Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 19

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18         

Asiaterna sopar marknaderna rena

Indien och Kina importerar allt större mängder ris och soja. Den enorma efterfrågan driver upp priserna och förvandlar urskog och åkrar till miljöfarliga monokulturer. Man kan befara en framtid, när näring är lyx.


RÜDIGER FALKSOHN och JENS GLÜSING
Rio de Janeiro och New Delhi
Santarém i hjärtat av den brasilianska regnskogen är en fridfull liten stad. Vackra passagerarfartyg ligger förtöjda vid piren i Tapajósfloden, som rinner ut i Amazonfloden här. Förälskade par promenerar längs flodstranden. Idyllen hade varit perfekt om inte det amerikanska jordbruksföretaget Cargills stora lastterminal hade avtecknat sig mot den molntunga tropiska himlen.
En stålkonstruktion sträcker sig uppåt som halsen på en giraff och sprutar utan uppehåll tonvis med sojabönor ned i lastfartygens magar. Varje timme startar en lastbåt den 60 mil långa färden mot Amazonflodens mynning. Och där börjar resan till Kina.
Till i slutet av det förra århundradet var soja mer eller mindre okänt i Amazonas. Det var först i och med anläggningen av spannmålshamnen i Santarém som sojabönder från söder lockades hit. Här var marken billigare och bankerna erbjöd gynnsamma lån. Cargill garanterade avsättning.
Byar, gummiplantager och betesmarker förvandlades till bönodlingar. Bönderna röjde stora åkrar i urskogen till miljöaktivister lyckades stoppa den vansinniga avverkningen tillfälligt.
I Mato Grosso, som är det viktigaste odlingsområdet, enades producenter och miljöaktivister om ett tvåårigt moratorium för sojaodling i Amazonas.
Men nu börjar röjningen igen, därför att de höga priserna lockar, vilket i första hand beror på den stora efterfrågan från Kina, enligt Pedro Jacyr Bongiolo, ordförande i André-Maggi-gruppen, som är en av världens största sojaproducenter.
Från Río de la Plata till Amazonas letar kineserna efter ledig åkermark för sojaodling. Stora delar av delstaten Mato Grosso är redan en grön, besprutad monokultur. Under torrperioden från augusti till november ligger huvudstaden i Mato Grosso, Cuiabá, under ett lock av grå rök. Många bönder röjer trots förbud nya åkrar i urskogen för att kunna sälja ännu mera soja.
I grannlandet Argentina förmörkades till och med huvudstaden Buenos Aires under två veckor av tjock rök. I Paranáflodens delta i närheten höll boskapsskötare nämligen på att bränna ned bushmark, därför att deras traditionella betesmarker hade krympt på grund av sojaodlingarnas kontinuerliga utbredning. Kina köper soja även i Argentina.
Vilka som förlorar på suget efter soja står klart sedan länge. I Santarém har hundratals småbönder blivit arbetslösa efter att ha sålt sina åkrar till sojabönder. Pengarna tog slut fort, och nu lever de i slum utan inkomster, eftersom sojaodling erbjuder mycket få arbetstillfällen.
”Soja är dödens gröda”, säger fackförbundsledaren Ivete Bastos. Hans åsikt är det ingen som vill höra, allra minst på andra sidan jorden. Kina betraktar Brasilien som en av sina viktigaste handelspartner. Långsiktiga kontrakt garanterar tillgång på råvaror och, på senare tid, även livsmedel.
Den blivande stormakten med 1,3 miljarder invånare måste till varje pris se till att undvika hunger efter att äntligen i stort sett ha besegrat fattigdomen.
Kinas enda rival som konsument är Indien. De båda länderna med sammanlagt 2,4 miljarder människor måste försörja drygt en tredjedel av jordens befolkning, och de på senare tid snabbt stigande priserna på livsmedel gör inte saken lättare.
Indien har just har stagnerat sedan millennieskiftet. För varje indisk tillväxtprocent ökar behovet av livsmedel med 0,7 procent, enligt statistiska uträkningar. Bara i fjol, när Indiens tillväxt per capita var 7,5 procent, behövdes det således 5,2 procent mer livsmedel, framför allt förädlad välståndsmat.
Förhållandena i Kina är liknande. De globala inköpen av soja är en följd av ändrade matvanor. Över hälften av all soja hamnar i Mittens rike.
Det är ganska lätt att gissa hur matpriserna kommer att utvecklas med tanke på att Indien och Kina köper upp andra livsmedel lika aggressivt.
I allt fler, redan farligt fattiga länder har vete och kött redan blivit lyxprodukter, och hunger och protester hotar att sprida sig. ”Kravallerna på Haiti”, säger Londonförfattaren Raj Patel, ”var varningssignaler”.
En stor del av sojaskörden saluförs på råvarubörsen i Chicago. Här letar man förgäves efter kineser, men de är ändå det största samtalsämnet. ”Vissa dagar sopar de rent hela marknaden med en jättelik sopkvast”, berättar handlare på börsen. Kinesiska bönder behöver nämligen mer och mer djurfoder, och kinesiska familjer använder mer och mer matolja.
Den nationella kommissionen för utveckling och reformer i Beijing har tagit över krishanteringen. Den ville med hjälp av låga importtullar bromsa prisspiralen, men det fungerar inte riktigt som man hoppades. I en supermarknad i Chongqing utbröt till exempel masspanik när kunderna slogs om matolja till extrapris. Tre personer trampades till döds och 31 skadades.
Premiärminister Wen Jiabao tröstar sig och sina landsmän med ordspråket: ”Den som har spannmål i handen behöver inte oroa sig”.
Men kommunistpartiet har anledning att på nytt oroa sig för att livsmedelsbrist undergräver lugn och ordning. Till och med i det välmående Hongkong hamstrade konsumenterna så mycket ris att hyllorna gapade tomma och lagren tog slut. De statliga medierna publicerar många bilder på böljande sädesfält och fulla butikshyllor för att lugna konsumenterna.
När det gäller ris är Kina nästan självförsörjande, säger Wen lugnande. Staten har till och med bunkrat 40-50 miljoner ton för att vara på den säkra sidan. Men gapet mellan självförsörjande och nästan självförsörjande är omkring tio procent, vilket betyder att Kina ändå måste importera ris till omkring 130 miljoner människor. Det har blivit allt krångligare, eftersom de viktigaste exportländerna – Thailand, Indonesien och Vietnam – har begränsat eller stoppat utförseln för att förhindra att deras lador töms av hamstrare och för att se till att deras egna folk har så att det räcker.
Kina har sedan i januari stoppat utförsel av spannmål med hjälp av nya tullar. Exportkvoter, subventioner till jordbruket och priskontroller ska säkra försörjningen av det egna folket. Marker övervakas med satellit för att förhindra att de i strid mot lagen förvandlas till åkrar.
Men på sikt tjänar detta ingenting till. Kina och Indien måste muta in sig utomlands i allt större utsträckning i takt med att deras befolkningar växer och åkerarealen krymper. Beijing har räknat ut att det behövs 120 miljoner hektar för att försörja nationen. För närvarande är den tillgängliga arealen i alla fall inte större, och dagligen försvinner bördig åkermark under betong.
Eftersom även alla tämligen magra jordar planteras går det åt mycket gödsel. Kina förbrukar för närvarande en tredjedel av världens konstgödsel, vilket också pressar priserna uppåt. Och förr eller senare gör gödslet ingen nytta längre.
”De flesta enkla, produktionshöjande metoder har redan blivit uttömda”, tror experten Jonathan Anderson hos den schweiziska banken UBS. I framför allt norra Kina är åkerjorden så mager att boskapen måste stanna inomhus för att hindra fortsatt erosion och fånga upp regnvattnet.
Kina söker lösningar på alla dessa problem. Experterna i handelsministeriet i Beijing föreslår att jordbruksföretag ska investera direkt i Sydostasien och Afrika och bygga gårdar där för att försäkra sig om kommande skördar. I Afrika utvinner man sällan överskott inom jordbruket, men kinesiska experter finns där för att lära lokala bönder bättre och effektivare odlingsmetoder.
För över tio år sedan slog sig kinesiska bönder ned på ett dussintal storjordbruk i Zambia. De har fått mycket förmånliga villkor från regeringen i Lusaka, betalar låg skatt, och Yoweri Musevenis regering låter 400 kinesiska bönder förfoga över 4 000 hektar åkermark. ”Vi kommer med erfarenhet och moderna maskiner”, säger Liu Jianjun, som är ordförande i det kinesisk-afrikanska jordbruksförbundet. ”Och vi har utsäde av högsta kvalitet som ger mycket större skördar än den inhemska sorten”, tillägger han.
Asiaterna hoppas på lön för mödan förr eller senare. Det handlar inte alls om osjälviska utvecklingsprojekt. Hemma i Kina äter sig nya städer längre och längre ut på landsbygden, och miljontals jordbrukare drivs från gård och stall. Det vore alltså väldigt praktiskt om så många som möjligt kunde emigrera. Redan idag arbetar 750 000 kineser i Afrika.
Till skillnad från i Mittens rike blev hundratusentals av Indiens bönder beroende av stora multinationella koncerner under marknadsreformerna på 1990-talet. Där skönmålades den nya gentekniken, och de lockades att övergå från odling av matgrödor till nyttogrödor som bomull. Men bomullsbuskarna hade dålig motståndskraft mot skadedjur, och dessutom krävdes det specialgödsel och delvis också nytt utsäde varje år. Detta medförde höga kostnader, vilket drev tiotusentals bönder i ruin eller till självmord.
Indien har ännu inte besegrat den akuta fattigdomen. 70 procent av indierna bor fortfarande i byar och på ensliga gårdar. De producerar knappt mer än på 1970-talet. På den tiden förklarade sig Indien självförsörjande, men befolkningen har fördubblats sedan dess.
Sedan i januari har matpriserna i Indien ökat med 40 procent och inflationen är sju procent, vilket premiärminister Manmohan Singh betecknar som ett akut hot mot hans regeringskoalition.
Singhs regering subventionerar palmolivolja och importerat spannmål och förbjuder terminshandel med spannmål för att åtminstone undvika en hungerkris.
Maoistiska grupper som de radikala naxaliterna utnyttjar sedan flera år misären inom jordbruket och etablerar alternativa administrationer i det ena landsbygdsdistriktet efter det andra.
Indien försöker också försäkra sig om livsmedelsimport via bilaterala avtal med exempelvis Kazakstan. Landet planerar också ”stora investeringar i Afrika”, som premiärminister Singh uttrycker det. Och politikerna i New Delhi är lika snara att införa handelshinder som grannländerna. I början av mars utfärdades förbud mot export av nästan alla rissorter, vilket betyder att den nu aktuella skörden, som var en av de bästa på länge, undanhålls världsmarknaden.
Det viktigaste livsmedlet för fyra miljarder människor i Afrika och Asien kostar i vissa fall redan över 1 000 dollar per ton.
Det är framför allt spekulanter och storhandlare som profiterar på den nya marknadssituation, som har uppstått på grund av minskat utbud till följd av exportstopp, hamstring och omvälvande utveckling i Kina och Indien, två länder som har allt större inflytande på världsmarknaderna. Någon lösning finns inte i sikte.
Sedan ris blev så dyrt har det också blivit begärligare, bl a i Thailand. Där stjäls riset från åkrarna. Tjuvarna kommer på natten och arbetar effektivt. En bonde i Sing-Buriprovinsen mötte en morgon ett helt skövlat risfält. Det måste, enligt honom, ha varit ett helt arbetslag med traktorer som tog hans ris. ”När priset är lågt får vi inga pengar, och nu när priset är högt blir vi bestulna”, klagar han.
I Sing-Buri är var man sin egen lyckas smed, och risbönderna där har nu börjat övernatta vid sina risfält för att i nödfall skrämma bort lokala profitörer på den globala livsmedelskrisen.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel