Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 07

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06      

Ryssland föreslår dialog med USA

Ryssland föreslår en ny strategisk dialog med Förenta staterna i syfte att återuppta nedrustningsförhandlingar och fördjupa samarbetet i kriget mot terrorismen.

JUDY DEMPSEY
München, Tyskland
Förslagen, som presenterades på en säkerhetskonferens i München av Rysslands biträdande premiärminister och f d försvarsminister, Sergej Ivanov, markerade nya tongångar avseende både ton och innehåll jämfört med president Vladimir Putins anförande en vecka tidigare och hans tal på säkerhetskonferensen på fjolårets konferens i München.
Putin talade då om en ny kapprustning, och han lade skulden för det bistrare klimatet på USA och framför allt de amerikanska planerna på ett antirobotförsvar i Östeuropa.

Ivanov, som höll sitt tal på engelska på årets Münchenmöte inför den amerikanske försvarsministern Robert Gates och ett stort antal utrikes- och försvarsministrar, intog en helt ny hållning.
Han underströk att Ryssland och USA har en lång tradition av samarbete i säkerhetsfrågor som bör utnyttjas. ”Jag är övertygad om att det traditionella rysk-amerikanska samarbetet utgör en god grund för att skapa ett modernt, öppet, kollektivt säkerhetssystem i Éuropa”, sade Ivanov.
Ivanov lade speciell tonvikt vid att SALT 1 - begränsningen av strategiska vapen – bör ersättas av ett juridiskt bindande program ”med kapacitet att garantera högsta möjliga förutsägbarhet”. Ivanov sade också att reduktionen av strategiska vapen med tiden bör regleras på multilateral nivå, eftersom allt fler länder skaffar sig den typen av vapen.
Ivanov, som numera ansvarar för moderniseringen av den ryska ekonomin, sade också att USA och Ryssland gör framsteg i arbetet att inkludera fler länder i ”Globala initiativet för att bekämpa nukleär terrorism”.
Ivanov antydde att Ryssland kommer att delta i avtalet om konventionella vapen i Europa, som Ryssland lämnade för två månader sedan. Detta avtal, som inkluderar USA, Europa och länder i den forna Sovjetunionen, betraktas som en hörnsten i Europas säkerhet.

Det mjukare tonläget, som överraskade många av konferensens deltagare, kom vid en avgörande tidpunkt i relationerna mellan Ryssland och USA.
Tre faktorer som komplicerar dessa relationer är den amerikanska presidentvalskampanjen (där senator John McCain är den ende som tycker att USA och Europa skall förenas i en gemensam politik mot Ryssland), det ryska presidentvalet 2 mars och frågan om Kosovos status.
Kosovo väntas utropa självständighet från Serbien inom kort, och USA och majoriteten av Europas länder kommer att erkänna den nya staten. Men Ivanov upprepade Putins tidigare varningar för att erkännandet av Kosovos självständighet vore detsamma som ”att öppna Pandoras ask i regionen”. Kreml har emellertid inte lyckats presentera något alternativ - utöver fortsatta förhandlingar - som skulle kunna bryta dödläget mellan Serbien och Kosovo.

Ivanovs öppning för närmare relationer med USA speglar växande självförtroende i Kreml, enligt diplomater som deltog i konferensen. En del konferensdeltagare tolkade Ivanovs anförande som en signal till USA att Ryssland förväntar sig att bemötas som en jämbördig partner, d v s en supermakt.
En del länder kritiserar Ryssland för att använda sin nya rikedom och sina energitillgångar på otillbörliga sätt, kritik som Ivanov tillbakavisade: ”Jag försäkrar att vi inte har några baktankar med vår energipolitik. Vi försöker bara uppnå maximala ekonomiska fördelar i rådande situation”, sade Ivanov.
EUs utrikespolitiske chef, Javier Solana, som satt på podiet tillsammans med Ivanov, ifrågasatte dock Rysslands tendens att utnyttja energireserverna politiskt. ”Ibland verkar det som om Ryssland investerar i framtida påtryckningsmedel i stället för framtida produktion”, sade Solana.
Ivanov avfärdade också farhågorna om att Ryssland ”tänker köpa hela den gamla världen för oljepengar”.
Det har emellertid bara gått några veckor sedan ryska Gazprom slöt energikontrakt med Bulgarien och Serbien. Kontrakten innebär att det ryska företaget tar kontroll över en stor del av energitillgångarna i båda länderna.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune