Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 07

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06      

Sämre tider – eller bara bortskämda väljare?

Ny undersökning bekräftar att pessimismen ökar i både Amerika och Europa.

JOHN C FREED
Paris
Amerikanerna har i drygt ett år misstänkt att deras land är ur kurs, och nu avslöjar en färsk undersökning att invånarna i fem stora europeiska länder delar denna pessimism om sina egna länder.

Undersökningen, som gjordes av Harris Interactive, avslöjar ett stort mått av missnöje i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien samt i USA. Missnöjet gäller framför allt ekonomierna.
Undersökningen avslöjar djupa förtroendekriser i Europa och Amerika”, säger Patrick van Bloeme, som ledde undersökningen i Frankrike. ”Denna känsla förstärks förmodligen av framgångarna i starka, växande ekonomier som Kina och Indien”, tror han.
Européerna är mest oroade över minskad köpkraft på grund av att inflationen ökar snabbare än lönerna. ”Kombinationen av de ekonomiska utsikterna och den ökande inflationen får många européer att oroa sig över framtiden”, säger Jonathan Loynes vid Capital Economics i London.

Undersökningen pekar också på utbredd oro i vart och ett av länderna med regeringssystemet, framför allt i Italien. Undersökningen utfördes mellan 10 och 21 januari, innan premiärminister Romano Prodis regering hade fallit. Vallagen i Italien, som beskylls för att främja politisk instabilitet, har debatterats intensivt på senare tid.
Folk är mer optimistiska i fråga om nationell säkerhet, men även på detta område är det mycket blandade resultat. Omkring en tredjedel av de tillfrågade i alla länderna tyckte att deras land förde en medelmåttig försvarspolitik, medan det i Frankrike och Tyskland fanns många fler som berömde sitt lands försvars- och säkerhetspolitik än som underkände den.
I alla sex länderna hade folken en negativ syn på tre ekonomiska punkter: ekonomin generellt, sysselsättningen och köpkraften. På alla tre punkterna var det fler – ofta många fler – som ansåg att deras land klarade sig dåligt. Enda undantaget var tyskarnas generella syn på ekonomin, som var lite positivare än de övrigas.
Undersökningen gjordes kort tid efter det att president George Bush för första gången hade sagt att Förenta staterna ”står inför ekonomiska utmaningar” på grund av stigande oljepriser, bolånekrisen och avmattning på arbetsmarknaden. Bush och kongressen lanserade ett ekonomiskt stimulanspaket 24 januari.

Den generella pessimismen i Västeuropa och USA speglas inte i öster, enligt Rumäniens president, Traian Basescu. ”Vi rumäner tenderar att vara mycket mer optimistiska än fransmännen och italienarna”, sade han i en fransk tv-intervju i förra veckan. Han uppmanade sina västeuropeiska kolleger att sluta upp med att utnyttja EU som syndabock för nationella bekymmer.
Amerikanerna kan inte utnyttja EU som syndabock, men deras pessimism är lika utbredd som européernas. På frågan hur de bedömer USAs läge just nu svarade 52 procent ”dåligt” eller ”mycket dåligt” jämfört med 19 procent, som svarade ”gott” eller ”mycket gott”. Övriga tyckte varken eller.
Dessa resultat rimmar väl med andra mätningsresultat, som på senare tid har visat att det är ungefär tre gånger så många amerikaner som ser pessimistiskt på situationen som positivt.

Amerikanerna har inte alltid varit så pessimistiska. Så sent som i december 2003 var det pessimistiska lägret respektive det optimistiska ungefär lika stora.
Det värsta för de styrande politikerna i alla sex länderna är väljarnas syn på framtiden. På frågan om deras land går i rätt eller fel riktning svarade en majoritet överallt i fel riktning. Till och med i de mest optimistiska länderna var majoriteten negativ: 48 procent mot 39 procent i Spanien och 49 mot 30 procent i Tyskland.
”Folk blir allt mer krävande när det gäller levnadsstandard”, påpekade Basescu. ”Löften från oss politiker väcker höga förväntningar, och när löftena inte infrias blir väljarna desillusionerade och missnöjda”.
Så enkelt är det.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune