Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 35

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 

Eliten överger Irak

Var tionde irakier har lämnat sin hembygd, eliten i Bagdad flyttar till Jordanien och Syrien. Nu vill den amerikanska regeringen att FN försöker lösa problemet med att de bästa lämnar sitt land i sticket.

AMIRA EL AHL och BERNARD ZAND
Amman och Damaskus
Den första etappen på vägen till säkerhet kostar 20 dollar för taxin. Färden går förbi nervösa soldater, farliga vägspärrar och genom gator med namn som ”Granatallén” och ”Skarpskytteboulevarden”. Den slutar utanför Samarraterminalen på Bagdads flygplats, där resenärer känner en så stor lättnad över att ha kommit fram att de inte bryr sig om att flygplatsvakterna kommenderar dem än hit och än dit.
Medan de fortfarande befinner sig ute i det fria beordras de att ställa sina väskor längs en gul linje som har målats på asfalten och som flankeras av två manshöga betongmurar. Spårhundar söker efter sprängmedel. Män, kvinnor, far- och morföräldrar och barn står vid sidan om i den tryckande värmen och väntar. ”Vi skall flyta till Amman”, säger en mamma leende och fortsätter: ”Och sedan till Prag och Stockholm. Barnen tror att det snöar där”.

Det första flygplanet som skall lyfta är en Boeing som tillhör charterbolaget ”Flygande Mattan”. Det avgår först på eftermiddagen, men redan på morgonen vid niotiden är flygplatsen full av folk. Tre läkare, som känner varandra från studietiden, återknyter vänskapen här på flygplatsen. En av dem, barnpsykologen Chaldun Fahmi, kidnappades när han en vecka tidigare skulle inspektera familjens övergivna villa en sista gång. Tre dagar av dödsångest, misshandel, 50 000 dollar i lösen, frisläppande och sjukhusbesök. ”Pratar jag för mycket?”, frågar han sina kolleger. ”Allt är självterapi”, tillägger han.
Fyra flygplan lyfter denna eftermiddag från flygplatsen i Bagdad. De går till Amman, Damaskus, Beirut och Dubai. Få gråter, de flesta har alla avsked och farväl bakom sig. De flesta avfärder är väl överlagda och förberedda, och många räknar med att aldrig komma tillbaka.

I det dagligen våldsdrabbade Irak utspelas för närvarande den kanske största flyktingkatastrofen sedan palestinierna fördrevs i det första Mellanösternkriget 1948.
Amerika, Förenta nationerna och grannländerna räknade före invasionen och kriget med tiotusentals flyktingar, men de senaste fyra åren har fler än två miljoner människor lämnat Irak. Jordanien har tagit emot 750 000, Gulfstaterna 200 000, Egypten 100 000 och Syrien minst 140 000. Ungefär var tionde irakier har lämnat sitt land, och lika många befinner sig på flykt inne i landet.
Det är inte bara de fattiga och desperata som flyr utan eliten i en stat, som förlorade många av sina bästa krafter redan under Saddams tyranni och det ekonomiska embargot. Det är just de läkare, jurister, ingenjörer och byråkrater som inte kan avvaras under återuppbyggnaden.

Väst – framför allt de båda krigsallierade USA och Storbritannien har gjort moralisk kollaps. Storbritannien har tagit emot 115 av totalt 14 000 asylsökande irakier sedan invasionen 2003, och USA har tagit emot drygt 500. Bushs administration har lovat att behandla 7 000 asylärenden i år, och totalt 3 000 irakflyktingar kommer att få stanna. Det är ”erbarmligt” och ett bevis för ”myndigheternas likgiltighet”, klagar den amerikanske f d toppdiplomaten Richard Holbrooke.
Förenta nationerna skall i fortsättningen, enligt USAs förre ambassadör i Bagdad, Zalmay Khalilzad, ägna sig åt den politiska processen i Bagdad, åt säkerhetsfrågor, åt oljepolitiken och åt flyktingkrisen.
I realiteten förmår FNs flyktingkommission, UNHCR, inte ens sätta de mest utsatta irakierna i säkerhet utomlands, d v s de tolkar och återuppbyggnadsarbetare som pekas ut och förföljs som kollaboratörer av terroristerna.
Amerika tar inte emot några asylansökningar inne i Irak, och den som lyckas fly utomlands gör klokt i att tiga om han eller hon någon gång har betalt lösen för någon kidnappad släkting. Sådana betalningar betraktas nämligen av de amerikanska myndigheterna som ”materiella stöd” till terrororganisationer.

Miljardären Bill Gates har inrättat en fond med fem miljoner dollar till stöd för irakiska akademiker. Det handlar om att ”skydda Iraks intellektuella kapital”, säger en taleskvinna för Gates stiftelse. Pengarna hjälper för närvarande ca 150 forskare, och om några få månader kommer de att vara slut. Varje vecka ansöker ett fyrtiotal vetenskapsmän om bidrag från fonden.
Syrien och Jordanien, som varnade för att invasionen i Irak skulle få svåra konsekvenser, betalar stora summor varje vecka för att försöka komma till rätta med invasionens humanitära följder. Jordanien har i praktiken stängt sin gräns mot Irak; passagen in i Syrien är fortfarande öppen, och varje dag tar sig ungefär 2 000 irakier över gränsen. Förr eller senare måste Syrien också stänga gränsen, varnar Jordaniens inrikesminister, Bassam Abd al-Madjid. Ingen vet exakt hur många irakier som uppehåller sig i Syrien. Efterfrågan på subventionerade produkter som bröd och bensin har ökat med 20 procent, vilket kostar regeringen några hundra miljoner dollar extra; hyrorna har stigit med flera hundra procent, och de statliga skolorna är överfulla. Arbetslösheten och inflationen ökar.

FN märker också att krisen förvärras. I början av året var det tillräckligt med två anställda på UNHCRs kontor i Damaskus för att registrera nyanlända irakier. Men sedan blev läget plötsligt okontrollerbart, och flera tusen irakier stod i kön utanför kontoret varje morgon.
Nu, ett halvår senare, sitter 30 flyktingmottagare i en stor lagerlokal i Ammans östra del och registrerar nykomna irakier samt översätter deras personuppgifter till engelska. ”Detta är för närvarande vår största operation i världen”, säger Sybella Wilks hos UNHCR.
Innan mottagningen öppnar på morgnarna varnas de köande för bedragare. UNHCR begär aldrig pengar, säger en röst i högtalarna. Proceduren kan vara långsam och omständlig, men den kostar ingenting.
Sedan kommer experter och undersöker vilka som behöver vård på grund av sjukdom eller utmattning. ”De mest sårbara måste hjälpas först”, säger Wilks.

Huda Sibawi är en ung kvinna, vars tårar har sinat. Sex av hennes nära har dödats: hennes mor, hennes far, två farbröder, en bror och en svåger. Pappan, som var en välbärgad sunnit från Nya Bagdad, var med och grundade en moské och bröt fastan i Ramadan en dag för tidigt enligt den shiitiska seden. Detta ledde till en två veckor lång mordkampanj iscensatt av den shiitiska Mahdimilisen, som tog livet av de flesta i Huda Sibawis familj.
Familjen Sibawis förmögenhet – elva hyreshus och en liten kedja livsmedelsbutiker – tog mördarna i beslag. Ibland ringer någon f d granne i Bagdad och berättar för Huda Sibawi att Mahdisoldater kör runt i Bagdad med familjeföretagets firmabilar.
Många flyktingar i Damaskus lider stor nöd. Det kan gå så lång att en mor tar med sig sina döttrar till nattklubbar där de bjuds ut till europeiska och arabiska turister som exotiska blommor.
Total medellöshet är dock fortfarande undantag. Många irakier planerade sin flykt ekonomiskt och sålde sina bostäder och bilar i Bagdad för att kunna köpa ny bostad i Damaskus eller Amman; andra familjer spenderar döttrarnas hemgift. ”Våra pengar”, säger Huda Sibawi, ”räcker i exakt sex månader till”. Dessförinnan måste det komma ett besked om uppehållstillstånd i antingen ett europeiskt land eller Kanada.
Andra flyktingar har behållit en bostad i Kurdistan i norra Irak för att inte förlora rätten till pension. ”De flesta av dessa människor är välutbildade och har stort självförtroende”, säger en av UNHCRs medarbetare. ”Det är bara en bråkdel som hör av sig till oss. De vill inte ses som hjälpsökande offer. Det är faktiskt kärnan i denna humanitära kris: det är landets två miljoner bästa invånare som har lämnat Irak”.

Monument över irakiernas handlingskraft växer upp i den jordanska huvudstaden Amman, som domineras av lyxhotellet Le Royal, en imponerande stencylinder, som erinrar om spiralminareten vid moskén i Samarra. Irakierna utnyttjar den ekonomiska öppenheten i Amman, och kungariket Jordanien profiterar på de irakiska gästerna.
Men också Jordanien dras med växande kostnader för flyktingarna, högre priser och dyrare hyror. ”Vi är ett land utan resurser, vi har varken vatten eller olja och vårt jordbruk är inte stort. Det finns alltså ingenting som flyktingarna kan ta ifrån oss”, säger den jordanske affärsmannen Abd al-Sattar al-Kuda. Tvärtom: irakierna sätter fart på ekonomin och konsumtionen.
Bagdads välmående invånare, varav många hade ett ben i Amman redan före kriget, har bosatt sig i villakvarteren i Abdun och Deir Ghubar i stadens sydvästra del. Bland dem finns också representanter för den gamla regimen, bl a Saddam Husseins dotter Raghad, som ofta ses köra en blå sport-BMW och som påstås ha öppnat en frisersalong.
Den irakiska medelklassen bor i västra Amman, och de fattiga i öster. Trots att många irakier uppehåller sig illegalt i Amman präglar de definitivt den nya stadsbilden i huvudstaden.

Ammans restauranter och kaféer är populära tillhåll, och den förr sömniga staden har blivit en livlig storstad. Många restaurangägare flyttade efter 2003 sina verksamheter från Bagdad till Amman, där etablissemanget ofta är en kopia av originalet till både utseende och namn.
Även om det verkar som om irakierna i Amman smälter in harmoniskt i stadsbilden är deras status prekärt. Sakta men säkert har den jordanska regeringen skärpt kriterierna för uppehållstillstånd, och summan som måste deponeras i bank stiger stadigt. Den som inte får uppehållstillstånd kan inte överklaga hos någon instans.
För välutbildade irakier känns det lite förödmjukande att vara utlämnad åt Jordaniens eller Syriens goda vilja. Medelklassen i Bagdad har alltid betraktat sig själv som arabvärldens urbana elit. ”I Kairo skrivs böckerna, i Beirut slarvas de bort och i Bagdad blir de lästa”, lyder ett gammalt ordspråk, som än idag stämmer överens med många irakiers självbild.

En ansedd arkeologiprofessor från Bagdad, som inte vill skylta med sitt namn, hittade en morgon en pistolkula insvept i en papperslapp i sin trädgård. ”Försvinn, annars tar vi er dotter”, stod det på lappen. Han packade ihop omedelbart och flyttade med fru och dotter till Amman. Någonstans i hjärtat förstår han att han, som nu är 70, kanske aldrig kommer att återvända hem.
Han har redan fått turistvisum för sex månader två gånger, och nu vill den jordanska utlänningsnämnden inte förlänga det, eftersom han inte kan deponera ytterligare 75 000 dollar som säkerhet.
”Jag upplever det mycket kränkande att jag efter decennier vid universitetet och decennier i Unescos tjänst inte får uppehållstillstånd här i Jordanien”, säger han.
Han bär ljusblå skjorta och grå flanellbyxor. Han befinner sig i en bekants souterrängvåning i Amman när han berättar att han just har skrivit sin CV i hopp om att något universitet i Jordanien kan erbjuda honom en tjänst.
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel