Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 44

Tidskriften

2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24  25 26 27 28 
29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 
09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 
40 41 42 43  

EU
2009-44 s 3-4
"Blair som klippt och skuren för EU-jobbet"  hela artikeln
Redan i mitten av november planerar EU att ha ett möte för att utse en president för EU-rådet och en utrikesminister - eller rättare sagt en "hög representant" som det heter på EU-jargong.
Den person som utses till posten som EU-president, får chansen att själv forma uppdraget. För att personen ska kunna föra EUs talan måste unionens nationella ledare vara beredda att ge honom eller henne plats på den röda mattan. Tony Blair har den auktoritet som behövs för att hävda sig bland EUs stats- och regeringschefer. Han kan sätta Europa på världskartan på ett sätt som ingen annan Brysselbyråkrat någonsin har lyckats med. Samtidigt som han stöds av flera EU-ledare, främst Sarkozy och Merkel, drivs det en ursinnig kampanj mot Blair från andra läger. Internet sidan "Stop Blair" samlar underskrifter och Torypartiet försöker blockera honom. Europas USA-fientliga vänster kan inte förlåta honom hans öppna stöd för USAs insatser i Irak-kriget. Mot Blair talar också att Storbritannien inte är med i eurozonen eller i Schengensamarbetet. Kanske blir det därför någon av de andra kandidaterna som Jan-Peter Balkenende, regeringschefen i Holland, Wolfgang Schüssel österrikisk före detta kansler, eller de före detta regeringscheferna i Spanien och Finland, Felipe González och Paavo Lipponen. Båda är socialdemokrater. Vem som väljs till president får följder för valet av utrikesminister eftersom båda inte kan komma från samma land och inte tillhöra samma "block" i Europaparlamentet. Eller kanske inte ens samma kön.
Original artikel i Newsweek.

2009-44 s 5-6
"Miliband är het kandidat till utrikesministerposten"
Men bara om Blair inte blir president. Det spekuleras vilt om vem som ska utnämnas till vad i EU, efter det att Lissabonfördraget har trätt i kraft. Storbritanniens utrikesminister nämns allt oftare som möjlig utrikesrepresentant, men om han blir det kan inte Tony Blair bli unionens president. Andra potentiella kandidater är två kvinnor, de före detta utrikesministrarna i Österrike respektive Grekland, Ursula Plassnik och Dora Bakoyannis men också Finlands EU-kommissionär Olli Rehn. Uppdraget i Bryssel är på minst fem år och potentiellt mäktigare än rollen som EU-president.

2009-44 s 8
"EU månar om mjölkbönderna"
EU-parlamentet har beslutat att ge unionens mjölkbönder en hjälpande hand. Med en specialfond på 300 miljoner euro vill man kompensera bönderna för effekterna av det fallande priset på mjölk. Parlamentet var inte enigt, 367 röstade för och 160 emot. Men stödpengarna löser inte de stora problemen på EUs mjölkmarknad.

EU. Tjeckien
2009-44 s 9-10
"Det förflutna trasslar till framtiden"
Tjeckiens ledare kräver en klausul om Sudetenland i Lissabonfördraget, som har blivit en ovanligt segdragen historia. Tjeckien vill ha skydd mot att behöva betala skadestånd eller återge egendomar till de runt 2,5 miljoner etniska tyskar som fördrevs från Sudetenland enligt de så kallade Benesdekreten 1945. Det är en stark påminnelse om att nationerna som bildade EU bara är en generation från andra världskriget och det kalla krigets fasor.

EU, Frankrike
2009-44 s 13
"Paris slog på stort"
Ordförandeskapet i EU förra året kostade Frankrike omkring 171 miljoner euro, eller en miljon om dagen vilket var bland de dyraste ordförandeskapen i unionens historia. Den vanligaste kostnaden är 70-80 miljoner. Enligt en revisionsbyrå blev kostnaden så hög på grund av dålig administration och ett överambitiöst program. 489 evenemang hade vaga syften och det är oklart vem som betalade för vad.

Frankrike
2009-44 s 6-7
"Franska framtidsdrömmar"
Fransmännens förhoppningar om att Frankrike och Tyskland tillsammans ska leda Europa kan komma på skam på grund av oenighet om både politik och prioriteringar. Europas röst hörs bättre när de båda största länderna är eniga. Det finns en gemensam hållning i motståndet mot Turkiets medlemskap och ambitioner att tygla kapitalismen. Men Merkel ogillade Frankrikes planer på en Medelhavsunion och föredrar mer konkreta framsteg framför högtflygande projekt och Tysklands författningstillägg om balanserad budget tvingar landet att föra en mycket stram penningpolitik.

Tyskland
2009-44 s 8-9
"Ny regering betyder ny politik"
Den nya regeringens koalitionsöverenskommelse lovar bland annat att sänka skatterna med 24 miljarder euro för att stimulera det ekonomiska tillväxten. Det är en kompromiss mellan CDUs 15 och FDPs 35 miljarder euro. Utrikesminister blir Wolfgang Schäuble, en erfaren CDU-politiker. Den unge FDP politikern Philip Rösler får ansvar för reformen av det tyska hälsovårdssystemet och blir Tysklands första minister med asiatisk bakgrund.

2009-44 s 9
"Bara prat"
Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, har satt integrationen högst upp på dagordningen. Men en ny OECD-rapport riktar skarp kritik mot den tyska integrationspolitiken som när det gäller att erbjuda landets 15 miljoner invandrare utbildning och arbete hamnar i botten eller när botten i en internationell jämförelse. Tyskland måste öppna upp den etniskt homogena byråkratin och hela den offentliga sektorn.

Polen
2009-44 s 10-11
"Revolutionens hjältar blev dess offer"  hela artikeln
Det var varvsarbetarna som sakta men säkert undergrävde kommunismens grepp om Polen. Men varvsarbetarna som tog initiativ till strejkerna i Solidaritets namn är arbetslösa idag. Varvens öde hänger som en politisk kvarnsten runt regeringens hals. Varven hölls vid liv i decennier med hjälp av statliga subventioner men nu tvingar EU Polen att privatisera varven eller sälja delar av dem som skrot och lägga ner dem för gott. Subventionerna har gett de polska skeppsbyggarna en orättvis konkurrensfördel. Polen måste acceptera den globala marknadens regler.

Schweiz
2009-44 s 12-13
"Extremister rör upp himmel och jord"  hela artikeln
En schweizisk grupp långt ute till höger vill förbjuda minareter och hänger upp provocerande affischer. Ulrich Schlüer företräder SVP, det extremkonservativa Schweiziska Folkpartiet, som är det största partiet i Schweiz. I sin tidskrift, Schweizerzeit, kritiserar han vänstern, utlänningar och islam.
Alexander Segert, född i Tyskland, och invandrad för 20 år sedan, målar propagandaaffischer på uppdrag av SVP. Hans senaste affisch föreställer hotfulla svarta minareter, formade som missiler, på en schweizisk flagga. Intill står en kvinna med svart burka och hotfull blick.
Den 29 november ska schweizarna rösta om förslag till ett författningstillägg som förbjuder byggandet av minareter. Det finns redan en minaret i den lilla staden Wangen bei Olten. Debatten om affischen gynnar SVP men dess förslag brukar underkännas i folkomröstningar.
400 000 av Schweiz sju och en halv miljon invånare är muslimer. Varav de flesta är turkar, bosnier och kosovoalbaner.
Roger Köppel före detta chefredaktör för Welt i Die Weltwoche.
Mer i Gesunde Währung.

FN, Balkan
2009-44 s 13
"Karadzic trotsar tribunalen"
Radovan Karadzic, den före detta bosnien-serbiske ledaren som är anklagad för folkmord på bosnien-muslimer vägrade att infinna sig i rättssalen när processen började i måndags. Han säger sig behöva mer tid för att förbereda sitt försvar. Fler än 160 personer som hade gjort den dygnslånga bussresan från Bosnien till Haag skrek ut sin vrede och förtvivlan för att inte ha träffat honom. Karadzic är åtalad på elva punkter av krigsbrott och brott mot mänskligheten, inklusive två folkmord.

Ukraina
2009-44 s 15
"Timosjenko först ut"
Regeringschefen Julia Timosjenko inledde presidentkampanjen i Ukraina med att tillkännage sin kandidatur natten till söndagen via sitt parti, Fosterlandspartiet. Hon gisslade korruptionen och den politiska instabiliteten under den sittande presidenten, Viktor Jusjtjenko, som var hennes kamrat under den orangea revolutionen.

Samhälle
2009-44 s 15
"Norden är bäst på jämlikhet"
Island, Finland, Norge och Sverige är bäst i världen på jämlikhet mellan könen enligt en ny rapport sammanställd av Världsekonomiskt forum. Den rangordnar länder i förhållande till hur mycket de har reducerat olikheter i8 arbetsmarknaden, i utbildning, hälsa och politisk makt.

Iran
2009-44 s 16-17
"En ensam gudsman utmanar Irans ledare"  hela artikeln
Mehdi Karroubi fördömer företrädarna för den revolution som han en gång var med och styrde. Han är en kortvuxen präst av mellanhög rang och gudsmannens lugna uppträdande. Han verkade förr i skuggan av Mir Hussein Moussavi. Han anklagar regimen för tortyr och våldtäkt av gripna demonstranter. Att han fortfarande är på fri fot beror på att han är så intimt associerad med Islamiska republikens grundande.

2009-44 s 18-19
"Iran antyder ändringar i planen"
Arbetet med att ta kontroll över Irans atomprogram tycktes ta ett steg framåt i förra veckan. Men nu antyder Iran att det vill ändra planen, vilket kan göra den meningslös. Iran vägrar att skicka allt sitt uran för anrikning utomlands utan bara delar därav. Enligt planen ska Iran skeppa 1200 kg låganrikat uran till Ryssland för fortsatt anrikning. Skulle förlänga den tid Iran behöver för att skaffa en atombomb med minst ett år. Vilket ger tid för att nå en internationell överenskommelse. En del i iranska regeringen fruktar att planen är en fälla och att bränslet aldrig mer kommer tillbaka.

Irak
2009-44 s 17-18
"Ökat våld i Irak"
Två blodiga attentat med förödande verkan inträffade nästan samtidigt i söndags. Den irakiska regeringen misstänker att andra länder är involverade på ett eller annat sätt i attackerna. 155 personer dödades och minst 500 skadades. Bomberna var placerade i en skåpbil och en minibuss som lyckades ta sig förbi flera säkerhetskontroller. Det fanns flera ton sprängmedel i varje fordon. Paraplygruppen Islamiska staten Irak som inkluderar al-Qaida i Irak, tog på sig ansvaret för massmorden.

Tunisien
2009-44 s 19
"Sista perioden?"
Tunisiens president, Zine el-Abidine Ben Ali, blev som väntat omvald till en femte mandatperiod med stor majoritet. För den 73-årige Ben Ali kan detta vara hans sista mandatperiod. 2002 ändrades författningen så att fem mandatperioder är maximalt antal och att statschefen inte får vara äldre än 75 år.

Venezuela
2009-44 s 19
" President Hugo Chávez regering beskyllde i måndags Colombia för att spionera på Venezuela under täckmantel av att hjälpa till i utredningen av morden på åtta colombianer. Det har hittats dokument som antyder att Colombia är involverat i en komplott för att destabilisera regeringen i Caracas. Colombia förnekar spionage.

Brasilien
2009-44 s 20-21
"Lula bekänner färg"
Brasiliens president svänger vänster. Med ett öga på det kommande valet öser regeringen ut pengar på höjda pensioner, höjda löner i den offentliga sektorn och höjd minimilön. Regeringen har lagt två procents skatt på alla utländska investeringar. Lula är på väg att rehabilitera den starka staten. Lulas nya kurs sänder blandade signaler till både allierade och investerare. Det är val 2010 och Lula vill att hans stabschef Dilma Rousseff ska efterträda honom.

Honduras
2009-44 s 21-22
"Ställningskriget"
En journalist som lever tillsammans med Honduras avsatte president, Manuel Zelaya, inne på den brasilianska ambassaden i Tegucigalpa, berättar om det surrealistiska livet under belägring. Hans återvändo göt nytt liv i de inhemska och internationella protesterna mot den nya regimen och hämnas kuppledningen genom att göra den avsatte vänsterledarens liv till ett helvete. Stora högtalare utanför ambassaden för en dånande serenad som stör nattsömnen. Bra viss sorts mat och andra produkter tillåts. Inga produkter som på något sätt kan förbättra livskvaliteten tillåts levereras till ambassadbyggnaden. Frukt får bara levereras efter läkares order. "Det är ett nynazistiskt koncentrationsläger", säger Zelaya. OAS har fördömt "den sittande regeringens fientliga handlingar mot Brasiliens ambassad".

Uruguay
2009-44 s 21
"En före detta gerillasoldat vann första valomgången"
Den 74-årige José Mujica som kandiderade för den styrande vänster koalitionen Frente Amlio, fick 48 % av rösterna. Han kommer att i andra omgången möta den konservative expresidenten Luis Alberto Lacalle. Han regerade 1990-1995.

USA, Pakistan
2009-44 s 23
"Clinton lappar och lagar"
USAs utrikesminister besökte Pakistan i tre dagar. Bättre relationer med folket var hennes mål. Clinton träffade president Zardari och regeringen men besöket var framför allt en PR-resa. Hon träffade politiska ledare, civila ledare stamledare och studenter. Den amerikanska regeringen måste balansera sin önskan att stävja växande USA-fientlighet i Pakistan med kongressens misstankar om att USAs militära och ekonomiska stöd riskerar att slösas bort eller användas fel, Det nya hjälppaketet på 7,5 miljarder dollar på 5 år åtföljs av villkor. Pakistan måste bevisa att det bekämpar upproriska och talibaner, upprätthåller en demokratisk standard och rättar sig efter de internationella kärnvapenreglerna.

Afghanistan
2009-44 s 24
"Mardrömsscenario i Kabul"
Militanta stormade i tisdags ett gästhus, som används av FN-personal i Kabul. Sex människor dödades. Talibanerna tog sitt uppror till hjärtat av Kabul och attackerade också ett exklusivt hotell där utlänningar brukade ta in. Den här sortens "svärmattacker" har blivit allt vanligare både i Afghanistan och i Pakistan.

Kina
2009-44 s 24-27
"Allt du vet om Kina är fel"
Myt nr 1: Kommunistpartiet är en monolit
Den ekonomiska krisen splittrar partiet och ställer landsbygdens populister mot städernas tillväxtentusiaster.
Myt nr 2: Kommunisterna är briljanta ekonomer
Beijing har löst det kortsiktiga problemet med finanskrisen mycket bra, ett stort stimulanspaket har avvärjt massarbetslöshet och åtföljande politiska oroligheter. Men detta kan förvränga ekonomin på sikt som drivs av nästan bara statliga investeringar främst i fastigheter. Privatiseringarna glöms bort.
Myt nr 3: Kapitalismen blomstrar
Detta var delvis sant fram till i år. Nu går flera privata företagare i konkurs. De statliga företagen däremot hat fått ännu fler privilegier. Den kinesiska staten äger mer än två tredjedelar av alla fasta tillgångar. Beijing blandar sig numera i marknaden på många olika sätt.
Myt nr 4: Kina är en exporteldad ekonomi
Inte sant. Exporten minskar i år med 20 % och ändå växer ekonomin med 8 %. Bruttoexporten utgör visserligen 40 % av Kinas BNP, men det kinesiska förädlingsvärdet är bara en sjättedel av detta!
Kinesisk konsumtion utgöra bara 37 % av BNP, lägre andel än i något annat stort land.
Myt nr 5: Kinesiska företag kommer att styra världen
Det är huvudsakligen statliga olje- och gruvjättar som jagar billiga råvaror i andra utvecklingsländer. Det finns i Kina ett svagt lagligt skydd för intellektuell egendom och kontrakt och utbildningssystemet inriktas inte mot kreativitet och innovation. Suddiga regler och korruption underblåser ett kortfristigt tänkande.
Myt nr 6: Kina prioriterar pengar framför ekonomin
Kina tar - faktiskt - krafttag mot miljöförstörelsen. Till exempel produktion av solceller, vindteknologi och annan teknik för renare energi.

Nordkorea
2009-44 s 28-29
"Ett helvete på jorden"
Västvärlden fortsätter att blunda för världens brutalaste och mest systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna. Staten är en jättelik utpressningsapparat från den kärnvapenutrustade eliten till minsta lilla marknad. Den grymma verkligheten är att kärnvapenfrågan överskuggar alla andra frågor och blockerar en nödvändig rapport om den nordkoreanska statens brott mot medborgarna. President Obama skickade inte ut rätt signaler genom att dröja i åtta månader innan han utnämnde ett speciellt sändebud för mänskliga rättigheter i Nordkorea.

Vietnam
2009-44 s 29-30
"Utveckling på gott och ont"
Vietnamesiska risfält förvandlas till golfbanor i rasande takt. Runt 140 nya golfbanor ska byggas inom ramen för "Ho Chih Minhs golfled". Tio procent av arealen för Vietnamns viktigaste gröda och stora exportprodukt försvann mellan 2000 och 2006. När de rika spelar golf verkar det som om det är bönderna och byborna som får betala. Golfbanorna tär också på vattenresurserna.

Burma
2009-44 s 30-31
"På Guds uppdrag"
Vad ville amerikanen, som simmande tog sig till frihetskämpen Aung San Suu Kyis avspärrade villa i Rangoon? Och hur tog han sig ända fram! Simmaren John Yettaw kom precis i rättan tid ur generalernas perspektiv. Suu Kyis husarrest skulle egentligen ha hävts i slutet av maj 2009. Därefter hade hon kunnat mobilisera sina anhängare inför de utlysta valen 2010. Gästen blev en mardröm för henne. I Burman är det förbjudet att hysa utländska övernattningsgäster utan officiellt tillstånd. Därför förlängde juntan hennes husarrest med 18 månader, det vill säga till långt efter valdagen. Yettaw dömdes till sju års fängelse vilket väckte stor opposition i USA. Senator John Webb åkte dit och ordnade med så att han kom tillbaka till USA. Yettaw är mormon. Hans ambition är att göra karriär men hans liv verkar ha spårat ur.