Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 05

Tidskriften

2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24  25 26 27 28 
29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 
09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 
40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2010: 01 02 03 04 05  

Storbritannien
2010-05 s 3-4
"Blair förklarade motiven bakom invasionen i Irak"
Den tredje utredningen om Storbritanniens deltagande i kriget i Irak började i november. Förra veckan förhördes den förre premiärministern, Tony Blair, som har beskyllts för att ha manipulerat information och givit vika för George Bushs krigsretorik. Utredningen som leds av Sir John Chilcot, en pensionerad ämbetsman är den tredje i raden om regeringens hantering av invasionen och i vilken mån informationen från underrättelsetjänsten övertygade Blair om att Saddam Husseins vapenarsenal inkluderade massförstörelsevapen. Anhöriga till de 179 soldater som dödats i kriget närvarande. Förra utredningen granskade den brittiske vapenexperten David Kellys död.

Grekland
2010-05 s 4-5
"Korruptionen sätter käppar i hjulen"
Ett par tusen kronor till bilbesiktningen och tiotusentals kronor för att komma före i vårdkön - det är vardag för de flesta greker. Greklands försök att ta sig ur den värsta finansavgrunden på 16 år försvåras av utbredd korruption och skattesmitning. Grekland är tillsammans med Bulgarien och Rumänien de mest korrupta länderna i EU och jämförbara med det kokaininfekterade Colombia i detta avseende, hävdar Transparency International i Grekland. Premiärminister Andreas Papandreou föreslår höjd tobaks- och alkoholskatt, stoppa anställningar till offentliga sektorn och sänka statsanställdas bonusar med 10 %. Han vill minska risken för korruption genom att minska antalet statsanställda.
"Mutsystemet underblåses av den övergödda byråkratin". "Vi har inget skattesamvete. Mutor anses inte vara ett brott.

Slovakien
2010-05 s 5
"Slovakien går till val 12 juni"
Sittande regeringsparti leder i opinionsmätningarna. Socialdemokratiska Smerpartiet, som leds av Robert Fico, leder i opinionsmätningarna. En finansskandal skakar Slovakiens största oppositionsparti, Demokratiska och Kristna Unionen, SKDU, som styrde landet under Mikulas Dzurinda i åtta år fram till 2006.

EU, Ukraina
2010-05 s 6-7
"EU svek Ukraina ni avgörande stund"
Bryssel vände Ukraina ryggen när landet behövde EU som allra mest. Bråk om EUs nya författning och rädsla för att arbetslösa från öster skulle invadera Västeuropa gjorde att EUs ledare och tjänstemän inte ens vågade kalla Ukraina för "ett europeiskt land" och vägrade att inleda en formell anslutningsprocess. Framför allt Tyskland och Nederländerna tyckte att utvidgningen redan kostat för mycket.
Följden är att oavsett vem som vinner valet på söndag så har det gyllene tillfället att knyta starkare band mellan Ukraina och väst gått förlorat. Fortfarande finns det i Ukraina en stark folklig opinion för ett närmande till EU men Ukrainas urusla ekonomi gör detta mycket svårt.

Ukraina
2010-05 s 7
"Kontrahenterna vässar sina vapen"  
Den sista och avgörande omgången i det ukrainska presidentvalet äger rum på söndag. Om det inte resulterar i en tydlig seger för någon av kandidaterna, Timosjenko eller Janukovitj, kan det bli en het debatt om valfusk och ifrågasättande av valresultatet. Då kan det vara bra att ha kontroll över landets domstolar, rättsapparat och centrala valmyndighet.

Ryssland, Kaukasus
2010-05 s 8
"Bäst när Ryssland inte blandar sig i"
Tatarstan är stabilt, men republikerna i norra Kaukasien brinner. Varför?
Mintimer Sjaimjev har i två decennier styrt den muslimska republiken Tatarstan i Rysslands hjärta. Han är inte mer demokrat eller altruist än Rysslands premiärminister Vladimir Putin men under hans ledning har Tatarstan varit stabilare och lidit färre ekonomiska bakslag än de flesta andra ryska regioner. Den 73-årige Sjaimjev tänker avgå när hans fjärde mandatperiod går ut. President Medvedev har utsett en ersättare, enligt Sjaimjevs önskan, hans egen premiärminister. I skarp kontrast står maktskiftet i Dagestan, som är en muslimsk republik i norra Kaukasus. Där har skiftet på presidentposten åtföljts av mord, explosioner och interna sammandrabbningar. Regionen hemsöks av en våg av hemvävd islamisk fundamentalism, tilltagande laglöshet hos polis och säkerhetsstyrkor och väpnade strider mellan lokala klaner.

Ryssland, Dagestan
2010-05 s 9-10
"Dagestan lider av kronisk instabilitet och osäkerhet"  
Islamistisk fundamentalism och klanfejder skapar orolig vardag och föder en allt djupare känsla av utanförskap hos folket. Attacker från militanta ökar samtidigt som de ofta dödliga striderna mellan olika klaner om republikens resurser hårdnar. Dagestan som är en av Rysslands mest subventionerade regioner, borde egentligen stå på egna ben. Där finns olja och naturgas, vingårdar och fiskevatten som förr var mycket lönsamma. 40 mil sandstränder utmed Kaspiska havet borde kunna locka turister i ett strandfattigt jätteland som Ryssland. Men det går inte att utveckla turismen på en plats där det begås ett mord om dagen. Det finns 30 olika etniska grupper i Dagestan och när Sovjetunionen föll samman blev konkurrensen om makten våldsam. Mord på ämbetsmän, religiösa ledare, advokater, journalister och poliser har blivit vardagsmat.

Handel, Ekonomi
2010-05 s 12-13
"Eliten har förlorat folkens förtroende"
Om det fanns något att hämta från Världsekonomiskt Forums årliga möte i Davos för politikens och näringslivets höjdare, så var det insikten om att förtroendet för regeringar, företag och framför allt banker är lika dåligt som fotfästet på de ishala gatorna i Davos. Det enda säkra är den fortsatta osäkerheten. Obamas ekonomiske chefsrådgivare, Lawrence Summers gjorde pessimistiska uttalanden särskilt om arbetslöshetens utveckling. I kontrast till detta påstod Zhu Min, andre man vid Kinas centralbank att "Kina har haft ett bra år!". De kinesiska delegaterna utstrålade ännu större självförtroende än för två år sedan vilket speglar den globala maktförskjutningen österut. Medan amerikaner och japaner sett sina ekonomier krympa eller stagnera.

USA
2010-05 s 13-14
" Européerna känner sig avsnoppade"
President Obama och hans fru har inte tid att komma till EUs toppmöte i Madrid i maj. Nu funderar EU på att ställa in hela mötet. USAs relationer till Kina har blivit viktigare på grund av den ekonomiska krisen, konfrontationen angående klimatförändringen och vapenförsäljningen till Taiwan. Obama försöker också få Kina att stödja hårdare sanktioner mot Iran i säkerhetsrådet.

2010-05 s 14
"Obama tar emot Dalai Lama"
President Barack Obama kommer att ta emot den tibetanske ledaren Dalai Lama, meddelade en talesman för Vita Huset tidigare i veckan. Dessförinnan hade Kina varnat för att formella kontakter mellan tibetanernas andlige ledare och Obama skulle skada relationerna mellan Kina och USA. Dalai Lama planerar ett besök i USA i februari.
Tidigare amerikanska presidenter har träffat Dalai Lama men för det mesta i informella, privata möten.

2010-05 s 14-15
"Underskotten påverkar USAs politik och maktställning"
I en federal budget fylld av svårbegriplig statistik fanns två siffror som förtjänade speciell uppmärksamhet, därför att de har potential att förändra USAs politik och inflytande i världen. Den första siffran är det beräknade budgetunderskottet för 2010: 11 % av BNP! Den andra handlar om prognosen för kommande års budgetunderskott som, om inget mirakulöst händer med tillväxten, inte ger något utrymme alls för några nya inrikespolitiska alternativ, varken för Barack Obama eller för hans efterföljare. När skulderna stiger fortaren än inkomsterna försvagas landets inflytande i världen. Frågan är hur länge som världens största låntagare kan förbli världens största stormakt. Inte ens "ett nödvändigt" krig som det i Afghanistan kan fortsätta utan gräns.

http://www.nytimes.com/2010/02/02/us/politics/02deficit.html

Turkiet
2010-05 s 16
"Militärens makt begränsas ytterligare"
Turkiets premiärminister Erdogan har reagerat på kritik från Bryssel och planerar att inskränka militärens makt ännu mer. Det så kallade Emasyaprotokollet från 1997 har upphävts. Detta gav armén befogenhet att ingripa i landets styre under vissa omständigheter i samband med inrikespolitisk kris.

Dubai
2010-05 s 16-17
"Monarkin motarbetar modernisering"  
Finanskrisen och två aktuella brottsfall visar att emiraten i Förenade arabemiraten är absoluta monarkier, där institutioner som parlament och domstolar inte är alls så viktiga som kungligheterna och att lagen är mycket godtycklig. Ett fall som upprört västvärlden är att då brittisk muslimsk kvinna anmälde till polisen att hon blivit våldtagen, greps i stället hon och hennes fästman, för olaglig sex och alkoholförtäring. Ett annat fall är att en domstol frikände en medlem av Abu Zubaydah Dhabis kungafamilj som misstänktes för att ha torterat en afghansk köpman. ABC News hade visat hur tortyren gått till.

Afrika
2010-05 s 18-20
"Våld, skräck och kaos är Afrikas horn i ett nötskal"
Från Jemen och Somalia och den laglösa, konfliktdrabbade regionen däromkring kommer oroväckande tecken på att det är farligt att ignorera myriaden av problem i denna del av världen. Västvärlden måste inse att problemen här hänger ihop med varandra.
När militanta grupper trängs tillbaka i Pakistan men också alltmer i Afghanistan, dyker många snabbt upp på andra platser gärna i ovannämnda region. Det handlar om länder som Eritrea, Jemen och Somalia. Richard Dowden, chef för Royal African Society i London menar att andra länders felaktiga syn på relationerna mellan grannländer som Etiopien och Eritrea, Sudan och Egypten - inte minst Storbritanniens och USAs - har förvärrat problemen i regionen. Somalia och Jemen räknas numera som ett av de två hörnen i den så kallade "krisbågen", ett område med religiösa, ekonomiska och politiska skiljelinjer som sträcker sig genom Mellanöstern, Iran, Afghanistan och Pakistan och slutar i Indien.

Libyen
2010-05 s 20-21
"Ingen falsk blygsamhet"
Överste Muammar Ghadaffi var mycket kritisk till att Afrikanska Unionen bytte ut honom på posten som dess ordförande mot Malawis president Bingu wa Mutharika. Ghadaffi fick inte gehör för sitt förslag att bilda en kontinental regering. Många afrikanska ledare menar att de politiska och ekonomiska skillnaderna mellan länderna är för stor.

Ryssland, Libyen
2010-05 s 20-21
"Ryssland säljer vapen för miljarder"
Överste Ghadaffi har köpt stridsflygplan, pansarvagnar och luftvärnssystem för 1,3 miljarder euro från Ryssland. Vapenaffären kom till stånd under den libyske statschefens besök i Moskva 2008. Ryssland efterskänkte Libyen skulder motsvarande 3,3 miljarder euro på villkor att Libyen köpte vapen från Ryssland. Även USA och EU är intresserade av Libyen som kund. Libyen har stora oljereserver.

Sydafrika
2010-05 s 21-23
"När Mandela blev fri föddes ett nytt Sydafrika"
Nelson Mandela satt i fängelse i 27 år. Hans brott var att han var medlem i den förbjudna afrikanska nationalkongressen, ANC, och deltog i dess fientliga aktiviteter mot Hendrik Verwoerds rasistiska regim. Hela världen enades i en blockad mot den sydafrikanska apartheidregimen. I februari 1990 släpptes han fri. Kvinnan som arrangerade han första möte med folket, Hilda Ndude, minns det fantastiska ögonblicket. I dag tycker hon att Mandelas arv har slösats bort. Hon blev så besviken på ANC att hon hoppade av till den rivaliserande utbrytarfraktionen Cope, som hon idag representerar i parlamentet.

2010-05 s 23-25
"De Klerk förstod att apartheid var dödsdömt"
Den 11 februari 1990 tog Sydafrikas dåvarande president, F E de Klerk, det avgörande beslutet att frige Nelson Mandela, apartheidmotståndets karismatiske hjälte. Nu, 20 år senare, berättar de Klerk om omständigheterna som fick honom att frige världens mest kända politiska fånge, en händelse som blev början på en ny era i ett djupt splittrat land. I dag är han 73 år och bor i Kapstaden. 1993 fick han Nobels fredspris. Han minns de enorma eftergifter som krävdes för att förhandla fram ett slut på det vita minoritetsstyret med ANC som vid en tiden var "fundamentalistiskt socialistiskt". Några i det helvita parlamentet trodde inte sina öron då de hörde att bannlysningen av ANC, Sydafrikas kommunistiska parti och alla allierade organisationer, inklusive ANCs väpnade gren, skulle hävas. ANC var helt socialistiskt i fråga om ekonomin, kommunistpartiet hade stort inflytande på ANC och kommunisterna ville förstatliga.

Afghanistan
2010-05 s 26-27
"Försoning som alternativ till krig"
Ett möte i London sammankallat av premiärminister Gordon Brown till stöd för Afghanistan bekräftade tidigare löften och ambitioner, på sikt 500 miljoner dollar inom fem år. Det nya är att man ska försöka engagera talibanerna i stället för att bekämpa dem. President Karzai säger att han kommer att sammankalla ett nationellt möte med stamledare, religiösa ledare och politiker för att diskutera återintegration av och försoning med talibanerna. USA är för en återintegration av talibaner på "Låg nivå" men absolut inte med talibanledare.

Kina
2010-05 s 27-29
"Kinas barska ton väcker oro"  
Kinas arga reaktion på USAs planer att sälja vapen till Taiwan rimmar väl med en ny, triumferande attityd i Beijing, en attityd som oroar många regeringar och bedömare runt om i världen. Kineserna har mycket snabbt insett att folk har börjat betrakta Kina som en global stormakt. Detta har stärkt självförtroendet hos den kinesiska regeringen, dess företrädare och inflytelserika personer i Kinas statliga tankesmedjor och lett till ett omedgörligare tonläge, Tydliga tecken på detta anses vara Kinas offentliga kritik av USAs sändebud, Todd Stern, på klimatkonferensen i Köpenhamn. En annan fråga är frihet och säkerhet på Internet, och senast Kinas kritik av USAs vapenförsäljning till Taiwan och besöket av Dalai Lama i USA.

2010-05 s 29-30
"Beijing gläntar lite på dörren"
Viss information av allmänt intresse, som förut var hemligstämplad, offentliggörs numera på Internet. Det började i staden Guangzhou som lade ut budgetplanerna för alla stadens kommunavdelningar. Första gången som "öppenhetslagen" från 2008 tillämpades. Enligt denna har medborgare rätt att begära information och få svar från aktuell myndighet inom 15-30 dagar. Hemlighetsmakeriet i den kinesiska byråkratin försvinner alltmer. Öppenheten har blivit större på senare år. Undantag görs för statshemligheter, en kategori som är så vagt formulerad att nästan allting kan hemligstämplas.

Italien, Samhälle
2010-05 s 31
"Dags att klippa navelsträngen"
Mer än hälften av alla italienare i åldrarna 18-34 år bor fortfarande hos föräldrarna. Detta faktum har fått en minister i regeringen att föreslå en ny lag, som tvingar "bamboccioni" - mammas pojkar och flickor - att flytta hemifrån vid 18-års ålder. Problemet är att välfärdsförmånerna i Italien är mycket lägre än i de flesta andra europeiska länder och därför behöver många ett stöd från familjen. Det finns inget studiestöd för de som läser vid universiteten. Många gamla föräldrar uppskattar systemet med "bamboccioni". Själv bodde de som unga på samma sätt och känner sig trygga med en eller flera yngre personer i hushållet.

Why Italy's mamma's boys can't cut the ties
.