Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 14

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13         

EU, Frankrike
2011-14 s 3-4
"Sarkozy hoppade i galen tunna"
Samma dag, 5 april, som socialisternas partiledare, Marine Aubray, presenterade sitt "Socialistiska program", arrangerade regeringspartiet, UMP, en sedan länge planerad "stordebatt" om sekularism.
Lite höger populism har aldrig varit främmande för Frankrikes president, Nicolas Sarkozy. Nu försöker han återvinna väljarnas förtroende med hjälp av en debatt om det världsliga kontra islam. Men därmed splittrar han också sitt eget parti och får på köpet alla religiösa grupper emot sig, inte bara muslimerna. En bred allians mellan alla religioner - imaner, biskopar. rabbiner och buddiska ledare - har protesterat mot stigmatiseringen av muslimer.
Kontroversen har också återupplivat gamla fraktionsmotsättningar inom UMP. Till och med premiärminister Francois Fillon tar avstånd från den olyckliga debatten.
Nationella Fronten firar triumfer med populism men det gör inte regeringspartiet.

Tyskland
2011-14 s 4
"FDP-ledaren avgår"
Guido Westerwelle ställer sin post som vice förbundskansler i Tyskland till förfogande när han avgår som ledare för de tyska fridemokraterna. Westerwelle meddelade redan för en tid sedan att han inte kandiderar som partiordförande på partimötet i Rostock i maj. Efterträdare blir socialminister Philipp Rösler. Westerwelle behåller tills vidare posten som utrikesminister.

Spanien
2011-14 s 4-5
"Zapatero har fått nog och det har väljarna också"
Det spanska Socialistpartiet halkar efter oppositionen med tvåsiffrig procentandel, vilket har fått den socialistiska premiärministern José Luiz Rodríguez Zapatero att misstänka att Socialistpartiets chanser att behålla makten skulle förbättras markant om han själv avstår från att söka en tredje mandatperiod. En trolig kandidat till posten som efterträdare är inrikesminister Alfredo Rubalcaba. Zapateros popularitet har dalat till en historiskt låg nivå. Folkpartiet, PP, väntas gå starkt framåt i de regionala och lokala valen i maj.

Spanien
2011-14 s 4-5
"Lite si och så med religionen"
Få spanjorer går i mässan varje vecka, men kyrkan har fortfarande stort inflytande i spanjorernas liv. Tre fjärdedelar av spanjorerna definierar sig som katoliker och bara 2,5 % tillhör någon annan religion. Rörelser som Opus Dei är populära. Bara 15 % av de spanska katolikerna går i mässan varje vecka. Vatikanen har förlorat slaget när det gäller synen på sex och preventivmedel. Men detta har inte hindrat kyrkan, som driver många skolor att blanda sig i politiken.

2011-14 s 5
"Vem hinner ta siesta?"
Siestan är avskaffad och spanjorerna arbetar fler timmar än genomsnittet i Europa. Spanjorerna arbetar längre varje dag än till exempel både holländare och tyskar. Problemet är det som människor gör när de kommer till jobbet. Många sitter bara länge kvar vid skrivbordet eftersom det anses fel att gå hem innan chefen går. Produktiviteten är låg. 41 % missar det dagliga målet. Många företag har lunchstängt i två timmar mitt på dagen.

Cypern
2011-14 s 6
"Den olösliga Cypernfrågan?"
År av förhandlingar och diplomati har inte fört Europas långvarigaste konflikt ett dugg närmare en lösning. Under ett speciellt FN-sändebud, Alexander Downer, har grekcyprioternas president Christofias och hans turkcypriotiske kollega Eroglu, sedan mars 2010, haft 100 möten sedan i september 2008 utan att samtalen gett några resultat. Framtiden lovar inte gott. Annan verksamhet stör samtalen. Allmänna val äger rum i Cypern i maj och Turkiet i juni. Cyperns ordförandeskap i EU äger rum nästa år och 2013 är det presidentval.
Ju längre tiden går ju svårare blir förhandlingarna. Unga cyprioter har inget minne av en enad ö och den "gröna linjen" börjar likna en permanent gräns. Ekonomin skadas av delningen av ön och komplicerar Turkiets relationer med EU.

Serbien
2011-14 s 7
"Drömmen om EU"
Serbien hoppas att förhandlingarna med Kosovo ska blidka EU"
EUs beslut är mycket viktigt för Serbiens allt mer impopulära regering. Detta förklarar Serbiens exemplariska agerande i de EU-sponsrade överläggningarna med Kosovo som började i Bryssel i början av mars. Syftet med dessa är enligt EUs ansvarige, Robert Cooper, att lösa problem som är möjliga att lösa, det vill säga tekniska frågor som elförsörjning, registreringsplåtar och resedokument. Serbien var väl förberett för förhandlingar men inte Kosovo. Där fanns ingen regering förrän två veckorm före överläggningarnas början. Edita Tahiri utnämndes till ledare för delegationen bara några dagar i förväg.

Kazakstan
2011-14 s 9
"Nazarbajev vann förstås"
Vårens skyndsamma valkampanj i Kazakstan framstod ibland som en reklamkampanj för Nursultan Nazarbajev, en stålarbetare som blev kommunistledare och som styrt sitt land sedan 1989. Presidenten vann med 94,8 % av rösterna. Valdeltagandet var extraordinärt stort med nästan 90 procent.

Österrike
2011-14 s 9
"Till minne av förintelsen"
De österrikiska myndigheterna planerar att restaurera och snygga upp det före detta koncentrationslägret Mauthausen. Projektet ingår i arbetet att förhindra att nazismens tankegods vinner ny mark.
Nazisterna sköt, gasade, slog eller arbetade ihjäl omkring hälften av de 200 000 invånarna i huvudlägret eller något av de mindre lägren i byarna Mauthausen och Gusen som ligger nära staden Linz.

Belgien
2011-14 s 9
"Prinsen tillrättavisades"
Premiärminister Yves Leterne har läxat upp kungens 47-årige son, prins Laurent, på grund av att denne struntat i en skriftlig uppmaning från regeringen att under en resa till Kongo inte träffa presidenten där, Joseph Kabila, utan diplomaters närvaro. Prinsens årliga apanage kan vara i farozonen. Prinsen har länge väcktuppmärksamhet för fortkörning, dyrbara vanor och frispråkiga uttalanden.

Bahrain
2011-14 s 10
"Oppositionstidning förbjöds"
Myndigheterna i Bahrain slår till allt hårdare mot regimkritiska medier och har förbjudit landets största oppositionstidning. Även tidningens internet upplaga spärrades. Som orsak angavs "oetisk" rapportering om den shiitiska oppositionens uppror mot kungarikets sunnitiska härskare.

Elfenbenskusten
2011-14 s 10-11
"Afrikanska unionen fördömer intervention i Elfenbenskusten"
Afrikanska unionen fördömer FNs och Frankrikes ingripande i maktkampen som krävt alldeles för många liv i Elfenbenskusten. Det åligger Afrika att lösa Afrikas problem menar AUs ordförande Obiang Nguerna. Franska helikoptrar och FN styrkor attackerad i början av veckan palatset och residenset där den förre statschefen Laurent Gbagbo uppehåller sig.

2011-14 s 10-11
"Bättre förekomma än förekommas"
FNs agerande i Elfenbenskusten speglar en ny ambition att i handling rädda liv. Gbagbo måste hindras från att använda raketer, granater och tunga maskingevär mot civila och internationella fredsbevarare. Det allt starkare samförståndet om att i handling hindra våld mot civila ses mot bakgrund av en resolution som antogs 2005 i Säkerhetsrådet och som ger FN mandat att intervenera för att hindra folkmord.

Israel, Palestina
2011-14 s 11-12
"Ljuset i tunnelns slut"
Ett sympatiskt förslag till fredslösning, ganska likt ett tidigare amerikanskt initiativ, har presenterats av en grupp kända israeler som är verksamma inom olika områden. Där finns före detta chefer för Mossad, Shin Bet och militären.
Det så kallade Israeliska fredsdokumentet är ett dokument på två sidor föreslår en palestinsk stat på nästan hela Västbanken och Gaza med huvudstad i en del av Östra Jerusalem. Två statslösningen liknar president Bill Clintons förslag från år 2000. Initiativets mål är en lösning på alla frågor och ett slut på den arabisk-israeliska konflikten.

Syrien
2011-14 s 12-14
"Rädslans republik"
Demonstrationerna i Syrien har besvarats med brutala metoder som har förstärkt rädslan och förföljelsemanin bland landets dissidenter.
På ytan framstår Syrien som ett vänligt land med en tilltagande blandning av gammalt och nytt. Men paranoia är ett genomgående, ständigt inslag i vardagslivet. Turisterna märker inte den hemliga polisens, Mukhabarats, allestädes närvaro. Mukhabarat är det styrande Baathpartiets hemliga polis. Syrierna lever, precis som invånarna i Irak, DDR och Sovjetunionen på sin tid, i ett slags spegelhus där de alltid måste undra över vem av deras grannar som är regeringens spioner. Syrierna vet aldrig vilken information de vågar lita på. Regimens propaganda är så stark och allomfattande att många tror mer på den än på vad de ser med egna ögon. Regimen underblåser också sekteristiska farhågor och misstänksamheten mot grannländerna Irak, Libanon och Israel.

Jemen
2011-14 s 14-15
"Kampen mellan två män avgör Jemens framtid"
Två före detta kumpaner står nu på var sin sida i kampen om makten i Jemen. I dag är en av dem, generalmajor Ali Mohsen al-Ahmar, en konservativ islamist med misstänkt koppling till Usama bin Ladin och den andre, president Ali Abdullah Saleh, en av USAs närmaste medarbetare i kriget mot terrorismen. Oppositionsledare menar att Mohsen gör rätt som ställer sig på folkets sida och eftersträvar ett ordnat maktskifte. Mohsen tros kontrollera drygt 50 % av Jemens militära resurser och tillgångar.

Islam och revolutionen, Arabländer
2011-14 s 16-18
"Islamisterna anar ett gyllene tillfälle"
Heliga krigare både stödjer och utnyttjar den arabiska våren. Jihadisterna i östra Libyen stöder nu den Nato-ledda bombningen med entusiasm men det finns oroväckande manifestationer i islamisternas frammarsch. Attacker har riktats mot Egyptens koptiska minoritet. De kristna har blivit räddare. Anhängarna misstänks vara salafister, en fundamentalistisk grupp influerad av Saudiarabien. Jihadisterna allians med protestaktivister oroar västmakterna som deltar i insatsen i Libyen. De fruktar att demokratiseringen av arabvärlden kan fungera som en trojansk häst för radikal islamism.

Egypten
2011-14 s 18-22
"Det muslimska Systerskapet"
Under slöjan och kaftanen bär många muslimska kvinnor västerländska kläder, och i allt de säger verkar de emanciperade. Muslimska brödraskapets kvinnliga anhängare medverkade i revolutionen, och nu vill de ha en röst i det demokratiska Egypten.
Det finns ca hundratusen kvinnor, som inom den största egyptiska oppositionsgruppen kämpar för ett nytt Egypten. Målet är ett islamiskt samhälle. De uppträder självsäkert och deras budskap är tydligt: Detta är även vår tid, vi är lika starka som bröderna även om vi bär sjal och slöja.
För varje dag som går efter revolutionen blir de lite starkare och erövrar lite mera makt. Folkomröstningen om författningen innebar större frihet för egyptierna, även kvinnorna, vilket många trodde var omöjligt förut. Många muslimska kvinnor ser demokrati som en mellanetapp på vägen mot ett islamiskt samhälle.

Saudiarabien
2011-14 s 23
"Internet är vägen till större frihet"
Kvinnorörelsen i Saudiarabien står inför enorma utmaningar. Kungadömet rankas som den mist demokratiska staten i hela Mellanöstern, enligt The Economists demokratiindex 2010. Kvinnorna har mindre inflytande i Saudiarabien än i både Iran och Pakistan.
Kvinnor har startat kampanjen "Baladi" (Mitt land) som i första han inriktar sig på de lokala valen i år. Valstyrelsen har meddelat att kvinnor inte får delta i valen. En annan aktivistgrupp, Saudiska kvinnors revolution har inspirerats av de rörelser som ledde till revolter i Tunisien och Egypten. Organisationen började med att likasinnade kvinnor utbytte twitter meddelanden. Gruppen har nu drygt 2000 Facebook supportrar.

Haiti
2011-14 s 24
"Martelly vann presidentvalet i Haiti"
Karnevalssångaren Michel "Sweet Micky" Martelly, en spännande talare och politisk novis, van slutomgången i det haitiska presidentvalet. Martelly fick hjälp av haitier i exil och hip-hop- impressarion Wyclef Jean, som sköts i handen under kampanjen för Martelly, kvällen före valfinalen den 20 mars. Martelly fick nästan 68 % av rösterna och vann över Mirlande Manigat, en 70-årig Sorbonne-utbildad akademiker.
Tidningen Miami Herald har rapporterat at Martelly har missat räntebetalningar på tre hus i södra Florida och att banker som lånat honom pengar beslagtagit husen. Han påstås också vara nära vän med den notoriske före detta polischefen i Port-au-Prince och misstänkte narkotika handlaren Michel Francois som var ledare för kuppen som störtade den tidigare presidenten Aristide.

Latinamerika
2011-14 s 24-25
"Tjocka släkten"
I många latinamerikanska länder spelar de politiska partierna en allt mer undanskymd roll. Väljarna röstar i stället på personer vars namn klingar bekant.
Keiko Fujimoris främsta argument i valkampanjen inför presidentvalet i Peru är hennes efternamn. 1990 vann hennes far presidentvalet och behöll sedan posten i 10 år. Peruanerna hylle honom fortfarande därför att han besegrade den maoistiska gerillan Sendero Luminoso.
I Argentina efterträdde Cristina Fernández sin make Néstor Kirchner, på presidentposten 2007. Hennes motståndare i nästa presidentval blir troligen Ricardo Alfonsin, son till en president på 1980-talet.
I Guatemala har landets första dam, Sandra Torres, ansökt om snabbskilsmässa för att kunna kandidera i nästa presidentval.
Och i Kuba överlät Fidel Castro makten till sin bror Raúl 2006, som i sin tur misstänks utse sin svärson som efterträdare. Och många andra exempel. Allt för att makten över de stora rikedomarna ska stanna inom släkten.

Afghanistan
2011-14 s 25
"Intolerans krockade med blint ursinne"
Koranbränningen i USA ledde till våldsdåd i Afghanistan. Minst 20 människor har mist livet däribland flera FN-anställda. Attacken mot FN- i Afghanistan och andra våldsdåd var reaktioner på en koranbränning i Gainesvill i Florida i USA. Predikanten Terry Jones deklarerade redan den 11 september att islam är en våldsam religion och uppmanade till koranbränning. Nu ordnade han en tribunal och dömde koranen till döden. Terry Jones menar att våldsamheterna i Afghanistan tydligt bekräftar vad han påstår, att Islam är en våldsbenägen religion som måste bekämpas.

Japan
2011-14 s 26
"Farlig spricka täpptes till"
Elbolaget Tepco lyckades i onsdags stoppa en läcka av mycket radioaktivt vatten från det havererade kärnkraftverket i Fukushima ut i Stilla havet. Katastrofteam har sprutat in tusentals ton vatten i verkets fyra mest skadade reaktorer i ett försök att kyla ner deras överhettade uranbränsle. Det gäller nu att hindra vattnet att lämna anläggningen. Företaget Tepco har förlorat 85 % av sitt marknadsvärde sedan krisen började efter det att kärnkraftverket i Fukushima skadades av jordskalvet och efterföljande tsunami.

2011-14 s 26-27
"Framtiden är oviss"
Hundratusentals människor som har evakuerats från städer och byar i närheten av Fukushima svävar i total ovisshet om framtiden. Förutom mat och skydd behöver de mera information från makthavare i Tokyo. Det tyngsta ansvaret vilar på Tokyo Electric Power Co., som driver Daiichiverket i Fukushima.
I katastrofen totalförstördes eller nästan totalförstördes 55 000 bostäder, som inte kan repareras.
Enligt gällande lag har offer vars hem har blivit förstörda i naturkatastrof rätt till ekonomiskt bidrag motsvarande 11 886 dollar till reparationer och dubbelt så mycket till återuppbyggnad.
Evakueringscentret erbjuder fotbad och besök i de lokala varma källorna som tröst till de evakuerade. En del där säger att det enda de saknar är mera information. Ett fyrtiotal dagstidningar levereras varje dag, men de räcker inte långt.

Burma
2011-14 s 28-29
"The Lady håller hoppet levande i tid av förändring.
San Suu Kyi är tillbaka i rampljuset igen när västerländska regeringar och investerare diskuterar om de ska hjälpa Myanmar (Burma) att komma in i världsekonomin igen nu när hon är frigiven.
Burma är en skattkista full av naturresurser och ligger strategiskt placerad mellan världens två kommande giganter, Indien och Kina. Burma behöver investeringar. BNP per capita är bara 582 dollar, vilket gör burmeserna fattigare än folken i Haiti och Bangladesh. Miljardären George Soros säger att önskan om demokrati är så stor att juntan mycket väl kan gå samma öde till mötes som härskarna i Tunisien och Egypten.

Porträtt, Frankrike
2011-14 s 29-31
"Yes, we Kahn!"
Chefen för IMF är just nu den person som anses ha störst chans att vinna det franska presidentvalet nästa år även om han själv förklarar att han har sitt uppdrag i Washington. Fram till 2012 ska Dominique Strauss-Kahn leda IMF i Washington, ett jobb som ger honom 30000 euro i månaden netto. Socialisten Strauss-Kahn är enligt alla opinionsmätningar den person som har störst utsikter att bli vald till president i valet nästa år. Han är den ende som anses kunna få starkare väljarstöd än Nationella Frontens populära ledare, Marine Le Pen. Det som främst gör Dominique Strauss-Kahn så populär är hans karisma. Först i andra hand kommer det faktum att han är en kompetent ekonom. Själv har han ställt frågan om Frankrike verkligen är moget för en judisk president.