Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 15

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14         

Polens småbrukare har det inte lätt

Bakåtsträvare eller avantgardister? Polens bönder håller fast vid det gamla.

ELISABETH ROSENTHAL
Stryszov, Polen
Beroende på hur man ser det är Szczepan Master antingen en obotlig bakåtsträvare eller en visionär. Småbrukaren Master, som är stolt över sin gårds högkvalitativa produkter, brukar jorden på samma sätt som hans förfäder har gjort i flera århundraden.
Boskapen bor i en ladugård med halm på golvet. Från köket i bostaden går man via en dörr direkt ut i ladugården, som är sammanbyggd med bostadsdelen. Master slaktar själv sina grisar, hustrun mjölkar korna manuellt, och han tar bestämt avstånd från modifierade grödor. I stället för att bespruta växterna plöjer han åkrarna vintertid med hjälp av en arbetshäst. På så sätt dödar frosten eventuella skadedjur som gömmer sig i myllan.

Traditionella jordbruk som detta skulle kunna avfärdas som nostalgi, men samtidigt uppfattas de allt oftare som framtidens melodi – om de bara förmår överleva.
Masters sätt att bruka jorden – hela hans livsstil faktiskt – har stått under stort hot under de två år som har gått sedan Polen blev medlem i EU. Gården är ett offer för hygienbestämmelser och andra regler, som syftar till att uppmuntra den effektivitet och konkurrens som kännetecknar stora kommersiella jordbruk.
Konflikten mellan verklighet och regelverk bekymrar naturligtvis Master, men den har en mycket vidare betydelse, framhåller miljögrupper och jordbruksexperter, när oron för klimatförändringen breder ut sig och allt fler konsumenter i Europa och Amerika börjar föredra lokalt producerade, organiska livsmedel.
Av sociala-, kulinariska och miljöorsaker bör småbruk som Masters marknadsföras eller åtminstone skyddas, anser expertisen. De producerar inte bara godare mat utan också mindre koldioxidutsläpp, som medverkar till den globala uppvärmningen.
Eftersom Polen har förblivit ett av småbrukets sista starka fästen i Europa är landet också en bastion av biologisk mångfald med 40 000 bobyggande storkar och tusentals frövarianter, som inte finns någon annanstans i världen.

Europeiska unionens lagar är tänkta för ett helt annat slags jordbruk, och polska jordbrukare klagar över att de är allvarligt missgynnade. Om de vill sälja sina produkter i Europa kräver EU att de ska betonggolv i ladorna och speciella slaktredskap. Hygienbestämmelser förbjuder manuell mjölkning. Följden är att de många små mejerier och slakterier som förr kännetecknade den polska landsbygden har lagts ned. Småbruk har blivit omöjligt.
”Vi borde belöna dem för att de tar täten, inte släpar efter”, säger Sir Julian Rose, en brittisk bonde som odlar organiskt och som med sin polske partner, Jadwiga Lopata, grundade Internationella koalitionen för skydd av den polska landsbygden för några år sedan. De kämpar med näbbar och klor mot onödiga regler.
”EU har samma effektivitetsbaserade syn på livsmedel som på bilar och mikrochips”, säger Sir Julian. ”De som producerar mest favoriseras. Allt är precis tvärt om mot vad det borde vara om man tar hänsyn till maten och miljön”.

Med kommunismens fall och inträdet i EU gjorde att det förr stängda Polen öppnades för globala krafter: internationell konkurrens, hygienregler, handelsbestämmelser etc. Landets småbrukare vet varken ut eller in. Stora kommersiella livsmedelsföretag har etablerat sig och pressat ned priserna på exempelvis fläskkött. Priserna på fläsk och mjölk har sjunkit med 30 procent sedan Polens inträde i EU.
Men Polens småbrukare är ett segt släkte. De är stolta över att ha överlevt kommunismens försök att kollektivisera dem, och de hoppas överleva EUs regelverk också.
© 2008 TEMPUS/The New York Times