Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 20

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19     

Grekland
2011-20 s 3-4
"Nedskärningarna väcker rasande missnöje i Grekland"
De våldsamma protesterna i Grekland som leds av vänsteranarkister kan ses som en symbol för socialt missnöjs som sprider sig i Europa som en reaktion på de nödvändiga åtstramningarna. Extremismen är i tillväxt och den kan sabotera alla försök att få Grekland på rätt köl igen. En del attacker väcker farhågor om en ny våg av det vänstervåld som plågade delar av Europa under 1970- och 1980-talen. En ny våg av aktivism hos "en förlorad generation" unga européer. Men inget land står under så hårt tryck som Grekland, som förr var ett blomstrande land och nu har 35 procents ungdomsarbetslöshet. Trots att pensionerna sänkts, pensionsåldern höjts och välfärden bantats rejält drunknar Grekland ändå i ett hav av skulder. Opinionsmätningar visar emellertid att "vanliga greker" - trötta på slöseri, korruption och offentlig frikostighet - stort stöder nedskärningarna.

EU
2011-20 s 5-6
"Europa i kris hade behövt Strauss-Kahn"
Det är svårt att tänka sig en sämre tidpunkt IMF att vara utan sin handlingskraftiga, europeiska ledare. Dominique Strauss-Kahn greps i lördags eftermiddag misstänkt för sexuellt övergrepp när han just checkat in på en flygning till Europa för att träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Hans åsikter står i konstrast mot en hårdare linje i de nordeuropeiska länderna vars väljare inte stödjer mera hjälp till Grekland. Den grekiska regeringen befarar att IMF utan chef betyder sämre förhandlingsposition för Grekland. Dominique Strauss-Kahns betydelse som maktperson i Europa blir svår att ersätta.

Storbritannien
2011-20 s 6-7
"Drottningens besök var laddat med symbolik"
För första gången på hundra år fick Irland besök av en brittisk monark. George V, den nuvarande drottningens farfar, var den siste brittiske monarken att besöka Irland 1911, när landet närmade sig slutet på sju seklers engelskt kolonialstyre. Irland har inte gjort upp med sitt förflutna förrän på senare år. Men nu är relationerna verkligen goda och har mognat successivt sedan båda länderna kom med i EU 1973. Medlemskapet hjälpte Irland att slita sig loss ur skuggan av den forna kolonialmakten.

Frankrike
2011-20 s 6-7
"Den enes bröd den andres död…"
Dominique Strauss-Kahn är förmodligen ute ur leken, och nu hoppas vänstern på François Hollande i stället. Hollande har gått starkt framåt i opinionsmätningarna de senaste veckorna och en del bedömare tror att han kan bli ett ännu större hot mot Sarkozy än IMF-chefen medan denne ännu var populär. Socialistpartiets sympatiske förre ledare stiger fram som vänsterns bästa hopp i nästa års presidentval. Dock är det ännu oklart hur partiets ledare Martine Aubry tänker agera inför sommarens primärval.

Jemen
2011-20 s 9
"Maktkampen är över"
Jemens president, Ali Abdullah Saleh, kom i onsdags överens med oppositionen om att överlämna makten. Uppgörelsens detaljer offentliggjordes inte direkt men allt tyder på att Saleh avgår i förtid och inte först till hösten, när hans mandat löper ut, vilket han tidigare krävt.

Somalia
2011-20 s 9
"Sjöröveriet kostar stora pengar"
Piratverksamheten utanför den ostafrikanska kusten kostade det internationella samfundet mellan sju miljarder och tolv miljarder dollar bara under 2010, enligt den amerikanska tankesmedjan One Earth Future.
Pengarna gick bland annat till rederiernas förbättringar av säkerheten på fartygen och kraftigt höjda försäkringspremier. För att passera de otrygga vattnen utanför östra Afrika anlitar rederierna numera säkerhetspersonal eller väljer att gå en annan, längre väg. En annan tung kostnad är lösenpengar till piraterna. 2010 låg genomsnittet på 5,4 miljoner dollar.

Egypten
2011-20 s 9
"Frun är fri"
Suzanne Mubarak, hustrun till Egyptens störtade president släpptes häromdagen på fri fot mot borgen efter att ha gått med på att lämna ifrån sig sin förmögenhet på ungefär fyra miljoner dollar. Maken Hosni Mubarak har befunnit sig på sjukhus ända sedan åklagare 13 april beordrade att han skulle gripas misstänkt för korruption. Makarnas båda söner Gamal och Alaa sitter i fängelse i Kairo.

USA
2011-20 s 10-11
"Republikanerna satsar på ett brett startfält 2012"
Republikanska ledare, aktivister och bidragsgivare, som är oroliga för att partiets kandidater i nästa års presidentval missar chansen att aktivera gräsrötterna och bygger upp ett starkt motstånd mot president Barack Obama, vill att så många kandidater som möjligt engagerar sig i kampanjen från början. Det första primärvalet äger rum först om åtta månader och de flesta kandidater har ännu inte satt igång sina kampanjer.
"Kampen om Vita huset behöver fler ansvarsfulla vuxna personer som verkligen förmår göra jobbet," säger Fergus Cullen, f d ordförande för Republikanska partiet i New Hampshire.
F d guvernören i Arkansas, Mike Huckabee, som leder i många opinionsmätningar trots att han knappt har organiserat någon kampanj, ber sina anhängare att vara tålmodiga. De tydligaste och envisaste bönerna riktas till guvernören i Indiana, Mitch Daniels, som har visat att ekonomisk återhållsamhet och politisk popularitet går att förena.

2011-20 s 11
"Trump gav upp"
Donald J Trump meddelade i början av veckan att han inte tänker kandidera i det amerikanska presidentvalet 1998. Trump påstod att han menat allvar med sin kandidatur men innan han hann bestämma sig definitivt kom TV-bolaget NBC med ett extremt lockande erbjudande om att fortsätta i rollen som ledare för tv-programmet Celebrity Apprentice. Många misstänker att han bara försökte öka intresset för tv-programmet.

2011-20 s 12-13
"Jakten på pengarna har redan börjat"
Mitt Romney är bara koncentreras på en enda sak: att samla in pengar. Romney har i första hand vänt sig till välbärgade bank- och finanschefer på Wall Street där han har mycket goda kontakter. Romneys kampanjledare betonar budskapet om kandidatens långa affärskarriär och hans chefskap för den lönsamma vinterolympiaden i Salt Lake City 2002. Men Romneys kontakter på Wall Street utgör samtidigt en politisk risk i en tid då många väljare ryggar tillbaka inför de skyhöga lönerna i styrelse- och direktionsrum.

2011-20 s 13-14
"Är Sarah Palin slut?"
Stödet för Sarah Palin minskar i opinionsmätningarna och allt färre tittar på hennes tv-program. Mediernas intresse för henne har svalnat. Palins regelbundna framträdanden som kommentator i Fox News lockar inte längre stora mängder tittare.
Vändpunkten var händelserna i Tucson i januari där skotten skadade kongressledamoten Gabby Giffords svårt och dödade sex människor. Palins kritiker försökte orättvist lägga skulden på henne.

2011-20 s 15-16
"Skam den som ger sig!"
Det har gått sex månader sedan en politisk brandstorm bröt ut i arabvärlden, och president Barack Obama har försökt hitta ett sätt att koppla ihop den historiska förvandlingen i regionen med den fastlåsta fredsprocessen mellan Israel och palestinierna. Det är långt ifrån säkert att han lyckas med detta. Fredsprocessen har drabbats av flera bakslag. Israeliska säkerhetsstyrkor drabbade nyligen samman med tusentals palestinska demonstranter och sedan slöts ett avtal om samlingsregering mellan Fatah och Hamas. Obama överväger formellt stödja förslaget om att israels gränser före 1967 ska vara startpunkten för förhandlingar om en palestinsk stat.

Israel/Palestina
2011-20 s 16-17
"Israel varnar för falkspel"
Hamas signalerar ändrade attityder, men Israel uppmanar västmakterna att avvisa Hamas inviter. USA och Europa avvaktar för att se vilket slags regering palestinierna bildar. Israel för en intensiv kampanj för att få väst att bojkotta varje palestinsk regering som inkluderar Hamas. Både representanter för Hamas och utomstående bedömare hävdar att Hamas har lärt sig en bitter läxa under de fyra år som den har haft makten i Gaza och nu säger sig vilja bevara "lugnet" i regionen.

Kuba
2011-20 s 18-19
"På Kuba kombineras nya friheter med tvång"
I den kubanska vardagen är det mesta fortfarande reglerat. Utrymmet för improvisation är mycket begränsat. Samtidigt som Raúl Castro signalerar ekonomisk öppning vidmakthåller han hårdhetsprincipen på andra områden. Den ekonomiska liberaliseringen avledde uppmärksamheten från det faktum att det politiska och sociala förtrycket inte har lättat på något sätt. Partiledningen fjärmar sig allt mer från stora delar av befolkningen. Klyftan går ganska tydligt mellan svarta och vita, mellan välbärgade och fattiga, mellan dollarkubaner och pesokubaner.

Venezuela
2011-20 s 19
"Chávez stjärna dalar"
President Chávez inflytande i regionen minskar märkbart i takt med att Venezuelas oljeldade ekonomi går under och misstron växer mot hans sätt att regera, inte minst fängslandet av politiska motståndare. Några av populisten Chávez största projekt har övergivits, lagts i malpåse eller inte ens påbörjats. Bland dessa märks en oljeledning till Argentina, en sydamerikansk utvecklingsbank, nya bostadsområden, motorvägar och en kontinental investeringsbank. Venezuelas guldägg, oljeindustrin producerar 30 % mindre olja än för 10 år sedan. Chávez har också ingått nära allianser med despoter som Lukasjenko i Vitryssland och Ahmadinejad i Iran.

Afghanistan
2011-20 s 20
"Samtal pågår"
Den amerikanska administrationen har accelererat de direkta överläggningarna med talibanerna och hoppas nå positiva resultat innan Barack Obama ger formellt besked om tillbakadragande av trupper i juli. Både den amerikanska och den afghanska regeringen understryker att en eventuell uppgörelse måste resultera i att talibanerna avstår från våld och underordnar sig den afghanska konstitutionen, inklusive kvinnors och minoriteters rättigheter och rättsstatens principer. Talibanerna vill ha en inflytelserik roll i den afghanska regeringen och att ett tjugotal fångar i lägret i Guantánamo ska friges.

2011-20 s 20-24
"En strimma av hopp av Afghanistan"
Det har varit en lång och mödosam väg, men äntligen kan Afghanistan kanske bli stabilare. Amerikanska befälhavare talar om framsteg trots att våldet ökar. Många som är engagerade i i militära och civila insatser i Afghanistan hävdar att landet sakta men säker håller på att stabiliseras. Statens existens och auktoritet står inte längre under ständigt hot.
Afghanska och andra bedömare anser att talibanerna har förändrats och lärt av gamla misstag.

2011-20 s 25-27
"Talibanerna efter bin Laden"
Planen är att med den aggressivaste våroffensiven hittills omintetgöra amerikanernas landvinningar på senare tid. Den pakistanska säkerhetstjänsten, ISI, verkar inte ha något att invända. Mulla Abdul Qayyum Zakir är nummer två på amerikanernas lista över prioriterade mål efter rörelsens grundare och andlige ledare, mulla Mohammed Omar. Zakirs energi, karisma och oräddhet gör honom till en mycket farlig man. Han blev Omars andreman för drygt ett år sedan. Zakir kan ha fler allierade liv på sitt samvete än någon annan talibanledare. Han kräver att alla hans män ska bege sig från Pakistan direkt till Afghanistan ich stanna där tills krigssäsongen är över. I gränsstaden Kuchlak i Pakistan är alla moskéer och koranskolor packade med rebeller. För de flesta talibaner som återvänder till Afghanistan gäller det att först engagera sig i den månadslånga opiumskörden. När skörden är bärgad hämtar rebellerna sina gömda vapen och beger sig till slagfältet.

Uganda
2011-20 s 27-28
"Missnöjet växer i Uganda"
Massor av ugandier, som är trötta på sin regering, arrangerade i förra veckan stora, högljudda manifestationer för att välkomna landets ledande oppositionspolitiker hem. Det högljudda firandet överskuggade president Yoweri Musevenis påkostade installationsceremoni med många inbjudna dignitärer.
Kizza Besigye, som har kandiderat i presidentval tre gånger och som ledde gatudemonstrationerna för en tid sedan i protest mot stigande priser, kom hem från Kenya i förra veckan där han hade fått sjukhusvård efter att ha blivit skadad när han var häktad senaste gången. Hans bil omringades av dansande och sjungande anhängare.
Det starka stödet till Besigye som manifesterades när han återkom överröstade Musevenis installationsceremoni, där han svor presidenteden för fjärde gången. Han har styrt Uganda i ett kvartssekel. Välkomstdemonstrationen till Besigyes ära var den hittills största någonsin i protest mot regeringen.
Möjligen är en djupare politisk strid under uppsegling.
Besigye kom på andra plats i presidentvalet men långt efter Museveni med ungefär 20 procent av rösterna. Han kommer inte att erkänna regeringen.

FN, Rwanda
2011-20 s 28
"Anstiftare dömdes"
En av huvudpersonerna i folkmordet i Rwanda, den före detta arméchefen Augustin Bizimungo, dömdes i veckan till 30 års fängelse för delaktighet i folkmord och brott mot mänskligheten av den internationella tribunalen i Rwanda. Bizimungo förberedde bland annat listor över de tutsier som skulle "utrotas". Hutumiliser massmördade runt 800 000 etniska tutsier och moderata hutuer mellan april och juni 1994. Den 59-årige Bizimungo verkade helt oberörd när domaren konstaterade att han i rollen som arméchef hade haft full kontroll över de soldater och miliser som utförde massmordet.
Samtidigt med Bizimungo rannsakades även den före detta chefen för Rwandas militärpolis, Augustin Ndindiliyimana, som dock slapp straff, därför att han verkat aktivt för försoning och redan har suttit i fängelse i elva år.

2011-20 s 28-30
"Domstolen visar tänderna"
Många afrikaner tycker illa om internationella brottmålstribunalen ICC, men senaste tidens händelser betyder förmodligen att de inte kan strunta i domstolen längre. ICC inleder i dagarna en formell utredning om våldet efter valet i Elfenbenskusten på begäran av landets nya president, Alassane Ouattara. Utredningen kan leda till att hans despotiske företrädare. Laurent Gbagbo åtalas. ICCs chefsåklagare har också utfärdat tre arresteringsorder, bland annat mot Gaddafi i Libyen.
Afrikanska despoter, föredettingar och nuvarande, har anledning att vara nervösa.
Orsaken till att ICC har så många afrikanska fall är inte fördomar utan beror på att det är dålig standard på rättsväsendet i många afrikanska länder. Afrikanska domstolen som har Afrikanska Unionen som huvudman har aldrig utfärdat någon dom av betydelse.
ICCs stora svaghet, bortsett från astronomiska kostnader är att den är beroende av andra för att få hjälp med gripandet av misstänkta personer.

FN, Sudan
2011-20 s 30
"Bashir flyger hit och dit som om ingenting har hänt"
Internationella brottmålstribunalen ICC har bett FNs säkerhetsråd att vidta åtgärder mot Djibouti som underlät att gripa Sudans president, en misstänkt krigsförbrytare, under dennes besök i Djibouti för en tid sedan.
President Omar al-Bashir har av domstolen åtalats för folkmord i Darfur.
Bashirs besök i Djibouti för ett par veckor sedan var tredje gången han besökte ett av domstolens medlemsländer utan att gripas.

Näringsliv, Handel
2011-20 s 30-31
"Lyxkonsumtionen hämtar sig"
Den globala försäljningen av lyxprodukter minskade 2009 i kölvattnet av finanskrisen men trenden har vänt igen och försäljningen av lyxartiklar överstiger förväntningarna. Detta mycket tack vare starkare återhämtning i både USA och Europa och snabbt växande efterfrågan i Kina. Kina beräknas bli den största lyxkonsumenten inom fem år. Brasilien tros bli nästa stora tillväxtland efter Kina. Även marknaden för lyxvaror i Mellanöstern förväntas växa med 10-12 % fram till 2013.