Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 27

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26   

Tyskland
2011-27 s 4-5
"Värnplikten har avskaffats i Tyskland"
Tyskland har, liksom Sverige, avskaffat värnplikten. Men det betyder inte att tyskarna är mer positivt inställda till militära insatser i utlandet än förut. Värnplikten suspenderades tekniskt 1 juli. Övergången till en frivillig armé innebär en stor förändring. Antalet sökande per dag är ner i ett 20-tal. Bara en handfull kvinnor har hittills anmält sig. 30 % av den militära personalen är före detta östtyskar, arbetslösheten är större i östra Tyskland.

Frankrike
2011-27 s 6-7
"Det våras för klichéer på båda sidor om Atlanten"
Fransmännen tycker att processen mot Strauss-Kahn är ett exempel på amerikansk dårskap. Fallet Dominique Strauss-Kahn tycks ha kollapsat på grund av att trovärdigheten hos den anklagande kvinnan ifrågasatts. Den förbluffande omkastningen i fallet har väckt liv i en slumrande USA-fientlighet i Frankrike. Franska medier menar att den tilltänkte presidentkandidaten Strauss-Kahn har i USA dömts på förhand både i amerikanska medier och i rättsväsendet.

Storbritannien
2011-27 s 8-9
"Överfullt, övermoget och överflyglat"
House of Lords, det brittiska överhuset, symboliserar ett sedan länge svunnet Storbritannien och uppfattas av många britter som en bisarr diskussionsklubb. Den sittande liberalkonservativa regeringen planerar nu en radikal reform av kammaren, men de silverhåriga ledamöterna gör motstånd.
De gråhåriga ledamöterna - många är över 70 - är stolta över att kammaren påminner om en exklusiv gentlemannaklubb. Denna privilegierade institution är i fara. I många britters ögon framstår institutionen som en mycket odemokratisk kvarleva av det engelska klassystemet. Överhuset är en brittisk anomali, som är lika motståndskraftig mot reformer som kungahuset, en annan kvarleva från feodaltiden.
Regeringen, bestående av Torypartiet och Liberaldemokratiska partiet, vill avskaffa överhuset i dess nuvarande form och ersätta det med en vald kammare.
De tre största partierna (Tory, Labour och Liberaldemokraterna) är i princip eniga.

Grekland
2011-27 s 10-12
"Greklands feodala demokrati"
I och med att det grekiska parlamentet antog regeringens sparplan vann euroländerna lite tid. Men grekerna har en lång, svår tid framför sig. Tre familjer har hjälpts åt att ruinera landet. Under de gångna decennierna har eliten, vars kärna utgörs av familjerna Papandreou, Karamanlis och Mitsotakis, byggt upp en vänskapsekonomi. Denna elit har spenderat miljarder som staten inte hade. Klanöverhuvuden har lyckliggjort vänner och släktingar med välstånd på kredit. De har blåst upp statsapparaten så att alla fick smaka på kakan och skapade på så vis en monsterbyråkrati.
I umgänget de politiska partierna emellan handlade det mer om tjänster och gentjänster än om politik. Den som kunde skänka bort stora mängder offentliga medel köpte sig vänner och väljare. Så uppstod en grekisk feodal-demokrati. Generationer kommer och går men namnen på dem i toppen består. Papandreou och Karamanlis och Papandreou och däremellan en och annan Mitsotakis. Ingen annan europeisk demokrati har något liknande.
medan politiker och partier klådde staten på pengar lade även folket beslag på allt de kunde komma över. De rika lät bli att deklarera tillgångar värda miljarder, de fattiga klarade livhanken genom att arbeta svart och offentliganställda bättrade på lönen genom att låta sig mutas.
Nu måste premiärminister Papandreou ändra på allt det som var självklart under hans fars tid vid makten, som tillät människorna att arbeta mindre och pensionera sig unga.

Israel
2011-27 s 12-13
"Båda sidor kallar sig segrare"
Ship to Gaza har stoppats av Israel som fick hjälp av Cypern, Turkiet och Grekland. Grekland kämpar med en extremt svår ekonomisk kris och Turkiet försöker hantera en flyktingvåg från grannlandet Syrien. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har varit noga men att knyta goda förbindelser med Grekland sedan det kommit grus i maskineriet med Turkiet.
Men fredsaktivisterna hävdar att de vann propagandakriget och påpekar att saken är långt ifrån över än. De är nöjda med att uppmärksamheten på nytt riktas mot den israeliska blockaden av Gaza som Israel rättfärdigar med att den hindrar vapensmuggling till terroristgruppen Hamas.

Syrien
2011-27 s 13
"Kriminellt våld"
Syriska säkerhetsstyrkor har, enligt Amnesty International, gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten. Amnesty citerar ett antal vittnesmål om personer som dödats och torterats och om urskillningslösa tillslag och gripanden. Amnesty vill att FNs säkerhetsråd för anmäla Syrien till Internationella brottmålsdomstolen.

Thailand
2011-27 s 14
"Thailands premiärminister går in i ett politiskt minfält".
Thaksins parti bildar regering och hoppas att militären håller sitt löfte om att inte blanda sig i politiken. Thailands politiskt mäktiga militär betonade i måndags att den inte kommer att ifrågasätta partiet Pheu Thais seger i valet. Ledaren för det vinnande Pheu Thaipartiet, Yingluck Shinawatra, är 44 år och politiskt oerfaren. Hon är yngsta syster till Thaksin, som tvingades avgå 2006 och bor i Dubai för att undvika en fängelsedom för korruption och maktmissbruk. Redan på måndagen vidtog Pheu Thai åtgärder för at skydda sig mot juridiska och politiska utmaningar genom att meddela att partiet, trots egen majoritet i parlamentet, bildar en fempartikoalition.

Storbritannien, Falklandsöarna
2011-27 s 15-16
"En ny identitet formas"
Med pengar från oljan hoppas Falklandsöarna kunna köpa sig oberoende. Frågan är hur länge Union Jack kommer att vaja på Falklandsöarna som idag är nästan självförsörjande tack vare fisket. Men en kostnad som de 2500 invånarna inte bär är för säkerheten. Storbritannien finansierar 1400 soldater stationerade på basen Mount Pleasant. Det kan bli ändring på detta om oljan börjar generera pengar. Falkland Oil & Gas planerar att utforska området, där man tror att det finns fyndigheter motsvarande 4,7 miljoner fat olja.
2007-03 s 22-23 "Falklandskriget fortsätter att väcka starka känslor"

Sudan
2011-27 s 16-17
"Välkommen till Juba!
Denna vecka föds en ny stat i Afrika när det oljerika södra Sudan förklarar sig självständigt. Men konflikten mot norra Sudan och ett stort antal krigsherrar med varierande ambitioner dämpar glädjen.
Lördag 9 juli förklarar sig Sydsudan självständigt. Sudan, Afrikas största land, förlorar en fjärdedel av sitt territorium, världen får en ny stat, Förenta nationernas 193:e medlemsstat som blir Afrikas yngsta land. Det råder brist på allting som en fungerande stat behöver. Här saknas lärare och skolor, läkare och sjukhus, broar och regntåliga vägar.
Regeringen i Khartoum gör ingenting för att bidra till stabiliseringen i söder. Varför skulle den det? Norra Sudan har en statsskuld på ca 38 miljarder dollar, men den främsta anledningen till regimens avoga inställning är att striden om oljeintäkterna inte är löst.
Ett halvdussin krigsherrar, som tidigare kämpade i befrielsearmén, underblåser också konflikter. Fram till folkomröstningen i januari i år höll de sig lugna, därför att de inte ville äventyra självständigheten, men de har aldrig blivit helt integrerade i det som nu blir Sydsudan. Sedan i februari anfaller de på nytt byar och militärförläggningar, stjäl boskap och lägger ut minor.

2011-27 s 18-20
"Ett nytt land föds"
Unga sudaneser i exil vänder hemåt från hela världen för att vara med och bygga upp Sydsudan. Den sydsudanesiska regeringen består huvudsakligen av före detta rebellkrigare som har blivit politiker. Många av dem saknar formell utbildning och helt erfarenhet av hur man bygger en demokrati. Bara 24 % av befolkningen kan läsa och kvinnorna ännu mindre. Många frågor är inte lösta som den exakta gränsdragningen och fördelningen av oljeinkomster och statsskuld.
Sedan fredsslutet har givarländerna pumpat in mer än en miljard dollar i bidrag till Sydsudan ett faktum som inte märks alls utan för huvudstaden Juba.

2011-27 s 21
"Det gör ont"
Delningen av Sudan uppfattas som svek av nubierna som lever i en bergig region nära den nya gränsen. Regionen Nubien ligger i den arabiska delen av Sudan och har därmed hamnat i "Nordsudan" efter delningen. Traditionellt hat människorna i Nubien hyst större sympati för södra Sudan. Många nubier anslöt sig till den sydsudanesiska rebellrörelsen i början av inbördeskriget 1983-2005. Många känner sig idag förrådda. Men ledarskapet i Sydsudan vill absolut inte äventyra Sydsudans suveränitet genom att stödja nubiernas frihetskamp militärt.

2011-27 s 22-23
"Nubierna har hamnat i kläm"
Regimen i Khartoum försöker krossa alla uppror i det territorium som även fortsättningsvis kommer att tillhöra norra Sudan. Sudanesisk militär har i veckor bombat Nubabergen med hjälp av ryska bombflygplan. Regeringen kräver att tiotusentals rebellkrigare som gömmer sig i bergen ska lämna ifrån sig sina vapen och släppa kravet på mera autonomi för nubierna. Det handlar om jorden säger nubierna, regimen vill ha bort dem från marken som är den bördigaste i hela Sudan. För nubierna är det att äga mark som ger dem en identitet.

Afrika
2011-27 s 23
"Torkan i Afrika väcker farhågor om stundande svält i Kenya och Somalia"
FN uppger att fler än 10 miljoner människor påverkas av torkan i delar av Djibouti, Etiopien, Kenya, Somalia och Uganda. Den värsta torkan på 60 år på Afrikas horn har orsakat en allvarlig livsmedelskris och utbredd undernäring. Två dåliga regnperioder i följd har resulterat i ett av de torraste åren sedan 1950-51, skriver FNs byrå för humanitära ärenden. Torka och väpnade strider driver allt fler somalier på flykt. Drygt 20 000 har kommit till Kenya på bara två veckor.

Kina
2011-27 s 24-26
"Kina fimpar inte i första taget"
Kinas antirökningsaktivister för en ojämn kamp mot den mäktiga tobaksindustrin, som har staten bakom ryggen. I maj utfärdade Kina det första rökförbudet mot rökning på offentlig plats. Nu, drygt en månad senare står det klart att förbudet inte har haft någon effekt. Det röks fortfarande kopiöst mycket på förbjudna platser som på restauranger, i skolor och på sjukhus. Orsaken är att regeringen är huvudägare av en industri som omsätter 93 miljarder dollar per år. Kina är tobakens starkaste fäste samt världens största producent och konsument av tobaksvanor. Regimen vill inte förlora en viktig källa till skatteintäkter. Tobaken är omistlig för Kinas ekonomi och ekonomin är nyckeln till social stabilitet. Då accepterar man att cigarettrökning bidrar till de fyra av fem vanligaste dödsorsakerna i Kina. Fler än hälften av alla kinesiska män röker.

Australien
2011-27 s 26
"Farlig produkt i trist förpackning"
Den australiska regeringen har infört några av världens striktaste regler för hur cigaretter får förpackas och marknadsföras. Från januari nästa år vill man förbjuda tillverkarna att använda logotyper, varumärkesnamn, färger och säljtext på förpackningarna. Cigarettförpackningarna får en trist, grågrön färg. British American Tobacco, ett av de största tobaksbolagen i Australien, planerar att överklaga regeringens förslag.
Förra året tvingades regeringen i Uruguay att mildra sina regler efter det att Philip Morris hade hävdat att reglerna stred mot Uruguays handelavtal med Schweiz där Philip Morris International har sitt säte.

USA
2011-27 s 27-29
"Vi är fortfarande Amerika!"
Intervju med Oscarsvinnaren Tom Hanks pratar i denna intervju om den amerikanska drömmen, skattehöjningar för miljonärer och Hollywoodstjärnornas politiska inflytande. Och om sin film "Larry Crowne", hans senaste film som han också har regisserat och som är aktuell nu i sommar. Hemligheten bakom lyckan är att alltid tala sanning menar han. Då kan ingen använda eventuella hemligheter som tillhygge mot en.

Spanien
2011-27 s 31
"Spanien vill ha kompensation för "gurkkrisen"
Spanien kräver uppemot 80 miljoner euro som kompensation för de förluster som spanska grönsaksodlare drabbades på grund av den så kallade gurkkrisen i Tyskland i samband med EHEC-epidemin där. Då drabbades spanska gurkor och andra grönsaker av tyskt importförbud.

Danmark
2011-27 s 31
"Danskarna skärper gränskontrollen"
Den danska tullens nya kontrollåtgärder vid gränserna började i tisdags. Vid gränsen mot Tyskland har Danmark utökat tullpersonalen med 30 tjänstemän vars uppdrag är att i första hand stoppa gränsöverskridande kriminalitet. Normala resenärer kommer inte att beröras av de nya kontrollerna enligt danska talesmän.

Libanon
2011-27 s 31
"Åtal i fallet Harari"
En FN-sponsrad internationell tribunal uppmanade Libanon att gripa medlemmar i den shiamuslimska militanta gruppen Hizbollah i samband med att tribunalens utredning om mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafiq Hariri överlämnades till de libanesiska myndigheterna. Libanon har 30 dagar på sig att gripa personerna som misstänks ligga bakom mordet.
Mordet på Hariri har plågat Libanon i många år och har fördjupat motsättningarna mellan landets två största muslimska minoriteter, shiiter och sunniter.

Burma
2011-27 s 31
Suu Kyi gör pilgrimsresa"
Dern burmesiska fredspristagaren Aun San Suu Kyi gör i dagarna sin första resa sedan hon släpptes fri ur en mångårig husarrest. Senaste gången hon reste runt i Burman var 2003. Då överfölls hennes konvoj av regimtrogna, beväpnade män. Minst 19 personer dödades vid detta tillfälle. Därefter spärrades hon in efter att ha dömts till störande av ordning.