Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 35

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34       

Uigurerna nöjer sig med kultur- och religionsfrihet

Beijing har i drygt fem decennier styrt den väldiga uiguriska provinsen Xinjiang. I dessa dagar, när de olympiska spelen har placerat Kina i fokus, befarar Kinas kommunistiska parti att antalet våldsamma attacker kommer att bli fler än vanligt, eftersom separatisterna i Xinjiang förmodas utnyttja tillfället för att hämnas regeringens hårdföra politik.

ANDREAS LORENZ
Beijing
Yasin Karim, som är 38 år, har kolsvart pipskägg och bär vit kippa. Han är viceimam i moskén i Langar, en liten by drygt sju mil sydost om den uiguriska provinshuvudstaden Kashgar. Karim är uigur och tillhör således en folkgrupp som i dessa dagar vållar Beijing stort huvudbry.
Yasin Karim sitter på en matta på den lugna innergård som tillhör hans bostad. Han talar om sina församlingsmedlemmars religiösa verklighet: ”Sedan 1990-talet är vi förbjudna att undervisa våra barn i Koranen”, berättar han. Böneutroparen får inte använda högtalare när han kallar till bön. Kommunistpartiets vilja är med andra ord lag även i minsta lilla by.
”Ungdomar under 18 år äger inte tillträde”, står det på arabiska över porten till Yasin Karims moské. En text i blått på muren uppmanar alla att ”respektera kommunistpartiets korrekta religionspolitik”.

Innan Yasin Karim blev imam kontrollerade den statliga religionsmyndigheten om han var politiskt pålitlig eller sympatiserade med ”etniska separatister”. Han måste regelbundet delta i politisk undervisning, och det är bland annat sådana bestämmelser som gör att förhållandet gnisslar mellan den autonoma regionen Xinjiangs 8,5 miljoner muslimska uigurer och ungefär lika många inflyttade etniska kineser.
Tillsammans med Tibet vållar denna region mellan Taklamakanöknen och Parimbergen Beijingregeringens största bekymmer i en tid när hela nationen var tänkt att fröjdas i olympisk yra. Kommunistpartiet tvingades nämligen räkna med att regionens militanta uigurer skulle utnyttja tillfället för att uppmärksamma världen på deras situation och förstöra de styrandes bild av ett harmoniskt Kina. Ett troligt mål skulle vara den gamla oasstaden Kashgar, som ligger 340 mil från Beijing och därför ligger närmare Moskva.

Solen stiger upp två och en halv timme senare i Kashgar än i Beijing, men klockorna i Kashgar visar samma tid som i Beijing, något som gäller för hela Kina. Utanför den militärt beväpnade folkpolisens kaserner, mitt emot ”Uiguriska sjukhuset” på Seamangatan, satte man för någon vecka sedan upp rödgula avspärrningsstaket, och innanför dessa finns ett brett bälte av metalltaggar, som hindrar fordon från att närma sig byggnaden.
Bara ett par veckor tidigare fanns inga avspärrningar, vilket visade sig vara ödesdigert. Två män körde in på kaserngården, kastade handgranater och angrep uniformerade, obeväpnade beväringar som gjorde morgongymnastik på gården. 16 människor dödades. Kort tid efteråt knivhöggs tre vakter till döds vid en vägspärr utanför staden av okända gärningsmän.
Angriparna lät sig inte skrämmas av plakat, som sitter uppklistrade på husväggarna i Kashgars gamla kvarter. Plakaten visar tre män som är överkryssade med stora röda kryss, vilket betyder att de har avrättats. Den arabiska texten under bilden förklarar att männen avrättades därför att de ”ville splittra fosterlandet” och bygga ”ett Östturkistan”.
Det var den gamla längtan efter självbestämmande som drev dem liksom alla andra uiguriska frihetskämpar: Sedan 1951 är det emellertid kommunisterna i Beijing som är den allsmäktiga ordningsmakten i Xinjiang, och ve den som ifrågasätter detta.

Tortyr och avrättningar av uiguriska dissidenter är väl beprövade avskräckningsmetoder. Förtrycket mot den uiguriska kulturen praktiseras flitigt och det har fått ungefär samma konsekvenser som i Tibet. Regeringen i Beijing hindrar uigurerna från att utöva sin religion och leva enligt sina seder. Uigurerna förväntas vara anpassliga och lydiga, vilket har lett till missmod och missnöje, som har urartat i regelrätt hat, vilket förstärks av att Beijing uppmuntrar den kinesiska majoriteten, han, att bosätta sig i regionen, vilket leder till systematisk försvagning av uigurernas etniska identitet.
Partiet medger i och för sig vissa speciella rättigheter för minoritetsfolken, som exempelvis undantag från ett-barns-regeln, men priset för favören är total underordning. Motstånd mot staten leder direkt till gripande, skenrättegång, arbetsläger eller ”omskolning”. Uigurer och tibetaner betraktas av herrarna i Beijing som folk som alltid motarbetar centralregeringen, gör uppror och vägrar att acceptera rådande maktförhållanden.

Gränsprovinsen Xinjiang är fyra och halv gånger större än Tyskland, och där finns enorma tillgångar på naturgas, olja, guld och kol. I provinsen bor ungefär 20 miljoner människor, och de utgör ett slags buffert mot Ryssland och staterna i Centralasien. Många uigurer upplever att deras livsvillkor har försämrats på senare år och att relationerna med den han-kineserna har blivit mycket spändare.
”De kontrollerar vår ekonomi, fastighetsmarknaden, vägbyggen och fabriker”, klagar en uigurisk affärsman. ”Kineserna driver oss till randen av ett stup”.
Ännu värre upplevs det faktum att varje försök att kräva större autonomi och religionsfrihet eller bara inleda en debatt om saken betecknas som separatism.
Exakt vem som låg bakom de senaste attentaten och om gärningsmännen var välorganiserade eller tillhörde ett internationellt nätverk är oklart. Man vet inte ens om de eftersträvar ett ”Östturkistan” eller ett ”sultanat” enligt historisk modell.
Beijing tror att terroristerna kom från grannlandet Pakistan, och deras sätt att hantera kniv tyder på ganska stor ovana.

Tydligt är däremot att extremisterna har ändrat taktik. Förr angrep de bussar med civila passagerare, vilket skedde så sent som 21 juli i Kunming i Yunnanprovinsen. Nu angriper de i stället soldater, poliser och vaktposter, d v s statligt anställda. Dessutom verkar de numera vara beredda att offra sina egna liv på samma sätt som jihadisterna.
För att till varje pris förhindra attentat mot OS i Beijing spärrades alla bensinstationer i Kashgar och dess omgivningar av. Den som ville köpa bensin tvingades legitimera sig. Endast bilförare, inga passagerare, får komma in på bensinstationernas områden. Alla vägar in och ut från Kashgar övervakas dygnet runt av poliser, som kontrollerar ID-handlingar och utlänningars pass.

I gamla stan i Kashgar går det orientaliska livet vidare som om det aldrig hade förkommit några terrorattentat. Kvinnor med huvuddukar kör på sina mopeder förbi makliga åsnekärror; bagarna staplar sina krispiga bröd i högar; hantverkare hamrar koppargrytor och mässingskannor, och slaktarna slänger ut en och annan fårskalle på gatan. OS-parollen ”En värld – en dröm” känns ganska avlägsen. Men i marknadsstånden och butikerna flimrar bilderna från OS i Beijing på små tv-skärmar. ”Vi är stolta över att arrangera spelen”, säger en korvförsäljare med typisk uigurisk huvudbonad. Hans ord åtföljs emellertid av en grimas, som väcker misstanken att han menar motsatsen.
Uiguriska barn måste redan i tidig ålder lära sig det kinesiska majoritetsspråket. Konservativa uigurer tolkar detta som ytterligare ett angrepp mot deras kultur, och de reagerar hårt. Allt fler kvinnor har börjat täcka sina ansikten med bruna yllesjalar, vilket Guo Weian vid religionsmyndigheten i Kashgar förklarar med orden: ”De härmar bara sånt som de har sett på tv från arabiska länder”. Guo och hans kollega Amat på religionsmyndigheten hävdar att läget i Xinjiang är stabilt. Här härskar, enligt dem, fullständig religionsfrihet ”inom ramarna för kinesisk lag”. Friheten återspeglas, enligt dem, i regionens nästan 10 000 moskéer, nästan 4 000 fler än för 30 år sedan.
Kinesen Guo och uiguren Amat arbetar tillsamman i ett mörkt litet kontor. Utanför kontoret lever deras båda folk mer bredvid än med varandra. ”Vi bor i de låga husen, och de bor i de höga”, säger uiguren. Och faktum är att han-kineserna har egna bosättningar i Kashgars utkanter. De kinesiska områdena påminner om liknande bostadsområden i Beijing eller Nanjing, och de är också av nostalgiska skäl uppkallade efter kinesiska provinser långt borta.

Verkligheten i Kashgar verkar inte vara så konfliktladdad att våldet måste vara oundviklig ventil. De radikala uigurerna har inte heller något brett stöd, och dessutom saknar de en kraftfull ledare. Deras aktioner må vara dödsföraktande, men de driver ett uppror med svag bas och svaga medel. De har varken högteknologiska hjälpmedel eller tydligt definierade kommandostrukturer.
Den ende uiguren med internationellt rykte är förmodligen Rebiya Kadeer, som lever i exil i USA. Trots att han har suttit i fängelse i sex år propagerar hon för fredliga protester. Hennes landsmän i Xinjiang är missnöjda med kineserna, men majoriteten fogar sig ändå.
Även viceimamen Yasin Karim avråder också från aktioner och krav, som inte accepteras av Beijing. Strävan efter ett självständigt Östturkistan är, enligt Yasin Karim, meningslös. ”Om vi blir oavhängiga hamnar vi bara i svårigheter. Då går det här som i Irak, Afghanistan eller Tjetjenien”, varnar han.
Är uigurernas öde att för alltid tillhöra folkrepubliken Kina? ”Det”, svarar den fromme imamen, ”bestämmer Allah och ingen annan”.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel