Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 39

Tidskriften

tidigare veckor: 28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38  

Juntan har bara en taktik: våld

Burmas paranoida och hänsynslösa generaler har en skev bild av både sitt land, sitt folk och världen.

SETH MYDANS
Bangkok
Om militärjuntan, som har Burma i sitt grepp, ser fiender överallt stämmer det förmodligen med verkligheten. Avskydd av folket och fördömd av nästan hela världen har den få vänner att vända sig till i nödens stund.
Efter en månad av tilltagande protester, som tycks ha spritt sig över hela landet, har juntan inget annat val än att förtrycka och använda våld, samma redskap som den har använt för att hålla sig kvar vid makten de senaste 19 åren.

När mörkret föll i tisdags kväll hade militären beordrat utegångsförbud från skymning till gryning i storstäderna Rangoon och Mandalay, och det kom meddelanden om att städerna skulle placeras under lokala militärbefäls kontroll i 60 dagar.
”Det enda de har är säkerhetsstyrkorna, inklusive polis, militär och underrättelsetjänsten”, sade U Soe Aung, som är talesman för en koalition oppositionsgrupper i grannlandet Thailand.
Sent på tisdagen rapporterade vittnen och diplomater att lastbilar med soldater höll på att köra in i Rangoon och upprätta posteringar vid strategiska platser. Militära aktiviteter rapporterades också från andra platser i landet. Bl a uppgavs att en specialstyrka för djungeln, som gick i spetsen för massakern på civila i det senaste folkupproret 1988, hade mobiliserat.
Under hela tisdagen paraderade tiotusentals människor, ledda av munkar, genom Rangoons gator på samma sätt som de hade gjort i en hel vecka. Demonstrationerna är öppet trots mot militärjuntan, som har förbjudit dem. I och med att utegångsförbud har införts verkar det som om juntan är i färd med att återta kontrollen över gator och torg.

Militärjuntan styrs av en liten klick generaler – varav alla inte nödvändigtvis gillar varandra. De flesta är relativt enkla f d befälhavare i fält som är misstänksamma mot omvärlden och ännu mer misstänksamma mot välutbildade burmeser som exempelvis ärkefienden Aung San Suu Kyi. De har hållit henne i husarrest under tolv av de senaste 18 åren.
”Generalerna är extremt bedrägliga, paranoida och förmodligen vettskrämda för vad som eventuellt kan hända”, tror David Mathieson, expert på Myanmar (Burma) hos Human Rights Watch.
I ett avseende har dock denna militärjunta varit anmärkningsvärt framgångsrik jämfört med andra juntor: den har lyckats behålla makten i två decennier trots att folket har föga anledning att stödja den.
Den fängslar kritiker, släpar stadsbor till tvångsarbete och håller ordning genom att sprida rädsla samtidigt som den på grund av ekonomisk inkompetens har drivit ett potentiellt rikt land in i fattigdom.

Juntan, som kallar sig själv Statens freds- och utvecklingsråd, har isolerat landet och isolerat sig själv från folket. Den är en bunker i en bunker.
25 november flyttade generalerna utan förklaring till en ny huvudstad kallad Nyapidaw i ett ödsligt område ca 20 mil norr om den förra huvudstaden, Rangoon. Flytten tolkas som ett defensivt drag – ett försök att skydda sig mot både en fientligt sinnad befolkning och en fientlig omvärld.
”Nyapidaw är den manliga, militära fåfängans fantasivärld. Platsen förkroppsligar juntans vanföreställningar om storslagenhet”, säger Mathieson. Den nya huvudstaden är en splitter ny ödslig plats med tomma avenyer, monumentala byggnader, militära anläggningar och minst en golfbana.

Juntan leder Burmas militär, som tros inkludera ca 400 000 man. Juntan anser också att bara militären förmår hålla samman landet och utveckla dess ekonomi.
Ett militärmuseum i centrala Rangoon, som öppnade för ca tio år sedan, var mer en utställning om ekonomisk utveckling än om militär styrka. Museet visade dammar, flygplatser, gruvor, fängelser, hotell och till och turist- och badstrandsanläggningar.
Juntan har fått stöd av Kina, som är en viktig handelspartner och en buffert mot omvärldens krav på förändringar. Just nu, mot bakgrund av den senaste månadens proteströrelse, tvekar Kina uppenbarligen att offentligt försvara den burmesiska militären, men Kina har investerat mycket pengar i Burma och konsekvent undergrävt internationella försök att förhandla med juntan om Aung San Suu Kyis frigivning.
Juntan i Burma skyller fattigdomen på ekonomiska sanktioner och den politiska oppositionen, inklusive de aktuella demonstrationerna, på utlandets inblandning i landets inre angelägenheter.

Juntan leds av en hårdför och ordkarg man, general Than Shwe, som uppträder ofta i uniform på de regeringskontrollerade tidningarnas omslag. Han ådrog sig oönskad publicitet i fjol när en videoinspelning från hans dotters bröllop cirkulerade i landet och utanför. Vissa avsnitt finns fortfarande att se på YouTube.
På videon dignar bruden, Thandar Shwe, under dussintals, jättestora diamanter, som får hennes hår att gnistra och som ligger runt hennes hals som en glittrande halsduk. Hennes bröllopspresenter var värda många miljoner dollar.
General Than Shwe gav prov på sin världssyn på en nationell helgdag i mars när han sade: ”Att döma av historien är det uppenbart att mäktiga länder, som vill ha inflytande över vårt land, gör vad som helst för att undergräva den nationella enheten”.
Han svor att ”hand i hand med folket krossa varje hot från interna och externa element, som försöker rubba stabiliteten och hämma statens utveckling”.

Trots landets isolering cirkulerar många historier om juntan i Burma. Det talas mycket om att förhållandet mellan general Than Shwe och hans andreman, general Maung Aye, är spänt.
Maung Aye har varit befälhavare i fält i den burmesiska regimens många krig mot etniska minoriteter och i kriget mot ett kommunistiskt uppror. Han anses minst lika hänsynslös och obeveklig som Than Shwe.
Myanmar har styrts av militärer sedan 1962, när general Ne Win tog makten i en kupp. Det var han som avskärmade det förr kosmopolitiska landet från världen och instiftade ”en burmesisk väg till socialism”, som blev första steget mot det ekonomiska förfallet.
General Ne Win tvingades avgå 1988, och något senare efterträddes han av den nuvarande juntan.

Militärjuntan kom till makten under omständigheter som i mycket påminner om dagens, när folkmassor reste sig i fredlig protest mot framför allt ekonomiska och politiska missförhållanden.
Precis som de aktuella demonstrationerna – men i större omfattning – växte de första missnöjesyttringarna från en liten bas till att omfatta en stor del av befolkningen. Folk gick man ur huse och lämnade sina arbetsplatser för att delta i protesterna. Till och med lokala brandkårer och en del militära enheter anslöt sig till proteststormen.
De styrande då hade bara en enda institution att vända sig till – militären – och bara en enda taktik – slå tillbaka med våld.
Omkring 3 000 människor dödades i massakern som följde.
© 2007 TEMPUS/The New York Times