Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 17

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16          

Berlusconi plus Putin är lika med sant

Putin besökte nyligen Berlusconi på Sardinien för att gratulera denne till hans valseger.

QUENTIN PEEL
London
Silvio Berlusconi och Vladimir Putin verkar vid en första anblick inte ha så mycket gemensamt.
Italiens nyvalde premiärminister är en USA-vänlig, miljardär och affärskung, som är mer känd för sina politiska klavertramp än för seriösa politiska utläggningar.
Den ryske presidenten – och blivande premiärministern – Vladimir Putin är extremt balanserad och en instinktivt försiktig byråkrat, som har stärkt Kremls makt på bekostnad av några mäktiga oligarker och återupprättat den nationella stoltheten genom att agera som motvikt till Amerikas globala inflytande.

Men Putin och Berlusconi har mot alla odds utvecklat en djup vänskap sedan de möttes första gången 2001. Båda lägger stor vikt vid personkemin när det gäller relationer, och båda betraktas ofta som outsiders, som möts med misstänksamhet från anda ledare.
Det är därför knappast överraskande att Putin såg till att hälsa på Berlusconi i dennes lyxvilla på Sardinien för att gratulera honom till valsegern.
Det var inte första gången som den ryske ledaren besökte Berlusconi på Sardinien. Han kom tillsammans med sin fru Lyudmila 2003 och skickade sina döttrar, Masja och Katja, till Sardinien för två veckors sommarferie samma år.
Han har bjudit Berlusconi till sin villa i Sotji vid Svarta havet, och i fjol i St. Petersburg besökte de båda en tävling i kampsporter tillsammans med den belgiske B-filmskådisen Jean-Claude van Damme. Evenemanget ägde rum samtidigt som rysk kravallpolis skingrade en oppositionell demonstration i Moskva, vilket inte tycktes bekymra Berlusconi ett dugg.
Berlusconi och Putin delar mer än politisk stil. Båda gillar att chockera – Berlusconi med råa skämt och Putin med rått språk. Båda är kortvuxna och noga med sitt utseende, och de har båda styrt sina länder med hjälp av nära, hårt sammanknutna inre kretsar.

De har också affärer tillsammans. Det var ingen tillfällighet att Putin stannade till i Sardinien på väg hem från Libyen, där han undertecknade avtal om vapenköp och energiöverföringar. Den ryske presidenten är lika mycket vd för AB Ryssland och informell chef för gasmonopolet Gazprom som han är Rysslands nationelle ledare. Och för Berlusconi handlar politik om att göra affärer. De personliga banden mellan dem har fått dem att uppmuntra viktiga affärer inom i första hand energisektorn.
Gazprom och Eni, den till 30 procent statsägda italienska energigruppen, är partners i det gigantiska naturgasprojektet South Stream, som syftar till att leverera 30 miljarder kubikmeter sibirisk gas per år till Italien via Svarta havet och Balkan.
I Washington, och för många i Bryssel, ses gasledningen som ett olyckligt projekt, som kommer att öka EUs beroende av rysk energi. Putin och Berlusconi tycker bara att det är en bra affär.
Eni och Enel, den italienska elektricitetsgruppen, är partners med Gazprom i exploateringen av de gasfält som de köpte när det konkursfärdiga Yukos auktionerades ut. Yukos var det företag, som ägdes av den nu fängslade oligarken Michail Khodorkovskij. Enel har också köpt en kontrollerande andel i det privatiserade kraftföretaget OGK-5, och det planerar att investera två miljarder euro i Ryssland i ett energikombinat.

Gazprom har meddelat att det vill bli partner i Enis gasledning från Libyen, där den ryska gasjätten undertecknade ett samarbetsavtal med Libyens nationella oljebolag i förra veckan. Gazprom diskuterar också ett utbyte av tillgångar med Eni, enligt vilket Eni skulle få större inflytande i ryska företag i utbyte mot att Ryssland får inflytande på Enis intressen i Libyen.
Ovanstående är bara en redogörelse för affärer i energisektorn. Italien kan inte tävla med Tyskland i fråga om den totala mängden handel och investeringar i Ryssland, men tack vare vänskapen mellan Berlusconi och Putin betraktar Kreml Italien som den pålitligaste affärspartnern. Det var således ganska logiskt att Putin tog vägen om Sardinien för att skaka hand med sin bäste vän.
© 2008 TEMPUS/Financial Times