Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 23

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22  

Portugal
2011-23 s 4
"Socialisterna åkte ut i det portugisiska valet"
Socialdemokraterna i Portugal, PSD, som är ett borgerligt parti, vann med 39 % av rösterna en tydlig seger över det styrande Socialistpartiet, som fick 28 % i söndagens allmänna val. Premiärminister José Sócrates. som har lett den portugisiska regeringen i sex år, erkände sig besegrad och lämnar posten som Socialistpartiets ledare på grund av partiets sämsta valresultat på drygt 20 år.
PSD-ledaren, Pedro Passos Coelho, är den som ska bilda ny regering. Han kommer att söka samarbete med ett mindre borgerligt parti, Folkpartiet, CDS-PP, som fick nästan 12 % av rösterna. Tillsammans får de två en majoritet på minst 126 mandel av totalt 230 i parlamentet.
Sócrates förlust innebär ytterligare en förlust för den europeiska mitten-vänstern. Nu är det inom EU bara fem länder som styrs av vänsterregeringar: Spanien, Grekland, Österrike, Slovenien och Cypern.

EU
2011-23 s 5
"Privatjet, lyxhotell och trendiga drinkar"
EU-kommissionens förlag om en budgetökning med 4,9 % nästa år, har väckt ont blod hos många regeringar och åtminstone den brittiska regeringen har lovat att aktivt protestera. Byrån för undersökande journalistik har tagit reda på vad Kommissionen använt åtminstone en del av sin budget till 2009. Bland annat har 381 miljoner euro spenderats på "konfidentiella" aktiviteter som Kommissionen inte vill definiera av säkerhetsskäl.

Grekland
2011-23 s 6-7
"Två öl med ambassadören"
I Berlin försöker Greklands ambassadör skapa en balanserad bild av sitt hemland och krossa ryktet om att hans landsmän skulle vara lata.
Dimitris Rallis är den grek som har högst rang i Tyskland. Han skickades till Berlin för att bättra på sitt lands anseende, och nu försöker han rädda det som räddas kan. I dessa tider är det förmodligen lättare att vara Nordkoreas ambassadör än Greklands. Hans aktuella postering, Berlin, är det hittills svåraste uppdraget han haft.
Det finns två saker som berör honom och hans landsmän speciellt illa. För det första att man inte tillerkänner dem de stora uppoffringar som de redan har gjort och gör, och för det andra påståendet att de är lata. "Vi greker arbetar hårt, verkligt hårt och mycket intensivt," säger ambassadören.
Det är klart att grekerna måste ändra på en hel del, men man måste också acceptera att mentaliteten skiljer sig mellan olika folk, tycker Rallis.

Turkiet
2011-23 s 8-12
"Turkiet har förvandlats till en regional stormakt"
Valet 12 juni ställer en muslimsk demokrati i rampljuset. Även om det inte råder någon tvekan om vem som vinner, kan valet få stor betydelse för Turkiets framtid. Premiärminister Recep Tayyip har lett den turkiska regeringen i åtta år och under denna tid har Natolandet Turkiet som länkar samman Europa och Asien förvandlats till en av regionens mäktigaste länder både politiskt och ekonomiskt. BNP per capita har fördubblats sedan AK-partiet tog makten. Gamla allianser med USA och andra västmakter håller i sig men parallellt har Erdogan utvidgat det turkiska kontaktnätet till andra länder. Erdogan är idol för många i arabvärlden bland annat för att han vågar sätta sig upp mot USA och därför att han kritiserar Israel.
Turkiets allra största bekymmer är de omkring 14 miljoner kurder som bor i landets fattiga sydöstra del. De har dock fått mer frihet och autonomi sedan 2002 än vad de någonsin haft i Turkiet tidigare.

Tyskland
2011-23 s 13
"Merkel togs emot med öppna armar"
Angela Merkel är den första europeiska ledaren som gör ett officiellt besök hos president Barack Obama i Vita huset. Under den officiella middagen tilldelades hon den amerikanska Frihetsmedaljen som är USAs högsta civila hederstecken. Merkel representerade ett land som har allt det som Obama försöker åstadkomma i försöket att bli omvald nästa år: rekordlåg arbetslöshet, en stark industribas och ekonomisk tillväxt i nivå med den som rådde före den globala krisen.

USA
2011-23 s 14
"Mitt Romney vill bli Republikanernas kandidat"
Den före detta guvernören i Massachusetts, Mitt Romney, har formellt deklarerat att han tänker försöka bli Republikanernas kandidat i det amerikanska presidentvalet 2012. Han visade ånyo att han inte är någon vidare talare. Han är svag för klichéer och den kristna högern kan ha svårt att rösta på en mormon. Han kan vara sårbar i konkurrensen med en populistisk kandidat som Sarah Palin.

Jemen
2011-23 s 15
"Saleh är inte välkommen hem, men det struntar han kanske i"
Jemens president, Ali Abdullah Saleh, hämtar sig på sjukhus i Saudiarabien efter brännsår och andra skador som han ådrog sig under en attack mot presidentpalatsets moské i förra veckan. USA försöker övertala honom att avgå. Om han gör det garanteras han åtalsimmunitet. Det är hög tid för ett fredligt, demokratiskt maktskifte, som inkluderar en tillfällig övergångsregering och nya parlamentsval inom 90 dagar. Men i presidentpalatset sitter Salehs söner och brorsöner och styr. De kontrollerar fortfarande stora delar av Jemens väpnade styrkor.

2011-23 s 16-17
"Stamkrig"
Jemen närmar sig obönhörligt inbördeskrig. Här en beskrivning av vilka som slåss och varför.

Ali Abdullah Saleh
Valdes till president 1978. i det som då var Arabiska republiken Jemen. Hans mål är att behålla makten och berika sig själv, familj och vänner på nationens bekostnad.
Presidentens äldste son, Ahmad Ali, leder de USA-stödda specialstyrkorna, och tre av presidentens brorsöner innehar höga militära poster.

Al-Ahmars
Sadiq al-Ahmar, hövding för stamfederationen Hashid, som är Jemens näst största gruppering av detta slag. Sadiq tog över för tre och ett halvt år sedan från sin far Abdullah, Hashidfederationens patriark, som dog i slutet av 2007. Hans tio söner har valt att utmana presidenten samtidigt som denne har blivit svagare.
Al Mohsen al-Ahmar
Brigadgeneral Ali Mohsen al-Ahmar leder militärens första pansardivision. Den jemenitiska militären är inte en sammanhängande institution utan mycket stamuppdelad.

Förenade mötespartierna, JMP
Den menlösa beteckningen JMP är Jemens officiella opposition. Det är en splittrad koalition som bildades 2002 och består av fem partier samt ett antal oberoende.
Det största blocket är Al-Islah, ett islamistiskt parti som domineras av al-Ahmarfamiljen, andra stammedlemmar från norr och Jemens muslimska brödraskap. En framstående medlem är Abdul Majid al-Zindani, en hårdför salafistpredikant som av det amerikanska finansdepartementet pekades ut som "speciellt inflytelserik global terrorist" 2004.
JMP inkluderar också Jemens Socialistparti (JSP).

Sydliga rörelsen
Hunden som inte har skällt - ännu - är Jemens separatistiska rörelse, ett arv från landets misslyckade experiment med socialismen och ännu olösta frågor som härstammar från inbördeskriget 1994.
Sydliga rörelsen stöder Salehs antagonister, men den försöker utnyttja situationen till fördel för målet att södra Jemen ska vara en autonomi inom ett federalt system.

Israel, Palestina
2011-23 s 18-22
"Ofreden har blivit kontrollerbar vardag"
När det gäller grundkonflikten ned grannarna verkar det som om den israeliska staten har resignerat; den vardagliga ofreden går att hantera, och majoriteten av israelerna har givit upp hoppet om en lösning. Medan arabiska ungdomar i andra länder gör uppror breder apatin ut sig i Jerusalem. Israel är fortsatt omgivet av fiender, fredsprocessen är varken fredlig eller en process. Men livet lunkar på. Terrorattentat och raketattacker blir allt ovanligare. Icke-fred fungerar bättre än fredsprocess. Allt fler israeler föredrar spänt lugn framför oviss fred. Sedan muren byggdes och ett nytt raketförsvarssystem installerats framstår ofreden som kontrollerbar. Opinionsmätningar som mäter livskvalitet och välbefinnande placerar Israel på nionde plats.

2011-23 s 22-23
"Aktivister marscherar mot Israels gränser"
Israeliska styrkor besköt i söndags Palestinavänliga demonstranter vid gränsen mot Syrien när dessa försökte ta sig över gränsen för andra gången på tre veckor. Det blev de blodigaste händelserna på Golanhöjden sed israel och Syrien utkämpade ett krig där för 28 år sedan. I FN kommer stödet för palestiniernas planerade självständighetsförklaring i september sannolikt att öka.
Bedömare menar att regeringen i Damaskus tillät demonstranterna att närma sig gränsen mot Israel för att avleda uppmärksamheten från protestvågen mot den syriska regimen som sveper fram genom landet.

Peru
2011-23 s 24
"Peru valde vänsterpopulisten Humala"
Ollanta Humala, en nationalistisk före detta officer som i valkampanjen lovade att öka stödet till landets allra fattigaste, vann i det peruanska valet med ytterst knapp marginal. När nästan alla röster hade räknats ledde Humala med drygt 50 % mot Keiko Fujimoris dryga 49 %, den förre presidenten Alberto Fujumoris dotter.
Humalas seger tolkas som ett underkännande av den ekonomiska modell som ligger bakom stabil och god tillväxt i Peru de senaste åren. Den ekonomiska tillväxten i Peru har fått grannländerna att häpna och helt förändrat stora delar av huvudstaden Lima. Men den avgående presidenten Garcias ovilja att satsa på fattigdomsbekämpning har gjort många människor besvikna.

Brasilien, Miljö
2011-23 s 24-25
"Brasilien bygger kraftverk i Amazonas"
Ett stort vattenkraftprojekt har godkänts efter en lång och hård strid mellan regeringen och ett antal miljöorganisationer som främst månar om ursprungsbefolkningen i det berörda området. Energikonsortiet North Energy planerar att bygga en damm, som ska heta Belo Monte och som blir världens tredje största och som får kapacitet att producera 11 200 megawatt elektricitet. Dammen som kommer att kosta 17 miljarder dollar och väntas börja producera el 2015 betyder att man leder bort vatten från Xingufloden längs en sträcka på tio mil.

Kina
2011-23 s 26-29
"Vattnet håller på att ta slut"
Bristen på vatten blir allt allvarligare i norra Kina. De styrande planerar att ta vatten från söder, en idé som kläcktes redan på Maos tid.
Gula floden, den kinesiska civilisationens vagga, är så förorenad att dess vatten inte duger som dricksvatten längre. Megastädernas snabba expansion - 22 miljoner människor i Beijing och tolv miljoner i Tianjin t ex - tömmer underjordiska källor som det tog många tusen år att fylla.
Man ska med Vattenavledningsprojektet Syd-Nord avleda minst 23 biljoner (tolv nollor) liter vatten varje år från den andra stora kinesiska floden, Yangtze, för att släcka törsten på den nordkinesiska slätten och dess 440 miljoner invånare. Projektets mänskliga kostnad är svindlande och en del kinesiska experter varnar för att projektet kan förstöra ekologin i södra Kinas floder och göra dem lika värdelösa som Gula floden.
Efterfrågan på vatten i norr kommer inte att minska. Inflyttningen från landsbygden betyder att Beijings befolkning växer med en miljon på två år. Beijing har ungefär hundra kubikmeter vatten tillgängligt per invånare och år. Enligt en standard definierad av FN är det bara en bråkdel av de tusen kubikmeter per person som är gränsen för kronisk brist på vatten.

Makedonien
2011-23 s 31
"Regeringen behåller makten"
Segraren i valet i Makedonien blev den konservativa regeringskoalitionen under premiärminister Nikola Gruevski, vilket betyder att hans regering får en tredje mandatperiod. Gruevskis koalition fick 55 av sammanlagt 123 platser i parlamentet. Han utlyste val i förtid därför att oppositionen har bojkottat parlamentet sedan årets början i protest mot regeringens agerande mot en privat tv-station. Gripandet av mediekungen Velija Ramkovski som misstänks för skattebrott och ett dussintal av hans närmaste medarbetare ledde till omfattande protester i huvudstaden Skopje.

FN
2011-23 s 31
"Ban Ki-moon vill fortsätta"
Generalsekreteraren för FN, Ban Ki-moon har sagt att han ställer upp för omval. Den asiatiska ländergruppen i FN stödjer hans kandidatur. Även Frankrike lär stödja Ban och enligt diplomatiska kretsar kan Ban räkna med att bli omvald.

Afghanistan, USA
2011-23 s 31
"Reträtten närmar sig"
Det amerikanska säkerhetsrådet påstås enligt uppgifter i media att överväga att ta hem de amerikanska styrkorna från Afghanistan fortare än vad som tidigare har sagts. Orsaken är de stora kostnaderna och att terroristledaren Usama bin Ladin är död. 2014 ska enligt planerna USA och Nato lämna över ansvaret för säkerheten till afghanska säkerhetsstyrkor.

Egypten
2011-23 s 31
Egypten beviljas lån"
Den internationella valutafonden, IMF, har beviljat Egypten en kredit på tre miljarder dollar. Pengarna ska hjälpa regeringen i Kairo att täcka budgetunderskottet 2011/2012. Budgetunderskottet riskerar annars att bli nästan elva procent av BNP. Finansminister Samir Radwan har sagt att räntan på lånet är 1,5 %.