Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 46

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 

Irland
2010-46 s 3
"Irland vill inte be om hjälp, åtminstone inte nu"
Irländarnas motstånd mot intervention utifrån kan komma att vackla under påtryckningarna från mäktiga euroländer, inte minst Tyskland, som vill ha lugn på marknaderna. Irland anser att villkoren i händelse av hjälp är extremt hårda - bland annat måste landet i fråga lämna ifrån sig en del av suveräniteten över statsbudgeten med kanske krav på att Irland höjer sin låga företagsskatt på 12,5 %.

Storbritannien
2010-46 s 4-5
"Hårda bud i Camerons Storbritannien"
Den brittiska regeringen kört hårt på "arbetslinjen". Cameron presenterar en av de största nedskärningarna sedan andra världskriget i Storbritanniens stora, snåriga välfärdssystem. Påföljderna blir tuffa för dem bland landets fem miljoner långtidsarbetslösa som en del ministrar har beskrivit som "arbetsskygg" och "snyltare". Arbetslösa får tre erbjudande "och sedan åker du ut". Redan efter ett nekande sänks bidraget. Arbetslösa kan också beordras utföra manuella arbeten som sopa gator och vårda parker. Grundliga medicinska utredningar ska göras av de tre miljoner som får sjukpension. Genom att fokusera på välfärdens kostnader som motsvarar nästan en tredjedel av landets statsbudget vill Cameron kunna spara 200 miljarder kronor. Det är regeringens fasta föresats att ändra en situation där många människor lever på bidrag därför att det är mer lönsamt än att arbeta.

Frankrike
2010-46 s 6-7
"Sarkozys nya regering lutar lite mer åt höger"
När Sarkozy väl hade fått igenom sin pensionsreform, trots protester och strejker från allmänhet och fackförbund, gjorde han en väntad regeringsombildning. . Han har återutnämnt Francois Fillon till premiärminister.
Den nya regeringen är mer internt enig och samlad inför nästa presidentval. Förra sommaren tog Sarkozy ett tydligt steg åt höger i politiken när det gäller framför allt lag och ordning och invandringen.

Italien
2010-46 s 7
"Berlusconis regering hänger på en tråd"
Fyra representanter för regeringen har avgått. De till alla det nya partiet Framtid och Frihet som har bildats av Gianfranco Fini, tidigare nära allierad med Berlusconi
Den 74-årioge Berlusconi har förmodligen tillräckligt med stöd i överhuset för att överleva en förtroendeomröstning. Men i deputeradekammaren kontrollerar Fini tillräckligt många röster för att neka Berlusconi majoritet.

USA
2010-46 s 9
"START-avtalet är i fara"
president Barack Obamas hopp om att få kongressens godkännande av ett nytt nedrustningsavtal med Ryssland infrias kanske inte. Det kommer nämligen signaler från senaten om att avtalet inte kommer att ratificeras i år. Nästa år är det ännu mindra troligt eftersom den demokratiska majoriteten i senaten då kommer att vara ännu svagare. Det krävs två tredjedels majoritet för att godkänna avtalet.

Libanon, terrorism
2010-46 s 9
"Rör inte oss!"
Hizbollah tillåter inte att någon av dess medlemmar grips på grund av misstankar om inblandning i mordet 2005 på Libanons före detta premiärminister Rafik Hariri. Hizbollah och västerländska diplomater räknar med att den FN-sponsrade tribunal som utreder mordet kommer att väcka åtal mot medlemmar av gruppen, kanske redan före årets slut. Den som rör någon av de våra får handen avhuggen, säger Nasrallah.

Zimbabwe
2010-46 s 9
"Tufft för journalister"
Polisen i Zimbabwe har gripit en journalist som arbetar för landets ledande söndagstidning, The Standard. Dumisani Sibanda tros ha misshagat polisen med en artikel som ställer polisen i dålig dager. Sibanda är ordförande i Zimbabwes journalistförbund som har starka band till motsvarande förbund i Storbritannien.

Nato
2010-46 s 10-14
"Nato hänger med trots en och annan skavank"
Nästa toppmöte är Natos som äger rum i Lissabon i slutet av veckan. Nato är i färd med att anta ett nytt strategiskt koncept. Frågan är om försvarsalliansen orkar hålla takt med en ständigt föränderlig värld. Alliansen har träffats för att anta ett nytt "strategiskt koncept". Det är 11 år sedan man gjorde detta senast. Under denna tid har både världen och Nato förändrats väldigt mycket. Det nya dokumenten konstaterar att risken för ett anfall av traditionell typ över alliansens gränser är mycket liten. De flesta av hoten är numera av okonventionella slag, exempelvis terrorism, skurkstater med massförstörelsevapen, störning av globala försörjningslinjer eller cyberattacker mot viktig infrastruktur som elnätverk. Nato vill också gå vidare med planerna på en territoriell sköld mot ballistiska missiler.
USA ska på mötet redogöra för uppdraget i Afghanistan de kommande åren. USA planerar att gradvis överlåta ansvaret för säkerheten till afghanska styrkor. Tanken är att alla utländska soldater ska lämna Afghanistan under 2014. Ska Nato i framtiden överhuvudtaget verka utanför sitt eget område? Ingen talar längre om seger.

Kultur
2010-46 s 14-15
"Den franska måltiden upphöjdes till kulturskatt"
Till mänsklighetens värdefullaste skatter hör Pekingopera, spansk flamencodans och en lunch i Frankrike. Det bestämde FNs organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, tidigare i veckan. Parisarna har själva länge ansett att ingenting är så kulturellt högtstående och så andligt upplyftande som att äta en vällagad fransk måltid tillsammans med familj och vänner, allt från aperitifen och aptitretaren till huvudrätt, sallad, ost dessert och kanske lite frukt.
Unesco lyfter också fram det traditionelle mexikanska köket.
Kulturarvslistan föddes 2003 som en parallell till Unescos monumentlista och har utnämnt 178 "abstrakta" traditioner och seder. Merparten är folkliga traditioner som danser och ceremonier. Unesco vill att alla dessa ska bevaras åt eftervärlden.

Ukraina
2010-46 s 15
"Borgmästaren får inte bestämma längre"
Borgmästaren i Kiev, som är känd för sin impulsivitet och politiska jippon, tvingades i tisdags lämna sin post av Ukrainas president, Viktor Janukovitj, som försöker ta ett fastare grepp om makten. Han valdes i år och fråntog Tjernovetskij uppdraget att leda stadens administration och utnämnde i stället den erfarne tjänstemannen Oleksandr Popov till chefsadministratör.

Guinea
2010-46 s 15
"Nytt styre i Guinea"
FN uppmanade guineanarena att acceptera resultatet av presidentvalet som ger Alpha Condé segern i ett val som markerade det första demokratiska maktskiftet i Guinea sedan landet blev självständigt 1958. Valet hölls nästan två år efter det att president Lansana Conte dog i december 2008. Han hade styrt landet i 24 år. Officeren Moussa Dadis Camara tog då makten och styrde i ett år innan han sköts av en medarbetare i december i förra året. Därefter tog general Sekouba Konate över som interimspresident och förberedde landet för val och civilt styre.

Irak
2010-46 s 116
Irak har äntligen fått en regering"
Den svårfångade uppgörelsen är en seger för al-Maliki som nu får behålla sin post som premiärminister och en framgång för hans tillskyndare, Iran. Förra månaden besökte han Teheran där han träffade den högste ledaren, ayatolla Ali Khamenei, president Mahmoud Ahmadinejad och andra ledande representanter för gudsstaten. Detta ledde också till att den radikale predikanten Moqtada la-Sadr övergick till al-Malikis sida.
Det tog åtta månader sedan valet att komma överens om en regering. Det finns ett block som skulle kunna krossa uppgörelsen helt och hållet och det är Iraqiya-listans sunnitiska anhängare.

Israel, Saudiarabien
2010-46 s 16
"Tillbaka till 1967 års gränser!"
Saudisk prins utesluter kontakter med Israel till arabiska områden har återlämnats till palestinierna. Saudiarabien kommer att vägra kontakter med Israel så länge som Israel behåller de områden som ockuperades i sexdagarskriget 1967, säger prins Turki al-Faisal, före detta saudisk ambassadör i USA och ledande medlem av den saudiska kungafamiljen.

2010-46 s 17-18
"USA hoppas att nytt byggstopp ska rädda fredsprocessen"
Amerikanarna talar om en ny förtroendeskapande uppvisning i form av 90 dagars byggstopp. USAs utrikesminister Hillary Clinton och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har kommit överens om att Obamas regering aldrig mer ska kräva byggstopp i bosättningarna. Obamas delegater ska också lägga sitt veto mot alla Israelkritiska resolutioner i FN och dessutom sälja krigsflygplan till Israel värda tre miljarder dollar. En del av problemet med denna plan är att det viktigaste Israel kan erbjuda palestinierna är land. Palestinierna kräver exakt lika många kvadratkilometer som de hade före sexdagarskriget. I stället för att kräva "rätten att återvända".

2010-46 s 18
"Israel och de besvärliga ortodoxa judarna"
Premiärministern har ständiga bekymmer med de ultrareligiösa. Benjamin Netanyahu har gjort mer än någon annan för att få israelerna att arbeta. Särskilt de ortodoxa (haredim) har hellre velat använda sin tid till att sitta och studera "heliga" skrifter. Att arbeta för sin försörjning har nu blivit oundvikligt om än obehagligt alternativ för allt fler sedan barnbidrag och studiebidrag skurits ner som en följd av den finansiella kraschen. Netanyahu kämpar också för att haredims skolor ska inkludera basämnena engelska, matematik och naturvetenskap i läroplanen så att deras elever rustas för arbetsmarknaden. Problemet är att Netanyahu behöver de ultraortodoxas röster. De två haredimpartierna i regeringskoalitionen, Shas och Enade Torah har hotat att rösta nej till budgeten.

2010-46 s 19-20
"Slaget om Jerusalem"
Radikala israeliska bosättare tränger allt längre in i arabiska östra Jerusalem och i stadens palestinska kvarter blir motsättningarna allt hårdare. De dras mot kärnan i östra Jerusalem trots att palestinierna bor där. De olika folkgrupperna bråkar. kastar sopor utanför varandra portar, vandaliserar lekplatser, hotar varandra och slåss. För det mesta är det bosättarna, inte palestinierna som lever rövare, men polisen står nästan alltid på bosättarnas sida,
Men Netanyahus regering gör ingenting för att stoppa bosättarnas invasion. Under sju månader gällde ett informellt byggstopp i östra Jerusalem. Detta för att inte förvärra kontroversen med USA. Men nu planeras för nya bostäder sedan byggstoppet löpt ut. Nu hotar palestinierna att definitivt bryta fredsförhandlingarna som inleddes i september.

2010-46 s 20-21
"I kollaboratörerna dödscell"
Det finns ingenting som Hamas på Gazaremsan fruktar mer än kollaboratörer, som avslöjar hemligheter för Israel. Misstänkta kollaboratörer torteras och hamnar i ett nytt högsäkerhetsfängelse mitt i Gaza City. Där kan de bara sitta och vänta tills de skickas ner till galgen i källaren. Fängelset är i princip öppet därför att hela Gazaremsan är som ett fängelse. Ingen ta sig ut därifrån. 150 fångar lever i grupper om tjugo i celler som är 40 kvadrater stora. Antalet fångar som misstänks för spionage för Israels räkning ökar hela tiden. Hamas har lanserat en antispionage kampanj. Israel värvar enligt människorättsgrupper informatörer med en kombination av penninggåvor och utpressning.

Terrorism, Jemen
2010-46 s 22-26
"Separatister och heliga krigare har Jemen i sitt våld"
President Salih sitter mellan två stolar. I söder mobiliserar separatister och i norr gör shiiterna uppror. Bin Ladin använder det utarmade Jemen som utgångspunkt för global terrorkamp, vilket senaste tidens paketbomber är ett av många bevis för. För 20 år sedan fanns det ett Nord- och ett Sydjemen. Ett religiöst präglat Nordjemen och den socialistiska staten Sydjemen med nära förbindelser till Moskva. I dag finns det åter separatistisk krafter. Jemen uppmärksammades 2009 då den så kallade kalsongbombaren visade sig vara utbildad i Jemen och i dagarna när paketbomber skickades från Jemen. "Al-Qaida på arabiska halvön" har blivit terrorismens centrum. I det forna Sydjemen är många mycket missnöjda med återföreningen. Där har man slopat stamtillhörighet och slöjor. Men kommunisterna trodde lika benhårt på Lenins lära som de islamiska agitatorerna predikar Koranen i dag. Al-Qaida på arabiska halvön vill störta Jemens regering och bygga en teokrati enligt talibanskt mönster.

Japan
2010-46 s 26-27
"Varför det gick så illa för Japan…och vad USA kan lära därav"
Det är svårt att komma ihåg att Japan hade världens mest beundrade och avundade ekonomi på 1980-talet. Det finns emellertid ingenting som kan ersätta nya jobb och investeringar i den privata sektorn och det är läxan vi måste lära av Japan. Japans ekonomiska bekymmer liksom USAs uppstod med enorma tillgångsbubblor. Från 1985 till 1989 trefaldigades värdet av den japanska aktiemarknaden. Kraschen var brutalt våldsam. I slutet av 19092 hade aktiemarknadens värde minskat med 57 % jämfört med 1989. Bankerna som lånat ut pengar med uppblåsta värden som säkerhet försvagades och några blev insolventa. Statens bruttoskuld ökade från 63 % av BNP till 101 % 1997. Idag är den över 200 %!
Den dåliga farten i Japans ekonomi har två huvudorsaker. En landets "dubbla" ekonomi, en mycket effektiv exportsektor (20 %) och en mindre dynamisk inhemsk sektor (80%). Den andra är den allt äldre, krympande befolkningen. Fertiliteten har minskat till 1,3 barn per vuxen kvinna.

Vietnam, Kina
2010-46 s 27-28
"Kinas karta underkänns"
I Vietnam är man mäkta irriterad över en karttjänst på Internet som lanserades av den kinesiska regeringen i förra månaden. Man anser att den kränker Vietnams suveränitet genom att beteckna Paracel- och Spratlyöarna som kinesiska inom det kinesiska territorialvattnet. Hemsidan har lanserats av Kinas statliga kartverk i ett försök att utmana Googles och andra privata karttjänsters dominans och försäkra sig om att den kinesiska staten får större kontroll.

Afrika
2010-46 s 28-29
"Ingen rättvisa alls!"
Bomullsodlare i västra Afrika går miste om stora inkomster på grund av subventionerna som betalas ut till rivaliserande odlare i EU, USA, Kina och Indien. Organisationen FairTrade Foundation menar att USA, EU, Kina och Indien under de senaste åren har subventionerat sina bomullsodlare med sammanlagt 47 miljarder dollar vilket har pressat ner det globala priset för konkurrenter från framför allt västra Afrika. Fair Trades rapport koncentrerar sig på de så kallade Cotton 4, det vill säga Benin, Burkina Faso, Tchad och Mali. Ingenstans i världen framställs bomull så billigt som i dessa länder.

Kultur, Historia
2010-46 s 29-31
"Den första riktiga kändisen"
Hollywood spred myten om Lawrence of Arabia, men verklighetens Thomas Edward Lawrence var ännu större. Faktum är att han var den allra första globala superkändisen. Han var ledaren för den arabiska revolten mot turkarna i första världskriget som tog värvning i RAF som menig i det brittiska flygvapnet under namnet T E Ross. Han var den mest omskrivna och synliga och utan tvekan den mest romantiske av första världskrigets hjältar. Den senaste boken om honom har skrivits av Michael Korda. "Hero; The life and Legend of Lawrence of Arabia".