Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 47

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46       

Merkels regeringskoalition är hårt ansatt

Vicekanslerns avgång fördjupar splittringen i regeringskoalitionen.

JUDY DEMPSEY
Berlin
Tysklands förbundskansler Angela Merkels regeringskoalition står inför skärpta konflikter efter vicekanslern Franz Münteferings avgång i förra veckan. Både inom koalitionen och utanför spekuleras det i om regeringen kommer kunna hålla samman under mandatperiodens två kvarvarande år.

”Vi kommer inte att lägga fingrarna emellan”, sade Andrea Nahles, vice ordförande för de tyska socialdemokraterna och företrädare för partiets vänsterflygel. Nahles uttalande följde på vicekansler Franz Münteferings avgång. Müntefering har verkat som en stabiliserande kraft i regeringskoalitionen mellan socialdemokrater och kristdemokrater. Müntefering och Nahles hamnade ofta på kollisionskurs, där den senare ofta ankalgade vicekanslern för att vara eftergiven och inte i tillräcklig grad bevaka socaildemokraternas intressen. Müntefering trädde även tillbaka från sin post som arbetsmarknadsminister, och angav privata skäl till beslutet.

För Merkels kristdemokrater och koalitionens socialdemokratiska ministrar utgjorde Müntefering ett kitt som höll samman den ofta splittrade koalitionen medan Tyskland, Europas ekonomiska stormakt, tog första steget i att genomdriva nya reformer.

Men när nu socialdemokraternas vänsterkant upplever ett uppsving, riskerar partiets ministrar i samlingsregeringen – särskilt Peer Steinbrück som konsekvent har stött förändringsarbetet – att bli allt mer isolerade i sitt eget parti.

”Ministrarna befinner sig i en mycket prekär situation”, sade Gero Neugebauer, professor i statsvetenskap vid Berlins fria universitet. ”Fram till nu har de förlitat sig på att Müntefering skulle sälja de nya idéerna inom partiet och hålla koalitionen stabil. Nu ansvarar de istället inför Kurt Beck, socialdemokraternas ledare. Han står utanför regeringen och har fria händer att göra vad han vill nu.”

Enligt partifunktionärer har Beck beslutat att inte efterträda Müntefering och gå med i regeringen för att vara fri att kritisera koalitionen. ”Beck är mer intresserad av att skärpa sin egen framtoning och socialdemokraternas identitet”, sade Thomas Leuerer, statsvetare vid Würzburgs universitet. ”Frågan är om han kommer att kritisera koalitionen i så hög grad att han skadar den, och därigenom skjuter sig själv i foten. Vi får se vad som händer de närmaste veckorna.”

Ledande kristdemokrater uttrycker en djup oro över vänsterförskjutningen inom socialdemokratin och uppmanar Beck att klargöra vilken sida han står på. ”Socialdemokraternas ledare måste besluta sig för om han ska vara konstruktiv och arbeta tillsammans med koalitionen eller om han ska återvända ut på vänsterkanten”, sade Christian Wulff, ministerpresident för delstaten Niedersachsen.

Wulffs kommentar visar på den ökande oron bland Merkels kristdemokrater att koalitionen de närmaste månaderna kommer lamslås av konstant käbbel. Wulff, som en gång utmande Merkel om ledarskapet i partiet, står inför delstatsval i Niedersachsen tidigt nästa år, ett val som enligt bedömarna kommer att indikera hur stort stödet är för koalitionen i Berlin.

Från det företagarvänliga oppositionspartiet Fridemokraterna hävdas det att koalitionen spelat ut sin roll. ”Koalitionen innehar officiellt fortfarande makten men har sedan länge slutat att regera och utöva den”, sade Guido Westerwelle, partiets ledare. ”Det är illa för Tyskland eftersom vi nu kommer ha en flera månader lång – om vi har otur två år lång – valkampanj framför oss.

Merkel som fortfarande bibehåller sin popularitet i opinionsmätningarna, träffade förra onsdagen utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, den socialdemokrat som efterträtt Müntefering på vicekanslerposten. Regeringstjänstemän säger att Merkel snabbt ville upprätta en god arbetsrelation till Steinmeier för att säkerställa en viss kontinuitet i koalitionens arbete. Men när Steinmeiers popularitet ökar bland folket och i det egna partiet så att han med tiden skulle kunna utmana Merkel om kanslerposten, då kommer hon att sakna Müntefering, menar bedömarna.© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune