Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 40

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39       

Grekland, EU
2011-40 s 4-5
"Tiden är knapp"
Det brådskar att hitta en lösning på den grekiska skuldkrisen och samtidigt förhindra att panik uppstår och tvingar fram utryckningar till även Spanien och Italien. De 17 euroländerna måste snarast övertyga investerare och långivare om att de har en plan för att bevara valutaunionen intakt och förhindra att Europas banker stormas av sparare som vill ha ut sina pengar. Om fyra veckor sker G20 mötet i november, då måste en lösning finnas. Grekland är det stora problemet på kort sikt. Två räddningsutryckningar har inte räckt. Den grekiska statsskulden fortsätter att stiga. Aten står vid avgrundens rand. Lösningen på krisen är "mer Europa" menar många. Vi måste se bakom nationalstaten menar Tysklands finansminister Schäuble.

EU
2011-40 s 6-9
"Eurokrisen"
Vem tar ansvar för att den europeiska skuldkrisen blir löst? Angela Merkel spelar en viktig roll, men hon kan inte uträtta underverk på egen hand.
Tragedier brukar ha olyckliga slut, och den grekiska tragedi som just nu spelas på den stora Europascenen är nog tyvärr inget undantag. Greklands sparåtgärder är otillräckliga och att de grekiska underskotten fortsätter att växa.
För att valutasamarbetet ska fungera mellan ekonomier som är så olika som Tysklands och Greklands är större samordning av skatter och pensioner och konkurrens på lika villkor
Frankrike är en varm förespråkare för ökad ekonomisk integration i eurozonen och förespråkar till och med en separat institution, reserverad för euroländerna, vid sidan av EU-kommissionen.

2011-40 s 10
"Illavarslande signaler om ännu en recession i Europa"
De europeiska skuldproblemen som i 18 månader har skakat de globala finansmarknaderna, visar tecken på att leda till ännu större utmaning i form av ännu en recession, den andra på bara tre år. Eurozonen har redan saktat ner till runt noll procents tillväxt. Om detta forsätter kommer skatteintäkterna att minska och arbetslösheten stiga.

Frankrike
2011-40 s 11
"En alldeles normal president"
Franska presidenter sticker gärna ut och briljerar, men Socialisternas förmodade presidentkandidat är vanligheten själv. Han har humor och är inte särskilt karismatisk, listig men svår att få grepp om.
Till fransmännens stora förvåning är de franska Socialisternas f d ledare, François Hollande, den som har bäst utsikter att efterträda den föga omtyckte Nicolas Sarkozy som Frankrikes president. Denna vecka koras han till Socialistpartiets kandidat. Inför hotet att bli som Italien - ekonomiskt, politiskt och kulturellt - blir en vanlig person som Hollande attraktiv.
9 oktober har fransmännen, inklusive sådana som inte är partimedlemmar, möjlighet att bestämma vem som ska blir Socialisternas kandidat i presidentvalet nästa vår. Alla opinionsmätningar och prognoser pekar ut François Hollande som favorit med stort försprång framför Martine Aubry och Ségolène Royal samt ytterligare tre kandidater.
Sarkozys popularitetssiffror är så låga att den franska högern börjar få panik. Sarkozy anser att Hollande är hans farligaste rival. Kanske också för att den tidigare presidenten Jacques Chirac, gett honom sitt stöd.

Danmark
2011-40 s 14
"Danskarna fick en ny regering"
Helle Thorning-Schmidt är Danmarks första kvinnliga statsminister. Hon presenterade i måndags sin nya regering, en koalition mellan tre mitten-vänsterpartier. Thorning-Schmidt är ledare för de danska Socialdemokraterna och svärdotter till den förre Labourledaren Neil Kinnock, bildar regering med Socialistisk folkeparti och Radikale venstre. Koalitionen blir också beroende av stöd från ett grönt parti.

2011-40 s 14
"Och nu måste danskarna (och alla andra" se upp med fettet"
I ett land som är känt för smör och bacon är den nya skatten, på livsmedel som innehåller mer än 2,3 % mättat fett, ett hårt slag. De extra inkomsterna till statskassan ska användas i kampen mot övervikt.
Ungern har redan en extra skatt på ohälsosamma livsmedel. Danmark, Schweiz och Österrike har redan bannlyst transfettet.
I Europa är det Storbritannien som har de största överviktsproblemen. 24,5 % är feta!
En undersökning visar att dålig hälsa på grund av övervikt kostar Storbritannien 21,5 miljarder pund per år.
Färre än tio procent av danskarna lider av fetma jämfört med 15 % i OECD-länderna.

USA
2011-40 s 16-18
"Vad ligger bakom Obamas förändring?"
USAs president girar vänster i hopp om att återta initiativet i politiken och bädda för en seger i nästa års presidentval. Det återstår att se om den leder till ännu en period i Vita huset.
President Barack Obama har förlorat tålamodet med en kongress där majoritetens taktik är att stoppa alla förslag från Vita huset, oavsett om det finns bättre förslag eller inte. Nu är Obama på offensiven och skärper tonen, vilket kanske är nödvändigt om han ska återta initiativet inför nästa års presidentval.
Obama har också tröttnat på Europas hantering av skuldkrisen, som hotar att skada USAs ekonomi. Han tycker att det är Europas fel att marken gungar. Det gäller att agera raskt och beslutsamt. Ju längre man tvekar desto större är risken för att panik bryter ut, och då är det för sent.

2011-40 s 18-19
"Ras och parti"
Det demokratiska partiet blir allt svartare i den amerikanska Södern. Hattiesburg i Mississippi styrs av en svart demokrat. Men trenden är att Demokraterna backar i den amerikanska Södern, där republikanska partiet håller på att bli de vitas parti och Demokratiska partiet blir allt svartare. Mississippi har den största svarta befolkningsgruppen - 37 % - av alla delstater. Dessa röster får demokraterna men därutöver knappas mer. 2008 var det bara 8 % av de vita som kallade sig demokrater. Missnöje ned Obamas regering gör att Demokraterna förlorar de vita väljarnas stöd. Det finns en rasklyfta som löper parallellt med partiklyftan och det bådar illa för framtiden.

Argentina, Historia
2011-40 s 20-21
"Dödsängeln får sitt straff till slut"
Argentina tar itu med sin dystra historia och blir till en förebild i hela regionen. 28 år efter militärdiktaturens slut ställs torterare och förtryckare till svars. Också "den blonde dödsängeln", Alfredo Astiz, rannsakas. De brott som han misstänks för skakar nationen än i dag. Han är för många en speciellt förfärlig symbol för "det smutsiga kriget" som ägde rum mellan 1976 och 1983 i Argentina.
Sedan 2003 har argentinska undersökningsdomare granskat hundratals hemliga tortyrcentraler. Gårdagens förövare ställdes till svars och till och med de allra högst uppsatta militärerna har åtalats. En domstol dömde förra året den före detta juntaledare Jorge Videla till livstids fängelse. Även Astiz riskerar livstid. De argentinska utredarna understöder med sitt arbete även medborgarrättsgrupper i ytterligare tio länder, från Mexiko till Paraguay.

Arabvärlden
2011-40 s 22-24
"Vår frihet och allas frihet"
Efter rebellernas seger i Libyen, Tunisien och Egypten konkurrerar sekulära politiker och aktivister med fundamentalistiska islamister om makten. I valen av författningsförsamlingar kommer det att visa sig hur demokratiska de nya staterna kan bli.
Abd al-Hakim Belhadj är en veteran från Afghanistan och före detta chef för den Libysk-islamiska kampgrupp som förföljdes av Muammar Gaddafi och därför sökte skydd hos talibanerna. Nu är han rebellernas nya befälhavare i Tripoli. Han känner sig så mäktig att han råkat i gräl med Abd al-Djibril som i praktiken fungerar som premiärminister just nu i Libyen.
Belhadj och andra islamister konkurrerar om makt och inflytande i de nya arabstaterna. Klyftan mellan islamister och sekulära rebeller djupnar i Egypten, Tunisien och Libyen. Liberala kvinnor klagar redan på att de trakasseras på öppen gata. Det finns de som vill skapa en libysk Hizbollah.
De gamla diktatorerna var bra att ha för väst därför att de höll islamisterna i schack.
http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,788397,00.html

2011-40 s 25-27
"Kvinnornas revolution"
Protesterna på Tahrirtorget var vägen till frihet, men åtta månader senare befarar kvinnorna att deras rättigheter kommer att tas ifrån dem igen. Den förenande känslan av ett gemensamt mål har ersatts av besvikelse och i vissa fall rädsla. Det styrande rådet har inte utnämnt en enda kvinna till någon maktposition och verkat inte intresserat av att konsultera landets kvinnogrupper. Män vill inte att kvinnor ska kräva sina rättigheter. Kvinnor ska i första hand bilda familj och ta hand om det. Det muslimska broderskapet och religiösa fundamentalister, kallade salafister, vill införa sharia, göra bönen obligatorisk och tvinga kvinnor att bära hijab eller huvudduk. Muslimska brödraskapet var bannlyst fram till Mubaraks fall.

Syrien
2011-40 s 27-29
"Den kristna minoriteten är rädd att gå ur askan i elden"
Rädslan för förändring får många kristna i Syrien att stödja president al-Assad. Syrien har en ganska stor kristen minoritet, cirka 10 %.
Syrien blir allt oroligare och våldsammare för varje dag. Det växande kaoset gör att många kristna fruktar att ett kommande maktskifte kan leda till att den sunnimuslimska majoriteten förföljer och förtrycker religiösa minoriteter och berövar bland annat landets kristna befolkning den relativa trygghet som de har haft under klanen Assad i fyra decennier. Framtiden för minoriteter är en av de angelägnaste frågorna i det arabiska tumultet. I Irak har antalet kristna invånare minskat drastiskt sedan Saddam störtades.

2011-40 s 29
"Ryssland och Kina blockerade Syrienresolutionen"
Ryssland och Kina lade båda sitt veto i FNs säkerhetsråd mot förslaget till en resolution som fördömer den syriska regimens blodiga, våldsamma tillslag mot aktivister och demonstranter. Vetona innebar ett svidande nederlag för Europas diplomatiska försök att införa sanktioner mot Syriens ledare, president Bashar al-Assad. Den amerikanska FN-ambassadören Rice reagerade mycket häftigt och lämnade rådet. Hon påpekade att splittringen i rådet tydligt visar vilka länder som stöder de demokratiälskande demonstranterna i Syrien och resten av arabvärlden.

Burundi
2011-40 s 30
"Krigsveteraner väljer mellan fattig fred och krigarkarriär"
Före detta barnsoldater som inte har någon plats i samhället lockas tillbaka in i väpnad konflikt. Det finns 9000 som utgjorde ungefär en fjärdedel av hutuernas rebellstyrka. Kommer de att acceptera att leva i fred och fattigdom eller väljer de att ånyo ansluta sig till rebellernas kamp och lockande krigsbyten? Det senaste året nya strider förvandlat delar av Burundi som är ett av Afrikas fattigaste och mest korrupta länder, till krigszoner. Nu pågår en maktkamp som utkämpas internt mellan hutuer.
Valen 2010 återgav makten till den före detta rebellen Pierre Nkurunziza. Regeringen blir alltmer repressiv.

Samhälle
2011-40 s 30
"Häxor"
Anklagelser om trolldom tvingar kvinnor i Afrika att fly från sina familjer och hem. I vissa delar av Afrika tror man fortfarande på häxor. I Ghana är häxtron mycket utbredd. Sjukdomar, galenskap, otur eller död - allt kan skyllas på svart magi. Häxor tros ha övernaturliga krafter (juju) som kan invadera själar, åsamka sjukdomar och förbanna oskyldiga små barn. De misstänkta misshandlas och tvingas lämna hemorten. Varje vecka är det någon som flyr från en våldsam mobb för att söka skydd i Gnanilägret. De flesta är kvinnor.
Lägret styrs av en spåman, prästen Nwini Binamba, som tar bra betalt för den "asyl" han erbjuder. Binamba säger sig ha krafter som kan rena dem från deras häxkrafter.
En anklagelse för häxeri har sällan med trolldom att göra. För det mesta handlar det om gamla oförrätter och hämnd. Splittring och motsättningar inom polygama familjer kan leda till svartsjuka och angiveri.
En spåman kallas in för att utföra en rituell test som avgör om en anklagad är skyldig eller oskyldig. Spåmannen skär halsen av en höna som han sedan kastar upp i luften. Om hönan faller ner på magen är "häxans" skuld bevisad.

Sydafrika
2011-40 s 35
"Sydafrika ville inte ge Dalai Lama visum"
Sydafrikanen och människorättskämpen och nobelpristagaren Desmond Tutu fyller 80 år denna fredag. Han får inte ta emot den celebre gästen Dalai Lama. Men han har inte fått visum och därför tvingats ställa in resan. Det är viktigare för den sydafrikanska regeringen att bevara goda relationer med regeringen i Beijing.

Kosovo
2011-40 s 35
"Vägspärrar lamslår norra Kosovo"
Serbiska aktivister i norra Kosovo har upprättat nya vägspärrar som blockerar gränsövergången till Serbien i närheten av Jarinje. Vid bron över floden Ibar i Mitrovica har man byggt en betongmur. Aktivisternas mål är att tvinga bort Kosovoregeringens tullare och gränspoliser från de omstridda gränsövergångarna Jarinje och Brnjak.
Gränsövergångarna från Serbien till Kosovo erkänns inte av regeringen i Serbien.
EU-kommissionen meddelar den 12 oktober om Kosovo får bli EU-kandidat.