Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 51

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50   

Grekland
2010-51 s 3
"Klasskrig hotar när fattigdomen breder ut sig"
Attacker mot politiker på öppen gata speglar den växande desperationen bland grekerna inför de ekonomiska åtstramningar som tvingas på dem. Regeringen har infört lagar som gör att ingångna löneavtal kan brytas upp, att arbetsmarknadsbestämmelser slopas och att den offentliga sektorn bantas rejält. Grekerna har länge levt på alldeles för stor fot och låtit andra betala och nu kommer räkningen. Klasskillnaderna ökar markant, 2 miljoner eller 20 % av befolkningen lever under fattigdomsgränsen.

Spanien
2010-51 s 4-5
"Köparens marknad, men ingen köpare"
Spökstäder runt om i Spanien varslar om stora bekymmer för bankerna och i förlängningen för landets ekonomi. Den spanska byggnadsindustrins kollaps syns överallt i landet. Halvfärdiga hus står överallt. Boomen och kollapsen inom den spanska fastighetssektorn är häpnadsväckande. På bara ett decennium steg markpriserna med 500 %. Sedan försvann marknaden nästan över en natt. Många invandrare i byggindustrin åkte hem, arbetslösheten steg till 20 % och nordeuropéerna slutade upp att köpa. Investerarna vågar inte gå in, de tror att priserna kommer att falla ytterligare. Botten är inte nådd ännu. Många av de tomma bostäderna ligger i områden med liten efterfrågan, speciellt längs sydkusten.

Rumänien
2010-51 s 6-7
"Rumänien lever inte upp till förväntningarna"
Enligt regionens standard är Rumänien ett stort land med bekymmer som matchar storleken. Den rumänska politiken kännetecknas av skumma, ryckiga beslut, vilket inte uppskattas av investerarna. Dessa vill också ha den utlovade avregleringen och klagar mycket på landets ignoranta och inkompetenta domare som är svåra att byta ut.
Rumänien byggde länge upp ett stort budgetunderskott. Kraschen 2009 tvingade landet att låna 20 miljarder euro av IMF. Villkoren är hårda. 25 % minskning av lönerna i den offentliga sektorn. På två år har den övertunga offentliga sektorn avskedat drygt 100 000 anställda. Omsättningsskatten har höjts till 24 %. Tillväxten tros bli bara 1,5 % nästa år. Investeringarna är låga liksom konsumtionen. Rumänien är det största men fattigaste av EUs nykomlingar. Regeringen är en impopulär koalition mellan PLD som är den charmige och listige presidenten Traian Basescus parti och en allians som representerar den ungerska minoriteten.

Storbritannien
2010-51 s 7
"Sparsamhet? Ja, visst men det gäller inte alla"
Just nu gäller i hela världen att "de rika blir fattigare och de fattiga rikare". I utvecklade länder är det nu sparsamhet som gäller. I Europa har man lärt sig att för att lugna finansmarknaderna krävs höjda skatter och minskade förmåner och reducering av det offentliga sektorn. Det får medborgarna att känna sig fattigare. Men i Europas forna kolonier lever man gott. Det är elände i Portugal och Storbritannien men uppåt i Brasilien och Indien. Även det ständigt plågade (svarta) Afrika spås få ökade inkomster och investeringar och Kina växer med tvåsiffriga procenttal.

Vitryssland
2010-51 s 8
"Ränderna går aldrig ut"
Vitrysslands president Lukasjenko fuskade till ännu en mandatperiod. Han fick nästan 80 % av rösterna i presidentvalet. Valövervakarna från OECD kritiserade valet för fusk vid sammanräkningen och polisvåld mot oppositionella. De negativa omdömena om valet kan skada försöken att förbättra relationerna mellan Västeuropa och Vitryssland. Polen och Tyskland hade erbjudit nästan 2,5 miljarder euro i stöd på villkor att valet blev fritt och rättvist.

Ukraina
2010-51 s 10
"Åtal mot förra premiärministern"
Oppositionsledaren Julia Timosjenko åtalades i veckan för missbruk av statens pengar under hennes tid som premiärminister. Timosjenko avfärdar anklagelserna om att hennes regering missbrukade statliga medel genom att sälja utsläppsrättigheter. Åtalet är enligt Timosjenko politiskt motiverat.

Haiti
2010-51 s 10
"Fortsatt ovisshet i Haiti"
De slutgiltiga resultaten av det omstridda presidentvalet i Haiti förhalas tills en internationell expertpanel, utsedd av OAS, har kontrollerat rösträkningen. Resultatet skulle egentligen ha offentliggjorts i måndags, men bekräftade fall av fusk och trakasserier har lett till dödläge och instabilitet. Kandidaterna har inte sagt om de kommer att respektera valresultatet eller ej.

FN, Zimbabwe
2010-51 s 10
"Kan man köpa loss Mugabe?"
Enligt läckor via Wikeleaks, ska FNs förre generalsekreterare, Kofi Annan, ha erbjudit Zimbabwes president Robert Mugabe, ett fördelaktigt" pensionspaket" på någon lämplig plats utanför Zimbabwe om Mugabe i gengäld avgick från sin post. Kritiska källor misstänker dock att erbjudandet bara var önsketänkande hos Rörelsen för Demokratisk förändring (MDC) som idag samregerar med Mugabes Zanu-PF.

Argentina
2010-51 s 10
"Duhalde vill bli president igen"
Argentinas före detta president, Eduardo Duhalde, vill flytta tillbaka till presidentpalatset, Casa Rosada. Han startar nu sin valkampanj. Duhalde utnämndes av parlamentet till president 2002-2003 efter det att ett antal presidenter hade efterträtt varandra inom loppet av några veckor. Duhaldes efterträdare, Nestor Kirchner, stöddes till en början av Duhalde, men senare blev han en skarp kritiker av både Nestor och dennes hustru, Cristina Fernandez de Kirchner.

Elfenbenskusten
2010-51 s 10
"Fortsatt mycket spänt i Elfenbenskusten"
Ett nytt inbördeskrig hotar i Elfenbenskusten. Armén som är lojal mot president Gbagbo, terroriserar regimmotståndare och FN-soldater. EU har infört sanktioner mot regimen och FN har förstärkt sin styrka i landet med 500 man till de 8600 FN-soldater som redan finns och mandatet har förlängts till 1 juni 2011. Den formellt bortvalde presidenten, Laurent Ghabo, står under hård internationell press att erkänna sig besegrad av konkurrenten Alassane Quattara.

Iran
2010-51 s 11
"Regimens fiende nr.1 är cyberrymden"
Den oppositionella Gröna rörelsen" avstår numera från gatudemonstrationer till förmån för kampanj och organisering via nätet. Motståndsrörelsens favoritmedium är Facebook.
Revolutionsgardet är oroat över onlineaktivismen och har etablerat ett permanent sekretariat för "mjuk krigföring". Regimen för ett liknande krig mot förbjuden TV. Att äga en parabolantenn är förbjudet. Böter på 2000 dollar krävs för en antenn. Men snart sätts nya antenner upp. Det är inte lätt ens för en totalitär regim att blockera trafiken i cyberrymden.

Afghanistan
2010-51 s 12
"Afghanistan känner pressen"
Nu ska den amerikanska krigsplanen "klämma livet ur" det talibanska upproret. Men snart är det dags för president Hamid Karzais säkerhetsstyrkor och civila administratörer att ta över och hittills har de inte verkat klara av uppgiften De upproriska verkar säkra på att kunna härda ut minst två eller tre år till. En befälhavare i Helmand som ingår i
Talibanernas styrande råd, Quetta shura, har sitt högkvarter i en del av Pakistan, där USAs så kallade drönare inte har flygtillstånd. Där kan Shurans medlemmar och andra höga upprorsledare fortsätta att leda, rekrytera och försörja sina krigare från fristäder inne i Pakistan.
Pakistans militära ledning - och väldigt många civila pakistanier - betraktar fortfarande de afghanska upprorsmännen som allierade mot det allra farligaste hotet, nämligen risken för att Pakistans ärkefiende, kärnvapenmakten Indien, börjar dominera den afghanska regeringen.

Sudan
2010-51 s 13
"Regeringen i Khartoum tycks ha resignerat"
President Omar Hassan al-Bashir hotade i söndags med att hans land kommer att bli en stat styrd av islamsk lag om landets södra del väljer att bli en självständig stat i folkomröstningen i januari. Sharia och Islam kommer att ligga till grund för konstitutionen; Islam blir officiell religion och arabiska det officiella språket. Den tillfälliga författning som infördes 2005 och som erkänner landets etniska och religiösa mångfald kommer att ändras. De icke muslimska sydbor som väljer att stanna kvar i norr efter valet kan befara repressalier och förföljelse.
Dags för en "etnisk rensning" där alla svarta afrikaner ska ut och bara araberna finnas kvar?

Kongo
2010-51 s 14-16
"Skattkammaren mitt i Afrika"
I Kongo/Kinshasa finns ingen fungerande stat, vilket stoppar en potentiellt stark ekonomisk utveckling. Afrika är rikt, Kongo särskilt på koppar, och priserna på mineralerna har stigit till rekordnivåer. Kongo borde kunna utnyttja detta. Men kriminella nätverk som infiltrerar olaglig gruvdrift på världsmarknaden styr mycket av ekonomin. Korruptionen är ekonomins största sektor i Kongo. Utan en effektiv armé, poliskår, eller offentlig administration är det näst intill omöjligt att avkriminalisera ekonomin. Eller att bygga upp en nödvändig infrastruktur. Därför tvekar de stora västerländska företagen att investera och de små som regeringen föredrar att göra affärer med har inte möjlighet att satsa tillräckligt med pengar.

Sydafrika
2010-51 s 16-17
"Mandela klanen är Sydafrikas Kennedy"
Sydafrikas förste president Nelson Mandelas senaste bok är en antologi av dagboksanteckningar, brev och intervjuer och blev direkt en bästsäljare. Han verkar ha en garanterad genetisk odödlighet. Han har många och skiftande ättlingar som bär namnet Mandela i olika samhällsgrupper och yrkesverksamheter. Att vara Mandela i dagens Sydafrika är som att vara Kennedy i Amerika eller prins William i Storbritannien. Den kanske mest kände Mandela de senaste åren är Nelsons sonson, Mandla, som verkar ha god hand medierna, vara politiskt engagerad och inte helt okontroversiell.

Forskning
2010-51 s 18-21
"Det blir bara bättre efter 47!"
Att åldras är att bli lyckligare.
Många undersökningar pågår för att få svar på den eviga frågan "Vad är det som gör människan lycklig?" Det verkar finnas fyra huvudfaktorer som påverkar lyckotillståndet: Kön, personlighet, externa omständigheter och ålder. Två personlighetstyper, den neurotiska och den extroverta. Den förstnämnda har svårare för att vara lycklig.
Men forskningens nya upptäckt är U-kurvan. Det är inte så att medelåldern är höjdpunkten i livet och sedan går det bara utför mot graven. Tvärtom, i de flesta länder är folk som olyckligast i 40-årsåldern och i början av 50-årsåldern. Det globala genomsnittet är 46 år!
U-kurvan finns oberoende av vilket land man bor i. Den finns kvar även om man räknar bort kontanter, sysselsättningsstatus och barn. Beror snarare på förbättrad känslokontroll: "Man kan inte göra alla nöjda alltid", när döden närmar sig lever man mer för dagen, och man börjar acceptera sig som man är. Lyckliga människor tenderar att vara friskare men också mer produktiva.
Ju gråhårigare värld desto ljusare.

2010-51 s 21-22
"Sexig, sexigare, sexigast"
Forskarna verkar äntligen begripa det som många män absolut inte förstår, nämligen vad det är som gör att kvinnor tycker att somliga män är stiliga och andra anskrämliga. Forskningsrön tyder på att kvinnors preferens för vissa typer av manlig fysionomi kanske styrs av saker som står utanför deras medvetna kontroll. Vissa maskulina drag är nära kopplade till virilitet och ett robust immunsystem. Ett av dessa är symmetri. Baksidan av dessa önskvärda är mindre attraktiva. Aggression är inte alltid bra inom familjen och inte heller promiskuitet och att smita från föräldraskapets plikter.
När kvinnan väljer partner måste hon alltså bestämma om hon ska prioritera den virile, kraftige mannens prima gener eller den mjukare mannens kärlek och omsorg. Kvinnans val påverkas av omedvetna faktorer.
De virila dragen tillfredsställer kvinnor mer i länder med generellt dåligt hälsotillstånd. Andra forskare har funnit ett starkare samband till länder med stor ekonomisk ojämlikhet.

Samhälle
2010-51 s 23-27
"Shopping är den nya världsreligionen"
Den privata konsumtionen ökar i hela världen och sägs hjälpa länder att ta sig ur den ekonomiska krisen. Detta gör att forskningen om vad som triggar oss att shoppa blir allt intressantare. Var i hjärnan finns "jag-vill-ha"- knappen? Jo, på samma ställe i hjärnan som den religiösa tron. Den är några kvadratcentimeter stor, heter Brodmann-Areal 10, ligger i frontala hjärnbarken och anses av hjärnforskare vara ett av de minst utforskade områdena i den mänskliga hjärnan. När denna del av hjärnan aktiveras vid ett köp vet man att motivet för köpet främst att köpa självförtroende. Oberoende av andra påstådda skäl.
Hos oss som är "samlare" aktiveras en annan del av hjärnan vid köp.
Shopping har blivit favoritsysselsättning för miljontals människor och nästan som en religion för många. Konsumtionen har aldrig haft så stor chans att bli livets mål och mening som idag. Detta har fyra huvudorsaker:
- om några år kommer, tack vare kapitalistiska reformer, en majoritet av jordens befolkning att åtnjuta välstånd.
- Internet har gjort världen till en enda marknadsplats
- Pengarna flyter på nytt nu när den ekonomiska krisen verkar ha lugnat sig.
- Allt är billigare än någonsin
Det är nästan en medborgerlig plikt att shoppa. Konsumtionen har nästan blivit en världsreligion. För många är lyckan att äga saker. Människor söker närhet, äkthet. mening, inspiration och tröst i tingen.