Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 44

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44    

Extremhögern rör upp himmel och jord

En gruppering på högerkanten vill förbjuda minareter och driver en hatkampanj med provocerande affischer.

MATHIEU VON ROHR
Bern
Han kallade vänsteranhängare för råttor, som lägger vantarna på skattkistan. Han lät måla bruna händer, som girigt griper efter schweiziska pass. Hans hittills mest framgångsrika skapelse var när han framställde utlänningar som svarta får, som sparkades ut ur landet av vitulliga får.
Den 46-årige Alexander Segert, som föddes i Hamburg och utvandrade till Schweiz för drygt 20 år sedan, har flera gånger orsakat stor uppståndelse i sitt nya hemland med de propagandaaffischer han målar på uppdrag av det extremkonservativa Schweiziska folkpartiet (SVP).
Många tycker att han suggestiva stil påminner om nazisternas, men Segert är odelat stolt över sina alster: ”Vi illustrerar bara känslor som redan finns här”, sade han vid ett tillfälle och tillade: ”Man måste vara lite övertydlig, men inte mer än att folk tycker att det kanske är lite grovt men ändå korrekt”.

För närvarande säger Segert ingenting. Han har inga kommentarer till sitt senaste plakat, trots att hela landet diskuterar det. Kanske är han lite illa till mods denna gång, kanske tänker han på det som hände den danske karikatyrtecknare, som avbildade Mohammed och utsattes för mordhot.
Segerts senaste affisch föreställer hotfulla svarta minareter, formade som raketer, på en schweizisk flagga. Intill står en kvinna med svart burka och hotfull blick. Texten lyder: ”Stopp – Ja till förbud mot minareter”.
Den 29 november ska schweizarna rösta om förslag till ett författningstillägg, som lyder: Det är förbjudet att bygga minareter.

Initiativtagaren till kampanjen är Ulrich Schlüer, som företräder SVP i det schweiziska parlamentet och som till och med bland sina meningsfränder anses vara en hårdför typ. I hans tidskrift, Schweizerzeit, kritiserar han vänstern, utlänningar och Islam. Christoph Blocher, f d justitieminister och f d ledare för SVP, tog från början avstånd från kampanjen för en folkomröstning och sade att han inte skulle ha tagit ett sådant initiativ. Men för övrigt löper fronterna som nästan alltid i Schweiz: på ena sidan SVP och på den andra sidan alla de övriga, stora partierna och regeringen.
De som förespråkar folkomröstning uppfattar minareterna som ”maktsymboler” hos en religion, som de likställer med fanatisk islamism och som de till varje pris vill hindra från att ”slå rot” i Schweiz. I Saudiarabien finns inga kyrktorn, lyder ett argument. Folkomröstningens motståndare varnar för att den fria religionsutövningen och de mänskliga rättigheterna äventyras och därmed den demokratiska rättsstaten.

Minareten, som orsakade hela uppståndelsen, byggdes för länge sedan och ser inte alls hotfull ut som minareterna på Segerts affisch. Den är liten och påminner mer om ett av slottsspirorna på Disneyland. Den är sex meter hög, vit med blått tak och förgyllda kanter. Man får titta efter ganska ordentligt för att upptäcka den bakom träd, en järnvägsstation och en bro, som förbinder Wangen bei Oltens två stadshalvor på var sin sida om järnvägen.
Wangen har knappt 5 000 invånare, och det ligger i en del av Schweiz, som aldrig syns på vykort men där ändå majoriteten av schweizarna bor. Wangen ligger mitt i landet på slätten mellan Lausanne och Zürich, som kännetecknas av löst sammanhängande bosättningar, industriområden, ängar, kullar och landsvägar som leder till fram till motorvägar.
När en turkisk kulturförening ansökte om bygglov för en minaret för fyra år sedan fanns det redan runt 160 moskéer i Schweiz, men bara tre minareter, en i Zürich, en i Geneve och en i Winterthur. När invånarna i Wangen fick veta att den fjärde skulle byggas i deras samhälle värjde de sig. De samlade in 400 namnunderskrifter, stadens myndigheter avslog bygglovsansökan, men avslaget överklagades och domstol beviljade ansökan. När de nationella medierna rapporterade om motsättningarna i Wangen uppmuntrades Ulrich Schlüer att starta sin kampanj.

400 000 av Schweiz sju och en halv miljon invånare är muslimer, varav de flesta föga ortodoxa turkar, bosnier och kosovoalbaner. Egentligen handlar det om en debatt som förs även i Tyskland, Frankrike och England: hur ska samhället reagera på den växande andelen muslimska invånare? I Schweiz blir diskussionen speciellt högljudd och tuff på grund av landets direktdemokratiska system.
Den tyske reklammannen Segert lyckades denna gång framställa ännu ett drastiskt alster. Schweizarna diskuterar egentligen mer hans affisch än själva minaretfrågan. FNs människorättskommission kallar affischen för ”förfärlig”, och Schweiz egen Kommission mot rasism anser att den är ”smädande”. Tidningar vägrar att trycka den, och kommuner har utfärdat förbud mot att den sätts upp på offentlig plats. Den schweiziska televisionen ägnade affischen ett helt debattprogram, och den konservative publicisten Roger Köppel, f d chefredaktör för Welt, hade affischen som omslagsbild på tidskriften Weltwoche och rubricerade den: ”Får denna affisch förbjudas? Nej!”.

Debatten om affischen gynnar SVP. Partiet har också tack vare sin bråkiga, uppstudsiga stil de senaste 20 åren blivit Schweiz största politiska parti.
Förslaget att minareter ska förbjudas kommer nog inte att stödjas av majoriteten. Extremhögerns förslag brukar underkännas i folkomröstningar. Enligt en aktuell opinionsmätning är det 35 procent som vill förbjuda minareter och 51 procent som accepterar dem. Men initiativtagarna kommer att se även ett knappt nederlag som en framgång.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel