Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 42

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40 41     

EU
2011-42 s 4
"G 20 kräver snabba, effektiva lösningar"
EU-mötet på söndag måste ange hur stor andel av de grekiska förlusterna som ska falla på den privata sektorn, presentera en trovärdig plan för rekapitaliseringen av Europas banker och installera en brandvägg som skyddar andra länder från att smittas av Grekland. På torsdagen får eurozonens 17 regeringar tillgång till en fullständig rapport från trojkan - IMF, EU-kommissionen och EIB - om situationen i Grekland. Man måste lägga en ännu tyngre börda på privata långivare än vad som tidigare har bestämts.

2011-42 s 4
"Skattebetalarna kompenseras med bättre infrastruktur"
EU presenterar en infrastrukturplan värd 50 miljarder euro, som ska investeras i energi, digital kommunikation och transporter. Man räknar med att planen skapar hundratusentals nya jobb i hela Europa och lockar privata investerare att också investera. EU-kommissionen räknar med att obligationer uppbackade av EIB ska komplettera statliga och privata investeringar i projektet. Planen är ett slags kompensation till skattebetalarna för den hjälp och de garantier som de har givit till finanssektorn de gångna tre åren. Bland annat ska det bli en omfattande utbyggnad av bredband över hela EU.

Spanien, terrorism
2011-42 s 5-6
"ETA ger upp kampen för självständighet"
ETA utlyste i januari permanent vapenvila, vilket förmodligen var ett förebud om den deklaration som väntas komma senare denna vecka. Det är en historisk händelse i Spanien när det väpnade baskiska separatistgruppen ETA sätter definitiv punkt för mer än fyra decennier av våld. Personer med kännedom om ETA varbar dock för att gruppens agerande är och förblir oförutsägbart. Organisationen har dödat drygt 800 människor i bombattentat och väpnade attacker runt om i Spanien i 43 år. ETA definieras som terroristgrupp av EU och USA och den har försvagats de senaste tio åren.

Frankrike
2011-42 s 6-7
"Francois Hollande blir socialisternas presidentkandidat"
Efter socialisternas primärval har den franska oppositionen fått en presidentkandidat, som appellerar till vänsterns mittfält men kan få svårt att vinna den radikala vänsterflygelns förtroende. Han besegrade Socialistiska partiets ordförande Martine Aubry, med 56 mot 44 i primärvalets andra omgång.
Presidentvalets första omgång äger rum den 22 april 2012. Andra kandidater väntas också föra kampanj bland annat Marie Le Pen, som leder Nationella fronten.
Socialisterna vill väldigt gärna återta makten. Sedan 1958 har de bara valt en president, Francois Mitterand. Och nu är väljarstödet för den sittande presidenten Nicolas Sarkozy extra svagt. Hollande är intelligent och slagfärdig och har utbildat sig vid de bästa skolor som Frankrike kan erbjuda.

Grekland
2011-42 s 8-9
"En koloss på lerfötter"
Var femte grekisk löntagare arbetar i den offentliga sektorn. Experter säger att sektorn kan reduceras med en tredjedel utan att samhällsservicen påverkas negativt.
Historierna om häpnadsväckande slöseri och maktmissbruk inom den grekiska byråkratin är oräkneliga. I det grekiska parlamentet finns så många tjänstemän att vissa inte bryr sig om att gå till jobbet, därför att det inte finns arbetsplatser till alla, enligt en undersökning som gjordes av en lokal dagstidning. De statligt anställda är väl organiserade och är anställda på livstid. Den grekiska byråkratin har vuxit kontinuerligt sedan demokratin infördes 1974. Och löneutvecklingen har stigit brant senaste decenniet. Allt betalat med lånade pengar, lån som man nu inte ens kan betala räntorna på.
En storbantning av byråkratin är ett mycket viktigt led i försöken att ta kontroll över utgifterna, vilket i sin tur är en förutsättning för fortsatt internationellt stöd. Minst en tredjedel kan tas bort utan att den offentliga services behöver försämras.

EU, Balkan
2011-42 s 10-11
"Bryssel lockar"
EU-kommissionen presenterar sin årliga rapport om kandidatländer och presumtiva kandidatländer. Lockande medlemskap sporrar reformer i länderna på Balkan.
Årets rapporter, som presenterades i mitten av förra veckan, emotsågs med spänning i Serbien och Montenegro. Serberna ville veta om kommissionen är redo att rekommendera att Serbien blir officiell EU-kandidat. Den serbiska regeringen har nämligen ett uttalat mål att landet ska bli kandidat före årsskiftet i hopp om att kunna utnyttja kandidatstatusen i valen våren 2012.
Men Kosovo, som utropade sig självständigt från Serbien 2008, sätter käppar i hjulet. Goda relationer mellan Serbien och Kosovo är ett krav från EU.
Montenegro har kommit längre. EU ska fastställa tidpunkt för när medlemskapsförhandlingar ska inledas.
Däremot är det inga framstegsrapporter när det gäller Albanien, Kosovo, Bosnien och Makedonien.

Albanien
2011-42 s 10
"Bryssel lockar"
EU-kommissionen presenterar sin årliga rapport om kandidatländer och presumtiva kandidatländer. Lockande medlemskap sporrar reformer i länderna på Balkan.
Däremot är det inga framstegsrapporter när det gäller Albanien. Landet har paralyserats av politiskt dödläge ända sedan det omstridda valet 2009. Korruptionen på högsta politiska nivå är ett stort bekymmer.

Kosovo
2011-42 s 10
"Bryssel lockar"
EU-kommissionen presenterar sin årliga rapport om kandidatländer och presumtiva kandidatländer. Lockande medlemskap sporrar reformer i länderna på Balkan. Även för Kosovo som visserligen bara gjort små framsteg men där det finns en chans att regeringen inom kort börjar förhandla med EU om visumfritt tillträde till Schengenområdets 25 länder senare i år. Kosovarerna är det enda folket på Balkan som saknar detta.

Bosnien
2011-42 s 10
"Bryssel lockar"
EU-kommissionen presenterar sin årliga rapport om kandidatländer och presumtiva kandidatländer. Lockande medlemskap sporrar reformer i länderna på Balkan. Men knappast för Bosnien som har stagnerat fem år i rad. Landet saknar regering sedan ett år, vilket betyder att viktig lagstiftning försummas.

Makedonien
2011-42 s 10
"Bryssel lockar"
EU-kommissionen presenterar sin årliga rapport om kandidatländer och presumtiva kandidatländer. Lockande medlemskap sporrar reformer i länderna på Balkan.
Makedonien har varit kandidatland sedan 2005, men EU-kommissionen pekar på brister avseende mediefrihet och åter påskina att upprättandet av en jättelik staty av Alexander den store i huvudstaden Skopje var en provokativ handling, främst mot Grekland. Grekerna kommer i december att använda sitt veto mot förslaget om att EU ska fastställa tidpunkt för när medlemskapsförhandlingar ska inledas. På grund av av en 20 år gammal dispyt om namnet Makedonien.

Ryssland
2011-42 s 11-14
"Putin är systemets gisslan"
Ryssland är ohjälpligt på väg tillbaka till sovjettidens system med inskränkt frihet och en stark centralmakt. Vladimir Putins planer på att återvända till Kreml får oppositionella kritiker att varna för att Ryssland är på väg tillbaka till sovjetiska tider. Frågan är om detta är vad det ryska folket vill. Med Putins återkomst till makten är Ryssland på väg att bli ännu en olje-diktatur, vars regim vilar på oljepengar och förtryck. Det är sannolikt att Putins omgång nr två blir hårdförare än den första omgången. Opinionsundersökningar visar att allmänheten föredrar att gå tillbaka till USSR. Putin är en Homo Sovjeticus i själ och hjärta. Han använder inte dator och "avskyr" internet som bara förändrar folk vanor och vidgar utrymmet för åsiktsfrihet.

USA
2011-42 s 16-17
"Pizzakung den senaste i raden av Mitt Romneys utmanare"
Nästan varje vecka tar en ny person täten i konkurrensen om att nomineras till Republikanska partiets presidentkandidat eller knappar åtminstone in rejält på Mitt Romneys försprång.
Först var det Donald Trump, sedan Michelle Bachmann, Rick Perry och Chris Christie som seglade upp som starka rivaler till Mitt Romney.
Men den senaste i raden är kanske den största överraskningen av alla: den förre pizzakungen och soffprogramsvärden, Herman Cain.
Cain har en imponerande och upplyftande meritförteckning. Trots att han härstammar från en fattig, svart familj tog han akademisk examen i matematik och ADB och arbetade under kort tid i flottan som raketingenjör. Han var framgångsrik chef hos Coca Cola och livsmedelsföretaget Pillsbury tills han köpte ut ett av Pillsburys dotterföretag, Godfather's Pizza.
Han är en spännande talare som lyckas elda upp publiken. Han har en smittande slogan som lyder 9-9-9, som representerar de skattenivåer som han vill införa på inkomst, företag och försäljning.

2011-42 s 18
"Tro och auktoritet är Romneys stöttepelare"
Från 1981 till 1994 var Mitt Romney en högt uppsatt representant för mormonkyrkan. Fortfarande praktiserar han sin tro och utövar auktoritet som religiös ledare. Romney har en oklanderlig mormonsk stamtavla. En del mormoner tycker att Mitt Romney är en eftertänksam och medkännande ledare, andra bland annat en grupp mormonska feminister tycker att han är nedlåtande, doktrinär eller bara domderande.
Han säger sig personligen motsätta sig abort men förespråkar ändå lagar som tillåter kvinnor att själva välja.

2011-42 s 19
"Pengar spelar en viktig roll i kampen om Vita huset"
Barack Obama utnyttjar sitt försprång när det gäller kampanjkassa till att finansiera uppbyggnaden av en stor gräsrotsorganisation och IT-apparat i delstater där striden mellan Demokrater och Republikaner väntas bli speciellt hård.
Gapet mellan presidentens och utmanarnas utgifter saknas ofta i rapporterna om presidentens låga väljarstöd och hans svårigheter att vinna de oberoende väljarnas förtroende. Obama har också ett arbetsteam med kunskap om var och hur pengar, mänskliga resurser och teknik ska användas.

Argentina
2011-42 s 20
"Argentinas Teflonlady"
Christina Kirchner ställer upp för omval på söndag den 23 oktober. Enligt opinionsmätningarna vinner hon en klar seger. Hon rider just nu på en våg av sympati och kommer av allt att döma att vinna valet den 23 oktober. Nästan alla väljarundersökningar ger henne drygt 50 % av rösterna. Mindra säkert är vad ytterligare fyra år med "Kirchner-dynastin" kommer att betyda för Latinamerikas tredje största ekonomi.

Kenya, Somalia
2011-42 s 20-21
"Kenya tar strid mot Shabab"
Under det gångna veckoslutet beordrade Nairobi hundratals kenyanska soldater in över gränsen till Somalia. Många somalier ogillar skarpt att Kenya skickade in soldater på somaliskt territorium för att slåss mot den militanta islamistiska gruppen al-Shabab som är en brutal och hänsynslös islamistisk grupp som fungerar som al-Qaidas gren i Östafrika.
Kenyanerna anklagar al-Shabab för senaste tidens kidnappningsvåg inne i Kenya.
Somalias övergångsregering har bara kontroll över några få kvadratkilometer i huvudstaden.
Kenya har varit involverat i Somalias interna politik i många år och har på senare tid i hemlighet utbildat och beväpnat klanmiliser med baser nära gränsen mellan Somalia och Kenya. Kenya samarbetar nu med somaliska klanmiliser vars antipatier mot al-Shabab de delar.

Kina
2011-42 s 22-25
"Staten skor sig på medborgarna"
Kinas röda kapitalism duger inte längre som bränsle till den ekonomiska tillväxten. Mindre exportberoende och ökad inhemsk konsumtion är nödvändigt.
Regeringen ser till att räntorna på sparmedel är lägre än inflationen. Människorna sparar ändå eftersom framtiden ter sig så oviss, staten bestämmer ju allt, det social skyddsnätet, lönenivåerna och de snabbt ökande bostadskostnaderna. Systemet som kallas statlig kapitalism underblåste en ekonomisk boom som varat i ett decennium, men det tär hårt på de privata plånböckerna. Kina riskerar att upprepa Japans misstag under 1980-talet och början av 1990-talet. Bubblan sprack i mitten av 90-talet och landets ekonomi har inte återhämtat sig fullt ut.
Nu måste Kina göra det möjligt för medelklassen av växa och får den att konsumera genom att ge den mer köpkraft. Grunden för Kinas extraordinära ekonomiska framgång är de kinesiska hushållens sparade, inte deras konsumtion. Det är en bräcklig finansiell grund. Den svaga valutakursen stöttar Kinas export men gör importerade produkter för dyra för kineser i allmänhet. Kommunistpartiet lovade i sin senaste femårsplan att stimulera den privata konsumtionen.

2011-42 s 26-27
"Kina urbaniseras i halsbrytande fart"
Den kinesiska regeringen försöker stimulera inhemsk efterfrågan och städer som Guiyang är kärnan i Kinas urbaniseringsstrategi. Lokala myndigheters markbeslag är en av huvudorsakerna till de tiotusentals protestaktioner som äger rum varje år i Kina. Mellan 2,5 till tre miljoner jordbrukare förlorar mark varje år. Marken ägs kollektivt och bönderna har inte rätt att sälja den mark de brukar. Lokala myndigheter tjänar mer på att sälja marken till industrier än till bostadsbyggare. Trots att det redan finns en överkapacitet i tillverkningsindustrin som ofta är starkt energikrävande och miljöförstörande.
Detta är året då Kina blir en urban nation. I april avslöjade folkräkningsstatistiken att 49,7 procent av landets 1,34 miljarder invånare bor i städer, jämfört med omkring en femtedel när de ekonomiska reformerna började 1982."Processen som Kinas folk har gått igenom på tre decennier tog fyra eller fem decennier i Japan och Sydkorea och hundra år i väst," påpekar Edward Leman, vars konsultfirma Chreon har givit goda råd till många kinesiska stadsplanerare de senaste åren. "Det som händer i Kina är den mest styrda urbaniseringsprocessen i människans historia. Den nya femårsplanen underblåser urbaniseringen ytterligare.

Näringsliv, Ekonomi, Samhälle
2011-42 s 28-29
"Bakom fasaden hos H&M"
Bakom fasaden på det moderna, dynamiska H&M klagar anställda på dåliga arbetsförhållanden, hård press, överansträngning och godtycklighet.
När det gäller samhällsansvar och hållbarhet anses H&M vara världsledande.
Men många är konflikterna med de lokala fackföreningarna.

Israel, Palestina
2011-42 s 31
"Avvaktande närmande"
I ett år har det varit dödstyst men nu ska förhandlingarna mellan Israel och palestinierna börja igen. Starten är i och för sig avvaktande, eftersom parterna inte vill prata direkt med varandra,
Ett första steg är att Israel och palestinierna återupptar indirekta kontakter nästa onsdag, 26 oktober, via den så kallade Mellanösternkvartetten som ska överlägga med parterna var för sig. Fredsförhandlingarna har varit avbrutna sedan i slutet av september 2010.

Indien, Pakistan
2011-42 s 31
"Ett litet steg närmare varandra"
Indien och Pakistan är i färd med att sluta det mest liberala handelsavtalet sinsemellan sedan delningen för sex decennier sedan. Man försöker nu återuppliva gamla kommersiella band som klipptes av när britternas herravälde upphörde 1947. Pakistans utrikesminister säger i en intervju att hennes regering kommer att ge Indien status som "mest gynnad nation" i ett försök att öka utbytet av handel och investeringar.