Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 41

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 

Storbritannien
2010-41 s 3-4
"Statens storhetstid är över"
Cameron vill ha en "massiv förskjutning av makten från staten till medborgarna, från politikerna till folket, från regeringen till samhället". Ett land där medborgare definieras av "det som vi bidrar med, inte det som vi konsumerar."
Den självsäkre, lättsamme Cameron framstår som seriös, idealistisk och kompetent. Han har lyckats sälja budskapet att det brittiska budgetunderskottet är så farligt att nedskärningar är oundvikliga. Många britter applåderar ambitionen att minska underskottet och stöder nedskärningarna i teorin, men när det börjar svida i skinnet blir de kanske mindre medgörliga.

Spanien
2010-41 s 4-6
"Rörelsen försöker hitta sin plats i en ny tid"
De spanska socialisterna och fackförbunden har lite svårt att anpassa sig till nya, svårare tider. Generalstrejken i förra månbaden var bara en missnöjesdemonstration och inte ett varsel om kommande oroligheter. Fackförbunden ville bara visa sitt missnöje med åtstramningarna utan att åsamka premiärminister José Zapatero och hans regering någon allvarlig skada. Zapatero som valdes 2004 har för närvarande sitt hittills svagaste väljarstöd. 29 procent väljarstöd mot 43 procent för Folkpartiet. Den socialistiska regeringen förefaller vara på väg att begå självmord.

Grekland
2010-41 s 6-8
"Papandreous Grekland är en uppfostringsanstalt"
Premiärminister Georgios Papandreou försöker få sina landsmän att sluta upp med gamla ovanor och han drar sig inte för drastiska metoder. En ändring är på gång, men det går för långsamt. Grekland är nämligen bankrutt. För att avvärja statsbankrutt har premiärminister Giorgios Papandreou inte bara minskat statens utgifter för pensioner, löner och subventioner, utan har också höjt fastighets-, mervärdes- och inkomstskatterna samt höjt skatterna på bensin, tobak, alkohol och andra lyxvaror. Men det räcker inte på långt när för att tillfredsställa EU, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF) som kritiserar Greklands ineffektiva metoder för att inkassera obetalda skatter. Grekerna har de senaste tio åren undanhållit 35 miljarder euro i skatt. Den grekiska regeringen måste i år öka statens intäkter med 13,7 procent, motsvarande 6,6 miljarder euro. Det är kravet från trojkan EU, ECB och IMF. Om den grekiska regeringen inte lyckas med detta upphör räddningslånen.
Papandreou försöker ändra den grekiska livsstilen, d v s en mentalitet där samhällsandan försvann för många år sedan och där svarta affärer, skattefusk och korruption är normalt. Papandreous projekt går ut på att uppfostra det grekiska folket till sundare, hederligare vanor. Därför får enkelt folk numera veta saker om de rikas liv som de inte hade en aning om förut.

Österrike
2010-41 s 9
"Högerpopulistisk triumf i Österrike"
I det senaste valet i Wien ökade FPÖ med ledaren Heinz-Christian Strache från 14,8 till 27 procent och trängde bort det konservativa ÖVP från platsen som näst största parti. ÖVP gick från 18 till 13 procent. Wien är ett starkt fäste för Socialdemokraterna (SPÖ) som nu backade från 49 till 44 procent.

Ryssland
2010-41 s 9-10
Putins parti vann i regionvalen"
Drygt 30 av Rysslands totalt 140 miljoner invånare var röstberättigade i söndagens regionval. Vladimir Putins parti "Enade Ryssland" triumferade i Sibirien och andra regioner. Mellan 45 och 70 procent av rösterna gick till "Enade Ryssland". Valen betraktas som en test på kraften i Putins politiska rörelse inför parlaments- och presidentvalen de kommande 18 månaderna.

Ekonomi
2010-41 s 10-11
"Internationella valutafonden kunde inte hindra valutakriget"
Internationella valutafondens möte i Washington ledde inte till den förväntade valutauppgörelse mellan Kina och USA som skulle ha kunnat åtgärda obalanser i världsekonomin. Obalanserna i världsekonomin var roten till den finansiella krisen 2007, därför att överskottspengar i främst Kina måste placeras någonstans. Pengarna sögs upp av västs finansmarknader som använde heta pengar för att finansiera boommarknader.
Nu måste de skuldbelastade länderna upphöra med skuldfinansierad konsumtion: de ska exportera mera och importera mindre. Långivarländer som Kina och Tyskland måste göra det motsatta. Konsumera mer av skuldländernas export. Men dessa länder vägrar att vidta nödvändiga åtgärder för att minska sitt handelsöverskott.
Beijings linje på mötet i Washington var att en plötslig förändring av den ekonomiska modellen skulle orsaka ekonomiska och sociala oroligheter, något som det styrande kommunistpartiet vill undvika till varje pris.

Kina
2010-41 s 12-14
"Frihetens höga pris"
Liu Xiaobo är den första kinesen som får Nobels fredspris. Nobelkommittén i Oslo tar därmed avstånd från den växande arrogansen hos en partidiktatur som har vuxit till världsmakt. Liu Xiaobo är litteraturkritiker och filosof. Liu är den första kinesen som får Nobels fredspris. Ingen har opponerat mot regimen i Beijing lika länge och ihärdigt som Liu. Fredspriset till Liu upplevs just därför som en oerhörd provokation av härskarna i Beijing, ungefär som när den förhatlige Dalai Lama fick priset 1989.
Det var ett modigt val av Oslo, eftersom det kinesiska utrikesdepartementet redan i förväg hade hotat med konsekvenser om valet föll på Liu.
Kommunisterna i Kina hävdar att Liu Xiaobo är en kriminell och att hans uppträdande strider mot Nobelprisets principer. Under sin studietid läste Liu Xiaobo 40 verk av Karl Marx.
Kanske kommer hans andra hustru, Liu Xia, att åka till Oslo och hämta priset.

2010-41 s 14
"Det går inte att ta miste på Kinas missnöje"
Norge meddelade i måndags att Kina plötsligt ställde in ett planerat möte i Shanghai med den norska fiskeriministern på grund av att den norska Nobelkommittén har givit årets fredspris till den fängslade, kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Det är mycket som står på spel för Norges del om relationerna blir allvarligt störda. Exporten har ökat snabbt på senare år till Kina. När mötet ställdes in hade fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen redan anlänt till Kina.

EU
2010-41 s 15
"Ett rökfritt Europa"
EU-kommissionen vill förstärka kampanjen mot tobak. Rökning dödar varje år 650 000 européer, säger John Dalli, kommissionär för hälsa och konsumentskydd. På grund av högre sjukdomsfrekvens kostar rökarna samhället mera än ickerökare på grund av produktionsbortfall och sjukfrånvaro.

Turkiet
2010-41 s 15
"Fred i sikte"
Efter 36 år och fler än 40 000 döda verkar det som om ett av världens blodigaste och längsta uppror, de turkiska kurdernas separatistiska kamp, snart kan vara över. Erdogans regering förhandlar med Abdullah Öcalan, PKKs fängslade ledare. Militanta kurder har äntligen insett att de har förlorat slaget om självständighet både politiskt och militärt. En svår fråga är kurdernas krav på ett visst mått av lokal autonomi.

Grekland, Kina
2010-41 s 15
"Greklands nya välgörare"
Det bankrutta Grekland har hittat en ny välgörare. Kina har de senaste veckorna förstärkt sin närvaro i Grekland genom att bland annat underteckna ett avtal om fartygsbyggnad för fem miljarder dollar. Kinesiska investerare finns överallt i Europa nu för tiden. De hjälper bankrutta företag i Tyskland i Tyskland och Italien och de har etablerat nya företag från scratch i länder som Bulgarien och Ungern. Kinas intresse betyder nya jobb och starkare företag i Europa generellt och för Greklands del är det gudasänt.

Israel, Palestina
2010-41 s 16
"Eftergifter mot eftergifter?"
Den nya medborgarskapslagen i Israel kräver att personer som inte är judar ska svära en trohetsed till Israel som en judisk och demokratisk stat. Kritikerna anser arr detta är en eftergift mot den konservativaste falangen i regeringen i väntan på eventuellt nödvändiga eftergifter mot palestinierna i de pågående fredsförhandlingarna.

2010-41 s 18-19
"Olivlundarna har hamnat i frontlinjen på Västbanken"
Träd har huggits ned och andra träd har dött av förgiftning. Olivodlingarna ligger nära den icke auktoriserade judiska bosättningen Adel Ad, och palestinierna pekar ut bosättarna som de skyldiga. Olivskörden är en årlig ritual på det ockuperade Västbanken.

Tyskland, FN
2010-41 s 16
" Tyskland fick en plats i säkerhetsrådet"
Tyskland har från och med årsskiftet en efterlängtad plats i FNs säkerhetsråd. Förutom Tyskland valdes Portugal, Sydafrika, Indien och Colombia in i rådet. Mandatperioden är två år. De nyvalda medlemsländerna har inte vetorätt i rådet.

Bosnien
2010-41 s 16
"Clinton föreslog reformer"
USAs utrikesminister, Hillary Clinton, har i veckan besökt Balkan för att uppmuntra länderna där till politiska reformer. I samtal med de bosniska ledarna uppmanade Clinton dem att göra medlemskap i EU till högsta prioritet. Efter besöket i Sarajevo fortsatt Clinton till Belgrad och Kosovo.

Libanon, Iran
2010-41 s 18
"Ahmadinejad besökte Libanon"
Den iranske ledarens besök i Libanon var ett uttalat stöd till den shiitiska gruppen Hizbollah. Motsättningarna mellan sunniter och shiiter i Libanon är mycket djupa. Hizbollah kommer av allt att döma utpekas som skyldig till mordet på Hariri 2005 av en FN-tribunal. Ahmadinejad hade ett möte med libanesiska ledare, inklusive presidenten, och därefter talade han inför folk i en förort i södra Beirut dit uppemot 60 000 personer hade kallats av Hizbollah.
Ahmadinejad gjorde också ett kontroversiellt besök i södra Libanon bland annat i Bint Jbeil där de häftigaste striderna stod i kriget 2006. Särskilt det senaste fördömdes starkt av Israel.

Irak
2010-41 s 18-19
"Maliki allierar sig med en före detta fiende"
Den shiitiska Sadrrörelsen, som bestämt motsätter sig USAs närvaro i Irak, bestämde sig för en tid sedan att stödja nomineringen av Maliki till regeringschef. Maliki släpper hundratals militant shiiter ur fängelserna för att få till stånd en politisk uppgörelse med prästen Moqtada al-Sadr och stärka hans chans till en andra mandatperiod. Väljarna anklagar honom för att offra deras säkerhet och röster för sin egen politiska överlevnads skull. Iran gillar att det uppstår shiitisk enhet bakom Malaki men en del arabländer oroar sig för att en shiitisk regering lutar sig mot en politisk grupp som fortfarande har en aktiv militär gren.

Sydafrika
2010-41 s 20
"Mandela vill ta bort helgonglorian"
I början av veckan kom det ut en ny bok av Sydafrikas frihetshjälte, Nelson Mandela. Den heter "Samtal med mig själv" och är en samling hämtad ur Mandelas personliga arkiv av brev och dagboksanteckningar. Boken, vars förord är skrivet av Barack Obama, ges ut på 20 olika språk världen runt. Han skriver bland annat att han under fängelsetiden oroade sig för att han ofrivilligt förmedlade en bild av sig själv som världen utanför tolkades som att han var ett helgon. Mandela fyllde 92 år i somras och har en mycket bräcklig hälsa.

Chile
2010-41 s 20-21
"Dramat har enat Chile som inget annat"
I onsdags började själva räddningen av de 33 gruvarbetare som suttit instängda i en gruva på mer än 600 meters djup. Människor i hela världen har fängslats av dramat. Berättelsen om tapperhet och tålamod och myndigheternas uppvisade kompetens har svetsat samman chilenarna som ingenting annat.

2010-41 s 21
"Livet ovan jord är fullt av utmaningar"
Kamraterna i gruppen för de flesta av de 33 gruvarbetarna att få stor betydelse i återanpassningen i återanpassningen till vanligt arbets- och familjeliv. Människor som har levt under dödshot tillsammans knyter starka band. De är sammansvetsade för livet.
De räddade gruvarbetarna är nu ikoner, hjältar och globala mediestjärnor. Men efter denna "smekmånadsperiod" riskerar många att drabbas av så kallade posttraumatiska reaktioner. För en del kan detta vara länge.

Mexiko
2010-41 s 22-23
"Mexiko drunknar i vapen"
Vapen strömmar in i Mexiko från USA till narkotikakartellerna trots strikta lagar och stora ansträngningar att stoppa smugglingen.
Mexiko har några av världens striktaste vapenlagar. Det är extremt svårt för enskilda medborgare att köpa och äga vapen. Ändå vimlar det av vapen i Mexiko. Men vapen av allehanda slag säljs helt lagligt i USA. 90 procent av alla beslagtagna vapen i Mexiko påstås komma från USA. USA har utvecklat och skänkt ett "eTrace-system" som fungerar via Internet. Men efter tre år har det ännu inte kommit i bruk. Det tog två år att översätta programmet till spanska och hittills är det bara ett dussintal mexikaner som utbildats för att använda det. De bärbara datorer som USA skänkt till personalen i den mexikanska åklagarmyndigheten användes bara sporadiskt.

Kirgizistan
2010-41 s 23-24
"Kirgizistan överraskade världen"
Kirgizistan sticker ut som det enda landet i Centralasien med ett parlamentariskt system. Grannländerna Uzbekistan, Kazakstan och Tadzjikistan har alla styrts av samma ledare ända sedan Sovjetunionen upplöstes. Valet fungerade överraskande bra, men nu följer krångliga förhandlingar om bildandet av en regeringskoalition. Kirgizistan som avsatte den senaste presidenten i en kupp ska nu blida regering och utse en premiärminister. Fem partier fick nog med röster för att bli representerade i det 120 man starka parlamentet. Men inget parti kom ens i närheten av egen majoritet. Det svåra arbetet börjar nu.

Vietnam
2010-41 s 24
"Åkermarken ska skyddas"
Vietnam riskerar att förlora fem procent av den åkermark som används för risodling på grund av växande shoppingcentra och industriparker. Jordbruksdepartementet vill garantera att en areal på 9,4 miljoner tunnland bördig åkermark bevaras fram till 2020 för att garantera tillgången på livsmedel och uppnå landets exportmål. Bördiga åkrar ska inte förvandlas till golfbanor, hotell och butiksgallerier.

Kambodja
2010-41 s 25
"Chamfolket är ett lockande byte för fundamentalister"
En kulturrevolution bland muslimerna breder ut sig i Kambodja vilket fundamentalister från andra områden är snara att utnyttja. De flesta av landets muslimer tillhör minoriteten Cham med ungefär 400 000 medlemmar. I folkmordet på 1970-talet avrättade Röda khmererna de flesta Chamledarna och försökte utrota både stammen och islam i det maoistiska paradis, som de påstod att de höll på att bygga. I kampen för att resa sig ur ruinerna blev många muslimska församlingar beroende av utländska hjälporganisationer. De blev också mer mottagliga för importerade versioner av islam. Både den saudiska wahhabismen och den indiska Tablighi Jemaat vinner terräng. Deras inflytande ökar i takt med de växande lånen från staterna i Persiska viken. Suspekta och bannlysta organisationer på grund av samröre med al-Qaida tenderar att följa i kölvattnet på genuina hjälporganisationer.

Klimat & Miljö
2010-41 s 26
"Missriktad kampanj slår orättvist"
En liten italiensk stad riskerar att förlora sin främsta näring på grund av en illa underbyggd miljökampanj. Miljögruppen SeaWeb har genomfört en aggressiv kampanj som går ut på att röd korall är för värdefull för att göra smycken av. Det finns inga vetenskapliga stöd enligt FNs organisation FAO och Cites (en internationell konvention som övervakar växters och djurs sårbarhet) för kampanjen. Kampanjen har påverkat försäljningen i stora europeiska varuhus. Invånarna i den lilla staden Torres del Greco lever på handeln med smycken av röd korall och broscher. Det är en "vit" verksamhet i ett område som annars är påverkat av maffian.
Bannlysningen är ett utmärkt exempel på vad som kan hända när miljöaktivister anammar frågor godtyckligt utan att till fullo begripa sig på dem eller undersöka följderna för berörda människor.

2010-41 s 27-29
"Dåliga utsikter"
Chansen till framsteg på det kommande klimatmötet i Cancún i Mexiko är väldigt liten.
I det sista förmötet innan klimatmötet i Cancún i Mexiko som börjar den 29 november, rivs beslut som togs i Köpenhamn i december 2009 upp igen.
Konfliktens fronter är desamma nu som då. Efter 16 år av årliga förhandlingar och klimatmöten står det klart att delegaterna som förbereder sig för det 16:e mötet i FNs regi om klimatförändringar (COP-16) inte tror på några framsteg.
Stämningen är totalt annorlunda inför detta mötet jämfört med för ett år sedan då många trodde att Köpenhamnskonferensen skulle resultera i ett globalt klimatfördrag där de rika länderna skulle förbinda sig att minska sina utsläpp och med pengar och teknik hjälpa de fattiga länderna att hantera klimatförändringens följder. Men Köpenhamnskonferensen blev ett fiasko som ledde till öppen misstro mellan rika och fattiga länder.
Det är omöjligt att inte ifrågasätta om FN är rätt forum för miljö- och klimatfrågor.

2010-41 s 28
"Lovar runt men håller tunt"
De rika länderna har dröjt med att lansera "rivstarten" av pengar till olika klimatfonder som utlovades i Köpenhamn förra året, klagar världens minst utvalda länder. Deras förhandlare sitter nu i Tianjin i Kina och försöker enas om ett ekonomiskt hjälppaket som ska hålla i gång de FN-ledda klimatförhandlingarna. En tvistefråga är hur de rika ländernas pengar till de fattiga länderna ska administreras.

Religion
2010-41 s 29-31
"Liv och kiv på heliga platser"
Heliga platser borde förena mänskligheten men alldeles för ofta är det precis tvärtom. I Indien har muslimer och hinduer accepterat skiljedomen i staden Ayodhya att den omstridda platsen ska delas mellan dem. Rättstvisten har pågått sedan 1961. Först stod där den vackra sandstensmoskén Babri Masjid. 1992 rev hinduerna den sedan de påstått att gudakungen Ram fötts på platsen. Runt 2000 människor dödades då i våldsamheterna. Nu blev det inget bråk.
På andra platser som Jerusalem och Västbanken är stämningen sämst just där religionerna konkurrerar om helig mark. De religiösa bråken har blivit värre i modern rid. I hela det ottomanska imperiet, från Balkan till Anatolien och Palestina levde kristna och muslimer i fred och samsades om heliga platser.