Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 50

Tidskriften

2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24  25 26 27 28 
29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 
09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 
40 41 42 43 44 45 46 47 48 49   

EU
2009-50 s 3
"Alla talar om att folkomrösta"
Folkomröstningen om minareter i Schweiz väckte krav på mera direkt demokrati i grannländerna. Speciellt många tycks vilja rösta om minareter. Samtidigt varnar många för att rättsstaten är i fara i ett system som det schweiziska. De tyska socialdemokraterna vill att folkomröstningar ska bli möjliga också på federal nivå och deras förslag stöds av De Gröna. I Frankrike diskuteras allt oftare en utbyggnad av folkomröstningssystemet. I Italien vill ministern Roberto Calderoli från Lega Nord att minaretfrågan ska avgöras i en folkomröstning. I Tyskland menar en del att den "liberala rättsstatens grundregler" kan urholkas av "direkt demokrati" i form av folkomröstningar. Besluta riskerar att påverkas av "tillfälliga stämningar och rädslor bland väljarna".

Rumänien
2009-50 s 4
"Basescu vann presidentvalet"
Den sittande presidenten, Trajan Basescu, vann finalomgången i det rumänska presidentvalet. Mittenpolitikern fick 51 % av rösterna och hans utmanare, den socialdemokratiske före detta utrikesministern Mircea Geona fick 49 %. Trajan Basescu har varit president sedan 2004 och han är Rumäniens tredje statschef sedan Nicolae Ceaucescu störtades i december 1989. Basescus Demokratisk-liberala partiet (PDL) och Socialdemokratiska partiet PSD bildade koalitionsregering till i mitten av oktober. Koalitionen sprack när valkampanjen tog fart.

Ryssland
2009-50 s 4-5
"Ur led är tiden - kommer Medvedev att vrida den rätt igen?"  hela artikeln
Ryssland har elva tidszoner. Landet har en stor yta och man kan drabbas av besvärlig jetlag av en inrikesflygning. Kina däremot har en enhetlig tid. Alla i Kina antas leva enligt Beijing-tid trots att landet är stort nog att ha fyra eller fem tidszoner.
Det pågår en intensiv, rikstäckande debatt om den ryska självbilden, regionerna förhållande till maktcentrum och om det uråldriga problemet att bygga ett slags enhetskänsla i det väldiga landet. Det finns en ekonomisk synpunkt: En gemensam tid - eller åtminstone färre tidszoner - gynnar handeln, och en biologisk, människan vill vara vaken när det är ljust. Den interna klockan kan inte ändras utan stora problem.

Turkiet
2009-50 s 6-8
"Turkarnas triumf"
Turkiet är den överraskande vinnaren på västmakternas misstag och missöden i Mellanöstern. I ekonomiska termer ligger Turkiet jämsides med Iran i rollen som Iraks största handelspartner medan USA ligger långt efter. Turkiet har ingen rival. Landets barske premiärminister Erdogan framhäver Turkiets oberoende i den del av världen som länge har dominerats av USA. Turkiets allierade i Nato är är oroade över de försämrade relationerna mellan Turkiet och Israel. Washington fruktar att Ankaras nya attityd är förtäckt islamistisk ideologi. Turkiets känslor för Europa har svalnat. Turkiets ekonomi har mer än fördubblats det senaste decenniet och förvandlat landet till en regional stormakt som riktar sig mer mot närliggande länder. Ankare kallas ofta in som medlare mellan grannstaterna. Turkiska diplomater är mycket skickliga konfliktlösare.

2009-50 s 8-10
"Turkisk mastodonträttegång luktar unket"
Många, både turkar och andra undrar vad Ergenekon är? För antikens turkar var det en mytisk dalgång. Ordets aktuella innebörd, som har kopplats till den mest explosiva rättegången i Turkiets historia är mycket diffus. Fallet speglar de djupa motsättningar som finns mellan landets sekulära etablissemang - inklusive intellektuella, domare och näringslivet - och det styrande, muslimskt inspirerade partiet som stärkt sitt grepp om landet sedan det tog makten 2002. Det handlar om Turkiets framtid som en mer islamisk stat och en mer sekulär stat. Oppositionen menar att Ergenekon fått det turkiska rättsväsendet att rasa samman.

Irak
2009-50 s 12-13
"Bagdad anklagar Syrien och islamister"
Fyra bilbomber dödade på tisdagen fler än 120 människor och skadade över 400 i centrala Bagdad, Bomberna exploderade med bara några minuters mellanrum nära Bagdad största domstol och två regerings departement. De iscensattes av självmordsbombare. Mönstret upprepar sig: masslakt framför offentliga byggnader, därefter en ursinnig reaktion från centralregeringen, som är helt koncentrerad på de kommande valen och som lägger skulden på politiska fiender och rebeller, i detta fall på ledande Baathmedlemmar som lever i exil i Syrien, och på en allians mellan islamistiska fundamentalister och militanta. Det inträffade får allmänheten att tvivla på regeringens kapacitet att upprätthålla säkerheten.

Israel, Palestina
2009-50 s 12-13
"Protester fick EU att mildra tonen"
EU slopade det svenska kravet på att Östra Jerusalem ska vara huvudstad i en framtida palestinsk stat, ett krav som fanns med i förslaget från det svenska ordförandeskapet men som mötte skarpa invändningar från Israel. EUs utrikesministrar uppmanar i stället parterna att fastställa Jerusalems status i förhandlingar och ser Jerusalem som huvudstad i två länder, Israel och den palestinska staten.

Iran, Israel
2009-50 s 13-16
"Vad händer om…?"
Makthavarna i Teheran fortsätter att avvisa kompromissförslag rörande Irans atomprogram och visar öppet trots mot FN. Skärpta sanktioner verkar oundvikliga. Flera västländer driver frågan om sanktioner men Israel kanske inte nöjer sig med det. Planerna på israeliskt bombflyg ligger färdiga i militärhögkvarterets byrålådor. Benjamin Netanyahu kommer aldrig att acceptera att Iran har kärnvapen. Han litar inte en sekund på förintelseförnekaren Mahmoud Ahmadinejad. En knapp majoritet av befolkningen tycker att Irans kärnanläggningar ska bombas. Hillary Clinton sa i november att hon inte utesluter det militära alternativet. Iran har lekt katt-och-råtta med IAEA i flera år. Landet väcker inte förtroende, står det bi den senaste rapporten.
90 % av alla samtal mellan USA och arabstater som Egypten och Saudiarabien handlar om Iran, bara 10 % om den palestinska konflikten.

Iran
2009-50 s 16
"Iransk polis gick hårt fram mot demonstranter"
Tusentals iranier protesterade i början av veckan mot regimen i Teheran. Polisen omringade universitetet och lärosäten i den iranska huvudstaden i ett försök att förhindra demonstrationer, men tusentals människor samlades ändå för att marschera och visa sitt missnöje. Den fruktade Basjmilisen gick till attack med batonger och tårgas.

Arabländer, Dubai
2009-50 s 17-18
"Pengarna sinar i sagolandet"  hela artikeln
Vad är några få miljarder i skuld jämfört med en lång tradition av fred och stabilitet? Det undrar Dubais härskare, som inte verkar vilja hjälpa shejkdömets stora holdingbolag med dess mångmiljardskulder.
Härskaren i denna stadsstat, shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum, blev känd som en utvecklingsinriktad kung, en autokratisk visionär med ambitioner att bygga ett Xanadu i öknen trots en här av kritiker, som varnade för att det var omöjligt.
Visionen blev rejält tilltufsad för några veckor sedan när Dubai, som tyngdes av 80 miljarder dollar i skuld, plötsligt bad om att få vänta med flaggskeppet Dubai Worlds räntebetalningar, vilket orsakade kalabalik på marknader runt om i världen. Många fruktar spänningar mellan Dubai och Abu Zubaydah Dhabi, det oljerika systeremiratet. Dessa förnekas av Shejk Mo, som han kallas.

2009-50 s 18-19
"Shejken sådde själv fröna till katastrofen"
Den 60-årige Shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoums satsning på affärer i första hand och politik i andra förvandlade Dubai till en stadsstat med den västerländska liberalismens attribut som ett tunt lager av fernissa över arabvärldens traditionella konservatism och strikta politiska begränsningar. Dubai har förvandlats till en modell för utveckling i en arabvärld som plågas av fattigdom, korruption och nepotism. Dubai är en av sju mycket autonoma småstater, som tillsammans bildar Förenade arabemiraten vars huvudstad är Abud Dhabu och där finns stora oljereserver men Dubai har mycket lite olja. Med tiden resulterade överdrifterna i en spekulationsbubbla. En av de största låntagarna är Dubai World som för en tid sedan meddelade att de inte kunde betala räntorna på skulden som är 60 miljarder dollar. Shejken har vägrat att stödja företaget, trots att han enligt Forbes är god för tolv miljarder dollar.

Nordkorea
2009-50 s 20
"Nytt försök att engagera Pyongyang"
De första formella bilaterala samtalen sedan Obama blev president har ägt rum mellan USAs sändebud Bosworth och Nordkoreas vice utrikesminister Kang Sok-ju, som är landets ledande atomprogramstrateg. Nordkorea vill ha bilaterala samtal medan USA hävdar att dessa i så fall måste leda till att sexpartssamtalen som avbröts för ett år sedan återupptas.

Turkiet, Terrorism
2009-50 s 20
"Nytt försök trots bättre klimat"
Sju turkiska soldater dödades i måndags i ett bakhåll. Det är det dödligaste våldet på tio år i regionen som ligger i landets nordliga del. En statlig nyhetsbyrå antydde att den separatistiska kurdiska rebellgruppen PKK kan vara involverad.

Indien, Terrorism
2009-50 s 20
"Indisk rebelledare gav upp"
Ledaren för den indiska rebellrörelsen Ulfa (Assams enade befrielsefront), Arabinda Rajkhowa, överlämnade sig i förra veckan till myndigheterna nära Indiens gräns mot Bangladesh. Ulfa har i två decennier fört en väpnad kamp för autonomi i nordöstra Indien. Ulfas och en annan rebellgrupps kamp mot regeringsstyrkor har krävt minst 10 000 dödsoffer, varav de flesta har varit civila.

Natur, Miljö
2009-50 s 21-22
"Det handlar om pengar!"
De flesta länder är eniga om orsakerna till klimatförändringen och farorna med den. Frågan är hur man balanserar risker och möjligheter med att begränsa koldioxidutsläpp och stimulera övergången till renare energi. I slutändan är det ekonomi och inte miljö- och klimatforskning som avgör om mötet i Köpenhamn blir en framgång. Motsättningen mellan potentiella vinnare och förlorare i en framtid med ren energi avspeglas i varenda punkt på dagordningen i Köpenhamn. Två läger han ända sedan Kyoto bråkat om hur allvarliga hoten är, hur snabba är förändringarna och vilken roll spelar växthusgaserna.

2009-50 s 22
"Hälsofarliga gaser"
Den amerikanska miljöskyddsstyrelsen (EPA) deklarerade i början av veckan att växthusgaser är miljöfarliga och äventyrar människans hälsa. EPAs chef, Lisa P. Jackson, meddelade att en utsaga 2007 från Högsta Domstolen ålägger hennes myndighet att undersöka om koldioxid och fem andra gaser är farliga för människans hälsa och välfärd och i så fall vidta åtgärder för att begränsa utsläppen. Hennes beslut bygger på "vetenskapliga bevis" för att planeten blir varmare på grund av huvudsakligen mänskliga aktiviteter. Ett antal kongressledamöter hade förgäves bett henne vänta med argumentet att de "underliggande vetenskapliga rönen är ifrågasatta".
Emily Figdor, programdirektör hos miljögruppen Environment America, är mycket glad: " Nu kan EPA ställa de allra största utsläppsbovarna till svars".

2009-50 s 22-23
"Ryssland kan hjälpa eller stjälpa hela systemet"  hela artikeln
Ryssland kanske är det land som avgör om handeln med utsläppsrättigheter kommer att fungera? Många experter anser att detta system är ett av de viktigaste verktygen i arbetet med att minska utsläppen av farliga växthusgaser, och mycket tyder på att Ryssland har systemets framtid i sina händer. Detta beror på att många av Rysslands tunga industrier gick under på 1990-talet och att Ryssland därmed enligt Kyoto-protokollet har ej utnyttjade utsläppsrättigheter värda flera miljarder dollar på lager. Om dessa skulle säljas på marknaden i ett svep skulle priset på den bräckliga utsläppsmarknaden sjunka starkt. Utan ett stabilt och rimligt högt pris på koldioxidutsläpp finns det ingen motivering att göra de många investeringar som behövs.

2009-50 s 24
"Vad pratar de om i Köpenhamn?"
Förhandlarna på FNs klimatkonferens i Köpenhamn använder ord och uttryck som är fulla av teknisk jargong och förvirrande förkortningar. Här följer en liten förklaring till vad experter och politiker pratar om i sina försök att nå en uppgörelse om hur vi ska förhindra en farlig klimatförändring.
Ord som
- Anpassning, att man börjar förbereda sig för ett högre vattenstånd till exempel.
- Afforestation, att plantera ny skog
- Mitigation, t ex skydd av koldioxidbehållare som till exempel skogen i Amazonas.
- Koldioxid ekvivalenter, den effekt som andra gaser har, som metan, kväveoxid och kolfluorider.

2009-50 s 25-26
"Grön larmsignal!"
Prinsen av Wales har ordet. I takt med att klimatförändringen accelererar ökar också hunger, fattigdom och kanske också sociala oroligheter. Prinsen av Wales etablerade sitt Regnskogsprojekt 2007 för att söka hållbara lösningar i kampen mot skövlingen av regnskogen. Han menar att visst är kampen mot fattigdomen viktig, liksom att öka livsmedelsproduktionen, bekämpa terrorismen och stimulera den ekonomiska återhämtningen men överordnad allt detta är klimatförändringen eftersom denna inte är någon alternativ prioritet utan den är en "riskmultiplikator", som undergräver vår förmåga att angripa de övriga utmaningarna.

2009-50 s 26-27
"Bilen som körde vilse"
Den långa dödskampen hos ett av Europas konstigaste bilmärken.
Det svenska bilmärket Saabs dödskamp har varat i 20 år och nu verkar den snart vara över. Saab har vårdat sin arvsmassa från 1947 och alla genetiska effekter vilket ledde till att bilmodellen störtade i fördärvet redan för tjugo år sedan. Det fanns inte tillräckligt med kunder för sådana bilar men GM ville ändå ha företaget. GM blev som en virussjukdom för Saab. På bara några få år hade GM förstört "Saabandan" som egentligen var själva mjölkkon i företaget. Saab vände sig till ett speciellt klientel som gärna betraktade sig som intellektuella, miljömedvetna individualister. Och dessa erbjöd GM en stor flott terrängbil för fyra år sedan i en tid när varje förolämpning mot Saab-märket kunde liknas vid en likskändning. I januari kommer GM att dela ut dödsstöten mot Saab. 20 års dödskamp i GMs vård är tillräcklig. Låt frid råda i Trollhättan.
Artikel i der Spiegel: Arktische Irrfahrt.

Forskning
2009-50 s 28-29
"Livets efterrätt"
Vilken farmor eller mormor som helst värjer mot påståendet att hon behandlar sina barnbarn olika. Men om hon gör det beror det kanske på generna.
Orsaken att kvinnor fortsätter att leva efter de fruktsamma åren är att de kan hjälpa till att vårda sina barns barn vilket förbättrar barnens chanser att nå vuxen ålder. Det är således en anpassning till evolutionen.
Det är ett genetiskt faktum att far- och mormödrar står närmare vissa barnbarn än andra beroende på hur X-kromosomen överförs från förälder till barn.
En farmors ena X-kromosom finns alltid hos sondottern men aldrig hos sonsonen.
En mormors ena X-kromosom överförs i hälften av fallen till ett av barnbarnen oberoende av kön.
Vi favoritiserar de barn och barnbarn som vi delar mest gener med. Detta är en hypotes som testades i en undersökning som omfattade befintliga data om 43 000 barns överlevnad i sju traditionella samhällen - från byar på japanska landsbygden och byar i Malawi till städer i Tyskland och Kanada - från 1600-talet fram till vår tid. Och hypotesen stämde väl in på resultaten. Far- och mormödrars effekt stämde perfekt överens med DNA. "Ju högre X-relation desto gynnsammare effekt har far - eller mormodern på barnbarnets överlevnad". Skrev forskarna i sin rapport.
Hur går detta till? Bästa gissningen menar forskarna är att barnbarn överför en signal om genetisk relation i form av likhet eller doft, som farmor eller mormor omedvetet använder för att fördela tid och intresse till olika barnbarn.
Läs artikeln på Newsweek

Samhälle
2009-50 s 29-30
"Inget kvinnogöra precis"  hela artikeln
Italiens första kvinnliga gondoljär heter Giorgia Boscolo. Hon är 25 år, bor i Venedig och är före detta gymnast. Hon är extremt vältränad och mycket attraktiv. Hennes manliga kolleger är mycket skeptiska och tror inte att hon har de muskler och den uthållighet som krävs.
I somras klarade hon antagningsprovet till gondoljärutbildningen. Hon är fortfarande andreförare, det vill säga ett slags praktikant. Hennes far är gondoljär, en av de mest kända och Giorgia har alltid velat bli detsamma.

Samhälle, Mat, Turism
2009-50 s 30-31
"Smaksensation på höga höjder"
"Dinner in the Sky" hissar upp både kockar och annan personal samt 22 gäster 50 meter upp i luften med en lyftkran varifrån gästarna kan njuta av vidunderlig utsikt och förnämlig traktering. Alla gäster måste ha säkerhetsbälte på hela tiden. Man kan beställa lyftkranen vart man vill.
Singapore Flyer som är ett gigantiskt pariserhjul erbjuder också luftburna måltider. Hjulet har 28 inglasade kapslar. I en av dem ryms 10 gäster som kan äta trerättersmenyer.