Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 41

Tidskriften

     

Tempus vecka 41 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Tyskland
2006-41 s 3-4
"Tysk utrikespolitik i uniform"
Tyska soldater på fredsuppdrag ute i världen ses som ett sätt att stärka Tysklands globala profil. Den nya tyska regeringen använder fredsbevarande soldater för att stärka utrikespolitikens roll oxh visa att arvet från nazisterna och det kalla kriget har allt svagare grepp om den yngre generationen politiker. I Afghanistan ingår 2800 tyska soldater i den multinationella styrkan. Kritikerna hävdar att detta kan skada Berlins goodwill i den muslimska världen. Den tyska militärens medverkan i Libanon kan vara ännu känsligare om soldaterna tvingas ställas inför en judisk armé.

2006-41 s 9
"Merkels ledarstil möter kritik"
För ett halvår sedan gick allt Angela Merkel i händerna. Men nu sjunker hennes popularitet och hon hotas av en revolt i det egna kristdemokratiska partiet. Flera ambitiösa delstatsledare med Bayerns Edmund Stoiber i spetsen är oeniga med sin ledare. Det beror delvis på regeringskoalitionens uppbyggnad men också på hennes passiva ledarskap. Många betvivlar att hennes "storkoalition" med socialdemokraterna håller länge till. Båda regeringspartierna förlorar i väljarstöd medan de mindre partierna, de liberala Fridemokraterna, de grön och den nynazistiska extremhögern gåt framåt.

EU, Nato
2006-41 s 4-6
"Vådligt dubbelkommando"
EU och NATO har mycket gemensamt och många gemensamma medlemmar som eftersträvar samma mål. Men i stället för att fördjupa försvarssamarbetet råder det en bitter konkurrens mellan de båda organisationerna vilket enligt experter skadar både EUs och NATO s trovärdighet oh effektivitet. Båda har separata högkvarter i Bryssel åtta kilometer från varandra. EU har 25 medlemsländer (snart 27) och NATO har 26, varav 19 tillhör EU. De länder som mest aktivt underblåser den olyckliga konkurrensen är Storbritannien, som vill bevara och förstärka NATO och Frankrike som vill att EU ska utvecklas till en mer robust försvarsinstitution som inte är beroende av NATO.

Storbritannien
2006-41 s 6-7
"Vem är David Cameron"
Toryledaren har presenterat sig för en skeptisk publik: hans eget parti. I förra veckan höll den konservativa oppositionen sin första partikonferens med Cameron som partiledare. Många undrar om han är tillräckligt seriös och erfaren. Han leder ett gammalt parti vars stöd i norra England, Skottland och Wales krympte drastiskt redan före 19997 års val. De konservativa fruktar att Cameron kan förlora "Morrisonväljarna", som är uppkallade efter en billighetskedja och som mest fruktar kriminalitet och dålig samhällsservice och är markant oroade av invandrare. En annan utmaning är att vinna de unga väljarnas gunst.

Belgien
2006-41 s 8
"Extremhögern gick framåt i Belgien"
Belgiens premiärminister Guy Verhofstadts liberal-socialistiska koalition backade ordentligt i söndagens lokala val. Den belgiska extremhögern gjorde däremot ett mycket bra val, vilket bekräftade den djupa klyftan mellan landets två språkgrupper. Resultatet i Flandern blev stora landvinningar för de oppositionella kristdemokraterna och Flamländska intressepartiet som förmodas gå framåt även i de nationella valen senare i år.

Serbien
2006-41 s 8
"Serbiskt val kan försena Kosovoförslag"
Ett förmodat parlamentsval i Serbien i december kan komma att förhala förslaget om Kosovos framtida status vilket ännu ej är officiellt känt. Ett parti i Serbiens regeringskoalition lämnade regeringen för drygt en vecka sedan i syfte att provocera nyval.

2006-41 s 19
"Krigsförbrytaren Seselj blev omvald"
Det ultranationalistiska Radikalpartiet i Serbien har enhälligt återvalt den misstänkte krigsförbrytaren Vojislav Seselj till partiledare och deklarerat att partiet kommer att försvar Serbiens nationella intressen om det tar makten. Radikalpartiet leder i opinionsmätningarna inför parlamentsvalen i december men det är föga sannolikt att partiet erövrar tillräckligt många röster för att bilda regering på egen hand. Inget annat parti är intresserat av att bilda allians med dem.

Montenegro
2006-41 s 8
"Djukanovic lämnar sin post"
Montenegros premiärminister, Milo Djukanovic, som haft makten sedan Jugoslaviens upplösning 1991, kommer att avgå trots att han vann valet i september. Jag känner mig trött efter 15 år med tungt ansvar, säger den idag 44-årige premiärministern i en intervju.

Ryssland
"Ännu en regimkritiker har tystats"
2006-41 s 10
Många kan ha haft intresse av att tysta den ryska journalisten Anna Politkovskaja - hon hade fiender i flera olika läger. Hon hittades död i sin bostad i lördags kväll. Hon hade skjutits i huvudet med pistol. Mordet ser ut som ännu ett försök att döda en regimkritiker. Hon hade få jämbördiga kolleger i Ryssland. Hon var korrespondent för Novaja Gazeta och var känd som en av Rysslands främsta människorättsaktivister. Novaja Gazeta uppger att Politkovskaja höll på att avsluta en artikel om den tjetjenska regeringens tortyr av regimmotståndare.

Ryssland, Georgien
2006-41 s 11-12
"En tragisk konflikt"
Dåliga relationer mellan Washington och Moskva är inget nytt. Men den här gången riskerar Amerika att möta någonting som det lyckades undvika under hela det kalla kriget: en väpnad konfrontation mellan en USA-allierad och Moskva i Rysslands närområde. I september sade president Putin att om väst erkänner Kosovos självständighet så kommer Ryssland att göra detsamma med de georgiska separatistiska regionerna Abchazien och Sydossetien. Samma regler bör tillämpas överallt menar han. Sydossetien har utlyst en folkomröstning om självständighet i november. Washington å sin sida har skickat militära rådgivare till Georgien och hjälpt till att rusta den georgiska armén.

Samhälle
2006-41 s 12
"Svårt att bryta gamla ovanor"
Indiska, kinesiska och ryska exportföretag betalar mutor oftare än företag från andra länder enligt en undersökning som publicerade i förra veckan och har gjorts av Transparency International som är en oberoende övervakningsgrupp. Förteckningen grundar sig på anonyma intervjuer med över 11 000 affärsmän i 125 länder som svarat på frågor om hur de uppfattar benägenheten hos utländska företag från de 30 största exportländerna att använda mutor. Minst benägna att muta är företag i Schweiz, Sverige, Australien, Österrike och Kanada. Därefter kommer Storbritannien, Tyskland, USA, Belgien och Japan. TI som har säte i Berlin betonar att kampen mot fattigdom försvåras och förhalas så länge mutor är satta i system. Vidare betraktas Italien som ett land som har långt kvar innan det kan mäta sig med övriga EU-länder.

Bulgarien
2006-41 s 12
"Hur skriver ni?
När Bulgarien blir medlem I EU om tre månader blir det kyrilliska alfabetet ett officiellt EU-alfabet. Det kyrilliska alfabetet har förlorat I betydelse sedan det dumpades tillsammans med sovjetstyret först I Moldavien och sedan I Azerbajdzjan. Republiken Tatarstan I Ryssland har förgäves försökt att införa det latinska alfabetet. I Montenegro har båda alfabetena jämbördig status. Det kyrilliska alfabetet som Bulgarien använder är extra svårt att translitterera.

Nordkorea
2006-41 s 14
"Ondskans axelmakter är lika onda som förut"
Det har gått nästan fem år sedan president George Bush introducerade konceptet "ondskans axelmakter", som inkluderar Irak, Iran och Nordkorea, och nu är regeringen I Washington involverad i kriser I alla tre länderna. Nordkorea har just deklarerat att det har sprängt sin första atombomb; Iran vägrar att stoppa sin urananrikning och Irak tycks stå på randen till ett inbördeskrig tre och ett halvt år efter den USA-ledda invasionen.

2006-41 s 14-15
"Varför så bråttom?"
Den nordkoreanska regimens brådska med att utföra vapentest överraskar experterna. Pyongyangs desperata åtgärd antyder att USAs ekonomiska sanktioner frestar på och att Nordkorea försöker berätta detta för resten av världen. En annan orsak kan vara att ledningen vill befästa sin kontroll och imponera på den egna befolkningen.

2006-41 s 15
"En riktig atombomb eller ett skrämskott?"
Det tycks ha varit en mycket liten kärnexplosion motsvarande ett kiloton eller mindre enligt seismografiska experter. Det bör därför röra sig om en halv framgång eller ett halvt misslyckande. Inga sensorer har noterat någon radioaktiv strålning från explosionsplatsen.

Kina, Japan
2006-41 s 16-18
"Historiens skugga"
Samtidigt som Nordkorea orsakar nervositet i hela regionen förmörkas utsikterna till bättre relationer mellan Japan och Kina av krig och händelser långt före vår tid. Det positiva är att Asiens två stormakter, Japan och Kina, har hållit ett toppmöte för första gången på fem år. Japans nye premiärminister, Shinzo Abe reste till Peking för att träffa president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao. Sedan åkte Abe vidare för ett möte med Sydkoreas president Roh Moo-hyun i Söul.

Nordirland
2006-41 s 19
"Nytt försök att bilda samlingsregering"
Storbritannien och Irland, som arrangerar flerpartiförhandlingar i tre dagar denna vecka i Skottland har gett det nordirländska parlamentet en tidsfrist till 24 november för att utse en katolsk-protestantisk regering. Om parterna misslyckas kommer parlamentet att stängas igen.

Afrika, Tanzania
2006-41 s 20
"Farväl fattigdom!"
Det finns åtminstone ett land i Afrika som gör sig förtjänt av ekonomiskt bistånd. Landet är stabilt och fredligt och korruptionen är låg för att vara ett afrikanskt land. Lojaliteten med fosterlandet är oftast starkare än stamidentitet eller religiös tillhörighet. Presidenten Jakya Kikwete är troende muslim, landets första president Julius Nyerere var en varmt religiös katolik. Kikwetes parti CCM som tidigare var socialistiskt och marxistiskt dominerar den nationella politiken sedan självständigheten. Landet är emellertid fortfarande fruktansvärt fattigt och ineffektivt och det saknar alla former av hälsovård i avlägset belägna områden. Elavbrotten är många till och med i den största staden Dar es Salaam.

Kenya
2006-41 s 21
"I Kenya krockar civilisationerna bokstavligt talat"
Islamisterna stärker sitt grepp om Somalia och detta får konsekvenser för Kenyas kustområden där muslimerna är i majoritet. Muslimerna i Kenya känner sig alienerade. De har för lite inflytande i landets styre och de känner sig provocerade av italienarna som tagit över turismen och infört narkotika, sprit och sex. Wahhabiförsamlingen i Malindi vill skapa ett nytt "medvetande" genom att uppfostra en ny generation "rena" muslimer.

FN, Nato
2006-41 s 21
"FN får ny ledare"
FNs säkerhetsråd godkände i måndags Ban Ki-moon, Sydkoreas utrikesminister, som officiell kandidat till posten som FNs näste generalsekreterare, vilket i praktiken betyder att han redan är vald. FNs generalförsamling ska enligt statuterna göra den formella utnämningen.

USA
2006-41 s 22
"Talmannen sitter kvar trots skandal"
J Dennis Hastert är den republikan som har innehaft talmansposten längre än någon annan. I förra veckan klargjorde han att han inte tänker avgå på grund av sexskandalen runt partikamraten Mark Foley. Denne som har representerat Florida avgick för två veckor sedan efter rapporter om att han hade skickat sexuella meddelanden till tonåriga medarbetare.

2006-41 s 22-23
"Den giftigaste kampanjen i mannaminne"
Både demokrater och republikaner har inlett valkampanjen med ovanligt närgångna och giftiga affischer och TV-inslag. Republikanerna driver en hård negativ kampanj mot demokratiska kandidater efter att i drygt ett år ha granskat motståndarnas personliga och professionella bakgrunder. Väljarna serveras en "illaluktande blandning av skumma bilder, andfådda kommentatorer, hetsande musik och förvirrande statistik". Demokraterna å sin sida har i stort sett koncentrerat sig på de republikanska kandidaternas politiska arbete.

Kuba
2006-41 s 24
"Raúl stiger fram ur Fidels skugga"
I mitten av september blev han plötsligt väldigt synlig som värd för de ickeallierade ländernas toppmöte. "Raúl har ersatt sin bror fullt ut och stått i rampljuset hela tiden på senare tid på ett sätt som väcker tvivel på att Fidel kommer tillbaka" säger Brian Latell som skrivit en bok om bröderna.

Miljö & Energi
2006-41 s 25-27
"Nu sjunker oljepriset igen"
Myten om oändlig efterfrågan i Kina har krossats och stora investeringar kommer att leda till ökad tillgång vilket betyder att oljepriset mycket väl kan fortsätta att sjunka. Den främsta myten är den om en snabbt växande efterfrågan på olja i Asien. Kinas ökade efterfrågan motsvarar bara en återhämtning från stagnationen under tidigare år och mycket beror på att olja subventioneras rejält av flera regeringar i östra Asien. Efterfrågeökningen som var mycket stor under 2003 och 2004 har redan minskat därefter. Kina har också stora möjligheter att reducera sin oljekonsumtion. Mycket skulle kunna ersättas av andra energikällor. Dessutom svarar Kina bara för åtta procent av den globala efterfrågan.