Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 26

Tidskriften

 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
 2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25    

Spanien
2010-26 s 3-5
"Upp som en sol och ner som en pannkaka"
Spanjorerna hade allt, de häftigaste konstnärerna, de bästa idrottarna och (med eurons ankomst) de billigaste krediterna. Sedan slog krisen till. Efter 14 år av tillväxt och boom råder kris i eurozonens fjärde största ekonomi. Spanien var landet som tre år i rad under det senaste decenniet hade överskott i statsbudgeten, som skapat fem miljoner nya jobb och vars tillväxt låg över EU-snittet. Sedan kom krisen. Zapatero, det spanska undrets profet måste nu presentera en marknadsreform som är så radikal att Spanien inte går att känna igen efter genomförandet. Sammanlagt 65 miljoner euro måste sparas till 2013. Från och med juni sänktes alla löner inom offentliga sektorn med 5 procent och nästa år fryses lönerna. 13000 jobb ska bort. Man talar om "generationen varken-eller". De varken studerar eller försörjer sig själva. Spanjorerna är markant sämre utbildade än andra européer.

2010-26 s 6-7
"Välfärden vacklar under sin egen tyngd"
Sänkta löner och pensioner, hög arbetslöshet och slopad babybonus gör att många i Spanien känner sig otrygga och lurade. Spaniens liksom många andra europeiska länders regeringar har inget annat val än att dra ner på förmånerna. Skatteintäkterna minskar, befolkningen blir äldre och växande budgetunderskott äventyrar eurons stabilitet. Nedskärningar och skattehöjningar är beslutade i Irland, Spanien, Italien, Grekland och Portugal. Nu är det slut med med medelklassens kvällsnöjen och restaurangbesök. Med varje nytt förslag har den spanska regeringens popularitet sjunkit. Fackföreningarna har utlyst en generalstrejk i september. Om det vore nyval idag skulle den socialdemokratiska regeringen ha fallit.

2010-26 s 7
"Även Spanien förbjuder burkan"
Efter Belgien och Frankrike kommer även Spanien att förbjuda bruket av klädsel som helt täcker ansiktet utöver ögonen i "det offentliga rummet". Enligt oppositionen, Folkpartiet, är detta bruk diskriminerande och nedsättande. Det regerande socialistpartiet med premiärminister Zapatero i spetsen var helt emot förslaget.

2010-26 s 8-9
"Dålig skörd betyder ont om arbete"
Arbetslösheten i Spanien och dåligt väder har försämrat möjligheterna till säsongsarbete för gästarbetare från Marocko, Västafrika och Rumänien. Många har kommit till Spanien "utan returbiljett" och bor nu i skjul av överblivna brädor och plastskynken från växthusen. Det är så illa att det till och med varit bättre att stanna kvar i Afrika menar många. För två år sedan reducerade Spanien i ett försök att minska invandringen, antalet tillfälliga arbetstillstånd, som fördelas till de så kallade ursprungsländerna från 183 600 till mindre än 20 000. Ungefär 100 000 latinamerikaner vände hemåt 2009.

Tjeckien
2010-26 s 9
"Bättre sent än aldrig!
Drygt ett år av politisk instabilitet är över. Tjeckiens nya regering har ett starkt mandat, vilket kan behövas med tanke på de tuffa besparingar som måste göras. Mitten-högerledaren Petr Necas har av president Vaclav Klaus, utsetts till ny premiärminister. Detta bäddar för en ny regering som både är proamerikansk och benägen att dra ner på statens utgifter. Necas Allmänna demokratiska parti diskuterar en koalition med två nya partier på högerkanten. Tillsammans skulle de få en stabil majoritet med 118 platser av 200 i parlamentet. Väljarna hade skrämts av den grekiska skuldkrisen och lade därför sina röster på partier som förespråkat nedskärningar och sparsamhet.

Frankrike
2010-26 s 10
"Sarkozy håller igen"
I en symbolisk sparsamhetsgest har president Nicolas Sarkozy ställt in presidentens årliga gardenparty på nationaldagen den 14 juli. I fortsättningen ska politiker och ämbetsmän avstå från lyxhotell, förstaklassflyg, cigarrer och champagne. Staten säljer samtidigt 10 000 tjänstefordon och 7000 tjänstebostäder, som används av ministrar, statsanställda och ämbetsmän.

Grekland
2010-26 s 10
"Strejk mot sparplan"
De grekiska fackförbunden utlyste i tisdags 24 timmars generalstrejk mot den socialistiska regeringens sparprogram och pensionsreform. Strejken orsakade stora bekymmer i kommunikationerna. Skolor, banker och myndigheter förblev stängda. Vid middagstid ägde en protestmarsch rum i huvudstaden.

Island
2010-26 s 10
"Statsministern och författaren"
Islands statsminister, socialdemokraten Johanna Sigurdadottir, 68, har ingått äktenskap med författaren Jonina Lesodottir, i söndags. Det var samma dag som den nya lagen som legaliserar äktenskap mellan två personer av samma kön trädde i kraft. Paret har levt i registrerat partnerskap sedan 2002. Laget godkändes enhälligt av det isländska alltinget 11 juni.

FN, globalt
2010-26 s 12
"Bankerna måste skärpa sig"
Ledarna för världens största ekonomier bestämde sig på G20-mötet för att tvinga världens banker och finansinstitut att skapa tillräckligt stora buffertar för att klara av framtidens kriser. Mötet enades också om en kompromiss som säger att länderna ska halvera sina underskott till 2013. USAs president Barack Obama krävde också att andra länder måste öka den in hemska efterfrågan.

2010-26 s 12
"Fotboll stod också på programmet"
Ministrarna gjorde paus i G20-programmet i söndags för att tillsammans titta på fotbollsmatchen i VM i Sydafrika mellan Tyskland och England. David Cameron och Angela Merkel såg delar av matchen tillsammans. Tyskland vann med 4-1. Sydafrikas finansminister, Pravin Gordhan, hjälpte till att höja stämningen genom att dela ut vuvuzelas till alla. 12 av de 20 deltagande länderna har deltagit eller är fortfarande kvar i VM.

2010-26 s 12-13
"G 8 har gjort sitt"
Storbritannien, som ska arrangera G8-mötet 2013, blir första land som avsiktligt tonar ned evenemanget som ett svar på växande kritik mot kostnader och tvivel på mötets värde. Cameron gör om mötet till en strategisk diskussionsgrupp med ett aktuellt Tema som till exempel mellanöstern vid sidan av ett annat toppmöte. Cameron misstänker att kostnaden för att arrangera ett G8-möte överskrider värdet av mötet om man fokuserar på kommunikéer i stället för att bygga upp förtroende mellan världens ledare. Förra veckoslutets möten i Muskoka och Toronto i Kanada kostade motsvarande 7,3 miljarder kronor och 60 personer greps för våldsamheter.

Ryssland, USA
2010-26 s 13-14
"Dyrköpt vänskap"
President Barack Obama har betalat ett högt pris för goda relationer med Ryssland. Det gjorde han nog rätt i. Förra veckans möte mellan Obama och den ryske presidenten Medvedev i Vita huset markerade den högsta punkten i de rysk-amerikanska relationerna sedan bill Clinton reste till Moskva 1995 för att fira minnet av segern i andra världskriget. Problemet är att dett samförstånd har kommit till nästen uteslutande på Obamas bekostnad. USA slopade planerna på ett robotförsvar i Polen och Tjeckien. Utbrytarprovinserna i Georgien har erkänts som ett fullbordat faktum och USA undviker att tala om den alltmer begränsade mötesfriheten i Ryssland. Rysslands vänligare tongångar orsakas främst av landets behov av västerländskt kapital och know-how. USA sänder också locktoner om ett ryskt medlemskap i WHO.

2010-26 s 14-15
"Som en gammaldags spionthriller"
FBI grep häromdagen elva personer som misstänks ha spionerat för Rysslands räkning. Gripandet skedde strax efter det att president Medvedev hade avslutat ett möte i Washington. I måndags väckte federala åklagare åtal mot elva personer som alla misstänks för spionage för Rysslands räkning. De har levt under falska namn och täckmantlar för att kunna penetrera maktens inre kretsar. "Programmet för de illegala" - som åklagarna misstänker omfattar flera länder i världen - var ett försök av den ryska underrättelsetjänsten, FSB, att plantera agenter i USA för insamling av information om kärnvapen, USAs Iranpolitik, CIA-ledningen med mera och rekrytering av nya agenter. Spionligan ertappades efter många års övervakning.

Ryssland
2010-26 s 15-16
"Imperium utan innehåll"
Rysslands "privilegierade intressezon" faller sönder i mötet med verkligheten, och västmakternas oro är kraftigt överdriven. Frasen " privilegierad intressezon" myntades av president Medvedev efter kriget mot Georgien 2008. De senaste två veckornas händelser i Kirgisien och Vitryssland avslöjar emellertid fåfängligheten i Rysslands nyimperialistiska ambitioner i de länder, som en gång bildade Sovjetunionen. Ett bråk om naturgas avslöjade bräckligheten i den nyfödda tullunionen mellan Ryssland, Kazakstan och Vitryssland och de blodiga pogromerna i Kirgisien visade att den postsovjetiska militäralliansen, CSTO, är en chimär. Vitrysslands president Lukasjenko har på ett listigt sätt lyckats få ut stora subventioner från Ryssland samtidigt som han retas och spelar ut Ryssland mot EU. När det gäller Kirgisien är den ryska armén inte utrustad för den sorts fredsbevarande uppdrag som den ombads utföra där - illa utbildade rekryter som plågas av mobbning och trakasserier.

Irak
2010-26 s 16-20
"Shia och Sunni fortsätter att dela Irak"
Avsaknaden av genuin, ömsesidig tolerans mellan de religiösa grupperna är ett hinder för demokratin i Irak. Drygt tre månader efter de allmänna valen samlades Iraks nya parlament den 14 juni, men någon regering finns inte i sikte ännu. Tillförordnad premiärminister,
Nuri al-Maliki, vars valallians kom på andra plats är fast besluten att behålla jobbet. Denna hans nya, bredare shiitiska front inkluderar Moqtada al-Sadrs parti samt Islamska högsta rådet som leds av Ammar al-Hakim och som anses vara det mest Iran-vänliga partiet i Irak. Det värsta av allt är att Iraks etniska och sekteristiska motsättningar verkar lika djupa som någonsin förr. Nuri al-Malikis allians som utesluter alla sunnipolitiker skulle kunna få det sunnitiska upproret att flamma upp igen. Bäst vore en "samlingsregering" med representanter för både shia, sunni och kurder. Annars finns det stor risk för att landet blir en korrupt, auktoritär, olje- och polisstat, i bästa fall en halvdemokrati, om inte en framsynt ledare kliver fram och överbryggar klyftan mellan shia och sunni.

Afghanistan
2010-26 s 20-21
"Petraeus tar över"
General Petraeus hade framgång i Irak, nu tar han befäl över ett mycket annorlunda krig i ett mycket annorlunda land. Tiden är knapp och han måste snart visa att strategin håller. För ögonblicket ser det mycket mörkt ut i Afghanistan ur alla synvinklar: den militära kampanjen i den strategiska staden Kandahar möter starkt motstånd från den afghanska allmänheten, president Hamid Karzai har visat sig vara nyckfull och oförutsägbar och talibanerna bjuder lika starkt motstånd som förr. General Petraeus kommer att hålla fast vid "motoffensiven" som han planlade tillsammans med den nu avsatte Stanley McChrystal. Den går ut på att skydda civila, separera dem från upproriska och erövra folkets stöd. Men General Petraeus kanske största utmaning är att skapa enighet i en splittrad grupp högt uppsatta ämbetsmän i Obamas administration med olika uppfattning om hur kriget i Afghanistan ska föras.

Kirgisien
2010-26 s 22
"Kirgizerna valde en europeisk modell"
Folkomröstningen ägde rum i Kirgisien trots etniska motsättningar och risk för inbördeskrig. Folkomröstningen var ett försök att ge den sittande regeringen legitimitet och ersätta dagens presidentsystem med ett parlamentariskt system. En ny regering, utan etiketten "tillförordnad" ska vara på plats i Kirgisien 10 juli, enligt Roza Otunbajeva. Enligt den centrala valkommissionen deltog 56 procent av landets 2,6 miljoner röstberättigade i valet. Den tidigare presidenten Bakijev har motsatt sig en övergång till ett parlamentariskt system med argumentet att detta inte fungerar i ett samhälle som domineras så totalt av olika klaner.

Taiwan, Kina
2010-26 s 23
"Taiwansundet blir allt smalare"
Taiwan slöt det första handelsavtalet någonsin med Kina i måndags. Avtalet stärker Taiwans kommersiella band med världens snabbast växande ekonomi.
Handelavtalet är det senaste tecknet på närmandet mellan de två fienderna i inbördeskriget. Sedan Ma Ying-jeou tillträdde som Taiwans president hat länderna etablerat direkta flyg-, fartygs- och postlänkar. Taiwans aktieindex steg med 16 procent förra året.

Filippinerna
2010-26 s 24
"Aquino svor eden"
Benigno Aquino III svors i onsdags in som Filippinernas 15:e president. Han kommer därmed att leda en sydostasiatisk nation som hans föräldrar hjälpte till att befria från diktatur och som han själv lovar att befria från fattigdom och kronisk korruption, framför allt i det notoriskt korrupta tull verket och revisionsverket. Den avgående Gloria Arroyos stormiga nioåriga styre inkluderade fyra misslyckade statskupper och försök från oppositionens sida att ställa henne inför riksrätt på grund av misstänkt valfusk, korruption och maktmissbruk.

Afghanistan
2010-26 s 25
"Ny inrikesminister"
Efter att i flera månader ha blockerat president Karzais nomineringar till regeringen godkände parlamentet i måndags fem av kandidaterna, däribland landets generalstabschef, Bismillah Mohammadi, till ny inrikesminister. Detta ger honom kommandot över landets poliskår. Parlamentet avvisade dock Karzais kandidater till utbildnings- och transportministerposterna. De är båda etniska hazarer och detta väckte starka protester från minoritetsgruppen. Sju av 25 departement har ännu inga ledare.

Rwanda
2010-26 s 25
"Regimkritisk journalist mördades"
Två män har gripits misstänkta för mordet i förra veckan på journalisten Jean-Leonard Rugambage. Rugambage, som rannsakades och friades från misstankar om folkmordsbrott 2006, mördades under arbetet med en rapport som kopplar den sittande regeringen till ett mordförsök mot en avhoppad rwandisk general i Sydafrika.

Mexiko
2010-26 s 25
"Guvernörskandidat dödades i bakhåll"
Den ledande kandidaten i guvernörsvalet i den våldshärjade delstaten Tamaulipas i Mexiko mördades i mån dags. Det var första gången i mannaminne som en guvernörskandidat fick sätta livet till. Inrikesminister Fernando Gómez Mont misstänker att mordet på Rodolfo Torre, som företrädde PRI utfördes på order av narkotikakarteller, vars interna krig har krävt hundratals dödsfall de senaste månaderna i denna delstat som gränsar till Texas och Mexikanska Golfen.

Afrika
2010-26 s 26-27
"Afrikas lejon utmanar Asiens tigrar"
Afrika beskrivs ofta som krigens, sjukdomarnas och fattigdomens hem på jorden eller som en stor tiggarskål. Men en ny, färsk rapport målar en mycket ljusare bild av en världsdel med växande nationella ekonomier och allt fler konsumenter, som erbjuder investerare den bästa avkastningen i utvecklingsvärlden. Rapporten "Lejon på marsch" har gjorts av McKinsey & Company. Arens van Wamelen, investeringsrådgivare och bosatt i Johannesburg är en av författarna. Det finns emellertid också negativa trender. Visserligen växer befolkningen till 1100 miljoner i arbetsför ålder 2040, men det kommer inte att finnas resurser varken för att utbilda dem adekvat eller för att skapa arbetstillfällen. Städerna kommer att växa i storlek men därmed finns också risk för eländiga slumområden.

Australien
2010-26 s 27-28
"Snöplig reträtt"
Australien har fått sin första kvinnliga premiärminister i Julia Gillard som föddes i Storbritannien. Detta skedde efter det att Kevin Rudd hade avgått före en intern omröstning om partiledarskapet. Rudd vann en jordskredsseger för Labour i november 2007 över den elva år gamla liberala regeringen som leddes av John Howard. För bara sex månader sedan verkade hans regering fortfarande oövervinnlig. Men nu dumpades han av det egna partiet. En orsak är hans kontroversiella gruvskatt på "supervinster". Stora företag har drivit protestkampanjer och väljarna fruktar att skatten skulle skada Australiens ekonomi och äventyra jobben. Julia Gillard är 48 år och nu Australiens premiärminister för Labour.

2010-26 s 28-29
"Kroniskt nödläge i obygden"
Den australiska regeringen har svårt att släppa aboriginerna fria.
För tre år sedan publicerades en rapport om sexuella övergrepp på barn i aboriginsamhällen i Northern Territory som chockade hela Australien. Northern Territory är ett stort område med liten befolkning, 225 000 invånare och täthet 0,17 per kvadratkilometer. Aboriginerna utgör en fjärdedel jämfört med tvåprocent i landet som helhet. Den konservativa regeringen under John Howard utropade då ett slags katastroftillstånd för regionen och etablerade ett hjälpprogram som kallats "interventionen" och som ställde 73 bosättningar under federal kontroll. Regeringen ville veta hur invånarna använde sitt socialbidrag. Hälften av detta läggs nu undan till mat och kläder till barnen. 17 000 personer står under denna "ekonomiska kontroll". Många av aboriginerna tycker att det nya systemet är bra. Det har fått många män att sluta upp med att misshandla sina kvinnor för att få pengar till sprit, droger och spel.

Kina
2010-26 s 29-20
"Pengarna måste ju placeras någonstans"
Kinesisk spökstad speglar byggbubblan. Kangbashi är ett nytt urbant center i kinesiska Inre Mongoliet. Det är tänkt att hysa 300 000 invånare men har i dag bara 28 000 invånare. Kangbashi kallas "norra Kinas Dubai" för sina tomma skyskrapor och nya offentliga byggnader och andra skrytobjekt för mer än en biljon dollar. Investerare köper lager av tomma lägenheter eftersom det finns få andra investeringsalternativ. Alla hoppas på ökade priser. Under de senaste fyra månaderna fastighetspriserna stigit med 10 procent. Många fruktar en krasch om inte fastighetsbubblan stoppas.

Forskning
2010-26 s 30-31
"Vi sover för lite!"
Vi måste börja inse hur viktig sömnen är och att prioritera den. Sömnbrist påverkar hjärnan, hormonbalansen och hjärtat. Nya forskarrön ger överraskande svar på frågan om vårt behov av sömn. Vuxna behöver i allmänhet mellan sju och nio timmars sömn varje natt! Vi sover idag två timmar mindre än på 1800-talet och nästan en halvtimme mindre sedan 2001!
Forskare i Chicago har visat att för lite sömn ändrar kroppens hormonbalans. Förändringarna ökar aptiten, försvagar mättnadskänslan efter en hel måltid och ändrar på kroppens reaktion på sockerintag - allt kan orsaka viktökning och utveckling av diabetes.
Forskare vid Case Western Reserve University har funnit att sömnbrist kan kopplas till framtida viktökning men också ökad risk för högt blodtryck och hjärtsjukdomar.
Den goda nyheten är att de oönskade effekterna kan avvärjas med tillräckligt med sömn. Efter två nätters sömn i tio timmar blev hormonbalansen normal igen.

Läs artikeln i Newsweek: The Surprising Toll of Sleep Deprivation.