Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 50

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49    

EU
2010-50 s 3-5
"Intet ont som inte har något gott med sig"
Tvångsbantningen kan blir Greklands (och Europas) räddning. Grekland var nära att krossas av en statsskuld på 400 miljarder dollar. Ingen trodde att premiärminister George Papandreou skulle kunna ändra på grekernas vanor. Men nu har han bestämt sig för att minska statens utgifter, höja skatterna och reformera ekonomin trots alla strejker och protestdemonstrationer. Grekland symboliserar krisens ljuspunkt. Även andra europeiska länder som Portugal, Storbritannien, Irland och Spanien har insett att de måste följa i Greklands spår. Det kan hända att man 2020 drar slutsatsen att det var denna kris och inte de otaliga initiativen från byråkraterna i Bryssel som blev vändpunkten som återupprättade konkurrenskraften och släppte loss ny ekonomisk dynamik i stora delar av Europa. Nya budgetregler kommer att tvinga stater att bli mer effektiva och hitta bättre och billigare sätt att ge medborgarna service.

Sverige
2010-50 s 6-7
"Sverige togs på sängen"
I Sverige dröjde myndigheterna med att avslöja självmordsbombarens identitet, men utländska medier uppgav redan dagen efter dådet hans namn. Utländska antiterrorexperter påpekar också att ett antal kända militanta aktivister har bosatt sig i Sverige på enare år. En 28-åriog sunnimuslim som kom med sin familj från Irak till Sverige 1992. Innan han genomförde attentatet skickade han ett inspelat meddelande till TT där han på flytande engelska säger att svenskarna själva har ådragit sig det inträffade. Han nämner konstnären Lars Vilks och att det finns svenska soldater i Afghanistan. Han uppmanar andra "mujaheddin" (heliga krigare) i Europa och framför allt Sverige, slå till "om de så bara har en kniv att tillgå". Det tidigare så homogena svenska samhället har förändrats mycket på de tre senaste decennierna på grund av omfattande invandring, framför allt muslimer, som nu utgör 5 % av Sveriges 9,3 miljoner invånare. Det har medverkat till ökade spänningar som bland annat har lett till ökat stöd för Sverigedemokraterna.

Italien
2010-50 s 7
"Berlusconi sitter kvar men hur länge?"
Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi, överlevde med mycket knapp marginal - tre mandat - en misstroendevotering i parlamentet. Därmed avvärjdes en regeringskollaps, men Italiens politiska plågor är inte över utan förlängs snarare. Nu måste han antingen bygga en ny (tillräcklig) majoritet eller utlysa nyval. Hur som helst finns risker för finansiella spekulationer på marknaden. Statsskulden beräknas bli 118 % av BNP nästa år, högst i Europa efter Grekland. Om Italien skulle gå till nyval i vår väntas det invandrarfientliga Lega Nord gå starkt framåt.

Ryssland
2010-50 s 8-12
"Korruptionen håller systemet upp"
Dmitrij Medvedev och Vladimir Putin leder ett system som har frusit fast och inte går att förändra. 2003 dömdes Michail Khodorkovskij och Platon Lebedev, före detta majoritetsägare i oljebolaget Yukos till fängelse. Deras straff löper ut 2011. För att ha dem kvar riktas nu nya absurda anklagelser mot dem. Jakten på pengar är den ideologi som har dominerat Ryssland ända sedan kommunismen kollapsade för drygt 20 år sedan. I slutet av 1990-talet hade ekonomins viktigaste delar privatiserats av oligarker som Khodorkovskij och Lebedev och då började "byråkrat-entreprenörerna" att privatisera en tillgång som var underkapitaliserad och svag, den ryska staten. Dessa har blivit rika genom svindleri och utpressning. Korruption betyder inte längre att man bröt mot spelets regler utan korruption blev själva spelet. Byråkraterna delar ut kontrakt till företag som de själva tjänar pengar på. Deras förmögenheter är beroende av deras administrativa makt och inte av vad de äger. Dagens unga ryssar vill helst ha arbete i statens tjänst. Problemet nu är att den globala finanskrisen slog hårdare mot den ryska ekonomin än mot något annat stort industriland.
Till sommaren 2011 ska Medvedev och Putin komma överens om vem som ska bli nästa president. Putin är för många en symbol för det redan avslutade 2000-talet. Medvedev väcker däremot hopp om förändring hos den unga, mer rastlösa generationen.

2010-50 s 12-14
"Yttrandefrihet? Javisst, men bara för staten"
Kreml behöver ett par frispråkiga medier för att kunna visa besökande dignitärer att yttrandefrihet råder. Men de som talar fritt lever under ständigt hot. Dmitrij Muratov är chefredaktör vid Novaja Gazeta som ägs av Alexander Lebedev, miljardär och före detta KGB-agent, tillsammans med den före detta sovjetledaren Michail Gorbatjov. Lebedev vill gärna betraktas som publisher och journalist, han äger både Evening Standard och The Independent i London. Nyligen har Novaja Gazeta publicerat en artikel om en 25-årig praktikant på tidningen som efter att ha skrivit om fascistiska rörelser sköts till döds tillsammans med en advokat.
Regimen behöver Novaja Gazeta som exempel på att Ryssland har press- och yttrandefrihet men kan inte låta bli att ständigt varna tidningen. Novaja Gazeta har emellertid få läsare jämfört med mängden TV-tittare i Ryssland. TV har mycket större genomslagskraft och kontrolleras därför hårdare.

2010-50 s 14-15
"Xenofobin urartade i blodigt våld"
Under förra helgen samlades tusentals unga män på Röda Torget där de angrep både polismän och förbipasserande som kunde antas härstamma från Centralasien eller Kaukasien. Misshandel, knivhugg och skottlossningar riktade mot personer som inte är (etniska) ryssar. En utlösande faktor är en händelse för en vecka sedan då Jegor Sviridov, en fotbollsäskare, sköts till döds av en man från norra Kaukasus.

Vitryssland
2010-50 s 9
"Det är nog kört i Vitryssland"
Diktatorn i Minsk får allt svårare att skaffa sig vänner. Under sina 16 år som Vitrysslands president har Alexander Lukasjenko satt kryss i alla rutor som kännetecknar en nutida diktator. Han ha fängslat motståndare och krossat protester. Hans säkerhetstjänst, som fortfarande heter KGB, anklagas för att ha kidnappat och mördat journalister. Men den man som det amerikanska utrikesdepartementet kallar för "Europas siste diktator" försöker nu byta ut sin gamla allians med Ryssland mot en ny allians med EU. Men EU har klargjort att priset för fortsatt ekonomiskt stöd är liberala reformer.

Kosovo
2010-50 s 15
"Misstankar om fusk fläckade valet i Kosovo"
I tre vallokaler Drenica där den sittande premiärministern Hashim Thacis parti PDK (Kosovos Demokratiska parti) har starkt stöd var det fler som röstade än som var registrerade, enligt en källa i valkommissionen. I en vallokal blev röstdeltagandet 149 %! PDKs farligaste rival, Kosovos Demokratiska förbund har också utropat sig som segrare. En trolig utgång är en uppgörelse mellan Thaci, före detta ledare av Kosovos befrielsearmé och det parti som tros ha kommit fyra i valet, Alliansen för Kosovos framtid. Detta parti leds av Ramush Haradinaj, en annan rebelledare vars korta tid som premiärminister tog slut när han åtalades för krigsförbrytelser av domstolen i Haag. Ramush Haradinaj blir föremål för förnyad prövning i Haag i början av nästa år.
Alldeles nyligen presenterade Europarådet en rapport som avslöjar att Kosovos "befrielsearmé (KLA) under ledning av Hashim Thaci var inblandad i omfattande organiserad brottslighet, bland annat handel med mänskliga organ. 1999 identifierades Hashim Thaci som den farligaste av de "kriminella bossarna" i internationella underrättelserapporter.
Artikel i The Guardian.

Israel, Palestina
2010-50 s 16
"Vilken fredsprocess?"
Washingtons beslut att inte längre kräva att Israel stoppar byggandet i de judiska bosättningarna kan mycket väl leda till att det inte blir några direkta förhandlingar mellan Israel och palestinierna på flera månader. Men frågan är om inte hoppet om konstruktiva fredsförhandlingar redan krossades i praktiken under 16 timmar i september. Då krävde Israels premiärminister Netanyahu att palestinierna måste acceptera Israels "säkerhetskoncept". I detta ingår att Israel har kvar soldater längs gränsen på den palestinska sidan om barriären som Israel har byggt på Västbanken och att israel skulle ha kvar soldater i Jordandalen i flera år. Kartor som Israel visade antydde att palestinierna bara skulle få 60 % av Västbanken. Tidigare israeliska ledare har erbjudit 90-95 %.

2010-50 s 16-17
"Export ska underlätta Gazas ekonomiska återhämtning"
Gaza är extremt beroende av ekonomisk hjälp utifrån. Men om bara Israel lättar på exportkontrollen finns förutsättningar för snabb ekonomisk utveckling menar många i Gaza. Israel har nu bestämt sig för att gradvis öppna Gazas gräns för export. En motsvarande öppning på Västbanken i fjol ledde till 7,2 % tillväxt. Export av framför allt jordbruksprodukter, möbler och textil skulle kunna komma igång under första kvartalet 2011.

Egypten
2010-50 s 18
"Oppositionen ska försöka enas"
Den egyptiska regimen sitter säker i sadeln, men den dag oppositionen enas kan den komma att bli en utmaning för Mubarak. Egyptens ledande demokratiförespråkare, Mohammed ElBaradei, säger att det iögonfallande fusket vid det senaste valet, har berövat regimen dess legitimitet. Den 82-årige Mubarak, vars styrande Nationaldemokratiska partiet, överlägset vann valet, har nyligen genomgått en operation. Han tros förbereda sin son Gamal till efterträdare. Men motståndet mot honom är stort.

Iran
2010-50 s 18-19
"Irans ledare sparkade landets toppdiplomat"
President Mahmoud Ahmadinejad avskedade i början av veckan sin utrikesminister, Manoucher Mottaki, en karriärdiplomat som har varit Irans ansikte utåt i många år. Det kom som en överraskning för många och verkar vara ett tecken på att presidentens makt har stärkts. Politiska insiders uppger att Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, efter valen 2005 tvingade den nyvalde Ahmadinejad att acceptera Mottaki som utrikesminister trots att Mottaki stött Ahmadinejads rival Larjani i presidentvalskampanjen. Ahmadinejad har utsett Ali Akbar Salehi som ersättare. Han är chef för atomprogrammet och har varit ambassadör i IAEA. Många tror att avskedandet signalerar att atomfrågan flyttas uppåt på den politiska dagordningen. Det kan kanske också relateras till telegram som läckt ut från Wikileaks om att många av Irans arabiska grannar är fientligt sinnade. Senaste sanktionsrundan gör det allt svårare för Iran att göra affärer med resten av världen.

2010-50 s 20
"Terrorn slog till i Iran"
I ett självmordsattentat i Chabahar i sydöstra Iran dödades i onsdags ett fyrtiotal människor eller fler. Den våldsamma attacken sammanföll med att shiamuslimer förbereder sig att hedra minnet av martyren Imam Hussein, som var profetens sonson.

EU, Montenegro
2010-50 s 20
"Montenegro närmar sig EU"
EUs utrikes ministrar har bestämt att Montenegro ska få kandidatstatus. Ännu så länge är Slovenien det enda Balkanlandet som är medlem i EU. Även Kroatien är kandidatland och räknar med att bli medlem kanske redan nästa år, annars 2012.

Irak
2010-50 s 20
"Tröga förhandlingar fortsätter"
Före detta premiärminister Ayad Allawi meddelar att han kan komma att sitta med i ärkerivalen Nour al-Malakis regering. Denne erkänner att han och Allawi har en "gemensam vision" USA har tryck på för att få en så bred regering som möjligt i Irak som inkluderar sunniter, shiiter och kurder.

Elfenbenskusten
2010-50 s 20
"Spänt i Elfenbenskusten"
Den internationellt erkände nyvalde presidenten i Elfenbenskusten, Alassane Ouattara, meddelade i måndags att han och hans medarbetare skulle marschera mot de statliga institutionerna på torsdagen och på så sätt försöka ta kontroll över statsapparaten. Den förre presidenten, Laurent Gbagbo, vägrar att lämna ifrån sig makten.

Brasilien
2010-50 s 20-22
"Brasilien städar inför VM och OS"
Rio de Janeiro förbereder sig för fotbolls-VM. Polisen befriar den ene favelan efter den andra för att skapa lugn i fattiga slumområden, där narkotikakrig har utkämpats i flera decennier.
Över 300 favelor med sammanlagt hundratusentals invånare kontrollerades förr av tre inbördes fientliga narkotikakarteller. Den 28 november, Dagen D, intog polisen med hjälp av militären den jättelika slumstaden Complexo do Alemão i norra Rio de Janeiro. På favelans kullar hade gangsterbossarna slagit sig ner. Efter 24v timmar polisen hissat den brasilianska flaggan på högsta punkten. I efterföljande razzior tog poliosen över 30 ton narkotika. 130 personer greps, bland dem kända narkotikahandlare. Idag är många av favelorna turistattraktioner.

Sydafrika
2010-50 s 23
"ANCs utmanare går framåt"
Ett parti som stöds huvudsakligen av vita och färgade sydafrikaner vinner sakta men säkert allt fler sympatisörer. För första gången sedan Afrikanska nationalkongressen (ANC) tog makten för 16 år sedan känner sig partiet hotat. Det lilla uppnosiga Demokratiska Alliansen (DA) nafsar ANC i hälarna inför de lokal valen nästa år. DA, hemmahörande i mitten-högerfältet bildades för tio år sedan. DAs ledare, Helen Zille, hoppas med en dåres envishet och tålamod kunna besegra ANC "i distrikt efter distrikt, och i stad efter stad" och sedan bygga förebilder av integritet, gott styra och effektiva samhällstjänster. Hennes parti började i Kapstaden där det besegrade ANC 2006 och där Helen Zille blev borgmästare. Förra året tog DA kontroll över regionen Västra Kap, partiets första regionala erövring. Där utgör färgade (blandrasiga) 60 % av befolkningen och de stöder DA. Omkring en tredjedel av DAs parlamentariker är icke-vita. Den blonda, hårt arbetande Helena Zille, som talar xhosa är populär bland alla grupper i Västra Kap. Hennes mod att utmana svarta, patriarkaliska auktoriteter beundras inte minst av unga, svarta kvinnor. ANC-medlemmar beskyller henne för att vara "rasist" och "vild hora" men hon ger igen med samma mynt.

Nordkorea
2010-50 s 24
"Nordkorea hotar med kärnvapenkrig"
Diplomatisk offensiv för att få Pyongyang att ta reson. Nordkorea varnade i måndags för att samarbetet mellan Sydkorea och USA kan leda till kärnvapenkrig i regionen. Efter Nordkoreas anfall mot ön Yeonpyeong genomförde Sydafrika tillsammans med USA flera artilleriövningar. Nordkorea menar att samarbetet är ett förräderi.

Kina
2010-50 s 24-26
"Så gjorde Beijing Liu Xiaobo till en förrädare"
Inte nog med att det kinesiska kommunistpartiet inte tål fredspristagaren Liu Xiaobo. Den kinesiska propagandaapparaten har övertygat många av hans landsmän om att han förtjänar att sitta i fängelse. Den kinesiska regimens avsky för Liu Xiaobo, den fängslade dissidenten som i förra veckan hedrades i sin frånvaro med Nobels fredspris är mycket stor. Särskilt hans förolämpningar mot kinesisk nationalism. Som bevis lyfts fram Xiaobo kommentarer i Open Magazine, en månadstidskrift som ges ut i Hongkong.
Kritikerna påstår att vad Xiaobo gjort för Kina är att förlöjliga kinesisk kultur och hans ståndpunkt är stöd för influenser från väst. Han vill göra Kina till "västs tjänare".

Miljö, Klimat
2010-50 s 26-27
"Det bidde lite mer än en tumme"
Överenskommelsen i Cancún räddar FNs trovärdighet men inte planeten. Utvecklingsländerna utlovades bidrag för att inte avverka eller bränna ner sin skog. Skogsavverkningen står för 15 % av de globala koldioxidutsläppen. Enligt USA ska merparten av pengarna komma från den privata sektorn.
Resultatet av Cancún mötet är att dispyten flyttas till nästa års överläggningar i Sydafrika.
Risken för ett misslyckande är ännu större nästa år. Och sedan löper Kyotoprotokollet ut 2012.

2010-50 s 28-30
"Skogen ska hjälpa till att rädda planeten"
Skogarnas överlevnad var ett centralt tema på klimattoppmötet i Cancún. De länder som skyddar sina urskogar kommer att belönas med många miljarder dollar. Experterna varnar dock för missbruk. De ekonomiska fördelarna kanske underblåser rovdrift i stället för att begränsa den. REDD är akronymen för ett ambitiöst skyddsprogram som ska rädda planetens kvarvarande skogar. FNs högsta miljöbeskyddare, Achim Steiner är försiktigt optimistiskt. En miljard dollar ska det oljerika Norge bidra med till utvecklingsländerna för att inte hugga ner skogen. Andra experter varnar för meningslösa aktioner. De stora penningmängderna leder lätt till korruption.

2010-50 s 30-31
"Isbjörnen får en fristad i Alaska"
Olja- och gasbolag uppmanas att hålla sig borta från skyddade vildmarksområden, men de trycker på för att komma åt nya källor. Omkring 96 % av det 484 000 km2 stora området är havsis. Bestämmelsen inkluderar inte ett automatiskt förbud mot borrning. Greebpeace och miljöorganisationer hävdar att fristaden inte räcker länge om man inte bromsar klimatförändringen. Oljebolag är ivriga att börja borra så fort vinterisen har smält. Den anser inte att deras aktiviteter utgör något hot mot isbjörnen. Oljebolagen stöds av Alaskas guvernör, Sean Parnell, liksom av hans företrädare, Sarah Palin. Parnell anser att det skyddade området är alldeles för stort och varnar för att förseningar för oljebolagen kommer att skada Alaskas ekonomi.