Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 41

Tidskriften

tidigare veckor: 28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40    

Den moderna högern har inte slagit rot i öst

Ett nytt slags konservatism växer sig allt starkare i stora delar av Östeuropa, där partier från Polen i norr till Bulgarien i söder värvar röster med populistiska och nationalistiska slagord.

JUDY DEMPSEY
Berlin
Premiärminister Jaroslaw Kaczynski i Polen, vars Lag och rättviseparti för en hård kampanj för att bli omvalt senare denna månad, driver en utrensning inom den offentliga förvaltningen och anklagar kommunister och vänsterintellektuella för att försöka dölja korruption. Han kritiserar också Europeiska unionen för att den inte tar strid för traditionella familjevärderingar och han befarar det revanschistiska Tysklands återuppståndelse och åtföljande undergrävning av Polens oberoende.
I Ungern flirtar ledaren för det oppositionella, konservativa Fideszpartiet, Viktor Orban, med extremhögern och vägar till och med att ta avstånd från en ny extremgrupp på högerkanten, som har sina rötter i de fascistiska åren på 1930-talet.
I Slovakien är Robert Ficos socialistledda koalition beroende av Jan Slotas nationalister för att kunna behålla makten. Och i Bulgarien går extremnationalisterna framåt, vilket huvudfårans partier bemöter genom att anpassa sig till extremisterna i stället för att marginalisera dem.

Den nya konservativa vågen i Östeuropa, så nära inpå de flesta av ländernas anslutning till EU 2004, breder ut sig samtidigt som Västeuropas konservativa partier rör sig mot mitten.
Frankrikes mitten-högerparti, Union för folklig rörelse, som leds av premiärminister Nicolas Sarkozy, och Storbritanniens oppositionella konservativa parti, lett av David Cameron, sträcker ut sina händer till den yngre generationen genom att framhäva modernitet, tolerans och globalisering.
I Tyskland är förbundskansler Angela Merkel angelägen om att attrahera de yngre väljarna, framför allt välutbildade kvinnor, vilket har lett till en modernisering av hennes kristdemokratiska parti, som propagerar för fler barndaghem och åtgärder mot klimatförändringen. Dessa partier och andra konservativa partier i Västeuropa har alltjämt många anhängare, som är skeptiska mot invandring och minoriteternas rättigheter, men de är redo att anta globaliseringens utmaningar.

De konservativa i Östeuropa halkar emellertid inte bara efter sina meningsfränder i väst, utan de har en totalt annorlunda agenda. ”Det som de ny självutropade revolutionärerna i Centraleuropa fruktar är den postmoderna kulturens överdrifter och de traditionella värderingars kollaps”, säger Ivan Krastev, chef för Center för liberala strategier i Sofia. ”De är nostalgiska i ställer för utopiska, defensiva i stället för visionära”, konstaterar Krastev.
Kaczynskis regering i Warszawa vill ge den katolska kyrkan en större roll för att skydda Polen mot en invasion av västeuropeisk sekularism, konsumtionshysteri, social rörlighet och nya värderingar.
”Bland Kaczynskis anhängare finns människor som blev förlorare i förändringsprocessen”, säger statsvetaren Grzegorz Gromadzki i Warszawa. ”Kaczynski vet att han skulle mista stödet från den katolska kyrkans traditionella gren och från landsbygdens folk om han förespråkade ett modernare och mera öppet samhälle”.

Detta avslöjar en grundläggande skillnad mellan de konservativa partierna i Östeuropa och deras motsvarigheter i väst, nämligen ”oviljan att acceptera modernisering”, säger Gromadzki.
Denna rädsla för det moderna och reträtten till nationalistiska och/eller traditionella värderingar fördjupades efter 2004, när de flesta av Östeuropas länder blev medlemmar i EU. Fram till dess leddes den ekonomiska och politiska transformationen av regionen av små eliter, som var mycket framgångsrika i arbetet att förverkliga två av de viktigaste strategiska målen efter kommunismens kollaps: inträdet i militäralliansen NATO och i Europeiska unionen.
Men eliternas sätt att driva på integreringen undergrävde de bräckliga demokratiska institutioner, som hade uppstått efter 50 års förtryck. ”Paradoxen är att populismens framgångar inte är ett resultat av den postkommunistiska liberalismens misslyckande som av dess framgångar”, säger Krastev. ”Genom att framställa sin politik som mer nödvändig än god, mer rationell än önskvärd gav den liberala eliten inte samhället något acceptabelt sätt att protestera eller uttrycka sitt missnöje”. Kort sagt, övergångsperioden markerades av elitens överdrivna kontroll över de politiska processerna.

EU blundade för detta demokratiska underskott medan kommissionärerna i Bryssel koncentrerade sig nästan uteslutande på i vilken mån kandidatländerna levde upp till 80 000 sidor EU-lagar och EU-regler. ”Vi var tvungna att visa att vi var exemplariska elever. Vi kunde inte säga vad vi tänkte, eftersom de aldrig skulle ha accepterat oss då”, säger Krastev. ”Nu känner våra politiker att de äntligen kan säga vad de vill, och i processen väcker de up gamla farhågor och fiender”.
Åren av omvandling och koncentrationen på att bli med i NATO och EU avslöjade också hur svårt det är att bygga starka politiska partier. ”Det politiska livet hade legat i träda i nästan 50 år”, konstaterar statsvetaren Peter Balazc vid Centraleuropeiska universitetet i Budapest. ”Uppkomsten av nya politiska partier har inte varit särskilt lyckad”.

Ledarna för de konservativa partierna i Östeuropa har, efter att ha brutit tystnaden som rådde före EU-inträdet, ett dilemma. Kaczynski, Orban eller Slota talar ibland lite nostalgiskt om det förgångna, framför allt åren mellan 1918 och 1939. Det är ofta deras referenspunkt, eftersom det politiska livet upphörde 1939, när krig bröt ut, och förbjöds 1945, när kommunisterna tog makten.
Men nostalgin har sina begränsningar. 1930-talets högerpartier misskrediterades på grund av sin anknytning till nazisterna. ”Partier som försöker återskapa 1800- eller 1900-talet går under”, säger Balazcs. Och chefen för Institutet för säkerhetsstudier i Prag, Jiri Schneider, påpekar att de konservativa partierna inte har bestämt vad de vill behålla och vad de vill vara och bli. ”Vilken referenspunkt har de egentligen. De kan inte hävda att de är arvingar till de ursprungliga konservativa partierna på grund av dessas avskyvärda förflutna. Men de är ändå inte redo att utvecklas till moderna, konservativa partier, som ratar populismen i den ekonomiska och sociala politiken”, säger Schneider.

Med tiden växer kanske en yngre medelklass fram och bildar konservativa partier i Östeuropa som förmår kombinera nationell identitet med ett öppen samhälle och liberal ekonomi. ”Regionen behöver en stark medelklass för att skapa starka politiska partier”, understryker Gromadzki. ”Övergångsperioden är inte över ännu”.
© 2007 TEMPUS/International Herald Tribune