Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 20

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19             

Demokratin är lite kantstött, men den går att laga

Demokratin är den bästa av alla dåliga regeringsformer, men för många är den inte bra nog. Många västlänningar förhåller sig kyliga till kapitalismen; de tycker att den har underminerats av turbokapitalism och infiltrerats av särintressen. Exporten av den amerikanska samhällsmodellen har misslyckats totalt – många afrikaner och asiater tror mer på en autokratisk samhällsmodell.

När Berlinmuren föll för ungefär 20 år sedan verkade det som om demokratin hade vunnit en evig seger. Socialismen var död, parollen ”Frihet åt alla!” förvandlades från krav till ett konkret hopp. Men hoppet har inte infriats. Stater som Kina och Ryssland anammade västs kapitalism men inte västs uppfattning om demokrati och mänskliga rättigheter. Demokratin har i stället fått ny konkurrens från den auktoritära staten, som är ekonomiskt framgångsrik. Den står som modell för många asiatiska och afrikanska stater.
Samtidigt försvagas de demokratiska systemen i många västländer, där valdeltagandet minskar och de politiska partiernas medlemsantal krymper. Det saknas ofta kandidater till valda ämbeten, och intresset för politik avtar.
Just nu, när demokratin står inför nya utmaningar verkar den ganska kantstött. Hur ska västländerna och de internationella institutionerna reformera sig för att göra demokratin mer livskraftig? Vilka möjligheter har demokratin i de islamiska länderna, och under vilka betingelser utvecklas kapitalismen bäst – i en demokrati eller i ett auktoritärt system?

ERICH FOLLATH
Berlin
Det var en gång en kung, som kallades ”Drakmänniskornas dyre härskare”. Han älskade sitt folk, och folket älskade honom. ”Jag kommer att stiga ned från tronen och avsäga mig den absoluta makten”, meddelade monarken sitt folk en vacker dag. ”Ni får styra er själva, därför att då blir det lättare att förverkliga vår filosofi om nationell bruttolycka”, tillade kungen.
Folket tvekade, det tyckte egentligen att allt i det lilla landet var perfekt, men de ville inte motarbeta utveckling eller sätta sig upp mot kungahuset. Därför grundade de politiska partier, och även om de fortfarande var lite skeptiska mot demokratin skyndade 80 procent av dem till valurnorna. En majoritet röstade på ”harmonipartiet”. Det fungerar ju, konstaterade den lycklige kungen, som var nöjd med att ha avsagt sig makten och gladde sig åt kommande debatter med parlamentarikerna.

En demokratisk delseger
Så gick det till, och det hände inte i en dunkel forntid utan 24 mars 2008. Det lilla landet Bhutan i Himalaya, som gränsar mot det omstridda Tibet och Indien, förvandlades denna dag från absolut monarki till demokratiskt, legitim, konstitutionell monarki på inrådan av härskaren, kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.
För nio år sedan fick bhutaneserna tv, och nu har det av buddismen starkt präglade landet med 680 000 invånare fått folkstyre också. Förändringen skedde i lugn och ordning som det mesta i Drakens rike, ett land med många kloster och majestätiska bergstoppar som nuddar himlen.
En seger för demokratin. Hos den amerikanska organisationen Freedom House i Washington, som sammanställer och kontinuerligt uppdaterar ett globalt frihetsindex, markerades händelsen med en liten grön flagga på en prick på världskartan. Det var på tiden att något positivt hände.

Optimismen var stor
Västvärlden hade visserligen utropat sig till segrare och firat den liberala demokratins triumfer redan efter det kalla krigets slut och Sovjetunionens upplösning. Men det kom nya segermanifestationer efter diktatorn Slobodan Milosevics fall efter oblodiga studentdemonstrationer (2000), efter rosenrevolutionen i Georgien (2003), efter den orangea revolutionen i Ukraina (2004) och efter cederträdrevolutionen i Libanon (2005). Alla dessa händelser ingick i demokratins lyckade offensiv. Vitryssland skulle bli nästa dominobricka som föll, och därefter Azerbajdzjan och kanske Burma. Världens auktoritära regimer var dömda till undergång, e-postade unga demokratikämpar till varandra, samtidigt som de bytte recept på civil olydnad och revolutionstips.
Men det visade sig snart att våldsfria aktioner bara duger till att störta regimer, som redan är bräckliga och försvagade och som utmanas av något slags oppositionell rörelse. De värsta förtryckarregimerna kunde inte rubbas. De slog tillbaka brutalt mot demonstranterna i både Minsk och Baku, i Rangoon och Tasjkent, och nu också i Lhasa i det av Beijing styrda Tibet, där de buddistiska munkarna och andra gjorde uppror i mars.

Engagemanget minskar
Efter nästan två decennier med mestadels hoppingivande utveckling drabbades världen 2006 och 2007 av smärtsamma bakslag, åtminstone enligt Freedom House, som finansieras av både den amerikanska regeringen och enskilda.
Experterna har registrerat en världsvid tillbakagång för politiska rättigheter och medborgerliga friheter: demokratin är på reträtt, en samhällsmodell är i kris. I Tyskland är det demokratiska statsskicket ohotat, men någon entusiasm väcker det inte heller.
Men om man använder måttstocken intresse och engagemang står det klart att demokratin är hotad också i många västländer, inte minst i Tyskland.
I regionvalen minskar deltagandet stadigt sedan många år tillbaka, och på kommunal nivå har det blivit svårt att få tag i tillräckligt många kandidater för att ge alla borgmästarval demokratisk legitimitet. De politiska partierna noterar en veritabel medlemsflykt. Därtill kommer att den yngre generationen blir mindre och mindre intresserad av att hålla sig informerad om de politiska frågorna.
Om detta fortsätter blir Tyskland förr eller senare en demokrati utan folk. Samtidigt uppger en tydlig majoritet – åtminstone i de f d östtyska förbundsländerna – att de är missnöjda med regeringsformens sätt att fungera.

Dubbla signaler
Ännu värre är att både affärsmän och politiker allt oftare hörs berömma kan-själv-andan hos auktoritära ledare. Samtidigt som de noterar stagnation på hemmaplan lägger de bara märke till tillväxtboom på andra platser, som ofta beundras okritiskt. De nya världsstäderna Moskva och Shanghai, Dubai och Singapore imponerar med superlativ efter superlativ och globaliseringens högsta och vackraste katedraler. Alla vill vara med där ekonomiskt, och de måste vara det för att inte gå miste om en plats på tillväxtmarknaderna.
I den globala konkurrensen om uppdrag blundar många alldeles för lätt för makthavarnas övergrepp. Påpekanden om mänskliga rättigheter uppfattas ofta som störande och kontraproduktiva. Framgång handlar inte om fri- och rättigheter utan om nya järnvägsrälser för höghastighetståg – under vilka omständigheter de byggs spelar ingen roll. Kinabeundraren och f d vd:n för Siemens, Heinrich von Pierer, säger: ”Vi har helt enkelt inte råd att avstå från affärer med kineserna”.
Därför förträngs det uppenbara, nämligen att det som förenar Putinister och kommunistpartikapitalister, auktoritära shejker och diktatorer absolut inte är den av västerländska politiker omhuldade demokratin. Till och med Indiens finansminister, som är så stolt över att leva i ”världens största demokrati”, sade nyligen att han ibland är avundsjuk på den ”snabba, okomplicerade beslutsprocessen i Kina”.

Är diktaturen bättre?
Betyder det ett underkännande av västvärldens sedan decennier hyllade princip att demokratin visserligen är ofullkomlig och kan kritiseras men ändå är det minst dåliga av alla dåliga statsskick, som Winston Churchill uttryckte det?
Är inte statsmaktens fördelning och mänskliga rättigheter en universell framgångsmodell? Fungerar repressiva system bättre? Korta beslutsvägar i stället för långa debatter? Dekret i stället för kompromisser?
Är det rasistiskt eller bara korrekt när USAs förre utrikesminister, Colin Powell, säger: ”Det finns regioner som inte är kulturellt beredda för den sorts demokrati, som i våra ögon är så attraktiv”?
Det som stundar är inte ”historiens slut”, som den amerikanske statsvetaren Francis Fukuyama trodde 1992 och beskrev som en lycklig lösning på alla problem i demokratisk anda. Nej det är snarare ”historiens återkomst” i form av splittrade, aggressiva ”misslyckade” stater och trasiga samhällen.
I exempelvis Zimbabwe går människorna till valurnorna, men om resultaten inte passar diktatorn Robert Mugabe torterar han oppositionella och ändrar på valresultatet. Den som räknar rösterna bestämmer.
I Ryssland slog Vladimir Putin in på en kurs som tydligt leder mot ”demokratur”. Efterträdaren Dimitrij Medvedev är än så länge ett frågetecken.

Autokrati är populärt i tredje världen
Det finns förtrycksmekanismer som alla i väst – regeringar och folk – fördömer unisont. Det gör de emellertid inte i Kina och Ryssland. När till exempel 300 000 människor i Darfur mister livet på grund av de sudanesiska makthavarnas politik eller när Burmas militärjunta slår ihjäl fredligt demonstrerande munkar, då tiger herrarna i Moskva och Beijing.
Autokraternas nya International vänder bort blicken i gemensamt motstånd mot mänskliga rättigheter. Strategiska intressen styr, framför allt tillgången till världens orättvist fördelade resurser. Tillgång till råvaror gör de politiska systemen mottagliga för diktatur. Om man bortser från Norge har ingen av världens 23 största råvaruländer några demokratiska institutioner, trenden går snarare i den andra riktningen.
I Asien och Afrika hörs inte heller några krav på västerländsk maktdelning och yttrandefrihet. Människorna har blivit cyniska, därför att deras levnadsförhållanden inte blir bättre, inte ens i länder där det predikas demokrati för full hals – Filippinerna till exempel.
De stigande livsmedelspriserna på världsmarknaden, inkompetenta regeringar och utbredd korruption har gjort de nominellt demokratiska institutionerna till en fars. Men den kinesiska modellen är uppenbart mycket framgångsrik. Det allt öppnare ekonomiska systemet och det slutna politiska systemet lockar många i tredje världen.
Individens välbefinnande kopplas inte längre till fria val, press- och mötesfrihet utan bara till möjligheterna att skaffa pengar.
Invånarna i det fattiga men åtminstone formellt demokratiska Moldavien är, enligt en ny undersökning av World Values Survey, världens minst lyckliga folk; invånarna i Folkrepubliken Kina hör till de mest optimistiska.
Det som är mest inne är en pragmatisk, auktoritär stil à la Lee Kuan Yew. Den äldre statsmannen i Singapore säger lite självsäkert: ”Den västerländska demokratin passar inte oss. Vi går vår egen väg, som är mycket bättre för oss”.

En upparbetningsprocess
I väst ansågs demokrati redan från början vara ett löfte om rättvisa och medbestämmande och möjligheter till framsteg. Men mycket sällan har ”demo” och ”krati”, folk och makt, varit i perfekt samklang, inte ens i demokratins födelseland.
I det antika Grekland, som har givit upphov till namnet på denna samhällsmodell, var det bara s k fria medborgare som hade medbestämmanderätt. Slavar, kvinnor och besökare uteslöts. Även om det romerska riket lade något slags grund till en tidig rättsstat var det först 1689 som parlamentarismen fick fotfäste med den engelska Bill of Rights. Sedan kom fransmännen: Montesquieu, Rousseau och Voltaire slogs för tankens frihet och likhet inför lagen. Men det dröjde ännu många år tills en sant demokratisk stat uppstod i samband med antagandet av den amerikanska författningen 1789.
Många av Thomas Jeffersons formulerade grundrättigheter fanns emellertid bara på papperet, eftersom de var svåra att realisera i en mindre ideal verklighet. Författningens fader ansåg till exempel inte att slaveriet borde avskaffas, och han ”ägde” själv slavar.
USA genomgick en långvarig process, och det var medborgarna som erövrade friheterna av egen kraft. Fri- och rättigheter växte fram ur samhället. Först i mitten av 1960-talet fick de svarta i USA samma rättigheter som den vita majoriteten tack vare Martin Luther King och många av hans medkämpar.
Demokratin är en upparbetningsprocess, ett tålamodsprövande projekt – det finns ingen paketlösning och inget snabbrecept.

En chans till demokratisk återhämtning
Amerika har med sina demokratiska grundrättigheter – fria val, uppdelning av makten i lagstiftare, verkställande och rättsväsen, yttrandefrihet och minoritetsrättigheter – utvecklats till ett modellsystem. Att Amerika ändå har förlorat så mycket av sin attraktionskraft att fler än hälften av tyskarna och fransmännen ogillar USAs politik innebär inte att de är skeptiska till det demokratiska systemet.
USAs minskade popularitet beror uppenbarligen på George Bushs styre. Tortyr, Guantánamo, invasionen i Irak i strid mot folkrätten, bristande respekt för allierade i samband med bortföranden och hemliga CIA-fängelser motsvarar inte de demokratiska idealen.
Många amerikaner delar den negativa synen på USAs regering. För snart en månad sedan noterade opinionsinstitutet Gallup att drygt 70 procent av amerikanerna anser att deras land, som länge var en förebild i hela världen, har slagit in på fel kurs.
Detta faktum kan innebära en chans. De nykonservativas förenklade världsbild ligger i spillror. I krisen börjar nationen återfinna sina gamla värderingar. USAs högsta domstol har redan givit regeringen flera näsknäppar, och medierna biter ifrån igen.
Demokratins självläkande krafter fungerar. Den amerikanska presidentvalskampanjen visar just nu att debattkulturen är vid liv och att kampen om den rätta vägen engagerar en stor majoritet. Den stora Obama-Clinton-McCain-showen är en välbehövlig lektion i pluralism efter tidigare avvikelser från demokratin.
Ingen, inte ens den republikanske presidentkandidaten, talar längre om export av västerländska värderingar eller om unilaterala insatser utan konsultation med resten av världen. Också republikanen John McCain inser att supermakten genom sin ockupation av Irak har försvagats både militärt och moraliskt i både amerikanernas och världens ögon.
Världen litar lika lite på USA som demokratins fanbärare som på Kina som de olympiska värderingarnas fackelbärare.

Allt mellan svart och vitt
Den stora frågan för väst de närmaste åren är inte vilka länder som kan tänkas närma sig eller anamma västs parlamentariska modell. Utmaningen för USA och andra demokratier är att bromsa de autokratiska krafterna och deras dragningskraft. Det råder inga tvivel om att mycket är enklare i en strängt styrd stat. ”Vem skulle inte föredra att göra affärer med ett land som inte har fria fackförbund? Vem skulle inte ta chansen att bygga om en hel stad utan offentlig upphandling?”, frågar samhällsvetaren och författaren Ian Buruma, som avråder från att sprida den rena läran när det gäller demokrati.
Faktum är att skillnaderna mellan länderna på vardera sidan om järnridån har blivit mycket otydligare sedan det kalla kriget tog slut. Denna trend märks också i de båda stormakternas, USA och Sovjetunionen, f d klientstater i Latinamerika, Afrika och Asien.
Demokrati är vid närmare anblick och i ögonen på de berörda inte alltid det mest tilltalande och under alla omständigheter mest eftersträvansvärda alternativet. Autokrati är inte alltid och för alla ett absolut skräckvälde. Det är ganska naturligt, eftersom statsskick finns i alla former och olika gråtoner mellan svart och vitt.

Det räcker inte med fria val
Om demokratin stannar vid en i lagen inskriven konstruktion ifrågasätter den sig själv. Alldeles för ofta har västmakterna låtit sig nöja med att formalia iakttas. I Nigeria bildades politiska partier enligt västerländska förebilder, vilket såg fantastiskt demokratiskt ut på pappret.
Men partierna var inte sammanslutningar med politiskt likasinnade utan fasader för korrumperade politikers och affärsmäns intressen. Under sådana omständigheter kan val vara kontraproduktiva för utvecklingen av ett demokratiskt statsskick, speciellt om landet i fråga dessutom är splittrat i stammar och etniska grupper.
I Nigeria liksom i Kenya förstärkte valen motsättningarna i stället för att medverka till nationell försoning.
En uthållig demokrati kräver mer än fria val. Den behöver ett civilt samhälle med grundmurat förtroende för institutionerna. Det ska finnas kompromissvilja och respekt för lagen.
”Good governance”, styre för folkets väl, är säkert en omöjlighet utan folkets delaktighet, men det behöver inte nödvändigtvis vara en kopia av västerländska idéer. Ingen seriös person skulle bestrida påståendet att exempelvis Singapore styrs kompetent om än patriarkaliskt.
En positiv samhällsutveckling bygger inte bara på medborgarnas medbestämmanderätt utan också på materiell grundtrygghet som tillgång till utbildning och adekvat hälsovård.

Inget lyckorecept
Landvinningar noteras också i golfstater som Förenade arabemiraten – åtminstone när det gäller den inhemska befolkningen. (Där finns också en armé av underprivilegierade gästarbetare från Indien och Pakistan). Härskarna i Abu Dhabi och Dubai konsulterar rådgivare och har folkförsamlingar som deltar i beslutsprocessen enligt profetens föreskrifter.
Konservativa muslimer och radikala islamister betraktar hur som helst den västerländska demokratimodellen som en avvikelse från deras religion, vilket inte är så konstigt. De upplever Amerikas och Europas försök att exportera demokrati som ett med tvång genomfört projekt – ofta åtföljt av vapenvåld.
Världens mest missnöjda och pessimistiska människor lever i den forna Sovjetunionen och i Irak – i länder som är formellt demokratiska. Det är inte så enkelt som att bara anta en författning ”och därefter lever folken lyckliga i alla dagar”, påpekar professor Ronald Inglehart vid University of Michigan. Demokrati är uppenbarligen inget recept på lycka.
Statsvetaren Inglehart pekar på Sydkorea och Taiwan, två länder som var strängt styrda utvecklingsdiktaturer fram till 1980-talet, men invånarna erbjöds goda möjligheter till utbildning och karriär. Först när dessa folk hade uppnått hög materiell standard började de ställa krav på frihet. I både Söul och Taipei är det numera valda partirepresentanter som kontrollerar den politiska scenen.

Kina är en äkta diktatur
Är det en tumregel att demokratiska institutioner och politiska rättigheter följer efter ekonomisk liberalisering och höjd levnadsstandard? Många experter förväntade sig att utvecklingen i Kina skulle likna Sydkoreas.
Det saknas bevis för antagandet att auktoritärt styre och ekonomiskt uppsving går hand i hand. Majoriteten av kineserna är nöjda med sina ekonomiska möjligheter, och de anser inte att politisk delaktighet är särskilt viktigt. Beijing tar pyttesmå steg i demokratisk riktning – lokala val på kommunnivå, det är allt. Därtill kommer en i författningen inskriven garanti för privat ägande och, i teorin, yttrandefrihet.
Men en liten minoritet som tibetanerna kan rubba den interna sammanhållningen och fogarna i den beordrade statliga harmonin, vilket får regimen att slå tillbaka hårt.
”Kommunistpartiet pratar mycket om demokrati – ”mänsklighetens gemensamma mål” – men partiet har inga tankar på att ge upp sitt maktmonopol eller på att tillåta pluralistiska attribut som yttrandefrihet, mötesfrihet och ett sant oberoende rättsväsen.
Grova brott mot de mänskliga rättigheterna begås överallt i Kina. Medborgarrättsaktivister döms till mångåriga fängelsestraff och dödsstraffet används flitigt. Partiets löften om demokratisk politik är ett hån.

Kina saknar säkerhetsventil
Den politiska ledningen i Kina anser sig ha förverkligat den största mänskliga rättigheten av alla, nämligen försörjningen av 1,3 miljarder människor (enligt partiorganet Folkets tidning).
Förmodligen är det första gången i världshistorien som så många människor har befriats från absolut fattigdom och uppnått människovärdig standard på så kort tid, nämligen på tre decennier sedan Deng Xiaopings ekonomiska reformer lanserades.
De flesta kineser tolererar fortfarande den växande klyftan mellan fattiga och rika, och alltjämt ser de kringflyttande arbetarna sina illa betalda, tillfälliga jobb i storstädernas utkanter som möjligheter, inte slavarbete.
Men de många spontana demonstrationerna mot myndigheter, korruption och skandalösa arbetsförhållanden i kolgruvor och textilfabriker avslöjar att det kinesiska systemet, trots imponerande ekonomiska framsteg och rekordstora valutareserver, saknar en viktig sak: en ventil genom vilken missnöjet med de styrande kan ventileras och där medborgarna skulle kunna debattera bristerna i samhälle och politik.
Indien har en sådan ventil i form av fria, kritiska medier och fria val.
Folkrepubliken Kina och det demokratiska Indien – världens folkrikaste stater – är ett par av världens mest framgångsrika ekonomier. Den kinesiska draken går fortfarande alltid lite bättre än den indiska elefanten, men det finns mycket som talar för att demokratin vinner över diktaturen på sikt.

Tillfällig formsvacka?
Indierna väljer bort inkompetenta regeringar, accepterar inga inskränkningar i de medborgerliga fri- och rättigheterna och kräver rättsstatlig trygghet. ”Det är inte autokratin utan demokratin som har förmågan att förhindra farlig utveckling”, säger professor Amartya Sen, nobelpristagare i ekonomi och skarp kritiker av den indiska regeringen. ”Det har till exempel aldrig förekommit någon stor hungerkris i ett demokratiskt land. Den som är beroende av väljarnas gunst har nämligen inte råd att utsätta dem för katastrofer”.
Demokratin stärker också den nationella sammanhållningen, tror Sen, som betonar att Indien har mycket större etnisk mångfald än Kina, som har så svårt att komma till rätta med sina minoriteter.
För övrigt har Beijing och New Delhi en hel del att lära av varandra. Kina är bättre på att tillgodose medborgarnas grundläggande materiella och intellektuella behov, medan Indien leder i fråga om elitutbildning.
Optimisterna hävdar att demokratiska samhällen i slutänden alltid visar sig vara stabilare än alternativen, även i ekonomiskt avseende. De är bättre på att utjämna sociala skillnader. Det finns alltså ingen anledning att misströsta om demokratins framtid.
Demokratin kanske bara befinner sig i en tillfällig formsvacka. Förmodligen skulle exporten av demokrati gå lättare om projektet genomfördes på ett ödmjukare och mindre påträngande sätt.

Ytterligare ett demokratiskt experiment
Utvecklingen mot pluralism och maktfördelning måste emellertid drivas på underifrån av gräsrötterna. Den måste också kopplas till hoppet om bättre levnadsvillkor och personliga fri- och rättigheter – det är enda sättet att eliminera den ”självpålagda omyndighet”, som Immanuel Kant talade om.
”Demokratin är den enda regeringsformen som medger fredlig korrigering av begångna fel, och den är därför den bästa politiska modellen”, enligt den tyske historikern Hans-Ulrich Wehler.
Han har förmodligen rätt, men denna sanning måste tydligen spridas med större eftertryck, eftersom trenden går i motsatt riktning.
Demokratins senaste landvinningar begränsas tills vidare till det lilla Bhutan i Himalayas höga berg och, på andra sidan jorden, Paraguay med sina pannkaksplatta slätter, där Fernando Lugo i mitten av april satte punkt för Coloradopartiets 60-åriga maktinnehav.
Det är ännu ovisst om landets korrumperade elit accepterar maktskiftet. Det kan hända att den försöker undergräva Lugos planerade landreform. Men just nu gäller att ännu ett nytt demokratiskt experiment har tagit sin början i Paraguay.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel