Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 25

Tidskriften

 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
 2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24   

Internationellt, USA, Tyskland
2010-25 s 3
"Dåliga utsikter för G20-mötet"
Bankavgifter och finansskatt. Det är vad de europeiska regeringscheferna har med sig i bagaget när de kommer till Kanada på fredag denna vecka. Värden för mötet liksom USA är dock inte med på notorna. De hävdar att de europeiska förslagen bromsar återhämtningen i den globala ekonomin. Hela världen kastar nu blickarna mot G8- och G20-konferenserna i Kanada, men resultaten kan utebli. Motsättningarna är alldeles för stora, särskilt mellan USA och Tyskland, och deltagarländernas intressen alldeles för olika. Obama kräver av Merkel att hon ska minska sparandet och tillåta fler tillväxtstimulerande åtgärder. Men Berlin håller fast vid sparkursen. Och misstänker att Obama på grund av tilltagande inrikespolitiska bekymmer söker en syndabock på andra sidan Atlanten.

2010-25 s 4-5
"Obama hoppas på samarbetsvilja"
President Barack Obama varnade i ett brev förra veckan världens ekonomiska ledare för att den globala återhämtningen kan äventyras på grund av växande motsättningar i frågor som de redan för ett år sedan lovade att försöka lösa tillsammans. Obama lyfter särskilt fram Kinas övervärderade valuta och Europas plötsliga och aggressiva åtstramningar. Kina och andra länder i Asien har under det gångna året hjälpt till att lyfta den globala ekonomin ur recession men har hållit fast vid en exportorienterad industri- och valutapolitik. Och EU är övertygat om att de europeiska regeringarna måste minska sina utgifter radikalt och snabbt. EUs president, Herman Van Rompuy, säger att EU fortsätter sin egen väg om ingen överenskommelse nås i Kanada på G8- och G20-konferenserna.

2010-25 s 5-6
"Spara nu!"
Sparsamhet är en dygd eller?
I Storbritannien har den nye premiärministern David Cameron bestämt sig för en besk medicin med utgiftsnedskärningar och eventuella skattehöjningar. Allt fler länder kommer till "den smärtsamma insikten" att spara och minska statens utgifter är nödvändigt. 2010 verkar bli sparsamhetens jubelår. Grekland har antagit ett tufft sparpaket, Spanien sänker offentliganställdas löner och fryser pensionerna, Tyskland sparar för att ta ansvar för framtiden, även Italien och Portugal ser åtstramningspolitiken som ett sätt att undvika Greklands öde. I Nederländerna vann högermittenpartiet VVD valen i juni med löften om tre procents budgetminskning och balanserade statsfinanser.

EU
2010-25 s 6-7
"EU försöker balansera kriget mot terrorismen och privatlivets helgd"
EU-kommissionen presenterade i förra veckan förslag på hur man ska skydda information som myndigheterna använder för att spåra terrormisstänkta personers ekonomiska transaktioner och säkerställa att scanning av passagerarna på Europas flygplatser inte äventyrar deras hälsa och integritet. Bakgrunden är att EU-parlamentet i februari utnyttjade sin nya vetorätt för att stoppa en tidigare uppgörelse mellan EU och USA, vilket berövade USA en viktig informationskälla. Cecilia Malmström, EUs kommissionär för interna frågor är nöjd med kommissionens förslag vilket däremot Sophie In't Veld inte är. Hon är en holländsk EU-parlamentariker som ledda kampanjen för att blockera den tidigare överenskommelsen.

Polen
2010-25 s 7
"Komorowski vann första etappen"
Polackerna har valt men ingen av presidentkandidaterna fick absolut majoritet. Det blir en ny omgång i början av juli. På tredje plats i valet kom vänsterns kandidat Grzegorz Napieralski med 14 procent. Bedömare anser att hans väljare troligen röstar på Bronislaw Komorowski.

Danmark
2010-25 s 8
"Dyra misstag på högerkanten"
Populistiska Dansk Folkeparti har för ovanlighetens skull motgångar. Partiledaren Pia Kjaersgaard vill ha ministerposter för sitt parti efter nästa val som ska äga rum senast i november 2011. Men hennes ambitioner tycks försvåras av inställningen till en ekonomisk reform. Dansk Folkeparti vill korta ned perioden som arbetslösa får a-kassa och sänka barnbidragen. De verkade rikta sig mot invandrarna men Pia Kjaersgaard misstog sig på de demografiska förändringarna. Alltför många "danskar" skulle drabbas. Felkalkylerna ledde till en stor minskning av väljarstödet.

Ryssland, Vitryssland
2010-25 s 9-10
"Gaskranen skruvas åt igen"
Moskva kräver att Vitryssland betalar sina skulder, annars kan gasleveranserna krympas ännu mer. Ryska Gazprom minskade på tisdagen gasleveranserna till Vitryssland med ungefär 15 procent. Detta spetsar till ett redan ansträngt förhållande mellan de båda länderna, särskilt sedan Vitryssland erbjudit asyl åt den avsatte kirgiziske presidenten Bakijev, och visar att Ryssland inte drar sig för att använda energi som ett politiskt vapen. Länderna är inte överens Ryssland hävdar att Vitryssland är skyldigt 190 miljoner dollar för gas och Vitryssland att Ryssland är skyldigt 217 190 miljoner dollar för transportavgifter för gasen som passerar Vitryssland till Europa.

Spanien
2010-25 s 10
"Hårda bud"
Spaniens socialistiske regeringschef, José Luiz Rodríguez Zapatero, överväger att ombilda sin regering i ett försök att erövra finansmarknadernas förtroende. Hans land står inför mycket smärtsamma reformer, som kräver odelat stöd från hela regeringen. Det ryktas att Natos före detta generalsekreterare, Javier Solana, kan bli aktuell som ny regeringsledamot. Om parlamentet inte godkänner regeringens spar- och reformplaner kan det bli aktuellt med nyval.

Ryssland
2010-25 s 10
"Dödlig kärlek"
President Medvedev går i spetsen för Kremls offensiv mot vodkan. Ryssland har startat en intensiv kampanj, inklusive stora prisökningar, bombastisk retorik och spektakulära annonser för att sätt stopp för ryssarnas kärleksaffär med vodkan, ett förhållande som dödar 500 000 människor varje år, varav de flesta är relativt unga män. Ett tecken på den nyktra stämningen i Kreml är att spritdrycker bannlystes på Ekonomiskt Forum i St. Petersburg i förra veckan.

Israel, Palestina
2010-25 s 12-13
"Israelerna blir alltmer medvetna om sin isolering"
Vad som än har hänt, hur utsatta, förföljda och förtalade israelerna än har varit, har de alltid kunnat söka tröst i USAs villkorslösa lojalitet. Men nu har även amerikanerna synpunkter på Israels politik och dessa stämmer inte helt överens med israelernas. Israel är vant vid att känna sig isolerad och denna känsla har blivit mer påtaglig de senaste veckorna. De senaste veckorna har avslöjat hur svagt internationellt stöd Israel har. De är mycket beroende av USA och Tyskland. Försvarsminister Ehud Barak hävdar att Israel måste "ta ett modigt och bestämt initiativ" för att bryta isoleringen".

2010-25 s 14
"Nytt möte planeras"
President Barack Obamas nästa möte med Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, ska äga rum den 6 juli, vilket är mer än en månad senare än det förra planerade mötet som ställdes in i en hast. Obama ska också träff kung Abdullah av Saudiarabien 29 juni och fredsprocessen i Mellanöstern står högt på dagordningen.

Rwanda, Sydafrika
2010-25 s 14
"Misstänkta gärningsmän har gripits"
Den sydafrikanska polisen har gripit sex män som misstänks för att ha skjutit Rwandas före detta arméchef, generallöjtnant Kaustin Nyamwasa, som lever i exil. Attacken var enligt
Nyamwasas hustru ett uppenbart mordförsök iscensatt av Rwandas president, Paul Kagame. Nyamwasa lämnade Rwanda tidigare i år efter att ha kommit på kant med Kagame.

Burma
2010-25 s 14
"Suu Kyi firade i fångenskap"
Demokratiledaren Suu Kyi firade sin 65-årsdag inlåst i sitt hem i Rangoon. Hon är världens enda fängslade Nobelpristagare. Suu Kyi anhängare i Burma firade hemma hos en av hennes partikamrater. Drygt 300 gäster slöt upp men inte hedersgästen.

Turkiet
2010-25 s 14
"Väpnade strider krävde många liv"
Turkiska krigsflygplan attackerade under veckoslutet misstänkta kurdiska rebellställningar i norra Irak efter det att rebeller hade angripit en militär postering, vilket i sin tur ledde till en rad sammanstötningar, mellan soldater och rebeller. Nio soldater och tolv rebeller dödades i striderna.

Tyskland, Iran
2010-25 s 14
"Berlin varnade Teheran"
Den tyska regeringen skärper tonen mot Teheran. Orsaken är hotande dödsstraff mot medlemmar av den religiösa Bahairörelsen. I Iran finns runt 300 000 anhängare till rörelsen som har utvecklats ur shiismen. Anhängarna betraktas som kättare av de styrande mullorna. Den tyska regeringen framför sin kritik mot att sju ledande företrädare för Bahaisimen sedan två år hålls i fångenskap misstänkta för spioneri för "sionisternas" räkning.

USA
2010-25 s 15
"Vad världen tycker"
Obama är populärare utomlands än hemma och kineser under diktatur är nöjdare än fria européer. Global Attitudes genomfördes i april och maj av den oberoende organisationen Pew Research Center. Enligt undersökningen som omfattar 25 000 intervjuade i 22 länder har USAs popularitet ökat markant det gångna året bland ryssar och kineser. 90 procent av tyskarna, 87 procent av fransmännen och 84 procent av britterna tror Obama om att göra det rätta i internationella frågor. USA har däremot svårt att förbättra sitt rykte i muslimska länder.
Optimismen bland kineser är anmärkningsvärd. 91 procent var nöjda med förhållandena i landet (USA 30 och Frankrike 26).

Colombia, Venezuela
2010-25 s 16
"Vänskapliga gester är en god början"
Colombias blivande president gratulerades i måndags av Venezuela och ett vänligt telefonsamtal från Ecuadors president antyder att Colombia kanske får chansen att återknyta banden till grannländerna när den nya presidenten Jean Manuel Santos tillträder. Denne vann ju söndagens valomgång med den största marginalen i Colombias historia, 69 - 28, mot Antanas Mockus.

Colombia
2010-25 s 16-17
"Uribe avgår men hans politik står sig"
Under Alvaro Uribe, som tillträdde 2002 och lämnar posten i augusti, har Colombia förvandlats från en konflikthärjat land till ett land som kännetecknas av stark ekonomisk tillväxt och märkbart minskat våld. Nästan nio miljoner röstade på Jean Manuel Santos kanske mest för hans löften om att fortsätta Uribes kamp mot den avskydda FARC-gerillan. Jean Manuel Santos har haft flera ministerposter i regeringen, senast som försvarsminister. Under hans ledning har armén försvagat FARC markant och krossat myten om att gerillan är oövervinnlig.

Kuba
2010-25 s 16
"Kubanska kommunikationskomplikationer"
Kubanernas möjligheter att kommunicera med varandra och resten av världen är mycket sämre än för invånarna i andra länder i Karibien och Latinamerika, enligt en färsk FN-rapport. 2008 fanns det bara 15,5 abonnemang på 100 invånare och bara 62 datorer på 1000 invånare i regionen. Kuba har inte bredband och landets få Internetanvändare måste uthärda långa väntetider.

Kirgisien
2010-25 s 17-20
"Det tunga arvet efter Stalin"
Hundratals döda, tusentals skadade och hundratusentals på flykt är resultatet av det senaste våldsutbrottet i Kirgisien. Såren efter det senaste våldsutbrottet i Centralasiens etniska smältdegel kommer att ta flera generationer att läka. Stalin delade efter revolutionen in regionen i nya autonoma republiker utan att följa vare sig strikta etniska eller geografiska skiljelinjer. Därför delades till exempel den bördiga Ferganadalen som tidigare varit en enhet mellan Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Det är en av orsakerna till de lättirriterade relationerna mellan regionens olika "stan". Vatten är en annan känslig fråga. Neströms får inte lika mycket som uppströms. Och stormakterna har intressen i regionen. Både USA och Ryssland har militära baser i Kirgizistan. USA en flygbas i Manas som orsakat mycket friktion.

2010-25 s 21
"Bakijev ligger bakom"
Bakijevklanen ligger bakom oroligheterna, hävdar landets tillförordnade president Roza Otunbajeva i en intervju. Bakijev hyrde in legoknektar från överallt till och med från Moskva. De understöddes av kriminella gäng som normalt livnär sig på narkotikahandel. Bakijev har gott om pengar. Förtjänsten av att förse USAs bas i Manas med flygbränsle hamnade direkt i den förre presidentens fickor. Hon betonar också hur ovärderligt som Rysslands stöd till den nya regimen är.

2010-25 s 22-23
"Allt är förstört"
Barriärerna mellan kirgiziskt och uzbekiskt har rivits mot uzbekernas vilja. Tungt beväpnade kirgiziska soldater i Osj började i söndags riva barrikader och vägspärrar som etniska uzbeker hade upp upprättat för att skydda sina bostadsområden. De bestod av bilvrak, containrar och andra stora föremål. Det rådde fortsatt lugn även efter det att blockaderna hade plockats bort. Våldet i södra Kirgizistan dödade förmodligen tusentals människor, varav de flesta var uzbeker. Det föranledde också en allvarlig flyktingkris

Kina
2010-25 s 22
"Södra Kina översvämmas"
Mycket stora översvämningar i södra Kina, efter många dagars hällregn i flera provinser, har krävt kanske 140 människoliv och drivit 800 000 människor ifrån deras hem. Gator har förvandlats till vattendrag eller lervällingsdiken. Miljoner människor har förlorat sin tillgång till el och rent vatten. Väderutsikterna talar inte heller om någon lättnad. Rillgången på livsmedel som redan är knapp på grund av torkan är dålig. Regeringen räknar med att 500 000 hektar gröda har påverkats.

Kenya
2010-25 s 23
"Författningsreform i Kenya"
Etniska och religiösa motsättningar kommer upp till ytan igen i kampanjen inför folkomröstningen om en ny författning. Kristna och muslimer har länge levt tillsammans utan större konflikter. Nu rasar de evangeliskt kristna i en Nej-kampanj mot klausuler i förslaget som erkänner de islamiska domstolarna vissa begränsade rättigheter och som under vissa omständigheter tillåter abort. Muslimerna å sin sida är irriterade över att allt fler konverterar till den evangeliska kyrkan. Nej-kampanjen har bara en mindre minoritet bakom sig.

Afrika
2010-25 s 24-25
"Demokratin fungerar inte"
Mo Ibrahimstiftelsen, som erbjuder världens största prispaket till den afrikanska ledare som både hjälper sina länder och därefter lämnar sina ämbeten frivilligt har två år i rad inte hittat någon lämplig kandidat.
Många länder i Afrika tycks glida in i en ny autokratisk era trots ekonomiska framsteg. Detta i motsats till åren efter det kalla krigets slut då en demokratisering påbörjades.
I land efter land syns tecken på en ny våg av auktoritärt styre. Oppositionsledare förtalas och förföljs, myndigheterna utfärdar ödesdigra varningar för etniska konflikter och kaos om regeringspartiet skulle förlora makten, valkommissioner befolkas med lojala regimanhängare och säkerhetsstyrkor och statliga resurser utnyttjas av det regerande partiet.
Västmakter har en tendens att bortse från det växande politiska förtrycket i Afrika. Strategin är att stödja otäcka regeringar för att kunna påverka händelseutvecklingen i en bråkig del av världen.
Förutom säkerhetsaspekter och konkurrensen om naturresurser finns det en tredje orsak till att bortse från politiskt förtryck i Afrika. Det är hjälporganisationernas växande inflytande på deras länders utrikespolitik. Internationella påtryckningar för att komma närmare FNs mål att skänka 0,7 procent av BNP till utvecklingsstöd har ökat biståndet även om det finns bevis för att detta bäst tjänar auktoritära regeringars egna syften bäst.

FN, Nato
2010-25 s 26-27
"Haag Hilton"
Det går ingen nöd på misstänkta krigsförbrytare. De misstänkta fångarna sitter i enmansceller som påminner om studentrum med bokhyllor, tv-apparater och datorer. De har tillgång till gym, personlig tränare, andaktsrum och ett gemensamt kök där före detta fiender nu byter recept med varandra. Tre krigsherrar vars fall behandlas av ICC, får också gratis juridisk hjälp vilket kostar 35 000 euro i månaden. ICC har existerat i sju år utan att ha avslutat en enda rättegång. Många anser att fångarna i de internationella tribunalerna har det alldeles för bra. Vad man särskilt ifrågasätter är de resebidrag på flera tiotusentals euro till familjemedlemmar i länder långt bort i Afrika som kommer på besök. Motsvarande en miljard svenska kronor spenderas varje år på detta. Frankrike, Italien med flera stater som finansierar domstolen menar att dessa fångar inte ska erbjudas mer service än vad som är standard i sina nationella fängelser.

Miljö, Energi
2010-25 s 28
"Den otyglade jakten på olja och andra kolväten kan aldrig sluta väl"
Vi är på väg in i "extremenergins era". Hur länge kommer människorna att anse att riskerna - oljespill, mera utsläpp, förorenat vatten och en eventuell jordbävning - är värda att ta? Vi måste mobilisera vårt kollektiva tekniska kunnande för att komma att använda mindre energi. Vi behöver extrem effektivitet för att kunna undvika extrem energi.

2010-25 s 29
"Alla, från servitriser och taxichaufför till strippor, kräver BP på pengar"
Kompensationsfonden syftar till att hjälpa "småfolket", och bedragare ska hindras, men i slutändan är det advokaterna som kommer att dra det längsta strået. 1500 skadeståndskrav kommer till BPs huvudkontor varje vecka, de flesta från personer involverade i fiskeindustrin som inte kan arbeta på grund av rådande fiskeförbud. Turismen och fiskeindustrin är viktiga näringar i regionen och har drabbats hårt liksom alla som arbetar i branscher som indirekt lever på turismen och fisket, som servitriser, hamnarbetare, rörmokare och elektriker. Förra veckan gick BP under press från Vita Huset med på att inrätta en oberoende fond värd 20 miljarder dollar.

Samhälle
2010-25 s 30-31
"Språk förenar och splittrar"
Valen i Belgien för ett par veckor sedan var ett tydligt bevis för att språk kan vara en mycket känslig fråga. I den belgiska staden Merchtem, bara en timmes bilväg från Bryssel, säger en ny lag att alla måste lära sig flamländska i skolan men också tala flamländska på skolgården. I senaste valet vann "Nya flamländska alliansen" en storseger med löften om att sträva efter ett oberoende Flandern. Den belgiska språkklyftan speglar en omkastning av den ekonomiska utvecklingen. Tidigare var det det fransktalande Vallonien som hade störst välstånd. I dag har Vallonien körts förbi av det mycket mer produktiva och högteknologiska Flandern.