Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 47

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46     

EU, skuldkrisen
2011-47 s 4-9
"Europas förenta stater?"
Europeiska unionen, som den ser ut idag, knakar i fogarna. Dags att bygga ett nytt Europa kanske?
Skuldkrisen i Europa hotar att splittra EU. Men medan regeringscheferna förtvivlat för söker hitta en väg ut ur krisen sitter ämbetsmän, parlamentariker, folkrättsexperter och intellektuella runt om i Europas huvudstäder och planerar det nya Europa.
En av förespråkarna för detta, Joschka Fischer, de Grönas före detta utrikesminister, vill samla en "räddningskår" för hela EU bestående av EUs regeringar, ett avantgarde för "Europas förenta nationer". Varken EUs Ministerråd, EUs Kommission eller EUs Parlament har bidragit med någonting alls för att rädda Europa ur krisen. Det var Angela Merkel och Nicolas Sarkozy som i praktiken satte samman räddningsplanen för Grekland. I krisen avslöjas att det är stats- och regeringschefer som har makten i Europa, inte Bryssel. EU-kommissionen kan komma att bli överflödig i det framtida Europa.
"Vi måste bilda och uppfinna Europeiska Unionen på nytt" säger socialdemokraternas ledare i Tyskland.
Tyskland och Frankrike måste bli förebilder i EU. Storbritannien och en rad mindra länder får inte blockera vägen till en federation.

Spanien
2011-47 s 10-11
"Spanjorerna valde, som väntat, ny regering"
Rajoy måste infria löftet om att Spanien ska upphöra vara ett problem och i stället bli en del av lösningen.
En hård dom fälldes i söndags mot Socialistpartiet (PSOE), som har regerat landet i åtta år. De PSOE led en brakförlust och ersätts nu av det konservativa Folkpartiet (PP), som får det svåra uppdraget att hjälpa till att snarast lösa den djupa skuldkrisen i Europa. Mariano Rajoys parti erövrade 186 platser av totalt 350 i parlamentets underhus, medan Socialistpartiet rasade till 110 mandat fån 169. Söndagens val var PPs bästa resultat och Socialistpartiets sämsta sedan Spanien återgick till demokratiskt styre på 1970-talet. Den nye spanske premiärministern har en fördel som hans grekiska och italienska kolleger saknar: ett solitt stöd av egen majoritet i ett nyvalt parlament.

Belgien
2011-47 s 11
"Belgien saknar fortfarande en riktig regering"
Förhandlingarna mellan sex flamländska och fransktalande partier om en ny koalitionsregering stupade på motsättningarna angående budgeten för nästa år. Flamländska VLD och den franskspråkiga liberalerna underkände Di Rupios förslag om besparingar som otillräckliga.
Belgien står under hård finanspolitisk press på grund av den höga statsskulden, 100 % av BNP.

Ryssland
2011-47 s 12-13
"Putin är inte så självklar som alla tror"
De ryska ledarnas beslut att byta jobb ännu en gång har undergrävt deras legitimitet. Stödet för Putin viker. De ryska parlamentsvalen 4 december och presidentvalet i mars nästa år avfärdas ofta som förutsägbara processer. Men det kan hända att det blir svårare än vanligt för Kreml att kontrollera resultaten.
Stämningarna i Ryssland har förändrats sedan den förra valperioden för fyra år sedan. På den tiden var den ekonomiska tillväxten fortfarande sju procent per år och den globala finanskrisen ett mörkt moln i fjärran.
Nu förbereder sig Putin för att bli vald till president en tredje gång. Rysslands intellektuella elit och näringslivets representanter är inte längre så säkra på att detta är bra. I debatterna för en tid sedan i den årliga diskussionsklubben Valdai, som uppstod på Putins initiativ 2004 och samlar framstående utländska och inhemska Rysslandspecialister, märktes en tydlig känsla av olust. "Den rådande regeringsmodellen som har formats under de senaste 10 till 12 åren verkar ha uttömt all potential". De parlamentariska partierna beskrivs som "imitationer". Ledarskapet har "köpt" byråkraternas lojalitet genom att tillåta dem att stjäla. Korruptionen är utom kontroll och är numera det som styr politiken på många områden".

2011-47 s 13-14
"Oppositionen är inget för veklingar"
"Ryssland slår hårt mot dissidenter inför de kommande valen"
Om Enade Ryssland uppvisar svaghetstecken förändras alla förutsättningar för rysk politik. Partiet representerar Vladimir Putins grepp om landet.
Aktivisterna från förra årets våghalsiga demonstration i Jekaterinburg i vilken Putin framställdes som greve Dracula och Medvedev som Frankenstein får ett år senare betala för sin djärvhet. Legedin, en av arrangörerna har fått asyl i England, Maxim Petlin är häktad misstänkt för mutbrott, och Sergej Kuznetsov, har flytt till Israel. "Alla som opponerar sig sätts i fängelse som varnande exempel för andra"

USA
2011-47 s 16-17
"Beslut om underskott skjuts på framtiden"
Kongressens demokrater och republikaner misslyckades i försöken att bestämma exakt hur nödvändiga besparingar ska fördelas.
Det speciella kongressutskottets misslyckande med att komma överens om nedskärningar är tredje gången parlamentarikerna misslyckas i en viktig fråga, inklusive en parlamentarisk underskottskommission och enskilda samtal i somras mellan president Barack Obama och talmannen John A Boehner. Specialutskottets misslyckade med att nå en överenskommelse leder till automatiska nedskärningar på 1,2 biljoner dollar i militärbudgeten och inhemska program över tio år. Åtgärderna effektiviseras inte förrän 2013.
Misslyckandet förstärker ändå känslan av osäkerhet i en tid när världsekonomin har svårt att hantera Europas skuldproblem och återhämtningen från finanskrisen 2008 går mycket långsamt.

Arabvärlden
2011-47 s 17-18
"Alla går mot en mycket oviss framtid"
De arabiska upproren är inte över, och ingen kan förutspå hur historien slutar i Egypten, Libyen och Syrien. För de som håller fast vid de förhoppningar som väcktes på Tahrirtorget i januari är de senaste händelserna i Egypten djupt oroväckande. Det kommande valet tycks stå mellan två ytterligheter, å ena sidan armén och å andra sidan Muslimska Brödraskapet. I Syrien har händelserna tagit en allt våldsammare vändning bland annat en raketattack mot ett kontor tillhörande det styrande Baathpartiet. Arabförbundet har suspenderat Syrien och kung Abdullah av Jordanien har uppmanat Assad att avgå.
I Libyen har Muammar Gaddafis son Saif al-Islam tagits till fånga. Därmed är den 42 åriga Gaddafi dynastin äntligen slut för alltid. Dock återstår i Libyen stora problem att lösa.

Egypten
2011-47 s 19-20
"Militären stal revolutionen"
Den gamla ordningen hindrar det nya Egyptens födelse.
Demonstrationerna som kulminerade i början av året var ett uppror mot president Hosni Mubarak, och dagens revolt är ett uppror mot arvet efter honom.
Resterna av Mubaraks ordning - militären, Muslimska brödraskapet och andra islamister samt splittrade liberaler och vänsteranhängare - verkar illa rustade att hantera övergången till en ny ordning. Landets faktiske härskare är fältmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, som var Mubaraks försvarsminister. "Han vill bar förnya det gamla systemet".
Detta kan förebåda en farlig och utdragen period av våld i Egypten. Militären verkar omedveten om missnöjets omfattning, och de islamistiska partierna strävar målmedvetet efter sina politiska mål för att erövra starkt stöd i de kommande valen. "Folket känner sig sviket."

Syrien
2011-47 s 20-21
"Från missnöje till väpnad konflikt"
President Assads regim i Syrien har inga vänner kvar. Den politiska oppositionen i Syrien vinner allt starkare stöd utanför landets gränser. Upproret i Syrien är nu en utdragen väpnad kamp för att störta president Bashar al-Assad. Assads regim anses ha förlorat att legitimitet i världens ögon. Turkiet har förlorat allt förtroende för Assad. Hittills har upproret krävt mer än 3500 liv sedan i början av mars. Våldet har också krävt turkiska offer.

Jemen
2011-47 s 21
"Saleh gav upp"
Jemens president, Ali Abdullah Saleh, anlände i början av veckan till Saudiarabiens huvudstad Riyadh, där han undertecknade ett avtal enligt vilket han ska avgå. Uppgörelsen mellan Saleh och den jemenitiska oppositionen är ett resultat av sex grannländers medling mellan parterna. Saleh överlåter makten till sin företrädare i väntan på nyval.

Afghanistan
2011-47 s 22-24
"Motstridiga manifest"
En talibanskrift förkunnar en ny moderat attityd medan Haqqani fraktionen samtidigt ger ut en instruktions bok i blodig jihad. Olika talibanfraktioner står långtifrån varandra. I den talibanska ledningen cirkulerar ett 3000 ord långt brev som i klartext granskar misslyckanden och katastrofala överdrifter i mulla Mohammed Omars fallna regim 1996-2001 då deras ekonomiska inkompetens avslöjades helt. Deras värsta misstag var dock de oerhörda brotten mot de mänskliga rättigheterna. Det verkar spegla en ny, mer öppen och mindre doktrinär attityd inom gruppens styrande råd, Quetta Shura.

Kazakstan
2011-47 s 25-26
"Dyra droppar"
Det största oljefyndet på flera decennier blev ett varnande exempel värt 39 miljarder dollar.
Efter elva år och 39 miljarder dollar i investeringar har Exxon Mobil Corp, Royal Dutch Shell och deras partners ännu inte sålt en droppe olja av det som påstods vara världens största oljefynd på fyra decennier.
Kashaganprojektet, som ligger på en konstgjord ö ca 70 kilometer utanför Kazakstans kust, kommer att vara klart inom några få månader. Då har det överskridit budgeten med 15 miljarder dollar och tidsschemat med åtta år.
Kashagan, som kanske innehåller tillräckligt med olja för att förse hela världen i sex månader, har blivit ett varnande exempel för oljebolag världen runt när de fram till 2035 kommer att spendera uppskattningsvis 20 biljoner dollar i sökandet efter olja på allt otillgängligare platser.
Projektet är mycket viktigt för president Nazarbajev, oljan står för 18 % av BNP.

Japan
2011-47 s 28-29
"Jordbruksmark blir ödemark blir vildmark"
Området runt det havererade kärnkraftsverket i Fukushima har avfolkats och förvandlas sakta men säkert till vildmark. Knappt någon har varit i området sedan mars i år. Där bodde ungefär 78 000 människor men bara en handfull har tillåtits återvända.

Burma
2011-47 s 29
"Aung San Suu Kyi kandiderar igen"
I Burman kommer alltfler hoppingivande tecken på att regeringen är beredd att reformera. Bland annat är fredspristagaren Aung San Suu Kyi tillbaka i politiken och kommer att ställa upp i stundande fyllnadsval. Förra året bojkottade hennes parti, NLD, valet. Valet som väntas äga rum i början av nästa år, gäller 48 platser i parlamentet.

Grekland
2011-47 s 31
"Protesternas land"
Anställda i energibranschen och kommuner demonstrerade i måndags i hela Grekland där kraftverk och kommunbyggnader blockerades. De protesterade mot en ny nödskatt som inkasseras via elräkningen. Transportarbetarna protesterar mot lönesänkningar. Apoteksanställda stängde apoteken med krav på att de av staten understödda sjukkassorna ska betala sin skulder.

Frankrike
2011-47 s 31
"Bort med euron och invandrarna"
Det franska partiet Nationella Fronten har presenterat sitt program inför presidentvalet i april 2012. Huvudpunkten i presidentkandidaten Marine Le Pens program är avskaffandet av euron och tvärstopp för all invandring. Hon ligger på tredje plats i opinionsmätningarna efter de sittande presidenten Nicolas Sarkozy och hans socialistiske utmanare, François Hollande. Sedan finanskrisen slog till får Le Pen gehör för sitt krav på att Frankrike ska återgå till den franska Francen.

Marocko
2011-47 s 31
"Marockanerna är inte nöjda"
Inför parlamentsvalen i Marocko har klimatet hårdnat markant. Flera tusen demonstranter i flera städer protesterar mot valen på fredag. Kungen har hävdat att en folkomröstning inneburit mindre makt åt honom själv. Men oppositionen kräver fler förändringar. Kungen förblir överbefälhavare för armén, kan fortfarande upplösa parlamentet och har sista ordet i religiösa och juridiska frågor.

Sydafrika
2011-47 s 31
"Sydafrika begränsar pressfriheten"
Det sydafrikanska parlamentet har antagit en kontroversiell medielag som enligt kritikerna begränsar press- och yttrandefriheten. Oppositionen har överklagat lagen.

Sydafrika
2011-47 s 31
"Rivalerna har gjort bort sig"
ANC firar hundra år i år. Men världens äldsta befrielserörelse är djupt splittrad. Ledaren för ANCs ungdomsorganisation, Julius Malema, har uteslutits under minst fem år, och idrottsminister Fikile Mbalula är involverad i en sexskandal. Både Malema och Mbalula betraktas som rivaler till president Jacob Zuma och antas vilja sätt käppar i hjulet för Zumas planer på att bli omvald.

Klimat, Miljö
2011-47 s 31
"Svårt att komma överens … som vanligt"
Representanter för de länder som släpper ut mest växthusgaser försöker förvissa sig om att det kommande klimatmötet i Sydafrika i FNs regi leder till åtminstone några resultat även om många fortsätter att värja sig mot överenskommelser som innebär obligatoriska utsläppsminskningar. De två centrala frågorna inför klimatmötet är om man ska förlänga Kyotoprotokollet med ytterligare en period. Länderna som undertecknade avtalet från 1997 bestämde att rätta sig efter de i fem år från 2007 till 2012. Den andra frågan är vilket slags överenskommelse som världen ska försöka få till stånd 2020.
Kyotoprotokollet täcker bara mindre än en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser eftersom USA inte har ratificerat det och eftersom protokollet inte tvingar stora tillväxtekonomier som Kina och Indien att upprätta reduceringsmål.