Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 27

Tidskriften

     

Tempus vecka 27 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Flyktingpolitik
2006-27 s 3-7
"Människan har alltid vandrat"
Människan har i alla tider sökt nya boplatser, bättre liv, guld, land och fred. Idag (2005) finns det 191 miljoner människor som utvandrar, som söker något av detta eller en kombination. 1970 var antalet 82 miljoner. Av dessa är 9,1 miljoner flyktingar enligt FNs konvention från 1951. De är sällan välkomna, men de låter sig inte hindras av vare sig lagar eller murar. Den nu pågående utvandringen startade på 1990-talet då mängder afrikaner bestämde sig för att ta sig till EU-länderna. Orsakerna är två: Klyftan mellan rika och fattiga länder växer och människorna i de fattiga länderna känner idag till denna klyfta på ett helt annat sätt än för 50 år sedan och detta skapar avundsjuka. Invandrare kostar det europeiska samhället, mycket pengar eftersom många av dem inte betalar skatt. Måste det verkligen vara så? Varför kan inte afrikanerna integreras i den europeiska arbetskraften? Från 1990 till 2000 svarade invandrare för 89 % av folkökningen i Europa. Den utomeuropeiska invandringen behövs men den måste integreras in i det europeiska samhället.

2006-27 s 5
"En möjlighet, inte ett problem"
FN inledde i förra veckan en internationell konferens om migration i Turin. FN vill att mottagande länder ska se invandring som en hjälp mot arbetskraftsbrist och som ett ulandsbidrag i betydelsen att invandrarna skickar stora summor pengar till sina hemländer. Förra året skickades 232 miljarder dollar, av vilka 170 miljarder gick till u-länderna.

2006-27 s 8-10
"Hur många invandrare får plats?
Invandrarlandet USA har en mycket ambivalent inställning till invandringen och i Europa verkar man ha insett att invandrarna har kommit för att stanna - och att de behövs.
Europas politiker börjar förstå att Europa "behöver invandrare", framför allt de som har en god utbildning. Andra hävdar att enda sättet att stoppa invandringen är att bygga upp ursprungsländerna.

2006-27 s 10-11
"Fotbollsdrömmarna och verkligheten"
Långt från den festliga yran runt fotbollsarenorna i Tyskland har jakten på billiga muskler och talanger till den europeiska fotbollsindustrin skapat nya ringar på vattnet i invandringsdebatten. Rekryteringen av afrikaner har exploderat de gångna tio åren. Sedan ett beslut i Europeiska Domstolen 1995 som höjde taket för antalet utländska spelare i UEFA, har antalet afrikanska spelare i elitklubbarna i elva fotbollsländer fördubblats till 316. Klubbarna tjäna pengar på att träna billiga talanger, utveckla dem och sedan sälja dem som färdiga spelare till andra klubbar. Många ungdomar tar sig hit på egen hand med drömmar om att lyckas, men gör bara väldigt få.

Världshandel, WTO
2006-27 s 13-14
"Doharundan är nära sammanbrott"
Sex ministrar som företrädde världens största handelsmakter, sammanträdde i USAs ambassad i Genève, en betongbyggnad med solcellspaneler och ett myller av antenner. Allt verkade dukat för hårda överläggningar och inga framsteg gjordes enligt WTOs chef, Pascal Lamy. Initiativet påbörjades i Doha i Qatar 2001, därav namnet Doharundan. För att EU ska gå med på att reducera subventioner och tariffer kräver de att utvecklingsländer som Indien och Brasilien först öppnar sina marknader för mera import av både varor och tjänster. Dessa kräver å sin sida att USA och EU ska agera först.

Slovakien
2006-27 s 14
"Konservativa koalitionen tar över i Slovakien"
Segraren i det slovakiska valet och ledarna för ett högerextremt och ett nationalistiskt parti enades i söndags om att bilda en koalition vilket öppnar dörren för en ny regering. Valsegraren Robert Fico som leder Smerpartiet kom överens med Vladimir Meciar, den förre premiärministern och Jan Slota, som leder det extremistiska Slovakiska nationalpartiet.

Holland
2006-27 s 14
"Fallet Hirsi blev Balkenendes öde"
Den nederländske regeringen avgick i torsdags i förra veckan. Orsaken var striden om den välkända parlamentarikern Ayaan Hirsi Ali. Premiärminister Balkenende beslöt att behålla sin omstridde integrationsminister, Rita Verdonk. Verdonk hade tidigare hotat Ayaan Hirsi Ali att beröva henne hennes holländska medborgarskap. Detta fick det minsta regeringspartiet, D-66, att lämna regeringen som därmed inte längre hade majoritet i parlamentet och tvingades avgå.
Hirsi Ali är känd som författare och islam-kritiker. Hon tillhör liksom Verdonk, det högerliberala folkpartiet (VVD). Hon härstammar från Somalia och lämnade felaktiga uppgifter när hon sökte asyl i Nederländerna 1992.

EU, Finland
2006-27 s 15
"Finland tar över ordförandeskapet"
Från och med 1 juli tar Finland över ordförandeskapet i Ministerrådet. Utrikesminister Erkki Tuomioja säger att Finland kommer att göra sitt yttersta för att förhindra att Turkiets medlemskapsförhandlingar bryter samman, men att förhandlingarna oundvikligen kommer att suspenderas om inte Turkiet erkänner Cypern före årets slut. Finland kommer också att göra en bred översyn av unionens utvidgningspolitik utifrån en rapport från EU-kommissionen om unionens "absorptionsförmåga".

Tjeckien
2006-27 s 15
"Tjeckiens regeringschef avgår"
Nästan en månad efter sitt nederlag i parlamentsvalet avgick Tjeckiens premiärminister i måndags. Det nyvalda parlamentet har varit blockerat, eftersom vänster - respektive högerblocket har vardera hundra ledamöter. Ny regeringschef blir nu ordföranden i det konservativa Borgarpartiet, Mirek Topolanek. Det blir nu ett maktskifte efter åtta år med socialdemokratisk regering.

Frankrike
2006-27 s 15
"De Villepin drar sig ur presidentkampanjen"
Frankrikes premiärminister, Dominique de Villepin, säger att han inte har planer på att kandidera i presidentvalet i april nästa år. Tidigare har han konsekvent undvikit att besvara frågan.

Israel/Palestina
2006-27 s 16
"Kan krisen leda till något gott?"
Israel attackerar Gaza och har gripit flera Hamasledare på Västbanken i försöken att få tillbaka en kidnappad israelisk soldat. Tre dagar efter det att militanta palestinier kidnappat en 19-årig israelisk korpral, Gilad Shalit, i en våghalsig räd mot en israelisk gränspostering den 25 juni, gick den israeliska militären in i Gaza igen för första gången sedan tillbakadragandet förra sommaren. Ett kraftverk i Gaza slogs ut i ett israeliskt flyganfall vilket ledde till att elektricitet och vattenpumpar upphörde att fungera. Därefter grep Israel en rad ministrar i Hamas-regeringen och ett sextiotal Hamas-företrädare i försöken att ge igen för soldatens kidnappning. Hamas kräver att palestinska kvinnor och barn i israeliska fängelser ska friges i utbyte mot korpral Shalit.

Arabvärlden
2006-27 s 17-18
"Demokrati i arabvärlden? Inte ännu, tack"
Det gryende hoppet om en kontinuerlig demokratisering har krossats. Sedan fjolårets parlaments- och presidentval i Egypten har regeringen avvikit från reformspåret. Syriens ledare, Bashar al-Assad, talar inte längre om reform. Marocko har på senare tid dömt kritiska journalister till höga bötesbelopp och i Algeriet har pressfriheten inskränkts. Det finns flera orsaker till att reformvågen i arabländerna kom av sig. En är det höga oljepriset. Det finns nu pengar för att köpa sig fri från dissidens. En viktigare orsak är den islamistiska oppositionens landvinningar. Religiösa partier har i Irak krossat sina sekulära rivaler, Hamas erövrade den skakiga regeringsmakten i Palestina, islamister gick starkt framåt i de saudiska kommunvalen och Muslimska Brödraskapet lade beslag på en femtedel av platserna i parlamentet. Ännu märkligare är att en ny islamistisk rörelse lyckats ta makten i Somalia.

Egypten
2006-27 s 18-20
"Efter Farao"
Vem eller vad kommer efter Hosni Mubarak? En del tror demokrati, andra tror kaos. Detta är frågan som alla egyptier grunnar på, men ingen har ett svar. Kommer makten att övergå från far till son, den förbindlige Gamal Mubarak, eller till militären eller till islamisterna?

Mexiko
2006-27 s 21
"Dött lopp i Mexiko"
Resultatet i det mexikanska presidentvalet blev så jämt att det var omöjligt att peka ut en vinnare direkt. En hetlevrad vänsterpolitiker och en Harvardutbildad konservativ gjorde båda anspråk på segern i söndagens presidentval i Mexiko. Mexikos officiella valmyndighet konstaterade att resultatet var mycket, mycket jämt och därför måste räknas om.

Brasilien
2006-27 s 21
"Politikerna gör också mål i VM-tider"
Vart fjärde år är det VM i fotboll och vart fjärde år väljer Brasilien president vilket politikerna utnyttjar så gott de förmår väl medvetna om att detta är riskfylld politisk teater. Alla brasilianare tror att en brasiliansk VM-seger stärker den sittande presidentens chanser. Få är så skickliga på att utnyttja fotbollen som da Silva. En seger skulle också ha en stor positiv inverkan på ekonomin.

Colombia, Kultur
2006-27 s 23
"Vad betyder ett namn?"
I staden Aracataca i Colombia har hållits en folkomröstning om ett byte av namn till Aracataca-Macondo. Borgmästaren Pedro Sánchez ville att staden skulle använda sig av att den är födelsestad för den världsberömda författaren Gabriel García Márquez. Macondo är nämligen namnet på den fiktiva stad, där Márquez mästerverk "Hundra år av ensamhet" utspelas. 90 % röstade jag till förslaget men färre än de nödvändiga 7400 väljarna deltog i folkomröstningen och därför blev den ogiltig.

Kina
2006-27 s 24
"Peking har förvandlats till uppfostringsanstalt"
Invånarna i Peking ska lära sig att inte spotta, inte tala för högt och inte störa i onödan. OS i Peking 2008 är lika mycket ett politiskt evenemang som ett idrottsligt. Därför är den kinesiska regeringen fast besluten om att göra ett gott intryck. Det begynnande kriget mot råa, tölpiga och sjaskiga medborgare har startat och är så ambitiöst att det utkämpas enligt tidtabell. Vid tiden för OS ska alla medborgare vara artiga, prydliga och vänliga.

Samhälle
2006-27 s 24-26
"Européerna närmar sig gränsen mellan bruk och missbruk"
Européerna dricker mera alkohol än folken i alla andra världsdelar. Speciellt allvarlig och farlig är den ökande konsumtionen bland ungdomar. I en rapport, beställd av EU, och som publicerades i början av juni, visar det sig att många EU-länder har allvarliga alkoholproblem och att Danmark är värst. EU-kommissionen uppmanar medlemsstaterna att reglera drickandet hårdare genom reklamrestriktioner och varningsetiketter och högre alkoholskatter. Danmark toppar listan på problemdrickande i många kategorier, framför allt när det gäller ungdomar. Missbruket bland ungdomar är speciellt allvarligt också i Bulgarien, Storbritannien och Sverige. Tonårsdrickandet är speciellt oroväckande eftersom den unga hjärnan kan ådra sig oreparabla skador av alkoholen. Alkoholkonsumtionen kostar samhället enorma summor - 125 miljarder euro 2003. Kostnaderna kommer i olika former som trafikolyckor, hustrumisshandel, alkoholrelaterade sjukdomar, förtidig död och skador i samband med fylleslagsmål.
Alkohol är inblandat i 27 procent av alla dödsfall bland män 15-29 i EU.
Anderson anser att alkoholindustrin skall förbjudas att sponsra konserter och idrottsevenemang.

Samhälle, Island, Australien
2006-27 s 26
"Island och Australien toppar lyckoligan"
En ny undersökning som försöker mäta bortom BNP och uppskatta välmåendets mer subtila aspekter, som exempelvis livslängd, utbildning och levnadsstandard placerar Island högst på den internationella lyckoskalan och Australien är god tvåa. Minst lyckliga är ryssar, ukrainare, rumäner och bulgarer. Forskarna, som använder sig av Human Development Index, tror att ekonomisk tillväxt och demokrati är viktiga ingredienser.

2006-27 s 26-27
"Lyxindustrin måste tänka om"
Världens rika människor har tröttnat på standardlyx. I framtiden är det individuellt anpassade resor, hotell, kläder och produkter som gäller. Specialbeställda produkter kommer att få allt mer betydelse vilket inte är förenligt med märkesvarornas globala expansion. Teknologiska inslag i lyxupplevelsen blir viktiga liksom "hemtell", hemlika hotell, lyxvåningar med dygnetruntservice.