Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 43

Tidskriften

     

Tempus vecka 43 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU
2006-43 s 3-4
"Europa tar strid för sina värderingar"
Ett växande antal européer anser att försöken att blidka islamistiska fundamentalister strider mot Europas traditionella ideal. Operan i Berlin ställde nyligen in framförandet av Mozarts Idomeneo av rädsla för att en scen skulle väcka islamisternas vrede. 2005 tog Tate Gallery i London bort en glasskulptur kallad "Gud är stor" därför att museipersonalen inte vill kränka muslimer. Dessa åtgärder, menar liberaler, speglar en ny lättskrämdhet som har uppstått efter 11 september 2001 och som späddes på av de våldsamma och blodiga muslimska protesterna mot Muhammedkarikatyrerna i en dansk tidning.
Henryk M Broder polemiserar mot denna Europas underkastelse inför islamisterna i sin bok "Hurra vi kapitulerar". Andra intellektuella håller med om att vi i Europa förlorar rätten att kritisera och attackera religioner i våra fria länder … ja, då är vi dömda till undergång.
En annan storsäljare är Karen Jespersen och Ralf Pittelkows bok om Karikatyrkrisen. De hävdar att muslimsk extremism angriper europeiska ideal med samma kraft som nazismen på 1930-talet.

Här finns hela artikeln på engelska på bloggen Genderocracy och här finns original artikeln i Los Angeles Times:

EU, Turkiet
2006-43 s 5-6
"Ett trassligt förhållande"
En litterär och en politisk händelse hjälptes åt att spegla de ibland obekväma relationerna mellan Turkiet och EU. Den litterära var att författaren Orhan Pamuk som klagat på att Turkiet vägrar erkänna att 1,5 miljoner armenier massakrerades 1925 blev Turkiets första nobelpristagare. Den politiska händelsen var att den franska nationalförsamlingen godkände en lag som gör det brottsligt att förneka att de ottomanska turkarna begick folkmord mot armenier. I Frankrike där det bor en halv miljon etniska armenier är motståndet mot att inkludera Turkiet i EU stort. Turkiet är för stort, för fattigt och för muslimskt och det var den främsta anledningen till att både Frankrike och Holland röstade nej till EUs nya författning i fjol.

EU, Ryssland
2006-43 s 6-7
"Kritik biter inte på Putin"
Putin har väl inövade motargument när EUs ledare kritiserar brister och avarter i det stora Ryssland. Toppmötet i Lahtis mellan EU och Ryssland handlade främst om energiavtal. EU har erbjudit Ryssland ett frihandelsavtal i utbyte mot större tillgång till Rysslands energimarknad något som också är ett krav för att Ryssland ska bli medlem av WTO. Avtal om energileveranser är mycket viktiga för EU men Putin är inte beredd att applicera marknadsprinciper på energisektorn och bryta Gazproms monopol. Putin avfärdar också kritik vad gäller mänskliga rättigheter och landets stöd åt utbrytarregionerna i Georgien. Han säger att EUs viktigaste uppgift är att "bevara kristenheten i Europa".

Bulgarien
2006-43 s 7
"Parvanov är tippad finalsegrare"
Bulgariens sittande president vann den första omgången i presidentvalet i söndags, men nästa söndag den 29 oktober, måste han i valets final besegra Sidorov, en nationalistisk rival som motsätter sig landets inträde i EU. Att det blev en valomgång till beror på att valdeltagandet blev 42 % och den bulgariska författningen kräver minst 50 % för att valet ska vara giltigt.

FN, Kärnvapen
2006-43 s 9
"Vapen, inte stater är det verkliga hotet"
Internationella atomenergibyråns chef, Mohamed ElBaradei sammanträdde i måndags med USAs utrikesminister Condoleezza Rice i Washington. Innan han därefter avreste till Wien gav han en intervju om nödvändigheten av att stoppa kärnvapenspridningen. ElBaradei pekar på den ringa budgeten, 120 miljoner dollar, som ett hinder för IAEAs verksamhet. Han säger att det inte är IAEAs uppgift att tolka intentioner, som huruvida Iran tänker utveckla kärnvapen och menar att både Iran och Nordkorea är länder som känner sig otrygga. De ser att stormakter och supermakter förlitar sig på kärnvapen och då ligger frestelsen nära att göra detsamma.

Nutidshistoria, FN
2006-43 s 10-11
"Aktuell historielektion"
Trubbiga verktyg duger inte i kampen mot diktatorer. På 1900-talet har sanktioner använts allt flitigare eftersom sanktioner känns bättre än ingenting, de är starkare än förmaningar till en ambassadör och mindre blodiga än militärt våld. Ibland fungerar de som då USA tvingade en grupp schweiziska banker att betala 1250 miljarder dollar till överlevande från förintelsen och för att krossa apartheidregimen i Sydafrika. Annars fungerar de inte som FNs sanktioner mot till exempel Irak, Burma, Sudan och Kuba. Sanktioner kan göra den straffade regimen populärare eller mäktigare och knapphet kan erbjuda skurkregimer en ursäkt för ransonering vilket leder till korruption, nepotism och svarta marknader.
Bättre medel mot skurkstater som Nordkorea än sanktioner kan vara att locka Kim Jong Il närmare verkligheten och inte driva in honom ännu längre i sina otäcka fantasier.

Nordkorea
2006-43 s 12-14
"Det isolerade landet"
En märklig och otäck historia om hur ett isolerat och ruinerat land lyckades skaffa sig kärnvapen. Den lilla bomb som exploderade för några veckor sedan var resultatet av ett arbete som pågått I ett halvsekel eller mer. Ambitionen att skaffa kärnvapen grundades redan under Kim Il Songs tid på grund av hans stora osäkerhet. Nordkorea är ett påhittat land, en kvarleva från det kalla kriget. För att konsolidera makten skapade Kim en kultideologi byggd på självförsörjning, kallad juche, som bestod av en stelnad bryggd av traditionell koreansk främlingsfientlighet och nationalism, konfuciansk respekt för auktoritet och utopisk marxism-leninism. När Sovjetunionen kollapsade för snart 20 år sedan berövades Pyongyang sin kommunistiska beskyddare och ett skyddande kärnvapenparaply.

Iran
2006-43 s 14
"Varken morot eller piska"
Iran verkar oberört av sanktionerna mot Nordkorea. President Mahmoud Ahmadinejad hävdar att försök att hindra Iran från att utveckla kärnteknik var dömda att misslyckas. Han varnar för att Iran ska agera resolut om européerna går med på sanktioner mot Iran.

Arabvärlden, terrorism
2006-43 s 15-18
"De ovilligas koalition"
Agg mot västmakterna och en minst sagt avvisande hållning mot Israel är pelarna i en allt starkare motståndsallians i världens oroligaste region. Många delar den islamistiska vreden över konflikterna i Irak, Afghanistan och Mellanöstern. Det tydligaste tecknet på motståndets förnyade lockelse är den nya alliansen mellan Iran och Syrien. Bland målen finns en önskan att bevara Libanon under syrisk kontroll, sabotera fredsförsöken mellan Israel och palestinierna för att pressa israel att ge upp Golanhöjderna som ockuperades 1967 och önskan att USA ska misslyckas så klart i Irak att andra länder inte ska behöva frukta liknande interventioner.

Terrorism, Arabvärlden, Algeriet
2006-43 s 19-21
"Al-Qaidas tentakler har stor räckvidd"
Salafistgruppen har litet stöd hemma i Algeriet, men på det internationella planet strömmar nya rekryter till. Gruppen som är känd under sina franska initialer GSPC slogs på 5 årsdagen av den 11 september 2001 samman med al-Qaida enligt dennes andreman Ayman al-Zawahiri. Tidigare har GSPC enbart slagits mot den algeriska regimen. Fram till 2001 hade GSPC inte den internationella terrorismens förtroende men sedan vände det och GSPC internationaliserade sin tidigare helt nationella verksamhet. Al-Qaida anses behöva GSPC i första hand för logistiskt stöd, få en säker bas, och GSPC (som antas ha bara 500-1200 medlemmar och är kraftigt försvagade på hemmaplan) behöver al-Qaida ideologiskt, för att eliminera dess pariastatus i radikala islamistiska kretsar, som de fått eftersom de uteslutande slagits mot muslimer, trosfränder. Al-Qaida har delegerat till GSPC att koordinera terrornätverkets operationer i den arabiska delen av Afrika (Maghrebregionen).

Afrika
2006-43 s 21
"Afrika på G8s dagordning igen"
Tyskland som nästa år tar över ordförandeskapet i G8 vill koncentrera bistånd och hjälp till länder som "sköter sig". Berlins planer skiljer sig från fjolårets brittiska ordförandeskap som riktade uppmärksamheten på skuldlättnader och ökat bistånd till Afrika vilket tyska ministrar traditionellt haft en skeptisk syn på. Länder som till exempel Ghana bör kunna belönas för sina försök att etablera "ansvarsfullt styre" inklusive fria val och fullständiga rättigheter för kvinnor.

Etiopien, Eritrea, Somalia
2006-43 s 22
"Oron växer på Afrikas horn"
Eritrea anklagas för att ha öppnat en ny front mot Etiopien för att förse en islamistisk rörelse I Somalia med vapen. Etiopien stöder den svaga övergångsregeringen I Somalia, som islamisterna bekämpar och har skickat in soldater vid flera tillfällen. Etiopien och Eritrea riskerar att ge den pågående konflikten I Somalia "en regional dimension".

Media, Frankrike
2006-43 s 22-24
"Den sista bastionen, privatlivet, har fallit"
Nicolas Sarkozy har tvingats erkänna äktenskapsbekymmer och Ségolène Royal har fotograferats i bikini. De båda franska politikerna kryddar valkampanjen med personliga detaljer, något som de franska väljarna inte är vana vid.
Två äregiriga politiker har inför nästa års presidentval introducerat inslag från showbusiness och kändisvärlden. De gör politiken glamorös och satsar sina privatliv för att bli ännu mer kända. Den här sortens exhibitionism är ovanlig i Frankrike. I årtionden var allt privatliv tabu för medierna. Men nu ingår det i det politiska spelet inför presidentvalet.

Samhälle
2006-43 s 24-25
"Identiteten står på spel i Dubai"
Emiratet Dubai har 200 000 medborgare och är en del av federationen Förenade arabemiraten som består av sju furstendömen. Utlänningar kan inte bli medborgare. Medborgarna är ägarna, västerlänningarna tjänar mest och sydasiaterna utför de tarvliga, lågavlönade jobben. Stadens öppenhet har medverkat till dramatisk ekonomisk tillväxt och snabb utveckling. Där finns 150 nationaliteter och urinvånarna är rädda för att deras identitet går "förlorad för alltid". Motsättningar kom upp till ytan för några veckor sedan då en tidning fördömde respektlösheten för muslimska seder under den heliga fastemånaden Ramadan.

2006-43 s 26-27
"Dubai exporterar superlyx"
Det lilla emiratet Dubai exporterar en superlyxig utvecklingsmodell, inklusive lyxig shopping, inomhus-skidåkning och slappa normer. Det senaste bygget sker i Marocko men "Nya Dubai" finns redan i flera arabländer som Syrien, Jordanien Egypten och så vidare. Det handlar om glamorös, palmskuggade inhägnade områden med Dubailyx - allt för att locka utländska turister, multinationella företag och massor av direkta investeringar. Oaserna kommer att ha sina egna västerländska regler vad gäller alkohol, spel, klädsel och umgänge.