavt offentliga ämbeten tidigare.

Tjeckien
2006-34 s 4-5
"Tjeckiens regering avgår efter misslyckat koalitionsförsök"
Den tjeckiske presidenten, Vaclav Klaus, godkände förra veckan den avskedsansökan Jiri Paroubek och hans regering lämnat in efter två månaders försök att bilda en koalitionsregering med Mirek Topolaneks Demokratiska medborgarpartiet. President Klaus planerar att ge Topolanek i uppdrag att bilda nästa regering.

Albanien
2006-34 s 5
"Albanien tar i med hårdhandskarna mot korruptionen"
Avsikten är att förbättra sina utsikter att bli officiell kandidat för medlemskap i EU. EU-kommissionen har gjort klart att utan avsevärda förbättringar har Albanien inte särkilt stor chans att, som grannlandet Makedonien, bli formell kandidat för medlemskap. Berisha säger att han fått stopp på två organiserade kriminella grupper med internationella kontakter.

Ryssland
2006-34 s 6
"Kreml bildar "oppositionsparti""
Putins understödjande parti, Förenade Ryssland, som dominerar det ryska parlamentet, är avtrubbat och håller på att förlora väljarkårens stöd. Ryssland skulle därför behöva ett nytt part som ska vara helt och hållet Kremlkontrollerat, men som ska presenteras för väljarna som en opponent eller ett alternativ till Förenade Ryssland. Det ska heta livets parti.

Frankrike
2006-34 s 6
"Royal drar ifrån"
Det franska socialistpartiets stigande stjärna, Ségolène Royal, säger sig vara den förre presidenten Francois Mitterands politiska arvtagare. Hon har beskyllts för att svika de socialistiska värderingarna. Enligt en aktuell opinionsundersökning skulle 55 % av väljarna rösta på Royal om det blir en andra valomgång mellan henne och Sarkozy.

Serbien
2006-34 s 6
"Skam den som ger sig"
Serbien kommer att vara redo att bli medlem i EU 2012 säger landets finansminister trots att den bräckliga minoritetsregeringen i Belgrad riskerar att falla sedan den har misslyckats med att fånga in den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic. Finansminister Dincic understryker att hans parti kommer att avgå ur regeringskoalitionen om förhandlingarna med Bryssel inte återupptas före månadsskiftet september-oktober. Det betyder att Vojislav Kostunicas regering sitter mycket löst nu. EUs diplomater skulle föredra att koalitionen sitter kvar till nästa år tills FN har beslutat om provinsen Kosovos framtida status.

Storbritannien, Terrorism
2006-34 s 8-11
"Ett drivhus för islamisk extremism"
Många av Storbritanniens muslimer har inte integrerat sig i det brittiska samhället utan föredrar att bo i strikt muslimska områden. Brittiska muslimer beskriver sin identitet som först och främst muslimsk och i andra hand brittisk. Storbritannien har blivit ett drivhus för våldsam islamisk extremism som får näring av besvikelsen över situationen på hemmaplan och en växande vrede över det som händer ute i världen som krigen i Irak och Afghanistan. Bilder på dödade muslimer världen över skickas som massmejl över hela världen och piskar upp stämningen och hjälper extremistgrupperna att hitta nya medlemmar. Hotet har växt mycket snabbare än man räknat med. Storbritanniens långa tradition av tolerans har gjort det till en oas för invandrare och politiska flyktingar från hela världen och Storbritannien har en av de högsta koncentrationerna av muslimska invånare i Europa. Den brittiska säkerhetstjänsten övervakar ungefär 1200 islamiska militanta personer. Landet har infört hårdare antiterroristlagar som gjort "glorifiering" av terrorism till ett brott och förenklat rutinerna för utvisning av predikanter och andra orosstiftare.

Sri Lanka
2006-34 s 13
"Krig i Sri Lanka"
Det humanitära priset för striderna i Sri Lanka blir allt högre. Vapenvilan finns på papper, men den har förvandlats till tomma ord. Kriget pågår för fullt. I 23 år har Sri Lankas regering stridit mot Tamil Eelams befrielsetigrar i syfte att motarbeta dem i deras strävan att göra sitt tamilska hemland eller "Eelam", i Sri Lankas norra och östra delar självständigt. Båda sidorna säger att de har ett "humanitärt uppdrag" att skydda sitt folk från motståndaren. De pågående striderna började i juli som ett mindre gräl om vattnet i en liten flod i Trincomalae. Tigrarna stängde slussportarna till en damm.

Israel & Palestina, Syrien & Libanon
2006-34 s 14-15
"Hjälpsamhet ned förhinder"
FN eftersträvar att ha minst 3500 soldater på plats i södra Libanon den 2 september. Tidigare misslyckanden gör EUs medlemsländer försiktiga. De europeiska regeringarna som har smärtsamma minnen av misslyckade insatser i Bosnien på 1990-talet kräver att kommandokedja och mandat ska definieras i detalj innan de engagerar sig i de komplicerade förhållandena i Mellanöstern. Israel vill inte ha soldater från länder som inte erkänner israel, till exempel Malaysia, Indonesien och Bangladesh.

Libanon
2006-34 s 16-17
"Armén och Hizbollah samsas om utrymmet tillsvidare"
För första gången på mycket lång tid grupperade sig libanesiska soldater, stridsvagnar och pansarfordon förra veckan i Libanons södra delar där tidigare den shiamuslimska milisen dominerat. Den libanesiska regeringen har bestämt att dess soldater inte kommer att attackera milisen eller försöka avväpna den. Få människor protesterade mot arméns närvaro.
Det blir inte lätt att avväpna Hizbollah, som till vardags brukar uppträder utan vapen och som har inrättat en omfattande samhällsservice i södra Libanon.

Irak
2006-34 s 17
"Kurdernas långa väntan på rättvisa"
Rättegången mot Saddam Hussein för hans attacker med kemiska vapen mot kurdisk civilbefolkning 1988 har börjat. Då attackerades och bombarderades befolkningen med giftgas och tusentals invånare dödades, torterades, lemlästades eller deporterades. Giftgaskampanjen varade i drygt ett halvår och följde efter en lång rad attacker mot kurderna som Saddam Hussein och hans Baathparti såg som ett hot mot sitt maktinnehav. Kurderna följer med stort intresse och tillfredsställelse rättegången mot Saddam Hussein, Ali Hassan al Majeed (kallad kemiska Ali), båda åtalade för folkmord och ytterligare sex personer.

Sudan
2006-34 s 18
"Nya varningar för sudanesisk offensiv"
Chefen för FNs fredsbevarande styrkor, Hedi Annabi, anser att en ny regerings offensiv är på gång mot de upproriska i Darfur. 26500 regeringssoldater kommer att placeras ut i Darfur före årsskiftet. Storbritannien och USA vill ha en resolution om att sända 17000 FN-soldater dit trots Sudan regeringens motstånd men Kina och Ryssland säger nej. Styrkan planeras att ersätta en styrka ledd av Afrikanska unionen som har visat sig ineffektiv när det gäller att stoppa våldet.

Kongo/Kinshasa
2006-34 s 19
"Kongos presidentval avgörs i finalen"
I en valfinal i oktober möts den sittande presidenten Joseph Kabila och hans vice president Jean-Pierre Bemba. De fick 45 resp. 20 % i första valomgången. Bemba får svårt att besegra Kabila om han inte först lyckas övertyga de nu uteslutna kandidaterna att öppet stödja honom i finalomgången. De två krisherrarnas miliser har redan drabbats samman med minst en person dödad som följd.

Handel, Kina
2006-34 s 20-21
"Det handlar om ören för kinesiska arbetare"
Det är inte företagen i Kina som producerar skorna so tjänar de stora pengarna utan de som marknadsför dem i USA och Europa. Fabriken som delvis ägs av en utländsk investerare säljer varje par för 15,30 $ och tjänar 65 cent före skatt. Den stora amerikanska återförsäljaren tar 49,99 $ per par i sitt varuhus. Han tjänar 3,46 $ per par efter sina kostnader. Fem gånger mer än producenten. Andra som tjänar stora pengar är amerikanska annonsörer, webbdesigners, lastbilschaufförer och försäljare. De kinesiska arbetarnas löner spelar ingen större roll. Om seras löner fördubblades skull försäljningspriset i USA bara öka med några procent.

Städer
2006-34 s 22-23
"Ljusen slocknar i Västberlin"
Östberlin har blivit en stark konkurrent till Västberlin där stängda butiker, vittrande fasader och knaggliga trottoarer ger ett underligt kommunistiskt intryck. Stadens hjärta har flyttat tillbaka till sitt gamla hem i Östberlin, pånyttfödd och larmande efter en massiv återuppbyggnad. Återuppbyggnaden håller på att trasa sönder Västberlin. Berlins filmfestival har flyttat till Potzdamerplatz i öst och bysten av den egyptiska drottningen Nefertiti har flyttats till ett museikomplex vid floden Spree i öst. För invånare i väst var förlusten av deras huvudjärnvägsstation, Bahnhof Zoo, i maj det sista halmstrået. Några håller fast vid förhoppningarna om att återuppta planerna att resa ett gigantiskt pariserhjul i väst. Det ska bli 175 m högt, högst i Europa och ska generera 500 000 besökare år 2008.