Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 02

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01    

Spanien, Terrorism
2011-02 s 3
"Ett land på gränsen till nervös fred"
Terrororganisationen ETA har utropat permanent vapenvila, men frågan är om gruppen menar allvar. Gruppen har försvagats markant och är inte att lita på grund av av sin långa historia av brutna löften och vapenvilor. ETA har under de gångna decenniernas kamp för ett självständigt Baskien dödat fler än 850 människor. Gruppen definieras som en terroristorganisation.

2011-02 s 4
"En hel generation spanjorer i väntan på ingenting"
Den ekonomiska krisen slår speciellt hårt mot de unga i Spanien. Mer än 40 procent av dem är arbetslösa, vilket är ett trist rekord i Europa. De kallas "generation noll" därför att de har noll chans på arbetsmarknaden. De bor hemma, den spanska familjen fungerar fortfarande som ett socialt skyddsnät. Till och med välutbildade akademiker har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Under boomåren var det lätt att få arbeten. En bra murare fick lätt jobb och tjänade bra även med bara sex år i skolan. 200 000 unga spanjorer har utvandrat de senaste tre åren. De är mycket välutbildade.

2011-02 s 5
"Ingen grymhet i TV före klockan 22"
Matadorer och entusiaster rasar när den spanska statstelevisionen förbjuder direktsändning av tjurfäktningar. Nya regler betyder att våld mot djur inte får visas på tv före klockan tio på kvällen, detta för att skydda unga tittare. I Katalonien har redan all tjurfäktning förbjudits. Rasande fans anklagar televisionen för att vända en viktig del av den spanska kulturen ryggen. Ett kulturarv sedan många århundraden menar många.

Frankrike
2011-02 s 6-7
"Väck ej den björn som sover"
Den kontroversiella 35-timmarsveckan debatteras åter i Frankrike. Men regeringen - och oppositionen - gör nog klokt i att inte börja rota i frågan igen. För tio år sedan infördes 35-timmarsveckan av en socialistisk regering. Sedan dess har lagen blivit så urholkad särskilt i den privata sektorn att den genomsnittliga arbetstiden är 39,4 timmar. Problemet med att ändra arbetstiden idag är dels att företagen har fått många undantag från sociala- och andra arbetsavgifter för att godta lagen 2000 och dels att de anställda som ändå jobbar inemot 40 timmar i veckan får extra övertidsbetalning för timmar utöver de 35. Så de allra flesta vill ha lagen kvar.

Tyskland
2011-02 s 7-8
"Westerwelle kämpar i hård motvind"
Tysklands utrikesminister och vice förbundskansler är landets minst populäre politiker men han tänker inte ge upp trots starkt motstånd även i det egna partiet. I rollen som ledare för Fridemokraterna (FDP), minoritetspartner i Tysklands borgerliga regering, och vice förbundskansler och utrikesminister kämpar Guido Westerwelle för sitt politiska liv. Väljarstödet för FDP har minskat från nästan 15 % i de senaste valen 2009 till mindre än fem procent. Som person gillas han bara av 29 % vilket är mindre än alla tidigare partiledare. Merkels siffra är 59 %. Medierna har kritiserat honom för att han tagit med sig sin homosexuelle partner och personliga vänner på utlandsresor.

Ungern
2011-02 s 8
"Viktor Orbán ger svar på tal"
På en presskonferens beskyllde premiärministern Frankrike och Tyskland för att ha förolämpat Ungern med sin kritik mot den nya medielagen. Orbán blev känd som en av arkitekterna bakom processen som störtade kommunismen i Ungern. Han har politisk karisma och i hans parti, Fidesz, är han nästan kultförklarad ledare. Han var ledare 1998-2002 och i höstas blev han åter premiärminister efter Fideszs jordskredsseger. "Han är en opportunistisk populist, som har fört in högerextrema åsikter i mittfåran".

Albanien
2011-02 s 9-11
"Hög tid att göra upp med det förflutna"
Albanien tvekar att en gång för alla undersöka den socialistiska förtryckarregimens brott. I skyttegravskriget mellan politiska eliter har uppgörelsen med kommunismen blivit ett redskap för att uppnå politiska mål. Det har gått 20 år sedan den socialistiska regimen i Albanien tvingades till eftergifter av trycket från folket. Omvälvningsvågen som svept över Östeuropa nådde Albanien med ett års försening. Enver Hoxhas urartade i de stalinistiska principernas sista hemvist i Europa. 1991 vann oppositionen med Sali Berisha i spetsen nästen 70 % av rösterna. Albaniens folk led svårt under det politiska förtrycket. Men inget annat land i Östeuropa har gjort så föga seriösa utredningar om den socialistiska tiden som Albanien. Nästan en tredjedel av befolkningen samarbetade med statens säkerhetstjänst, Sigurimi.

EU, Kina
2011-02 s 11
"Kinesisk charmoffensiv"
Kina ger löften om att köpa spanska statspapper och hjälpa hela eurozonen att överleva skuldkrisen. Samtidigt har biträdande premiärminister Li Keqiang på sin rundresa i Europa undertecknat minst 16 affärskontrakt till ett sammanlagt värde av drygt 5 miljarder euro. Kina är intresserad av att med Spaniens hjälp komma in på den Latinamerikanska marknaden. Men vill också att ett embargo mot vapenexport till Kina ska hävas.

Samhälle
2011-02 s 11
"Assange funderar på framtiden"
Wikileaks grundare, Julian Assange, spekulerar om var han kan tänka sig att bo och arbeta när hans trassel med rättvisan är avklarad. Han ser Schweiz som ett av möjliga länder. En eventuell asylansökan beror bland annat på om han får tillstånd att lämna Storbritannien. Assange förblir fri mot borgen tills frågan om utlämning till Sverige avgörs i februari.

EU
2011-02 s 12
"Eurokrisen djupnar"
ECB ingrep i måndags till stöd för eurozonens obligationsmarknader. Då hade Portugals lånekostnader ökat till 7,18 %, över smärtgränsen på sju procent. Långivarna vänder också blickarna mot Belgien som har eurozonens tredje högsta statskuld i procent av BNP. Eurokursen sjunker. Den 23 januari är det presidentval i Portugal.

USA
2011-02 s 14-15
"Obamas 2011 - ett ödesår"
Maktförhållandena i Washington ändrades i och med årsskiftet. President Barack Obama får svårare att driva igenom sin politik. Republikanerna förstärkta position i kongressen betyder att viktiga reformer kan blockeras. Det republikanska motståndets ansikte är John Boehner, som är representanthusets talman. Han vill ha en mindre spendersam och mer ansvarsfull regering. Många ser honom redan som näste president.
Republikanerna vill gärna rasera Obamas omstridda sjukvårdsreform som de ser som en symbol för den individuella valfrihetens undergång.
Obama har också ett omfattande problem, att många av hans rådgivare ar avgått för att satsa på annat, bland annat hans stabschef och chefsekonom.

2011-02 s 16
"En bankir från Wall Street blir ny stabschef"
Obama ger Vita huset en mer näringslivsvänlig profil genom att utnämna bankiren William Daley till stabschef. Han fungerar som en bro mellan politik och näringsliv. Han var president Bill Clintons handelsminister i tre år från 1997. Han tillhör partiets moderata mitt. Och han har inte som flertalet av övriga rådgivare till presidenten gjort sin politiska karriär i Chicago. "Chicagopolitik" är en av de mest negativa metaforer som finns i USA, innebär att man lärt sig alla tricks och fula knep.

2011-02 s 16-18
"Krigaren Obama"
Hur skiljer sig Barack Obama som överbefälhavare från sin självsäkre föregångare? Mycket mindre än man skulle kunna tro, faktiskt.
Boken "The Violence of Peace: America's Wars in the Age of Obama" publicerades i förra veckan. Under Obama slåss amerikanerna ungefär på samma sätt
som under Georg W Bush - av samma orsaker och med samma motiveringar om man skalar bort den högtflygande retoriken. Presidentämbetet förändrar innehavarens syn på saker och ting. Ovala rummet förändrar makthavarens perspektiv mycket mer än tvärtom. Obama har helhjärtat anammat det som kan kallas Bushdoktrinens politiska inslag: beslutsamheten att bekämpa fienden på hans eget slagfält och om möjligt eliminera honom utan att vänta på hans angrepp.

USA, Mellanöstern
2011-02 s 18-22
"Stora offer men små belöningar i Mellanöstern"
Är USAs stora engagemang i mellanöstern mödan värd? I Mellanöstern finns en stor del av världens energireserver och där finns också orsakerna till de värsta politiska huvudvärkarna. Det är alltså inte så underligt att USA sedan länge ägnar oproportionerligt mycket tid och pengar åt regionen. För 20 år sedan fanns det ingen regim som kunde utmana USA i denna region. Men freden mellan israeler och araber har förblivit utom räckhåll. USAs framgångar i det globala kriget mot terrorism tärde på USAs statskassa, alienerade dess vänner och gjorde fienden djärvare. Israel som fått enorma mängder pengar avvisar alla USAs vädjanden om att stoppa illegala bosättningar. Egypten som är nummer två på bidragslistan bryr sig inte om USAs förslag om att bli en demokratisk förebild. Iran håller fast vid sina nukleära ambitioner. Arabländer fortsätter att främst beundra dem som utmanar USA, Turkiets Erdogan och Venezuelas Hugo Chávez. Både Turkiet och Israel har blivit ekonomiskt starkare och är inte lika beroende av USAs pengar som tidigare. Andra allierade som förr förstärkte USAs makt indirekt har blivit för svaga för att hjälpa till. Exempel är Saudiarabien och Egypten med gamla och svaga ledare.
Amerikas aktuella problem överskuggar de långsiktiga framstegen. Länderna kring Persiska viken svarar för bara 10 % av USAs oljebehov och beräknas minska ytterligare de kommande 25 åren. Islamister skyller ofta det heliga kriget på USAs stöd till Israel. Är de amerikanska insatserna i Mellanöstern verkligen mödan värd?

Israel, Palestina
2011-02 s 22-23
"Jerusalem blir alltmer judiskt"
Israelerna river hotell Shepherd i ett övervägande arabiskt kvarter för att göra plats för ett judiskt bostadsprojekt. Palestinierna betraktar hotell Shepherd som en del av deras arv. Det byggdes på 1930-talet som en villa åt Haj Amin al-Husseini, Jerusalems dåvarande stormufti. Palestinierna kräver att få östra Jerusalem som huvudstad i en framtida. oberoende stat.

Algeriet
2011-02 s 24
"Algeriet har svikit de unga"
En hel generation har vuxit upp omgiven av våld och utan tillräcklig utbildning för att kunna fly till ett bättre liv.
Efter att i 132 år ha lytt under kolonialmakten Frankrike blev 1962 det allt övergripande målet ett fullständigt oberoende. En nationell identitet befriad från västerländskt inflytande blev målet. Framtvingad arabisering ledde till att utländska företag och investeringar fick kalla handen. Engelska som är det internationella näringslivets språk, ignorerades i skolor och högskolor liksom moderna "utländska" ämnen som företagsekonomi och marknadsföring. Misstänksamhet mot utländsk kapitalism blev ännu intensivare under inbördeskriget, när islamska rebeller bekämpade en vald regering. Resultatet blev att hela generationer upp omgivna av våld och utan nödvändiga kunskaper.
Trots Algeriets rikliga tillgång på naturgas och olja - landet har tjänat mer än 600 miljarder dollar under president Bouteflikas tid vid makten - lever stora delar av befolkningen i fattigdom. Kombinationen av bristen på jobb, offentlig service, drägliga bostäder, galopperande inflation och ett misslyckat utbildningssystem ger inte de många ungdomarna många chanser.

Tunisien
2011-02 s 25
"Turistparadiset skakas av våld"
Kravallpolis skjuter och dödar upproriska sedan de våldsamma demonstrationerna och upploppen började för mer än tre veckor sedan. President Zine el-Abidini beskyller ospecificerade utländska fiender för att ha underblåst våldsamheterna. Det började med att en då 26-årig man med universitetsutbildning begick självmord genom att sätta eld på sig själv i förtvivlan över att polisen konfiskerat hans container med frukt och grönsaker han försökt sälja. Hans självmord släppte loss den återhållna ilskan hos Tunisiens välutbildade och undersysselsatta ungdomar.

Sudan
2011-02 s 25
"Många döda i gränsregionen"
Några dagar efter folkomröstningens start i Sudan bröt väpnade strider ut i den oljerika regionen Abyel mellan stamkrigare och arabiska miliser. 23 människor dödades. I övriga delar av södra Sudan fortgår valet lugnt. Invånarna i Abyei har garanterats rätten att själva bestämma om de vill tillhöra södra eller norra Sudan. De flesta tros välja Sydsudan. Senast den 15 februari ska valet vara färdigräknat.

Burma
2011-02 s 26
"Farsen i Burma fortsätter"
Den 31 januari samlas Burmas parlament för första gången på 22 år. 1514 parlamentariker samlas i den isolerade huvudstaden Naypyidaw. Den styrande militärjuntans parti, Solidaritets- och utvecklingspartiet, lade beslag på nästan 80 % av mandaten i valet förra året. Valresultatet som regimmotståndare observatörer betraktar som orättvisa och odemokratiska, garanterar militärjuntan, som har styrt sedan 1962, fortsatt dominans.

2011-02 s 27
"Burma inför värnplikt"
I Burma finns numera en nu värnpliktslag som gäller för båda män och kvinnor. Den som vägrar kan dömas till upp till fem års fängelse. Burma har till nu haft en frivilligarmé. Den 400 000 man starka armén räknas till en av världens största. Landets styrkor är involverade i segdragna konflikter med olika etniska minoritetsgrupper som kämpar för självständighet från centralregeringen.

Madagaskar
2011-02 s 26
"Valet får vänta lite"
Parlamentsvalen i Madagaskar, som var planerade till den 16 mars, har skjutits upp. Orsaken är att alla behöver mer tid för att förbereda sig samt behovet av att åtgärda tydliga luckor i vallängderna. Det är ännu en öppen fråga om presidentvalet den 4 maj kommer att äga rum som planerat eller ej.

Kazakstan
2011-02 s 26
"Långt mandat förlängs"
Kazakstans senat röstade enhälligt ja till förslaget att president Nursultan Nazarbajev ska ombes förlänga sin innevarande mandatperiod till 2020 via en folkomröstning om förlängt mandat i stället för i allmänna val. Nazarbajev som redan styrt landet i nästan 20 år, kommer att vara 80 år 2020.

Handel, Näringsliv
2011-02 s 28-29
"Nödd att flyga?"
Flygbolagen verkar på en i stort sett avreglerad marknad men de använder infrastruktur som mestadels är statligt ägd och hårt reglerad. Marknadskrafterna har inte tillåtits effektivisera och modernisera infrastrukturen på samma sätt som flyget. I stället för marknads är det en massiv politisk styrning som är i kraft. Säkerhetsåtgärder överdrivs och stora hänsyn tas till trafikledare och andra anställda i stället för att använda modern teknik.

Kultur
2011-02 s 29-31
"Ruinerna ligger i högar"
Ni trodde kanske att Pompeji gick under i striden mot vulkanen Vesuvius 79 e.Kr, men faktum är att denna vidunderligt bevarade romerska stad först nu gåt mot sin undergång på grund av mänsklig försummelse. En del experter befarar att Pompeji inte kommer att överleva ens i 10 år som det ser ut idag. Det handlar om pengar. Den italienska staten måsta anslå mer pengar till konservering. Men då gäller det att pengarna verkligen går till avsett ändamål och inte försvinner i byråkratin och korruptionen och den maffiastyrda brottsligheten.