Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 08

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07      

EU
2011-08 s 3-4
"Norge visar vägen men vart?"
Norge var först i världen med att kvotera in kvinnor i de börsnoterade. Det har varken skadat ekonomin eller hjälpt kvinnorna särskilt mycket. Sedan 2006 finns det en lag föreskriver att 40 % av ledamöterna i börsnoterade företags styrelser ska vara kvinnor. Koncerner som inte uppfyller kravet hotas av ett förfärligt straff, de kan nämligen upplösas. Norge som redan intar en topplats i FNs jämlikhetsliga, får efterföljare i Holland, Frankrike och Spanien. Majoriteten arbetar i den offentliga sektorn som lärare, sjuksköterskor eller barnskötare. Många kvinnor väljer att arbeta deltid efter barnledigheten. Hushållets plikter och uppfostran av barnen är fortfarande framför allt kvinnan uppgift.

Irland
2011-08 s 5-9
"Den keltiska tigern slickar sina sår"
Irländarna var för inte så länge sedan ett av Europas rikaste folk. Förnuftig politik och stark global ekonomi gav Irland en enorm tillväxt på 1990-talet. Detta kunde många inte bära. Människor lånade pengar på husbyggen och spenderade som aldrig förr på utlandsresor, nya bilar, och exklusiva restauranger. Många uppförde sig som "en fattiglapp som just vunnit högsta vinsten". Sedan började allt gå snett. 2006 började fastighetspriserna sjunka och basen för de höga lånen försvann. Det blev en bankkris och skuldkrisen i eurozonen punkterade välståndet. Den irländska regeringen fattade det ödesdigra beslutet att garantera skuldförbindelser värda sammanlagt 400 miljarder euro i sex finansinstitutioner (motsvarande ungefär 1 miljon kronor per skattebetalare!). Bankkrisen förvandlades till en statsskuldkris.
Fianna Fail, partiet som styrde under de "boomiga" åren riskerar i valen på fredag att mer eller mindre elimineras. Kollapsen i Irland är nog det största traumat i Europa.
Vad händer nu? Nu ställs ättlingarna till nationalhjältarna i påskupproret 1916 än en gång under tvångsförvaltning. Efter att själva än en gång slarvat bort sin suveränitet.
Utvandringen ökar starkt och tros nå 100 000 personer på två år. Det är den mest smärtsamma effekten.
Men landets flexibla ekonomi är fortfarande attraktiv för multinationella företag, exporten går strålande och handelsbalansen förväntas i år för första gången på 10 år visa överskott. Irland börjar alltmer se sig själv med nyktra ögon, att de ska bli ett litet, europeiskt land med ett väl fungerande demokratiskt system och en stabil diversifierad ekonomi.

Island
2011-08 s 9-10
"Grímsson säger nej"
Ólafur Ragnar Grímsson vägrar att underteckna ett lagförslag om att Island ska betala 3,1 miljarder pund till Storbritannien och Nederländerna. Det är kostnaden för garantierna till dessa länders sparande som förlorat pengar i Icesave-konton som hanterades av Landbanki, som kollapsade 2008. Presidentens vägran innebär nu en folkomröstning.

Schweiz
2011-08 s 10
"Schweiz ska hjälpa EU bevaka gränserna"
Schweiziska gränspoliser ska stödja EUs gränspolis, Frontex, på nio olika platser. Fem till sex gränspatruller kommer att samarbeta med Frontex i försöken att stoppa strömmen av flyktingar från framför allt Nordafrika. Existerande gräns- och säkerhetsavtal möjliggör Schweiz deltagande.

Grekland
2011-08 s 10-11
"Kampanjen mot skattefusk går inte så bra"
Skattefusk ingår i den grekiska livsstilen. Det faktum att skattesystemet uppfattas som orättvist gör det inte lättare att bryta ovanan. Åtgärderna har än så länge inte varit särskilt framgångsrika. Grekland anses förlora drygt 20 miljarder euro i skatter varje år. Förra året inkasserade Grekland 3,6 miljarder euro mindre än beräknat förra året på grund av obetalda skatter och avsaktande ekonomi. Grekland tvingades införa ett amnestiprogram som innebar att man kunde bli fri från sin skatteskuld om man betalade 55 %! Landets tröga rättssystem leder till att det kan ta upp till tio år innan ett skattebeslut kan genomföras och pengarna komma in!

Frankrike
2011-08 s 12-13
"Strauss-Kahn"
Vill han leda Frankrike eller världen? Den potentielle presidentkandidaten säger inte ett knyst, men Frankrike pratar. Kanske hans fru har avgörandet i sin hand. Hon uppges önska att han lämnar mandatet i IMF. Han är den ledande socialistiska kandidaten till presidentvalet 2012 och anses ha en god chans att vinna över den alltmer impopuläre Sarkozy. Detta väcker oro hos rivaliserande socialister, främst partiledaren, Martine Aubry.
2006 ställde Strauss-Kahn upp i presidentvalet men förlorade då nomineringen till Ségolène Royal som sedan förlorade till Sarkozy. Från vissa politiska kretsar i Frankrike finns antydningar om att Strauss-Kahn är en "rotlös kosmopolit" som inte har kontakt med jorden och det mystiska "la France profonde", en gammal omskrivning som syftar på att Strauss-Kahn är jude.

Tyskland
2011-08 s 14
"Det tyska supervalåret har börjat"
Kristdemokraterna förlorade i Hamburg. CDU led ett stort nederlag. Den socialdemokratiska oppositionen gick starkt framåt och kan bilda ny delstatsregering. CDU föll från 42 till 21 %. Merkels koalitionspartner FDP gick fram från 4,8 till 6,5 %. De Gröna fick 11 % vilket var en besvikelse för dem. Mer avgörande för det politiska läget i Tyskland blir nästa månads val i den välmående delstaten Baden-Württemberg.

Nya Zeeland
2011-08 s 14
"Nya Zeeland skakades av stort jordskalv"
Ett kraftigt jordskalv drabbade i tisdags Christchurch i Nya Zeeland. Byggnader rasade och massor av fordon hamnade under rasmassorna. Minst 65 människor har dödats. Telefonlinjer skadades, trasiga vattenledningar orsakade översvämningar och många bränder bröt ut.

Storbritannien, Monarki
2011-08 s 14
"Har du fått din inbjudan?"
Den brittiska eliten väntar nu med spänning på ett speciellt kuvert med kungligt vapen på. Det brittiska hovet har meddelat att kuverten är postade. Bröllopet mellan Kate Middleton och prins William som är tvåa i tronföljden äger rum 29 april 2011 och för den internationella societeten är det årets händelse. I första hand bjuds släkt och vänner in.

Grekland, Flyktingpolitik
2011-08 s 15
"I sista minuten"
Den grekiska kustbevakningen och passerande fiskare räddade i början av veckan 103 flyktingar, varav 25 barn. Tre människosmugglare hemmahörande i Ukraina greps. Avsikten var troligen att transportera personerna till Italien. De kommer från olika delar av Asien och har uppehållit sig en längre tid i Grekland.

Vatikanen, Irland
2011-08 s 15
Med en symbolisk fottvagning har den katolska kyrkan i Irland bett om ursäkt för en lång historia av övergrepp mot barn. Den av Vatikanen utsände ärkebiskopen i Boston, kardinal Sean O'Malley och ärkebiskop Diarmuid Martin i Dublin, lade sig på kyrkgolvet som ett tecken på ödmjukhet och därefter knäböjde de inför offrens representanter och tvättade deras fötter.
Övergrepp mot barn i Irland var mycket vanliga fram till 1970-talet. Hundratals präster, nunnor och munkar förgrep sig på tusentals barn som var placerade på barnbarn och i andra institutioner.

Ryssland
2011-08 s 15
"Ingen riktig demokrati"
Den förre sovjetledaren, Michail Gorbatjov, beskrev häromdagen Ryssland som "en imitation av demokrati" och beskyllde landets ledare för att ringakta väljarna. Det var Gorbatjovs hittills skarpaste kritik mot den ryska regeringen. Gorbatjov kritiserade premiärminister Vladimir Putin och hans protegé, Dmitrij Medvedev, för att de tänker meddela nästa år vem av dem som ska kandidera till presidentposten. Han tycker att detta uttalande speglar en "otrolig inbilskhet" och "bristande respekt" för väljande. Det finns väl andra än Putin och Medvedev som kan kandidera och menar väl då främst han själv.

Thailand, Kambodja
2011-08 s 15
"Inofficiell vapen vila"
Kambodjas utrikesminister och hans thailändske kollega accepterade i tisdags ett förslag från ASEAN till inofficiell vapenvila. 40 fredsbevarande soldater från Indonesien ska placeras vid gränsen mellan de båda länderna, vid vilken så sent som i förra veckan förekom strider varvid minst åtta människor miste livet.

Irak
2011-08 s 15
"Irakierna demonstrerar också"
Via Facebook kallar arrangörer till demonstration den 25 februari under rubriken "Irakisk revolution". Arrangörerna som bland annat är missnöjda med arbetslösheten påstår att 20 000 personer har föranmält sig.

USA
2011-08 s 16-17
"Nu börjar jakten på lämpliga kandidater"
Barack Obamas popularitet ökar igen vilket skapar nervositet i det republikanska lägret. Vem ska bli den som utmanar Obama nästa år? Ingen kan just nu ens gissa vem som kommer att bli Republikanernas kandidat i presidentvalet 2012. Tea Party rörelsens älskling, Sarah Paulin, anses inte riktigt hålla måttet, även om det är hon som kan räkna med den största genomslagskraften i medierna, har mest pengar och den trognaste anhängarskaran.Hon är inte den enda kandidaten som inte övertygar. "Det republikanska startfältet är svagt". Kanske väntar många att kandidera till 2016.

2011-08 s 17
"Barack Obama har bokat rum på Buckingham Palace"
Den brittiska drottningen har bjudit in president Obama med familj till ett officiellt besök i maj. Obama kommer också att ha samtal med den brittiske premiärministern David Cameron. Det är det första statsbesöket av en amerikansk president sedan George W Bush bjöds in av drottningen 2003.

Nordafrika och Mellanöstern
2011-08 s 18
"Hur man skyddar en diktator"
Nästan alla arabländer styrs av en familj vars allt överskuggande mål är att behålla makten. Bortsett från Libanon finns det ingen tradition av ledare som avgår frivilligt och det har aldrig funnits heller. Den verkliga nyckeln till en regims överlevnad är det som James Quinlivan vid RAND Corporation kallar "kuppresistens". 1999 specificerade han diktaturens grundläggande skyddsanordningar. För det första krävs en inre kärna knuten till regimen via "släktband eller etnisk och religiös lojalitet". För det andra gäller det att skapa en parallell militär som har som huvudgift att skydda regimen. Ett exempel är Irans revolutionsgarde. För det tredje gäller det att inrätta hemlig polis. Den reguljära armén måste också köpas.
Det är dyrt att försäkra sig mot en kupp.

Libyen
2011-08 s 20
"Gaddafi tänker kämpa till sista blodsdroppen"
I Libyens huvudstad Tripoli bröt strider ut i onsdags när Gadaffi-lojala styrkor öppnade eld. Oppositionen sa sig ha tagit kontroll över staden Misurata i västra Libyen. I öster har redan regimmotståndare understödda av avhoppade arméenheter tagit kontroll över nästan halva Libyens Medelhavskust som mäter totalt 160 mil.

2011-08 s 20-21
"Oroligheterna i Libyen pressar upp priset på oljan"
Oljebolagen avbryter produktionen och evakuerar sin personal i ett land som normalt producerar 1,6 miljoner fat per dag. Ledaren för Al Suwaystammen i Östra Libyen hotar med att avbryta oljeexporten till västländer inom 24 timmar om inte myndigheterna upphör med att "förtrycka protestdemonstranterna". Libyen är Afrikas tredje störste oljeproducent efter Nigeria och Angola och det mesta exporteras till Europa.

2011-08 s 21-22
"Han är inte klok!
Libyens starke man, överste Muammar Gaddafi, brukar beskrivas som en egenkär pajas - en autokrat som håller obegripliga tal och gärna blir melodramisk. Men om man studerar ett antal amerikanska diplomattelegram, som har läckts ut av Wikileaks, upptäcker man en annan sida av den libyske ledaren. Han är en mästerlig ränksmidare, som har dominerat sitt land och dess många stammar i fyra decennier genom att med stor skicklighet manipulera alla i sin omgivning. Det finns inte någon potentiell efterträdare som skulle kunna upprätthålla den känsliga balansen mellan stammarna i Libyen.
Flera av Gaddafis åtta barn har höga poster. Men särskilt litar han på två av dem: nationelle säkerhetsrådgivaren Muatassin och Saif al-Islam som är ingenjör och har utbildats sig i Storbritannien.

Egypten
2011-08 s 23-24
"Efter Mubarak?"
Vem kommer att efterträda Mubarak i ett demokratiskt Egypten? Den i väst kände Mohamed ElBaradei är en utomstående. Största chans tros Amr Moussa ha. Han är för närvarande Arabförbundets ordförande. En annan fråga är vilken roll de unga rebellerna i demokratirörelsen kommer att spela. Amr Moussa är 74 år och tillhör inte deras generation. Dessutom var han Mubaraks utrikesminister i tio år. Många demonstranter ser honom som en representant för det gamla gardet.
Mohamed ElBaradei är mycket känd och respekterad i väst men i Egypten ses han som en outsider som bott utomlands i många år.
Muslimska Brödraskapet kommer att få en viktig roll, rörelsen har mer än en miljon medlemmar och är mycket välorganiserad. Den kommer nu att bilda ett politiskt parti.
Eller blir det någon av de unga demonstrationsarrangörerna som kommer att få den politiska makten i ett nytt demokratiskt Egypten?

Marocko
2011-08 s 24
"Fredliga protester mot premiärministern"
Tusentals människor demonstrerade i Rabat, Casablanca, Tanger och Marrakech med krav på en ny författning, ny regering och ett slut på korruptionen. De undvek att rikta direkt kritik mot kungen eller ropa islamistiska slagord. Mycket av vreden riktades mot premiärminister Abbas El Fassi och hans många släktingar på högt uppsatta platser.

Libyen
2011-08 s 24
"Fara för inbördeskrig"
Sonen till den libyske ledaren Muammar Gaddafi varnade för att fortsatta regimfientliga protester kan leda till inbördeskrig. Upproret i Libyen har spridit sig till huvudstaden Tripoli och demonstranter har intagit den östliga staden Benghazi.

Bahrain
2011-08 s 24
"Var är alla demonstranter?"
Aktivister har konsoliderat sin kontroll över Pärltorget där de har fått sällskap av tusentals anhängare. Ett oppositionsparti kräver att regeringen ska redogöra för vad som har hänt med all de demonstranter som är försvunna.

Iran
2011-08 s 24
"Tusentals skingrades med tårgas och batonger"
Kravallpolis och civilklädda agenter från basijimilisen sköt tårgas och viftade med batonger för att skingra tusentals trotsiga demonstranter som hedrade minnet av två demokratiaktivister som dödades under de regimfientliga aktionerna i förra veckan. Iran har förbjudit utländska medier med kontor i Teheran att rapportera om protestaktionerna. Ahmed Maleki, vice konsul på Iranska generalkonsulatet i Milano, blir den fjärde diplomaten som hoppar av sedan valen i Iran 2009.

Algeriet
2011-08 s 25
"Polisen skingrar folkmassor med batonger och sköldar"
Polis rustade med påkar och sköldar men utan skjutvapen slog sig fram genom folkmassan i Alger. En del demonstranter angreps. Gruppen Samordning för demokratisk förändring i Algeriet hade organiserat demonstration. För en vecka sedan genomfördes en liknande aktion. President Bouteflika har lovat att häva undantagstillståndet som har rått sedan början av 1992 men inte demonstrationsförbudet. I Algeriet är korruptionen mycket hög liksom ungdomsarbetslösheten.

Tunisien
2011-08 s 25
"Nya regeringen måste avgå"
Tusentals människor gick ut och krävde att interimsregeringen ska avgå. Det var den hittills största demonstrationen sedan revolutionen i januari.

Jemen
2011-08 s 25
"Oroligheterna fortsätter dag efter dag"
Skott har avfyrats mot en demonstration i huvudstaden Sanaa. President Ali Abdullah Saleh har uppmanat oppositionspartierna att inleda en dialog med regeringen.

Kina
2011-08 s 25
"Tillslag efter rop på en jasmin-revolution"
Kinesiska poliser förhörde eller grep många aktivister under helgen och varnade andra för att iscensätta protestaktioner efter det att det hade gått ut en uppmaning via internet till demonstrationer i 13 olika städer.

Angola
2011-08 s 26-27
"Presidenten äger allt"
Efter tre decennier vid makten härskar José Eduardo dos Santos över en enorm skatt, men få av hans landsmän får del av tillgångarna. Sedan ett 27-årigt inbördeskrig avslutades 2002 har Angola utvecklats till ett av Afrikas rikaste länder söder om Sahara. Men Angola är också ett av världens mest ojämlika länder med en Ginokoefficient på 0,55. Bara nio procent av Luandas befolkning på fem miljoner har tillgång till rinnande vatten. Angola saknar kompetenta stats- och kommunaltjänstemän medan det finns ett överflöd på byråkrater som är enormt ineffektiva. Medlemmarna i det styrande MPLA, före detta marxister med utbildning i det forna Sovjetunionen, tycket att de är värda att leva lyxigt som belöning för att de vunnit inbördeskriget.

Handel och Ekonomi
2011-08 s 28
"Tack och adjö!"
Målet för världsorganisationen, WTO, är att bli överflödig. Det kan den bli utan att anstränga sig. I tio år har Doharundan pågått utan att några framsteg gjorts. Faktum är att handelförhandlingarna skulle nå mycket längre om WTO helt enkelt lade ner förhandlingarna. Detta menar Daniel Altman i en artikel för Newsweek. Den fria handelns framtid ligger i pragmatiska regionala överenskommelser inte i utopiska globala avtal. De är omöjliga eftersom var och en av de 153 medlemsländerna har vetorätt. Det är mycket bättre med lokala avtal och koncentrera sig på att sänka handelshindren dem emellan.

Egypten, Urbanisering
2011-08 s 29-30
"Egypten skulle kunna visa vägen"
Efter att ha sett fotografier och tv-bilder från Kairo de senaste veckorna kan man lätt tro att Egypten är ett mycket urbaniserat land. Men så är inte fallet. Europa är det enda stora landet som har blivit mindra urbant de senaste 30 åren enligt Världsbanken. Bara 43 % av egyptierna bor i städer. Den urbana stagnationen är en förklaring till den allmänna stagnationen i Egypten. Nästan allt kan göra mer effektivt i en välskött stad, avlopp, transporter eller nya tankar och affärsidéer. Egypten har fastnat i en nästan antik geografisk struktur i likhet med många andra diktaturer. Egypten har inte satsat på varken utbildning eller konkurrens.

Kina, Samhälle
2011-08 s 30-31
"Barnarov blir allt vanligare i Kina"
Myndigheterna räknar med att upp emot 20 000 barn rövas bort varje år. En del hamnar hos kriminella gäng som skickar ut dem att tigga andra tvingas arbeta och de allra flesta säljs till adoption, ibland utomlands. Att stjäla barn till adoption är en oavsiktlig följd av Kinas ettbarnspolitik. Många familjer är desperata i sin önska om en pojke som kan föra släkten vidare och ta hand om föräldrarna när de är gamla.