Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 10

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09       

EU
2011-10 s 3-4
"Det finns ingen rättvisa!"
Bryssel är en guldgruva för Europas byråkrater och politiker. Kommissionärer, domare och andra höga tjänstemän har höga löner. Kvaliteten på Kommissionärerna ska vara hög och de ska vara helt oberoende. Inte kunna köpas med mutor och liknande. Lönerna sätts också i relation till motsvarande personer i till exempel Storbritannien, Frankrike och Tyskland. De höga lönerna verkar särskilt lockande på personer från Öst- och Centraleuropa där de inhemska lönerna är lägre. Lettlands representant i EU-kommissionen har en lön som är sju gånger större än Lettlands statsminister Valdis Dombrovski. Dombrovski gav upp sin plats i EU-parlamentet 2009 där han tjänade tre gånger mer än idag.

Grekland, Flyktingpolitik
2011-10 s 5-6
"Dragkamp mellan hungerstrejkare och myndigheter"
Illegala invandrare riskerar livet för en chans att stanna kvar i Grekland. Ett dussintal har förts till sjukhus då de varken äter eller dricker. 300 invandrare, de flesta från Nordafrika, vägrar att äta för att få permanent uppehållstillstånd. De har nu erbjudits uppehållstillstånd på ett er men det nöjer de sig inte med. Marockanen Elktif Belaid säger att det är deras rättighet att få stanna i Europa. Det var invandrarna som hjälpte till att bygga upp deras ekonomier. Europa är en före detta kolonialmakt och Europa stödde de diktatorer i Afrika de nu försöker störta, menar han. Utpressning, men grekerna. Grekland har blivit entrédörr för afrikaner som vill in i EU.

Kuba, Spanien
2011-10 s 6-7
"Kubanerna känner sig inte välkomna"
Castroregimen frigav i höstas 52 politiska fångar och lät dem lämna landet tillsammans med sina släktingar, ofta kusiner, för att flytta till Spanien. Många kom till Madrid. Där bor nu 40 före detta politiska fångar med 300 släktingar. På deras pass står "oåterkallelig utresa". Nu lever de utan papper i Spanien. Många av exilkubanerna är besvikna på den spanska regeringen som finansierar deras uppehälle. Kubanska utbildningar godkänns till exempel inte. Många funderar på att söka visa till USA. Där får de emellertid inte asylstatus eftersom de kommer från ett fritt EU-land.

Estland
2011-10 s 7
"Ansip segrade som väntat"
Den regerande mitten-höger-koalitionen i Estland behåller regeringsmakten. Estlands liberale regeringschef, Andrus Ansip, blev som väntat valets segrare och står nu inför sin tredje mandatperiod. Hans mitten-höger-koalition kan räkna med en bekväm majoritet i parlamentet med 56 av de 101 platserna. Ansips Reformparti och partnern Förbundet Pro Patria har regerat Estland sedan 2007. Det oppositionella vänster-mitten-lägret som består av Socialdemokraterna och Centern fick 45 mandat.

Turkiet
2011-10 s 8
"Turkiet anklagas för att tysta kritiker"
Hundratals personer står redan inför rätta anklagade för konspiration mot det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet (AK). Nya gripanden av sex journalister ökar farhågorna om att de två brottsutredningarna om ett nätverk kallat Ergenekon och en misstänkt militär konspiration kallad Släggan utnyttjas för att tysta kritik mot AK-partiet inför valen. Ergenekonutredningen blir alltmer ifrågasatt. Två av de gripna har varit skarpt kritiska mot Erdogan och det mäktiga religiösa broderskap som leds av predikanten Fethullah Gulen vars anhängare ofta sympatiserar med regeringen och tros ha inflytande på polisen. Turkiet har en brokig historia när det gäller press- och yttrandefrihet.

EU, Arabvärlden
2011-10 s 9
"EU och araberna börjar på ny kula"
Europa överväger ekonomisk belöning till reformsinnade arabländer. Tanken är att öka stödet till länder som genomför demokratiska reformer på bekostnad av länder som inte satsar på demokratisk utveckling.
Europeiska politiker är allt mer medvetna om att de måste investera i välståndsbygge i regionen söder om Medelhavet för att avvärja storskalig invandring till Europa.
2008 lanserade EU Medelhavsunionen på initiativ av Frankrike, men denna union har ännu inte åstadkommit något av värde.
Det senaste policydokumentet antyder att de erbjudanden som nu riktas till länderna i Nordafrika kan inkludera större flexibilitet när det gäller exempelvis visum till deras medborgare.

Frankrike
2011-10 s 11
"Chirac kan andas ut - för tillfället"
Expresident Jacques Chirac fick tidigare i veckan en tillfällig respit från rättegången gällande misstänkt korruption. Processen sköts upp sedan en domare slagit fast att den involverar komplicerade konstitutionella frågor. Fallet överlämnas därför till Frankrikes högsta domstol som ska avgöra det läggas ner eller ej. Chirac misstänks för att ha skapat 28 falska jobb till politiska allierade mellan 1977 och 1995 när han var Paris borgmästare.

Ryssland
2011-10 s 11
"Goodbye Lenin?"
I mausoleet på Röda torget I Moskva har vårstädningen börjat igen. Under två månader utförs profylaktiskt arbete å¨de mumifierade kvarlevorna av den sovjetiske revolutionsledaren. Experter lagar kropp, kläder och sarg tillhörande den man som i 87 år haft sin vila i en grav nära Kreml.
I år är debatten om mumien ovanligt häftig. Några medlemmar i regeringspartiet Enade Ryssland har på webbsidan goodbyelenin.ru frågat sina landsmän om de tycker att det är dags att begrava Lenin ordentligt. Fram till i förra veckan hade 321 000 ryssar svarat. 67,6 % anser att ledaren för världsproletariatet ska få vila i en grav. Förutom expresident Michail Gorbatjov har företrädare för den ryskortodoxa kyrkan propagerat för att mausoleet ska stängas. "Att ha Lenin, denne gudlöse man på lit de parade mitt i Moskva är helt enkelt osmakligt", utropade också Rysslands högsta mufti.

Tjetjenien
2011-10 s 11
"Islamisering misstänks"
Tjetjeniens starke man, Ramzan Kadyrov, tillbakavisar anklagelser från människorättsgrupper om att han är i färd med att införa strikta islamiska regler för kvinnorna i denna ryska republik. Kadyrov nekar till att det utövas påtryckningar mot kvinnor som inte vill anamma det islamiska modet.

USA, arabvärlden
2011-10 s 12-13
"När dammet har lagt sig"
Valet mellan stabilitet och demokrati har alltid varit ett konstant dilemma i den amerikanska säkerhetspolitiken. Många av autokratierna har hållits under armarna antingen som bufferter i det kalla kriget mot Sovjetunionen eller som bålverk mot islamisk extremism både. Den amerikanska regeringen förbereder sig på att islamister tar över regeringsmakten när upprorsvågen i arabvärlden är över.
Vita Huset studerar de olika islamistiska rörelserna och kartlägger ideologiska skillnader vad gälle synen på Israel, USA, Islam i politiken, demokrati och nationalism för att få en uppfattning om vilka som kommer att styra länderna på kort och lång sikt. USAs politik måste förmå skilja på till exempel al-Qaida och Muslimska Brödraskapet.

2011-10 s 14-16
"När starka män blir halmdockor"
De arabiska upprorens dominoeffekter.
Den gängse uppfattningen i Washington har alltid varit att Mubarak och Gaddafi har allt under kontroll. Men autokrater tenderar att bli mer sårbara för uppror när de har haft makten i tre till fyra decennier.
De aktuella revolterna är farligare för Europa än något annat sedan Balkankrigen på 1990-talet. I Europa är flera länder mycket beroende av högkvalitetsolja från Libyen. Invandrar- och muslimfientlige stämningar är redan ett märkbart inslag i europeisk högerpolitik. Sarkozy i Frankrike varnar för en massiv massinvandring. Europa har förlitat sig på flera starka män som nu har visat sig vara halmdockor.
Varje lyckad revolt i ett arabland ökar pressen på den iranska regimen.
I Saudiarabien har kung Abdullah bestämt att investera 36 miljarder dollar på välfärdsreformer. Men unga saudier är lika dåligt utbildade, lika frustrerade, lika arbetslösa och lika många som Nordafrikas araber.
Effekterna märks också i Kina, Zimbabwe
Sydkorea skickar picknickkorgar med ballonger över gränsen till Nordkorea med pamfletter som uppmanar folket där att göra som människorna i arabvärlden.
Den största risken är om oroligheterna sprider sig till de oljeproducerande länderna i Centralasien och Kaukasien.

Arabvärlden, Saudiarabien
2011-10 s 17-18
"Kungahuset skakar också"
Klarar det rikaste av alla arabiska kungafamiljer att stoppa reformvågen? Genom att tillåta ett minimum av yttrandefrihet, personligen besvara medborgarnas krav och böner upprätthålla religiös ortodoxi och hålla ett fast grepp över de välutrustade och lojala säkerhetstjänsterna har den styrande kungafamiljen hittills lyckats parera krav på verkliga reformer.
Kung Abdullah extraanslag till välfärd, bland annat 15 % löneökning för offentliganställda har lättat på protesttrycket. Men orostider kan komma. Saudierna är unga, arbetar för låg lön eller är arbetslösa. Kungafamiljen och prinsarna är gamla, många är sjukliga och de har mycket höga inkomster.

Arabvärlden, Jämlikhet
2011-10 s 19-20
"Det går åt rätt håll!"
Arabiska kvinnor anar nya möjligheter och rättigheter, men det går inte att utesluta bakslag. Nu är ett gyllene tillfälle att koppla kampen för kvinnans rättigheter till kampen för frihet och demokrati, säger arabvärldens egna aktivister.
I 2009 års FN-rapport om utvecklingen i arabvärlden konstaterades att "kvinnorna anser sig vara underordnade inom familjen och de erhåller föga skydd från rättsväsendet mot övergrepp från manliga släktingar". Rapporten pekar på sexuella och psykiska övergrepp, kvinnlig omskärelse, barnäktenskap, prostitution och kvinnohandel.
I Tunisien kommer den blomstrande demokratin att ge islamistiska grupper inflytande och därmed finns risk för bakslag för kvinnorna.
Jemen är det värsta av 138 länder i fråga om jämlikhet mellan könen enligt FNs utvecklingsrapport 2010. Rapporten visar att några av de länder som undertecknat och ratificerat FNs konvention mot diskriminering av kvinnor struntar i bestämmelser som anses strida mot den islamiska lagen sharia.

Tibet
2011-10 s 20
"Beijing stänger Tibet"
Beijing stänger Tibet för utländska besökare i samband med den tredje årsdagen av de blodiga oroligheterna. Kina har mer eller mindre regelbundet stängt Tibet sedan området införlivades med Kina 1951. Besökare till provinsen måste förutom ett reguljärt visum till Kina ha ett specialtillstånd. Dessutom tillåts bara organiserade grupper under uppsikt av reseledare.

Sudan
2011-10 s 20
"Nervöst och våldsamt inför separationen"
Bara några veckor sedan folkomröstningen om ett fritt Sydsudan rasar hårda strider mellan syds reguljära armé och en rebellmilis. Ett femtiotal människor ska ha dött och fler skadats i striderna. Rebelledaren George Athor undertecknade fyra dagar före folkomröstningen ett avtal om vapenstillestånd med regeringen. Ledande politiker i söder beskyller regimen i Khartoum för att stödja Athor och för att vilja skapa oro i söder inför den slutgiltiga separationen.

Japan
2011-10 s 21
"Hög personalomsättning"
Den japanska utrikesministern Seijio Maeharas avgår och knappt någon höjer på ögonbrynen. Han har erkänt att han tagit emot donationer som är nära vän till ministern. Det olagliga var att vännen var utlänning, en korean som länge bott i Japan. Avhoppet lär inte stärka allmänhetens förtroende för premiärminister Naoto Khan vars popularitet har sjunkit till under 20 %. Många ifrågasätter om Naoto Khan förmår ta itu med landets allvarliga problem, den trötta ekonomin, den växande statsskulden och en allt äldre, krympande befolkning. Budgetplanen för räkenskapsåret som börjar den 1 april har ännu ej godkänts i sin helhet.

USA, Porträtt
2011-10 s 22-26
"Hillarys doktrin"
USAs utrikesminister, Hilary Clinton, använder sin ställning som en av världens mäktigaste kvinnor för att bekämpa de orättvisor och övergrepp, som är många kvinnors lott.
I en tid när världen genomgår enorma förändringar är Hillary Rodham Clinton i färd med att förverkliga det uppdrag hon har närmast hjärtat. Hon vill hjälpa kvinnor och flickor att nå beslutsfattande positioner i en ny världsordning. Hilary Clinton har förvandlat uppdraget som utrikesminister till det som kanske blir hennes livs viktigaste roll: världens ledande försvarare av kvinnans rättigheter. Det började i Beijing med den fjärde världskonferensen om kvinnan, som organiserades av FN för att främja och stärka kvinnors möjligheter och rättigheter. Där höll Hilary Clinton ett tal som The New York Times kallade för "ett orubbligt anförande som kanske var hennes bästa ögonblick i offentligheten". En vändpunkt för den då "kritiserade första damen". I dag är hon USAs näst mest beundrade kvinna, efter Oprah Winfrey. Hennes budskap till den amerikanska allmänheten är: "Låt oss vara våra värderingar trogna".

Städer
2011-10 s 26-27
"Hur en liten provins växte till en metropol"
För hundra år sedan bestämde britterna att Delhi skulle vara Indiens huvudstad. Med beslutet 1911 att placera huvudstaden i Delhi påverkade kolonialmakten Storbritannien stadens historia på ett avgörande sätt. På hundra år har staden formligen exploderat. Med beslutet 1911 att placera huvudstaden i Delhi påverkade kolonialmakten Storbritannien, den dåvarande brittiska kungen, George V, stadens historia på ett avgörande sätt. Uppbyggnaden tog 20 år och 1931 utropades New Delhi till ny huvudstad. Staden har inga naturliga gränser och har därför vuxit mer på bredden än höjden. Vid den senaste folkräkningen 20+01 hade Delhi nästan 14 miljoner invånare. I dag är siffran troligen det dubbla. Staden är en av världens snabbast växande metropoler. De flesta är barn till invandrare eller har själv invandrat från andra delar av landet vilket har skapat en stor etnisk mångfald.

Kina
2011-10 s 28-31
"En klass för sig"
Sedan Deng Xiaoping reformerade Kinas ekonomi har Kinas entreprenörer arbetat sig upp. De nyrika berömmer sig själva, närmar sig de kommunistiska ledarna och fjärmar sig från vanligt folk.
Alla i Kina pratar om välståndsklyftan därför att mitt framför ögonen på det styrande kommunistpartiet bildas en ny samhällsklass. Britten Rupert Hoogewerf vet allt om de rikaste och vad det är de önskar sig. 1999 sammanställde han sin första lista över Kinas 50 rikaste personer. Sedan dess publicerar han varje år sin "hurun"-lista. På den senaste fanns 1363 personer med en personlig förmögenhet på minst en miljard yuan (lika mycket i svenska kronor). "Kina är det mest spännande landet om man vill studera råkapitalism" menar han. Att vara på hurun-listan är sedan länge en statussymbol i sig men de vill också tillhöra "den nya aristokratin". De vii ha respekt och de kan de få genom att skänka bort pengar. Konkurrensen i givmildhet är hård. De superrika rör sig i en mycket sluten krets men de har också en mycket stark gemenskap. Ett exempel är klubben Chang An klubben i Beijing, kinas finaste privata klubb.