Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 39

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38   

Labour kämpar i hård motvind

När det brittiska Labourpartiet samlades till den just avslutade partikonferensen var delegaterna väl medvetna om att väljarstödet för de konservativa har stigit till 52 procent, vilket är det högsta på två decennier, enligt en mätning som publicerades några dagar innan Labours konferens började förra lördagen.

JIM PICKARD
London
Samtidigt som premiärminister Gordon Brown kämpade för att stärka sin auktoritet inom partiet och i den parlamentariska partigruppen fick han dåliga nyheter från en väljarundersökning, enligt vilken stödet för Labour bara är 24 procent.
Tories, som därmed har ett försprång på 28 procentenheter, stöds av fler än hälften av landets potentiella väljare för första gången sedan 1988, strax efter det att Lady Thatcher hade vunnit sin tredje valseger.
Liberaldemokraterna fick också dåliga nyheter: Deras väljarstöd har minskat från 16 till tolv procent.
Toryledaren David Cameron kunde däremot glädja sig åt inte bara rekordstarkt väljarstöd utan också det faktum att väljarna tror att Torypartiet är bättre på att lösa Storbritanniens ekonomiska problem än Labour.

Premiärminister Browns anseende som ekonomisk expert har undergrävts av de senaste månadernas turbulens på finansmarknaderna. Browns ekonomiska ”nylansering”, inklusive bostadsprogram och energisparande åtgärder, har betecknats som ”en våt trasa” och fördöms även av en del Labour-parlamentariker, som kräver att Brown ska bytas ut.
Det interna upproret inom Labour har hittills begränsats till ett fåtal desillusionerade f d ministrar, men konsekvenserna kan bli mycket allvarliga för premiärministern om någon nu sittande minister ansluter sig till upproret.
Utrikesminister David Miliband och arbets- och pensionsminister, James Purnell – som båda anses vara partiledarämnen – rapporteras ha varit ”extremt frustrerade” på förra veckans regeringssammanträde.
I en tidningsintervju förra torsdagen försvarade Purnell användandet av privata aktörer i den offentliga servicen och hävdade att detta inte strider mot vänsterns principer. Han vägrade också att ta avstånd från de partikamrater i parlamentet som kräver ledarskifte. Purnell sade: ”Jag är inte beredd att fördöma någon eller ifrågasätta deras motiv”.

En kvartett f d kungamakare, inklusive John Prescott och Alistair Campbell, förbereder just nu en kampanj för ”en fjärde mandatperiod för Labour”. Kvartettens övriga två medlemmar – parlamentarikern Richard Caborn och Glenys Kinnock, hustru till f d Labourledaren Neil Kinnock – manade på partikongressen partikamraterna att ”aldrig ge upp” och att motarbeta ”fatalism”.
Många Labouraktivister är djupt besvikna över illojaliteten som sprider sig i partiet. Den f d inrikesministern George Howarth tog den interna kritiken till nya höjder när han för en tid sedan sade att ingen premiärminister har varit så impopulär som Brown sedan Neville Chamberlain ”efter Hitlers invasion i Norge”.
© 2008 TEMPUS/Financial Times