Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 25

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24          

Kosovos nya författning har trätt i kraft

Den f d serbiska provinsens nya författning trädde i kraft förra söndagen. Då passerades en viktig milstolpe på Kosovos väg mot fullvärdig suveränitet. En dispyt om vem som har auktoriteten hotar emellertid att destabilisera det nyfödda landet och orsaka ännu en kris på Balkan.

DAN BILEFSKY
Pristina
Kosovos författning föreskriver att den exekutiva makten ska överlåtas till den etniska albanska majoriteten från Förenta nationerna, som har administrerat Kosovo sedan Nato ingrep 1999 för att sätta stopp för Slobodan Milosevics förtryck av etniska albaner. Provinsen förklarade sig självständig från Serbien för fyra månader sedan, varvid en lång och blodig kamp för självbestämmande kulminerade.
Men samtidigt som Kosovos president, Fatmir Sejdiu, hyllade det historiska dokumentet i en lågmäld ceremoni i huvudstaden förelåg en uppenbar risk för att den nya författningen för upp motsättningar till ytan i en region, där det internationella samfundet har svårt att upprätthålla en bräcklig fred mellan två miljoner etniska albaner och den serbiska minoriteten, som räknar drygt 100 000.
De båda folkgrupperna lever parallella men separata liv. Serberna bor i segregerade enklaver omgivna av etniska albaner, vilket skapar ett klimat av ömsesidig misstro eller till och med avsky.

Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien 17 februari med stöd från USA och enskilda europeiska länder. Sedan dess har landet erkänts av ytterligare ett 40-tal länder. Men Serbien och dess allierade, Ryssland, motsätter sig Kosovos självständighet, som enligt dem är ett brott mot internationell lag.
Kosovo är för tillfället ett fattigt, föräldralöst hittebarn som vårdas av västmakterna och skyddas av 16 000 Nato-soldater. Fortsatt stabilitet i regionen är en stor utmaning för både USA och Europeiska unionen.
Ett stort hinder är frågan om vilken internationell organisation som har auktoritet att övervaka Kosovo. Landets författning säger att Europeiska unionen ska överta övervakningsrollen från FN, men Serbien och Ryssland hävdar att EUs uppdrag är olagligt, eftersom det inte har godkänts av FNs säkerhetsråd.
Serbien och Ryssland har vidtagit åtgärder för att blockera utplaceringen av EUs 2 200 man starka delegation, vilket betyder att FN ansvarar åtminstone tillfälligt för funktioner som polisövervakning medan EU försöker få poliser, domare och tullare på plats trots att deras tänkta bostäder fortfarande bebos av FN-personal.

”För närvarande har vi en myndighet som är en lam anka och en efterträdare som inte kan ta över”, påpekar Alex Anderson, Internationella krisgruppens (ICG) projektledare i Pristina. ”Detta kan leda till att nyckelinstitutioner som polis och rättsväsen faller i bitar och till att den bräckliga demokratin undermineras”, varnar han.
Kosovo kämpar redan för att komma till rätta med etniska motsättingar i ett land, där den serbiska minoriteten lever i isolerade enklaver och inte godkänner regeringen i Pristina. Spänningen var påtaglig häromdagen i den delade staden Mitrovica, efter det att en oidentifierad man hade närmat sig en polisstation i stadens albanska sektion där han öppnade eld och skadade en polisman. Några timmar dessförinnan hade en annan okänd person hängt en serbisk flagga på en moské.

EUs sändebud i Kosovo, Pieter Feith, sade i en intervju nyligen att han räknar med att EU ska ha alla på plats i Kosovo i mitten av oktober och att FN kommer att finnas kvar under denna övergångsperiod. Han underströk också att mycket hänger på att Serbien samarbetar.
Serbiens västinriktade president, Boris Tadic, försöker bilda en västvänlig regeringskoalition efter de senaste valen, när hans parti inte lyckades vinna egen majoritet i parlamentet.
”Det kan bli svårt att fullfölja våra planer om vi inte accepteras av de serbiska samhällena i Kosovo”, sade Feith. ”Det skulle underlätta om Belgrad får en vänligt sinnad regering”.
Försöken från Belgradregeringens sida att undergräva Kosovos nya författning var tydliga redan i söndags. Serbiens Kosovo-minister, Slobodan Samardzic, besökte Mitrovica, där han tillkännagav att en vald församling för det serbdominerade norra Kosovo ska tillsättas. Det kommer i så fall att ytterligare befästa Kosovos delning.

I Caglavica, en serbisk enklav några kilometer söder om Pristina, där 200 serbiska familjer lever isolerat, sade teaterdirektören Zoran Ristic att varken EU eller författningen gör någon skillnad i hans liv. ”Den nya författningen välkomnas kanske av somliga, men vi har konstant nya elavbrott, vattnet stängs av och vi bor i ett getto, som nästan ingen av oss vågar lämna. Den här författningen är bara bla, bla, bla”.
© 2008 TEMPUS/The New York Times