Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 04

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03      

Spanien
2011-04 s 3-4
"Bättre sent än aldrig!"
Om den spanska regeringen skyndar sig att reformera ekonomi och arbetsmarknad finns det en chans att stoppa en allvarlig kris, som skulle tvinga landet att söka hjälp utifrån.
Premiärminister Zapateros självförtroende har växt sedan en uppgörelse med Baskiska nationalistpartiet (PNV) betyder att hans minoritetsregering kan överleva fram till valen i början av 2012. Pensionsreformen, pensionsåldern ska stiga till 67 år, ska var klar före denna veckas slut och kollektivavtalet till 18 mars. Fackförbunden, arbetsgivarna och staten har inlett förhandlingar för att försöka reformera kollektivavtalsprocessen. Jämfört med Tyskland minskade Spaniens konkurrenskraft med 33 % under åren 1999-2009.

Portugal
2011-04 s 4
"Cavaco Silva segrade"
Han blev omvald redan i presidentvalets första omgång vilket var en triumf för oppositionen i krislandet Portugal och en tankeväckare för regeringschefen och socialisten Sócrates som leder en minoritetsregering. Presidenten är visserligen en representativ roll, men han kan avskeda regeringschefen och upplösa parlamentet.

Storbritannien
2011-04 s 5
"Svag valuta tvingar hem soldyrkarna"
Det engelska pundet har länge varit starkt och gett nöjlighet åt många pensionerade britter att fly till värmen främst till Costa Brava eller en liten vingård i Loiredalen. Nu har valutakurserna vänt strömmen och skickat hem besvikna pensionärer till den gråmulna brittiska himlen.

Ryssland
2011-04 s 6-7
"Terrorn slog till igen"
En självmordsbombare attackerade i måndags Moskvas största flygplats. 35 människor dödades, fler än hundra skadades och de etniska motsättningarna i Ryssland blev förmodligen ännu djupare. Bomben exploderade i den internationella ankomsthallen på Domodedovoflygplatsen och dödade och skadade resande från väst, bland annat Tyskland och Italien. Flygplatsen som ligger sydost om Moskva är Ryssland största med drygt 20 miljoner passagerare per år. En kort, mörkhyad man med resväska i handen iakttogs strax före explosionen. I mars i fjol sprängde två kvinnliga självmordsbombare sig själva i tunnelbanan i Moskva varvid 40 personer dödades. Den tjetjenske ledaren Doku Umarov påstod då att det var han som låg bakom attentatet.

2011-04 s 7-8
"Kaukasus är en kronisk huvudvärk"
De ryska ledarna är allt annat än överens om hur problemen i norra Kaukasus ska tacklas. Premiärminister Vladimir Putin har svurit att hämnas. President Dmitrij Medvedev kritiserar öppet anställda på flygplatsen för att de har slarvat med säkerhetskontrollen. Flygledningen i sin tur hävdar att det är regeringens plikt att se till att säkerheten upprätthålls.
Oroligheterna i norra Kaukasien håller i sig - både i Tjetjenien och andra muslimska regioner.

USA
2011-04 s 10
"Obama talade till folket"
Han uppmanade sin landsmän att bygga broar över partigränsen för att tillsammans kämpa mot det gemensamma målet att överglänsa andra nationer i den snabbt föränderliga globala ekonomin. Obama beskrev nya initiativ på fem olika områden: innovationer, utbildning, infrastruktur, underskottsreducering och effektivare byråkrati. Ytterligare 100 000 lärare i matematik och naturvetenskaparna ska utbildas.

2011-04 s 10
"Mitterminsbetyg"
Barack Obamas framgångar och misslyckanden.
Arbetslösheten är fortsatt hög. Han tvingades kompromissa mycket i hälsovårdsreformen och dess framtid är osäker.
Fortfarande en hård umgängeston mellan demokrater och republikaner.
Läget i Afghanistan är osäkert liksom i grannlandet Pakistan. Det händer ingenting positivt varken i Iran eller i fredsprocessen i Mellanöstern.
Obamas klimatförändringslag blev inte antagen. Han kritiseras också för hanteringen av BPs oljekatastrof. Lagen som förbjuder öppet homosexuella att arbeta i militären godkändes i december i kongressen.

USA, Egypten
2011-04 s 10-12
"Stabilitet eller demokrati, det är frågan?"
Den amerikanska regeringen står inför en svår balansgång mellan stödet till demokratiska krafter och vikten av stabilitet i allierade arabländer. USA har begränsat inflytande över många maktspelare i arabvärlden och speciellt oroligheterna i Egypten kan röra till USAs utrikespolitiska agenda. Den egyptiska regeringen har stort värde för Washington men det egyptiska folket är djupt misstänksamt mot USAs avsikter och i Egypten finns en stor potential för islamisk extremism. Den stora frågan är om Washington bör använda Tunisien som en ramp i arbetet att propagera för förändringar i andra arabländer.

Nordafrika, Egypten
2011-04 s 12-13
"Upproret sprider sig"
Först Tunisien och nu Egypten? Människorna runt Nilen reser sig mot regimen i Kairo. I protestaktioner i flera egyptiska städer har det förekommit sammanstötningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor. Tre människor har dödats, varav en polis. Det är de hittills mest omfattande protesterna mot Egyptens regim. Demonstranterna krävde bland annat att inrikesminister Habib al-Adli skulle avgå men också president Mubaraks avgång. De stöddes av oppositionspolitikern och IAEAs före detta ledare, Mohamed ElBaradei. I Egypten råder snart 30 år undantagstillstånd.

Nordafrika
2011-04 s 12-13
"Folkens fiender"
Syrien: Familjen Assad har haft makten i 40 år. Den 45-årige Bashar Assad ärvde presidentposten av sin far, Hafez Assad, år 2000 Andra familjemedlemmar har också inflytelserika poster och ibland konkurrerar de våldsamt.
Egypten: Den 82-årige Hosni Mubarak har varit president i arabvärldens folkrikaste land i snart 30 år.
Libyen: Den extremt excentriska Muammar Ghadaffi, 68, har haft makten i 41 år. Minst två av hans sönder förbereder sig för att ta över efter fadern.
Jemen: Ali Abdullah Saleh, 64, har styrt Jemen i 32 år. Nära släktingar innehar de flesta viktiga poster. Salehs son Ahmed som är chef för Republikanska gardet och specialstyrkorna vill Saleh gärna se som sin efterträdare.
Algeriet: President Abdelaziz Bouteflika har styrt landet sedan 1999 och hade planer på att utse sin yngre bror till efterträdare. Men general Mohamed "Toufik" Mediène, chef för underrättelsetjänsten sedan 1990, stoppade dessa planer. De mörka intriger som utspelas mellan dessa rivaliserande ledare inkluderar misstänkta massakrer på landsbygden. omfattande förskingring av statliga medel och beställningsmord på hög nivå.

Tunisien
2011-04 s 14-15
"Tunisierna njuter av förändringen"
Glädjen och optimismen går inte att ta miste på, men under ytan finns farhågor om att islamister smider planer på att ta över. Det verkar inte som om det finns särskilt många islamister men deras närvaro bland de protesterande väcker oro hos många sekulära tunisier. De är bättre organiserade och har större möjligheter att göra sig hörda via moskéerna. Det kan leda till restriktioner som gäller både män och kvinnor.

2011-04 s 15-17
"En liten revolution"
Tunisien är ett unikt arabland på många sätt. Tunisien är en uråldrig civilisation. Tunisien igår egentligen inte i det arabiska Nordafrika utan är mer en demografisk och kulturell ö som omges av hav och öken och som hyser europeiska ambitioner. Efter självständigheten från Frankrike tog Habib Bourgiba makten, en sorts arabernas Atatürk som styrde landet i strikt sekulär anda. Han förbjöd slöja och försökte till och med eliminera Ramadan. 1987 blev han sjuk och ersattes av sin före detta inrikesminister Zine al-Abadine Ben Ali. Det finns flera andra skillnader mellan Tunisien och andra nordafrikanska arabländer.
Egypten har haft undantagslagar sedan 1952. Algeriet och Libyen har varken de effektiva institutioner eller de vördnadsbjudande statstraditioner som Tunisien har och Libanon är en oroshärd mellan landets många olika grupper. I Irak ökar det sekteristiska våldet.

Libanon
2011-04 s 17
"Hizbollahkandidat bildar regering"
Miljardären Najib Mikati, som representerar Hizbollah och dess allierade har fått uppdraget att bilda ny regering i Libanon. Hizbollah och dess allierade fällde den tillförordnade premiärministern Saad Hariris regering när de lämnade hans regering de 12 januari. Den shiitiska gruppen Hizbollah vill stoppa FNs utredning om mordet på den före detta premiärministern Rafiq Hariri (Saads far).
Mikatis chanser att efterträda Hariri ökade när han fick stöd av drusernas ledare Walid Jumblatt. Mikati från Tripoli är god för 2,5 miljarder dollar, enligt Forbes. Han grundade 1982 tillsammans med sin bror Investcom som säljer telefoner i u-länder. 2006 köpte MTM Group företaget för 5,5 miljarder dollar.

Israel, Palestina
2011-04 s 18-19
"Historien om de palestinska dokumenten"
Hur kom det sig att 1600 hemliga palestinska redogörelser för förhandlingarna med Israel från 1999 till 2010 kunde läcka ut till al-Jazeera? Läckan ger en heltäckande bild av tio års misslyckade förhandlingar. Dokumenten består av anteckningar, protokoll och ordagrant nedtecknade transkriptioner av möten som har arkiverats av Palestiniernas förhandlingsenhet (NSU) som är finansierad av den brittiska regeringen. Andra dokument härstammar från Palestinska myndighetens omfattande säkerhetsapparat.

2011-04 s 19
"Palestina erkänns"
Peru är det sjunde landet i Sydamerika som erkänner den palestinska staten. Detta stärker palestiniernas hopp om att inom överskådlig tid ha en globalt erkänd stat. Det peruanska erkännandet speglar en diplomatisk dominoeffekt, som oroar Israel. Övriga länder som erkänt Palestina är Brasilien, Argentina, Chile, Ecuador, Bolivia och Guyana.

2011-04 s 19
"Lieberman vill bara avstå från halva Västbanken"
Israels utrikesminister. Avigdor Lieberman, har ritat en karta över det framtida Palestina som bara täcker 50 % av Västbanken vilket är långt mindra än vad araberna kräver. Någon utrymning av israeliska bosättningar verkar inte vara aktuellt. Palestinierna avböjer att bilda en stat inom rådande provisoriska gränser. De kräver hela Västbanken, Gazaremsan samt Östra Jerusalem.

2011-04 s 20-23
"Det hemliga skuggkriget mot Israels fiender"
Sabotage och attentat mot iranska forskare är standardvapen i Mossads arsenal. Den israeliska underrättelsetjänstens mål är att blockera Irans atomprogram. Iran svarar med att gripa förmodade attentatsmän.
För de iranska TV-tittarna erkänner Madjid Djamali offentligt att han hade begått ett mord i den iranska huvudstaden på uppdrag av ärkefienden Israel. 12 januari förra året ska Djamali ha dödat kärnfysikern Massud Ali Mohammadi med en fjärrstyrd sprängladdning - allt enligt noggrann planering och utbildning hos Israels hemliga underrättelsetjänst, Mossad.
Även om denna bekännelse var propaganda och kanske hade pressats fram eller var påhittad såg sig regeringen tvingad att erkänna att Irans fiende är i stånd att detonera bomber i landets hjärta. Den påstådde mördarens tvivelaktiga bikt var på samma gång ett erkännande från regimens sida om att det sedan länge pågår ett skuggkrig mot Gudsstatens atomprogram.
För några månader sedan infiltrerade datorviruset Stuxnet styranläggningen för centrifugerna i kärnanläggningen i Natasn.
Det hemliga krigets värld är ett territorium där Israel har oöverträffad erfarenhet. Israel har mer än något annat land använt mord som vapen mot sina fiender. Morden äger alltid rum utanför Israels gränser. I den försvarande retoriken spelar förintelsen i Europa en viktig roll. Så fort hoten mot Israels existens diskuteras finns det alltid någon som jämför Israels fiender med Adolf Hitler.,

2011-04 s 24
"Kommissionen anser att Israel hade lagen på sin sida"
Israel agerade i enlighet med internationell lag när dess militär stoppade fartygen på väg i Gaza i maj 2010. Den israeliska rapporten fann att de israeliska soldaterna hade agerat "professionellt och behärskat mot bakgrund av det omfattande och militära våldet". Turkiets premiärminister Recep Erdogan avfärdar rapporten som att "den saknar värde och trovärdighet". Rapporten åtföljs av ett brev från Lord Trimble, fredspristagaren från Irland och den pensionerade översten och militärdomaren Kenneth Watkin från Kanada. De skriver "Vi betvivlar inte kommissionens oberoende. Denna del av rapporten bevisar kommissionens strikta bedömning".

EU, Bulgarien, Rumänien
2011-04 s 25
"Bulgarien och Rumänien fick underkänt"
Eftersom det inte finns någon kontroll vid gränsen mellan Bulgarien och Rumänien måste länderna bedömas som en enhet menar Ungerns utrikesminister Sandor Pinter. Medlemskap i Schengensamarbetet måste godkännas enhälligt av ministerrådet.

Rwanda
2011-04 s 25
Krigsförbrytare lämnades ut"
En misstänkt krigsförbrytare från Rwanda utlämnades i början av veckan från Frankrike till internationella brottmålskommissionen i Haag. Den 47-årige Callixte Mbarushimana är misstänkt för fem fall av brott mot mänskligheten och krigsförbrytelse i sex fall. Callixte Mbarushimana misstänks ha beordrat sina soldater i FDLR-milisen att begå brott och övergrepp från exilen i Paris.

Zimbabwe
2011-04 s 25
"Vadå sjuk?
Zimbabwes statschef, Robert Mugabe, tillbakavisar rykten om att han har opererats för en svår åkomma i utlandet. Påståenden om att han i Malaysia opererades på grund av en förstorad prostata tillbakavisades av 86-åringen som "lögner i västmanipulerade medier"

Elfenbenskusten
2011-04 s 25-26
"Stegvis maktskifte"
Den före detta presidenten Laurent Gbagbo har föresatt sig att trotsa och hota hela det internationella samfundet med absolut förakt. Regionens försvarschefer sammanträdde i förra veckan för att diskutera eventuell intervention. Den nye presidenten Alassane Quattara kräver att exporten av kakao och kaffe ska avbrytas. Men han har liten makt eftersom de statliga institutionerna, militären, samhällstjänsterna och hamnarna kontrolleras av personer som är lojala mot Gbagbo. Det handlar om att ta över makten steg för steg säger en talesman för den nye presidenten.

Sudan
2011-04 s 26-27
"Republiken Södra Sudan"
Södra Sudan närmar sig svaret på åtminstone en fråga: det nya namnet. Det återstår också att skapa ett riksvapen, en nationell flagga och en nationalsång. Enligt de senaste siffrorna har nästan 99 % av väljarna i folkomröstningen röstat ja till separation från norr som domineras av araber. Ett antal mycket känsliga frågor återstår att förhandla mellan nord och syd, däribland rätten till medborgarskap, fördelningen av oljeintäkterna och kontrollen över den omstridda Abyeiregionen, som gränslar de båda landsändarna.

Kina
2011-04 s 27-28
"Risk för överhettning skapar oro"
Kina har definitivt passerat Japan och är nu världens näst största ekonomi. Bedömare anser emellertid att risken för överhettning i den kinesiska ekonomin ökade markant under fjärde kvartalet 2010 på grund av både snabbt ökande inhemsk efterfrågan och export. Washington vill gärna ha en revalvering av den kinesiska valutan. President Obama menar att kinesiska produkter säljs i USA till underpris. EU-länderna håller inte med. Många av är oroade över stigande inflation. Ökade importpriser på varor från Kina skulle bara förvärra situationen.

Nordkorea
2011-04 s 28
"Nytt från Pyongyang"
Den olagliga tidningen Rimjingang har åtta reportrar placerade runt om i den totalitära staten. De är allt från arbetare till byråkrater i offentlig tjänst. Deras rapporter smugglas till Kina och sedan vidare till Japan där deras utgivare, Asiapress, finns. Rimjingang producerade i slutet av förra året en chockerande video om en hemlös ung kvinna. Hennes ansikte var svart av smuts och man såg henne söka föda på en bergssluttning. Bilderna av kvinnan som förmodligen dog kort tid senare spreds över hela världen.

Samhälle
2011-04 s 28-31
"Fattiga och rika"
Av allt att döma ökar ojämlikheten. En vanlig måttstock är Gini koefficienten som går från 0 till 1, där 0 är nivån där alla har samma inkomst och 1 där en person har hela inkomsten. De flesta länder ligger i intervallen 0,25 - 0,60. I USA ökade Gini från 0,34 till 0,38 under 20 år fram till 2005.
Eftersom de fattiga länderna i genomsnitt växer fortare än de rika minskar ojämlikheten i världen som helhet.
Det finns aktuella signaler som antyder att ojämlikheten inte är så skadlig som många tror. Det är andra saker som stressar. Ju viktigare varumärken, mode och bostäder blir desto viktigare blir relativ inkomst och ojämlikhet. När lyxiga varumärken lägger beslag på en växande andel av folks inkomster då spelar den relativa inkomsten en roll liksom inkomstskillnaderna mellan rika och fattiga. Detta leder till fysiologiska och psykiska konsekvenser. I boken "The Spirit Level" hävdas att ojämlikhet orsakar kronisk stress som ger utsöndring av hormonet kortisol som kan skada bland annat hjärnan och immunsystemet. Ett annat hormon, oxytocin, kan i stället sättas ner, lyckohormonet.
Status och pengar går ofta hand i hand. De nordiska länderna har hög inkomstjämlikhet och inte särskilt hård statuskonkurrens.