Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 41

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 
27 28 29/30 31 32 33/34 35 36 37 38 39 40      

Polen
2011-41 s 4
"Tusk är det minst onda nav två onda ting"
Donald Tusk är den första polska premiärministern sedan 1989 som lyckas bli omvald till en andra mandatperiod. Men han kan ändå inte vara riktigt nöjd med valresultatet. Han betraktas som en trevlig slöfock och anledningen till att han vann valet var att motståndaren och utmanaren Jaroslaw Kaczynski, inte heller hade några lösningar att erbjuda. Statsapparaten är fortfarande alldeles för dyr och stor, gator och vägar är i miserabelt skick och den polska järnvägen är en katastrof.
Tusk parti, Medborgarplattform, fick drygt 37 % av rösterna, men fler än hälften av väljarna stannade hemma på valdagen. Den ende segaren var den polska politikens "clown", den förmögne Janusz Palikot.

Grekland
2011-41 s 5
"Ännu en grekisk tragedi"
Grekerna betalar för den ekonomiska krisen med sin hälsa. Växande efterfrågan på sjukvård och parallella kostnadsnedskärningar gör att den grekiska vårdapparaten är på gränsen till vad den förmår, samtidigt som narkotikamissbruk, Hiv och självmord ökar. Många greker har förlorat sjukförsäkringar som de hade via sina jobb. Redan innan den ekonomiska krisen var sjukhussystemet kaotiskt och korrupt och i förfall.

Frankrike
2011-41 s 5
"Francois Hollande eller Martine Aubry?"
På söndag möts Francois Hollande och Martine Aubryi primärvalets finalomgång. I första omgången fick Francois Hollande knappt 40 % och Martine Aubryi drygt 31 %. Den näringslivsvänlige Manuel Valls uppmanade efter sin förlust sina anhängare att stödja Hollande. Ségolène Royal som hoppats på framgång fick bara 7 %. Trea blev Montebourg med 17 %. Han 'är för "avglobalisering" och vill ännu inte stödja någon av finalkandidaterna. Han kan bli "kungamakare".

Italien
2011-41 s 6-7
"Italienarna är hårt prövade dessa dagar"
Mot bakgrund av institutionellt förfall och ekonomisk stagnation breder vanmakten ut sig i det förr stolta Italien.
Institutioner som förfaller, en ekonomi som stagnerar och en premiärminister som gör bort sig - det förr stolta Italien känner inte igen sig självt.
Sommarens kaos och ekonomiska bekymmer har förvandlat Italiens alltid starka kollektiva mindervärdeskomplex till nästan självhat.
Italien uppmanas att skapa balans i statsbudgeten huvudsakligen med nedskärningar i form av minskade utgifter i offentliga sektorn men måste också liberalisera Italiens notoriskt stängda professioner och öppna tjänstemarknaden för konkurrens. ECB förväntar sig en revolution i sättet att styra Italien. Italiens politiker gör inget alls om man inte sparkar dem hårt.

Vitryssland
2011-41 s 8
"Att tiga är guld, men inte i Vitryssland, där är det förbjudet!"
Nya regler är på gång som gör det straffbart att organisera en medborgar samling där deltagarna ägnar sig åt "ej sanktionerade handlingar eller ej sanktionerad passivitet". I hållande handklappningar liksom total tystnad förbjuds för oppositionens demonstrationer.

Ukraina
2011-41 s 8
"Timosjenko har oskadliggjorts"
Ukrainas före detta premiärminister Julia Timosjenko beordrade 2009 det statliga energibolaget Naftogaz att ingå ett för Ukraina ofördelaktigt avtal med Ryssland, enligt domare Rodion Kirejev, som i måndags dömde henne skyldig till maktmissbruk. Domen lyder på sju års fängelse.

Slovakien, EU
2011-41 s 8
"Slovakien satte käppar i hjulet"
Det slovakiska parlamentet avslog efter en stormig debatt förslaget om en utvidgning av EUs räddningsfond. Därmed föll också premiärminister Iveta Radovicas regering. Av närvarande 124 ledamöter var det bara 55 som stödde förslaget som hade behövt 76 ja-röster (2/3-dels majoritet) för att gå igenom. Det oppositionella socialdemokratiska partiet stödde förslaget men ville inte godkänna det förrän efter det att regeringen hade fallit.

USA
2011-41 s 10
"Steve Jobs kan inte hjälpa Barack Obama längre"
Många människor sörjer Apples grundare Steve Jobs. En av dem är USAs president Barack Obama. Visionären Jobs var för honom ett kronvittne på Amerikas förvandling och en viktig nära vän, Och nu när valkampanjen drar igång inför nästa års presidentval kommer Obama att sakna Jobs. Obama har lovat en förändring men han har inte åstadkommit den ännu och Jobs skulle ha hjälpt honom. Den före detta socialarbetaren Obama är inte särskilt populär bland direktörer. Men företagaren och kapitalisten Jobs var en av Obamas förtrogna. Jobs glittrande Applevärld var det som Obama drömde om innan han flyttade in i Vita Huset.

2011-41 s 11
"Vem blir Obamas utmanare?"
Nu när både Sarah Palin - som säger att hon och hennes man vill tjäna Gud, familjen och landet i nu nämnd ordning - och Chris Christie har lämnat leken kan det hända att det republikanska partiets presidentkandidat koras i ett duell mellan förre guvernören i Massachusetts Mitt Romney och guvernören i Texas Rick Perry. Ingen av dem har emellertid övertygat alla republikanska partifraktioner ännu. Romney stöds av Östkustetablissemanget och partiets näringslivsinriktade mittfåra. Den nyevangeliska Rick Perry är den etablissemangsfientliga flygelns favorit. Primärvalen börjar i januari och presidentvalet äger rum den 6 november 2012.

Tunisien
2011-41 s 12-14
"Slaget om Tunisiens själ och framtid"
I Tunisien, där den arabiska våren började, äger fria val rum i slutet av nästa vecka. Valet gäller författningsförsamling. Rashid al-Ghannouchi, som efter revolutionen återvände från exil i London, leder ett islamistiskt parti som kan bli landets största. Han sympatiserar med Muslimska Brödraskapet. Ur hans skriverier kan man utläsa att en islamisk demokrati är otänkbar eftersom sharialagen står över allt annat. Många jämför hans återkomst från exilen med ayatolla Khimeinis återkomst till Teheran 1979.
Rashid al-Ghannouchi, 70 år och ledare för islamistpartiet al-Nahda, håller just denna dag ett möte med folket i Sidi Bouzid, platsen där den tunisiska revolutionen började i december 2010. Ghannouchi är Tunisiens största politiska attraktion sedan han i början av året kom tillbaka från exilen i London. Al-Nahda är ett moderat parti jämförbart med AKP i Turkiet.
Det kan bli ekonomin som avgör valet. De stora sociala problem som orsakade revolutionen har förvärrats under året och den ekonomiska tillväxten har minskat från 4,5 % till nästan noll! Turismen har nästan halverats och den höga arbetslösheten har blivit ännu högre.

Egypten, Arabvärlden
2011-41 s 14-15
"Alla slogs mot alla"
Demonstrationer i Kairo urartade i det dödligaste våldet sedan Mubarak störtades. Kristna som demonstrerade i protest mot att deras kyrkor attackerades tände gnistan till våldsamma protestaktioner mot det styrande militärrådet i Egypten. Kristna som demonstrerade i protest mot att deras kyrkor attackerades tände gnistan till våldsamma protestaktioner mot det styrande militärrådet i Egypten. 24 människor dödades och fler än 200 skadades. Det som började som en marsch till försvar av en kyrka urartade i ett kaotiskt slag om militärstyret och Egyptens framtid. Motsättningarna mellan muslimer och koptiskt kristna som utgör cirka tio procent av Egyptens befolkning. Militär och kravallpolis tycktes på vissa ställen samarbeta med muslimer som gick till attack mot kopter.
Valen till parlamentet planeras vara klara i mars 2012 och sedan ska en ny författning skrivas och ratificeras före nästa presidentval.

Världen
2011-41 s 16-19
"Etablerade system möter allt större misstro och förakt"
Aktivister världen runt protesterar mot etablerade partier och ingrodda politiska system. Missnöje med sakernas tillstånd förenar människor från New Delhi och New York till Madrid och London. Liksom en ringaktning eller till och med förakt för traditionella politiker och den demokratiska politiska process som de styr över. Spaniens unga anser sig var "den första generationen som tycker att det är meningslöst att rösta". Och att det enda som leder till verklig förändring är "en attack mot hela systemet". De tar avstånd från konventionella strukturer som partier och fackförbund till förmån för mindre hierarkiska och mer inneslutande system.
Man kallar sig "indignerade" och "upprörda", propagerar för ockupation av Wall Street och slår upp tältläger lite varstans. Detta är ingen samlad våg i protest mot en speciell företeelse utan en jätterörelse i protest mot allt: etablissemang, politiska system, låga löner, dyr och dålig utbildning, arbetslöshet, bostadsbrist, korruption etc.
Politikerföraktet är som bekant utbrett, och nu har det gått så långt att föraktet riktas mot själva politiken. Protesterande aktivister tror inte längre på förändring via valurnorna.
Det är ödets ironi att man i vissa delar av världen kämpar för att få rösta i demokratiska val, medan man i andra delar tycker att det är fullständigt meningslöst att rösta och misstror de demokratiska institutionerna.

USA
2011-41 s 19-21
"Ockupera Wall Street!"
Ockupera Wall Street-rörelsen hävdar att den representerar 99 % av amerikanerna. De är förargade över arbetslöshet, girigheten på Wall Street och den växande inkomstklyftan. Ockupera Wall Street-protesterna har spridit sig från New York till hundratals städer och kommuner, inklusive Washington, dess epicentrum finns på Manhattan. Rörelsen saknar uttalade, konkreta mål bortsett från att den kritiserar snikenheten hos aktörerna på Wall Street.

Fredspriset, Samhälle
2011-41 s 21-22
"En modig kvinna som utmanade Taylor"
Leymah Gbowee började redan 2002 att tillsammans med många andra kvinnor protestera mot dåvarande diktatorn Charles Taylors krig mot det egna folket. De var trötta på krig, våldtäkter och stöld av deras barn som togs för att bli barnsoldater. Leymah Gbowee är utbildad traumaterapeut och började arbeta med före detta barnsoldater.
Kvinnorna protesterade tills Taylor gick med på ett möte. Under Leymah Gbowees ledning fick de tre krigande fraktionerna tre dagar på sig att sluta en villkorslös vapenvila. Kort senare undertecknades fredsfördraget i Acera i Ghana. Sedan 2004 sitter Leymah Gbowee med i Liberias Sannings- och försoningskommission och är nu VD för nätverket Kvinnor för fred och säkerhet. Hon delar i år Nobels fredspris med två andra kvinnor.

2011-41 s 22
"Revoltens fredskvinna belönas"
Tawakul Karman är en modig kvinna som ända från början varit en av de mest beslutsamma och skarpaste kritikerna av tillståndet i Jemen och den ständiga makthavaren Ali Abdullah Saleh. Hon greps i januari och satt två dygn i fängelse. Sedan fick hon ständigt nya sms och andra meddelanden som hotade med döden om hon inte slutade upp med att utmana regimen. Till och med presidenten skickade sådana meddelanden.
Tawakul Karman är 32 år, ordförande i en journalistorganisation och medlem i det islamiska Islahpartiet. Hennes far var under en tid minister.

2011-41 s 23-26
"En kamp för överlevnad"
Afrikas första kvinnliga president, Ellen Johnson Sirleaf, har rockstjärnestatus världen runt. Tidigare i veckan tilldelades hon Nobels fredspris. Utanför sitt hemland är hon den mest beundrade Afrikanen sedan Nelson Mandela. Men hemma i Liberia är det inte ens säkert att hon bli omvald. När hon kandiderar för en andra mandatperiod blir hon utbuad och häcklad. Hennes första mandatperiod har varit en kaskad av korruptionsskandaler och de kritiserar hennes regering påstår att de har trakasserats, hotats och erbjudits mutor för att vara tysta.
Nio av tio liberianer lever fortfarande på mindre än 1,25 dollar om dagen. Arbetslösheten är 80 %. Brottsligheten är ett jätteproblem i Liberia inte minst våldtäkterna som fortsätter att plåga landet. Ännu värre är att det sexuella våldet mot barn uppges öka kraftigt.
Den välutbildade eliten har flyttat till USA för längesedan.
Många politiska bedömare misstänker att Johnson Sirleaf kommer att förlora det kommande presidentvalet.

Burma
2011-41 s 27-28
"Hoppfulla signaler från Burma"
USA anar töväder i Burma och försöker uppmuntra trenden.
Amerika överväger en betydande kursändring i det spända förhållandet till den autokratiska regimen i Burma, inklusive lättade restriktioner avseende ekonomiskt stöd samt åtgärder för att uppmuntra det som amerikanska diplomater beskriver som "häpnadsväckande" politiska förändringar i landet.
Förändringarna i Burma har kommit efter det politiska maktskifte som ägde rum efter de demokratiska valen förra året. Burmas nya president, U Thein Seins, en före detta general, regering är i färd med att skriva om lagar om skatter och äganderätt, lätta på mediernas restriktioner och att frige 6300 politiska och andra fångar. Regeringen har redan haft flera möten med Aung San Suu Kyi.
Detta ger USA chansen att förbättra relationerna med ett resursstarkt land i Sydostasien och begränsa Kinas starka inflytande. Burma är föremål för amerikanska sanktioner ända sedan 1997.

Kina
2011-41 s 29
"Från Sun till Mao till nu"
Föga smickrande jämförelser för Kinas auktoritära regim. I Taiwan, som skilde sig från fastlandet 1949, hyllades med en påkostad parad, den 10 oktober, 100-årsdagen av republiken Kinas grundande, och kejsardynastins kollaps. Men i Kina var känslorna blandade.
Sun yat-sen som betraktas som revolutionens ledare hyllas på båda sidor av Taiwansundet.
De senaste månaderna har upproren i arabvärlden gjort Kinas ledare ännu nervösare.

Israel
2011-41 s 31
"Gilad Shalit får komma hem"
Hamas och representanter för den israeliska regeringen kom överens om ett utbyte av fångar. Den israeliske soldaten, Gilad Shalit, blir fri i utbyte mot cirka tusen palestinska fångar. Avtalet ska realiseras inom en vecka. Shalit tillfångatogs i juni 2006 på den israeliska sidan om gränsen och fördes till Gazaremsan- Man vet väldigt lite om hans tillstånd och internationella försök under årens lopp bland annat med hjälp av både tyska och egyptiska medlare har varit fruktlösa.

"Gilad Shalit prisoner swap deal reached"    "Gilad Shalit release: winners and losers"

Venezuela
2011-41 s 31
"Still going strong"
Venezuelas president Hugo Chávez angriper USAs "förtryck" mot aktivister och påstår att den republikanske presidenten Mitt Romney är "tokig" eftersom han kritiserar Kuba och Venezuela. Chávez är fortfarande konvalescent efter en canceroperation i juni. Han tänker ställa upp till omval i oktober 2012 och säger sig vara säker på att bli frisk till dess.

Elfenbenskusten
2011-41 s 31
" Elfenbenskusten under lupp"
Internationella brottmålsdomstolen undersöker på eget bevåg brott begångnas i Elfenbenskusten, där den dåvarande presidenten Laurent Gbagbo, i december 2010 vägrade att avgå och lämna plats åt sin valde efterträdare Alassane Ouattaras styrkor. Häftiga stridet utbröt. Domstolens chefsåklagare, Luis Moreno-Ocampo, talar om 1500 mord och hundratals fall av våldtäkter och tortyr. Båda sidor kan räkna med att komma att ställas till svars.

Bahrain
2011-41 s 31
"Reformer diskuteras"
Under press av ihållande protestaktioner från oppositionens sida har regeringen i Bahrain påbörjat arbete med reformer, bland annat en utvidgning av parlamentets befogenheter. Demonstrationer har pågått i sex månader bland den shiitiska majoriteten som kräver större inflytande i det av sunniter styrda kungariket vid Persiska viken.