Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 39

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38  

Tyskland
2010-39 s 3-4
"Högervågen kan få fördämningarna att brista"
När främlingsfientliga stämningar drar fram genom Europa i en högerpopulistisk våg från Medelhavets stränder upp till det höstkyliga Skandinavien ökar oron för att den sortens politik slår rot även i Tyskland, där ekonomisk osäkerhet, tilltagande antimuslimska känslor och ett växande politisk vakuum utgör god grogrund.
I Tyskland debatterar man en bästsäljare, som beskyller muslimska minvandrare för att "fördumma samhället". Allmänhetens misstro gentemot EU underblåstes av att Tyskland kom till greklands räddning. De yngre generationerna känner sig mindre tyngda av landets historia. Bankmannen Thilo Sarrazins bok "Tyskland avskaffar sig själv" hävdar att landets generösa välfärdsförmåner har lockat stora mängder muslimska invandrare som vägrar att låta sig integreras i samhället. Boken beskriver muslimerna som generellt underlägsna.
Boken är populär, den såldes i 600 000 exemplar på en månad. Hans parti, Socialdemokraterna. Är på väg att utesluta honom.
Opinionsmätningar i Tyskland berättar att ett nytt högerparti skulle kunna få omkring 20 procent av rösterna. Många CDU-väljare tycker att Angela Merkel svikit dem. I september bildade de ett nytt parti, Frihet. Erika Steinbach har lämnat CDUs styrelse på grund av dess politiska korrekthet att inte diskutera vissa frågor som nationalism, religion, minoriteter och inte minst invandring. De flesta tyskar delar inte Steinbachers och Sarrazins idéer men de ogillar att man försöker tysta eller ignorera dem. Nu saknas bara en karismatisk ledare som kan elda massorna.

Frankrike
2010-39 s 5
"Det fulländade franska rollspelet"
Syftet med den franska generalstrejken som slog till förra veckan var inte i första hand att stoppa president Sarkozys beslut att höja den lagstiftade pensionsåldern från 60 till 62 år. Det visste man inte var möjligt. Till och med det hårdföra CGT som har många kommunister bland sina medlemmar vet att den höjda pensionsåldern är ett faktum. Det var snarare att stärka fackföreningarnas trovärdighet i kampen om medlemmar från sektorer utanför den offentliga genom att uppnå mindre eftergifter för vissa grupper. Många av deras medlemmar är emot höjningen av pensionsåldern.

2010-39 s 6
"Frankrike mot världen"
Bråket om romerna har skadat Frankrikes rykte. Fransmännen har chockerats av världens reaktion på utvisningen av romer. Det värsta av utfallet från EUs justitiekommissionär, Viviane Reding, som jämförde utvisningen med nazisternas behandling av judar. Sarkozy slog tillbaka i Bryssel, gjorde sig till offer för "skändliga och djupt kränkande förolämpningar" och kan därmed vinna poäng på hemmaplan där väljarna inte gillar att domderas av byråkrater, men däremot till stor del godkänner förvisningen av romer.
Mycket står på spel. I mitten november tar Frankrike över det roterande ordförandeskapet i G20 och 2011 iG8. Där kommer Sarkozy att spela ut sina nya kort, som en global finansskatt.

2010-39 s 13
"Frankrike debatterar strängare invandringslagar"
Personer som fått medborgarskap under de senaste 10 åren ska kunna förlora de om de begår våldsbrott särskilt vid kränkningar av myndighetsutövande statstjänstemän. Utländska medborgare, även EU-medborgare ska kunna utvisas om de stannar längre än tillåtet, missbrukar den franska välfärden eller utövar "aggressivt tiggeri". Den politiska oppositionen fördömer förslaget.
Artikel i NY Times

Storbritannien
2010-39 s 6-7
"Ed Miliband, ny Labourledare"
Den nye partiledaren möttes av jubel vid sitt första framträdande efter att ha valts till Labourpartiets nya ledare på partikongressen i Manchester. Han slog sin bror med minsta möjliga marginal som efterträdare till Gordon Brown. Trea i valet kom Ed Balls. Ed Miliband tonade ner fackföreningsrörelsens avgörande roll för hans seger. Han ska nu sätta ihop ett "skuggkabinett" på 17 parlamentsledamöter och dra upp riktlinjerna för partiets framtid.

Schweiz
2010-39 s 8-9
"Den sjuhövdade presidenten är inget monster"
När Europas konstigaste regering ska få två nya medlemmar följer de schweiziska medborgarna den offentliga valprocessen med stort intresse. Frågan om det schweiziska statsskicket kommer att fungera i framtiden ligger dock alltid nära till hands.
Den schweiziska regeringen består av sju ledamöter med lika stor makt, som regerar kollektivt. Var och en av de sju förbundsråden leder ett ministerium men alla beslut fattas gemensamt. Posten som förbundspresident, som roterar, är ett ceremoniellt ämbete. Systemet fungerar inte lika bra som förr eftersom Schweiz är starkt polariserat i en högerfalang och en mitten-vänster falang. Sista ordet har väljarna själva i folkomröstningar.

2010-39 s 9
"Kvinnorna tar makten"
Som sista land i Europa införde Schweiz kvinnlig rösträtt på riksnivå 1971. Men nu är fyra av de sju förbundsråden (som ministrarna kallas) kvinnor och statsöverhuvudet är en kvinna. 76 procent av de tillfrågade tyckte att det var bra med kvinnlig majoritet i regeringen.

Italien
2010-39 s 10
"Berlusconi gjorde bort sig igen!"
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi uppmanas att be om ursäkt sedan han i ett spontant tal rådde unga italienare att gifta sig rikt.
Trots all kritik hävdar Berlusconi själv att han är "en respekterad statsman, som på internationella toppmöten hyllas för sin bakgrund som mycket framgångsrik företagare, sina 16 års erfarenhet av politik och för sina konstruktiva förslag".

Ryssland
2010-39 s 11
"Medvedev sparkar Moskvas borgmästare"
En månadslång maktkamp har kommit till sin ände. Dmitrij Medvedev har sparkat sin partikamrat Jurij Luzjkov från posten som Moskvas borgmästare efter anklagelser om korruption. Luzjkov, den ryske huvudstadens starke man sedan 18 år, har styrt med fast hand och räknas till landets mäktigaste män. Luzjkovs närmaste man Vladimir Resin övertar tills vidare posten.
Draget ses som en politisk jordbävning och ett tydligt bevis på president Medvedevs makt.
Luzjkov har anklagats för nepotism och korruption. Luzjkov och hans fru Jelena Baturina har en uppskattad förmögenhet till cirka 25 miljarder svenska kronor!

Kina, Samhälle
2010-39 s 13
"Påtryckningar mot norska Nobelkommittén"
Norska Nobelkommitténs ordförande Geir Lundestad har avslöjat att man mottagit varningar från kinesiskt myndighetshåll med budskapet att skulle den kinesiska författaren och dissidenten Liu Xiaobo få Nobels fredspris kan detta leda till att relationerna mellan Norge och Kina påverkas.
Flera internationella politiker har uppmanat Nobelkommittén att ge priset till Liu Xiaobo, som avtjänar ett elvaårigt fängelsestraff för undergrävande verksamhet.

Iran
2010-39 s 14
"Virusattack mot Irans industri"
I det tysta pågår sedan länge ett lågintensivt cyberkrig mellan Iran och västvärlden. Nu verkat intensiteten och slagkraften ha trappats upp. I detta nu kämpar Iran med näbbar och klor för att slå tillbaka ett datorvirus som riktat in sig på industriella styrsystem och hotar att lamslå landets industri. Det handlar om "Stuxnet", ett snabbt muterande datorvirus som har infiltrerat industriella datorsystem i Iran. Ingen har tagit på sig ansvaret för viruset som är det första kända fallet av skadlig kod som riktar in sig på att sabotera industriella styrsystem. Det inriktar sig det tyska teknikföretaget Siemens produkter. Sådana används i iranska elverk och i landets första kärnkraftverk.

Israel, Palestina
2010-39 s 15-16
"Netanyahu manar till återhållsamhet"
Israels premiärminister manar till återhållsamhet efter det att byggnadsstoppet för nya bosättningar löpt ut på Västbanken. Samma återhållsamhet ska iakttas som under byggstoppet manar han.
USA försöker rädda fredssamtalen medan Mahmoud Abbas tar kontakt med Arabförbundet snarare än att omedelbart dra sig ur förhandlingarna. Det är en uppmjukning mot tidigare. I likhet med Netanyahu står även Abbas inför politiska besvärligheter på hemmaplan. I söndags uppmanade Hamas honom att lägga ner förhandlingarna.

Venezuela
2010-39 s 16-17
"Chávez vinner igen men oppositionen har stärkts"
Oppositionen har säkrat minst en tredjedel av platserna, vilket ger möjlighet att blockera viktig lagstiftning och påverka tillsättningen av viktiga tjänster.
Chávez Förenade socialistparti har tagit minst 90 av den lagstiftande församlingens 165 mandat. Efter 12 år på presidentposten är han fortfarande landets mest dominerande politiska personlighet. Målet att ta två tredjedels majoritet misslyckades dock. .

Chile
2010-39 s 18-19
"Den stora pärsen väntar ovan jord"
I takt med att räddningen kommer allt närmare förbereder sig de instängda gruvarbetarna för att möta mediernas strålkastarljus. De har nu blivit celibriteter, de är kändisar som många står beredda på att kasta sig över och utnyttja för intervjuer och reklam. Många av de 33 instängda har mycket begränsad och informell utbildning och sägs det "är välrustade för gruvan men inte för den berömmelse som väntar dem".
En "mediaplattform" stor som en halvfotbollsplan har byggts på platsen för att hysa mellan 500 och 1000 reportrar som väntas komma störtande.
Räddningsarbetet börjar på allvar när de kommer ovan jord, säger Michael Duncan, en amerikansk läkare som ofta anlitas av den amerikanska regeringen som räddningsexpert.

Brasilien
2010-39 s 19-20
"Ännu ett hinder på vägen till presidentposten"
Det som såg ut som en promenadseger för president Lulas skyddsling äventyras av en ny skandal i presidentens inre krets. Tills nyss verkade det som om Dilma Rouseff skulle vinna redan i första valomgången nästa månad. Men en politisk skandal i vilken Lulas stabschef Erenice Guerra som efterträdde Rouseff i april och tidigare var hennes högra hand, är inblandad. hotar nu Rouseffs ledning och fläckar regeringens mycket goda rykte. Enligt anklagelserna har Guerra medverkat i en lobbygrupp som leds av hennes son och som hjälper företag att ta hem kontrakt och få statliga krediter för offentliga projekt i utbyte mot pengar alltså en uppenbar form av korruption. Detta förmodas uppröra väljarna och ökar chansen för Rouseffs konkurrent José Serra.

Nordkorea
2010-39 s 21
"Kim Jong-Il krattar banan för sin son"
Nordkoreas ledare Kim Jong-Il har befordrat sin yngste son, Kim Jong-Un till fyrstjärnig general. Det var första gången sonens namn nämndes i nordkoreanska offentliga handlingar eller kungörelser. Även systern Kim Kyong-Hui utnämndes till general. Deras mor emigrerade från Japan och arbetade senare som dansare. Son tonåring gick Kim Jong-Un i skola i Schweiz under falskt namn.

Kina
2010-39 s 22-23
"Shanghais explosiva expansion"
De kinesiska myndigheterna siktar på att göra staden till ett finanscentrum i absolut världsklass till år 2010. Staden ska då kunna utmana New York och London om positionen som världens största. Shanghai verkar i första hand utmana Hongkongs mångåriga roll som Kinas mest kosmopolitiska, mångsidiga och spännande plats att bo, arbeta och göra affärer i. Hongkong har 30 års försprång men Shanghai spurtar rejält för att komma i kapp. Det är en betydligt större stad - 19 miljoner människor att jämföra med Hongkongs sju miljoner. Investeringarna i forskning och utveckling är långs större än Hongkongs och dess högsta byggnad är högre än Hongkongs.

Zimbabwe
2010-39 s 24
"Försoning är Zimbabwes räddning"
Zimbabwes premiärminister tror att Robert Mugabe fortfarande skulle kunna rädda sitt eftermäle. Robert Mugabe är en hjälte, en befriare och Zimbabwes grundare sa häromdagen Mugabes ärkerival, Morgan Tsvanggirai, som talade på en konferens i Johannesburg. Tsvangirai som misshandlades av anhängare till Mugabe 2007, kommer inte att väcka åtal mot presidenten eller dennes allierade sedan de avgått från sina ämbeten. Många zimbabwier är emellertid mycket besvikna på samlingsregeringen som de anser ha krossat och förrått deras förhoppningar.

USA
2010-39 s 25-27
"Populistiska amatörer intar scenen"
Republikanerna hade hoppats kunna utnyttja Tea Party-anhängarnas missnöje för egen räkning. Men Tea Party folkets hat mot alla traditionella politiker har i stället resulterat i att den republikanska eliten har förlorat i de senaste primärvalen . De amerikanska högerväljarna verkar vilja ha kandidater som är lika vanliga som de själva.
Över en natt blev Christine O'Donnell Tea Party rörelsens nya hjältinna. Hon vann mycket överraskande republikanernas primärval i delstaten Delaware. Hon personifierar ett rasande väljaruppror mot etablissemanget. På bara ett år har Tea Party rörelsen lyckats ta strid mot hela den republikanska partiapparaten som har 150 år på nacken. Däremot främjar valet av Christine O'Donnell hennes demokratiska rival, Chris Coons, som nu ligger 16 procent före, och resultatet kan bli att republikanerna inte kan ta makten i senaten efter valen i november.

2010-39 s 27-28
"Tea Party är lika svårt att tämja som en tiger"
Den upproriska högerrörelsen Tea Party är något nytt i amerikansk politik, men exakt vad är det som är nytt?
Den konservativa rörelsens dragningskraft fångar in traditionella republikaner i rasande fart. Det som är speciellt med Tea Party är en anarkistisk ådra - antagonismen mot alla auktoriteter, den krigiska retoriken och avsaknaden av ett trovärdigt program eller ett alternativ till den politik som fördöms. Det starkaste inslaget är nostalgi. Man talar ständigt om "återupprättad heder", tillbaka till Amerikas rötter och om att "ta tillbaka" sitt land. Förutom nostalgi är harm en stark känsla. En annan är antielitismen. Nostalgi, harm och verklighetsförnekelse - som att påstå att Barack Obama är muslim och inte född i USA - är alla uttryck för en ängslan att man förlorar sin plats i samhället.

2010-39 s 28
"Historien upprepar sig fast tvärtom"
Löften om mindre stat och mindre skulder, ska ge republikanerna segern i det amerikanska mellanårsvalet. Partiet vill minska statens utgifter till samma nivå som 2008 med undantag för försvaret. I mellanårsvalen väljs hela representanthuset och drygt en tredjedel av senatens 100 platser. Dessutom väljs nya guvernörer i 37 delstater. Valen äger rum den 2 november. Demokraterna måste enligt aktuella opinionsmätningar räkna med nederlag. I den senaste mätningen leder republikanerna med 52 mot 36 procent.

2010-39 s 29
"Det ser mörkt ut för Demokraterna"
Obama uppmanar USAs demokrater att "vakna", annars förlorar de valen i november. Ett av de värsta hoten mot demokraterna är risken för lågt valdeltagande. Enligt tradition i USA så har tre grupper lågt valdeltagande i mellanårsvalen, svarta, spansktalande och unga. Alla tre grupperna är viktiga för Demokraterna. De republikanska väljarna däremot är ovanligt engagerade i valet, vilket delvis är ett resultat av Tea Party rörelsens aktiviteter. Demokratiska väljare är mer apatiska än någon gång sedan 1994, när Bill Clintons parti led ett svidande nederlag.

Samhälle
2010-39 s 30-31
"Romerna har det bra i USA"
Romerna klarar sig bättre i vissa länder än i andra. Särskilt bra lyckas en del i USA, men också i Spanien och Makedonien. De värsta platserna är Bulgarien, Tjeckien, Ungern, Rumänien och Slovakien. Enskilda romer som klarar sig bäst tar ofta avstånd från sitt romska arv.
I Slovakien fyller romska barn 60 procent av platserna i klasser för barn "med särskilda behov".
Många romer söker lyckan i EUs rikare länder. Där upprörs invånarna över det växande antalet tiggare och ficktjuvar på gatorna samt över slagsmål och våldtäkter och uppkomsten av tillfälliga läger på ödetomter och i parker.
Den rumänska regeringen har lovat EU-kommissionen att före årets slut presentera en ny plan för hur romerna ska inkluderas i samhället. Den långsiktiga lösningen är utbildning. En uppfattning som dock inte delas av alla romer.
På kort sikt måste Rumänien skapa jobb som vuxna romer kan sköta. Men moderna arbetarskydds- och säkerhetsregler komplicerar exempelvis skrothandel.