Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 29-30

Tidskriften

 2009: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20  21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31
 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
 2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 27 28      

Storbritannien
2010-29/30 s 3-4
"Nu stundar sju (eller fler) magra år"
Den nya regeringen i London har lanserat ett brutalt sparprogram som vida överskrider det i Grekland. Medan facket rustar för protestaktioner varnar ekonomerna för att Storbritannien riskerar att spara sig till döds. Den tungt skuldsatta staten ska spara så att det känns. Storbritannien har i år ett rekordstort budgetunderskott på 197 miljarder euro. Det är 12 procent av BNP. Till nästa val om cirka fem år vill finansminister Osborne eliminera nästan hela underskottet! Osborne hyllar p0rivatiseringen av Storbritannien. Alla ministrar har fått i uppgift beskriva hur de kan minska sina kostnader med 40 procent. Osborne skonar bara den offentliga hälsovården och bidraget till uländerna. Drygt 60 000 offentliganställda kommer att mista sina jobb under de närmaste två åren. Ridpunkten är gynnsam. Den politiska oppositionen ligger lamslagen. Labourpartiet driver vind för våg sedan Gordon Brown avgick
Alla kommer att påverkas av sparåtgärderna även drottning Elisabeth. Camerons planer har fått G20-ländernas och EUs godkännande.

2010-29/30 s 5-6
"Britterna gillar Camerons politik"
Den hårda budgeten togs väl emot av allmänheten - även om den kritiserades aktivt av vänstern. Klartexten i budgeten tilltalar väljarna. Det är betryggande att se en regering göra något som den vet är mycket impopulärt och ändå belönas med allmänhetens stöd.
Camerons koalition med Liberaldemokraterna ger honom kanske den "täckmantel" han behöver för att göra torys till ett modernt parti som förstår den värld vi lever i.

2010-29/30 s 6
"Burkadebatten har nått Storbritannien"
En konservativ ledamot, Philipp Hollobone, i parlamentet har lämnat förslag på en ny lag som ska förbjuda burkan. Ingen tror emellertid att den kommer att godkännas. Enligt en aktuell opinionsundersökning skulle emellertid två av tre britter föredra förbud mot burka och niqab. I Storbritannien lever fler än 2,5 miljoner muslimer.

Holland
2010-29/30 s 7
"Wilders vill bredda den antimuslimska rörelsen"
En uttalat muslimfientlig populist i Nederländerna bygger en internationell allians i försöken att sprida sitt budskap i väst och driva igenom ett förbud mot invandring från muslimska länder och en bannlysning av den islamska sharialagen. Geert Wilders, ledare för det holländska Frihetspartiet kommer att lansera sin nya rörelse främst i fem länder: USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Budskapet är "Stoppa Islam, försvara friheten!" Geert Wilders är en listig politiker som aktivt försvarar homosexuellas och kvinnors rättigheter. Hans Frihetsparti ökade mest av alla i parlamentsvalet i juni och är nu tredje största partiet med 24 platser av 150 i parlamentet.

Frankrike
2010-29/30 s 8
"Stor risk för våld i franska förorter"
Arbetslöshet, fattigdom, integrationsproblem och oerfarna, överbelastade poliser är bakgrunden till våld och otrygghet. Nattliga sammanstötningar i förorten La Villeneuve i Grenoble har än en gång visat att våldet kan blossa upp när som helst i franska förorter. Den 27-årige återfallsförbrytaren Karim Boudouda från Villeneuve överföll tillsammans med en kumpan ett nordafrikanskt kasino. De fick med sig över 20 000 euro. De var beväpnade och sköt i flykten mot en jagande polisbil. Polisen besvarade elden och sköt Boudouda till döds. Enligt rättsuppfattningen i Boudoudas hemkvarter är det förbrytaren som är offret. En av deras egna hade dödats och detta har skett i närheten av hans hemort, där varken Sarkozy eller polisen bör vistas enligt de boende i området. Dessa hämnades Boudoudas död med att sätta fyr på bilar och butiker. Våldsamheterna i Grenoble är anmärkningsvärda därför att La Villeneuve på 1970-talet lyftes fram som en modell för framgångsrik assimilationspolitik. Av detta märks ingenting i dag.
http://www.nzz.ch/nachrichten/international/gewaltpotenzial_in_den_banlieues_1.6743378.html

2010-29/30 s 9-10
"Pengar, politik, intriger och skandal"
En gammal arvtagerska, en arg dotter, en societetsfotograf, en svekfull butler och en bitter penningförvaltare, hemliga ljudband, ett berömt företag med ett fläckigt förflutet och långvariga politiska kontakter, en impopulär president och en minister med aptit på pengar samt rykten om olagliga kontantdonationer i diskreta kuvert. Denna romantiska stuvning går under namnet Bettencourtaffären med referens till den gamla arvtagerskan till kosmetikföretaget L'Oréals förmögenhet, Liliane Bettencourt, 87 år.
Det som började som ett häftigt familjegräl i form av dotterns anklagelser om att mammans rådgivare hade manipulerat mamman att stjäla dotterns förmögenhet skakar president Nicolas Sarkozys regering. Sagan började då dottern Francoise Bettencourt-Meyers stämde societetsfotografen Francois-Marie Banier. Frankrikes version av Kung Lear: ett otacksamt barn angriper en svag förälder och hela regimen skakar.

Vitryssland
2010-29/30 10
"Alla önskar regimskifte i Vitryssland"
Både Ryssland och Bryssel vill gärna ha bort Vitrysslands president, Aleksandr Lukasjenko, helst i samband med de planerade valen i början av nästa år. EU har länge kritiserat Lukasjenko för att han förföljer oppositionen och censurerar de lokala medierna. Nu har han stött sig med sin före detta välgörare också. En obetald gasräkning till Gazprom, ovilja att erkänna enklaverna Abchazien och Sydossetien, asyl åt Kirgizstans förre president talar mot honom liksom att han kallat premiärminister Putin för "det ryska folkets största fiende". Den ryska TVn sände nyligen en dokumentär om Lukasjenko i vilken han anklagas för att använda dödspatruller och hylla Hitler.

USA
2010-29/30 10-11
"Obama går en tuff höst till mötes"
Mötet i Vita huset denna vecka mellan Barack Obama och David Cameron var föga tröst för en president som är överhopad med bekymmer. Obama har under sina 18 månader som USAs förste svarte president utkämpat slag efter slag mot republikanerna vilket han inte har tjänat särskilt mycket på. Först kom det ekonomiska stimulanspaketet värt 862 miljarder dollar. Sedan kom hälsovårdsreformen. Denna framgång följdes i förra veckan av en finansreform som ska hindra en upprepning av den senaste ekonomiska krisen. Men ändå befinner sig Obamas administration i en djup politisk kris trots allt den uppnått. Han har ett krympande väljarstöd inför mellanårsvalen i november och republikanerna riktar tillintetgörande attacker mot nästan allt som Obama gör. Men även med sin kanske mest allierade finns det motsättningar. Cameron vill sätta en tidsgräns för landets soldater i Afghanistan. Cameron vill bromsa statens utgifter, Obama vill inte avsluta stimulanspolitiken för tidigt.
Obama är i kläm mellan två stolar. Hans försök att hitta en plats i mitten gör många i hans eget parti besvikna samtidigt som han framställs som en extremist av Republikanerna.

Saudiarabien
2010-29/30 13-16
"När kungen blir gammal"
Bror följer bror i rollen som Saudiarabiens absoluta monark. Så kan det fortsätta år ut och år in, men det är inte säkert, därför att det finns stora spänningar inom denna mycket stora kungafamilj. Saudiarabien är som ett familjeföretag på gammaldags vis. Kungen är inte bara premiärminister utan det är också han som utser parlamentets ledamöter och bestämmer tronföljden. Storleken på den styrande familjen al-Saud - minst 5000 personer har prinsrang - och de ledande prinsarnas sammanlagda privilegier så stora att landets kungar måste balansera rivaliserande intressen med stor försiktighet. Kungarna måste också tillmötesgå wahabistiska präster som förväntar sig en belöning för att de accepterar den absoluta demokratin. Det saudiska kungariket har nästan 30 miljoner invånare, äger 20 procent av jordens oljereserver, hyser Islams heligaste platser och ligger i en kroniskt turbulent region. Saudiarabien är kvävande tyranniskt för landets kvinnor. Men trenden pekar ändå på en gradvis uppluckring. Kung Abdullah, som är 86 år och som styrt sedan 2005, har en stor del av äran för detta. Kungens halvbror, kronprins Sultan, är 85 år och förste tronarvinge. Sultans bror Nayaf är 77 år och piggare. Det finns ständigt en rivalitet mellan prinsar av olika kategorier, alltså efter vilken mamma de har. Den ordning som rått i kungariket de senaste åren har försvagats. De flesta saudier har förstås ingenting att säga till om fråga om tronföljden.

Israel, Palestina
2010-29/30 16-18
"Pengar och tålamod är allt som behövs"
President Barack Obama motarbetar Israels bosättningspolitik i Jerusalem och president Benjamin Netanyahu har infört byggstopp. Men bosättningarna expanderar ofta med hjälp av amerikanska pengar. Bosättarna har stödgrupper i USA som samlat in mer än 200 miljoner dollar de senaste 10 åren. Varje stiftelse i USA med välgörande syften får göra stora skatteavdrag. De judiska stiftelserna vill inte ha en palestinsk stat. Judarna har rätt till landet Israel menar de. Att stiftelserna som Christian Friends eller One Israel Fund skulle ändra kurs är inte troligt. De menar att det är Barack Obama som gjort bosättningarna till ett hinder för fredsförhandlingar. Det största problemet är byggandet i östra Jerusalem som kommer att göra det omöjligt att dela staden i en judisk och en palestinsk huvudstad.

Kazakstan
2010-29/30 20
"Vi har den äran på födelsedagen"
Kazakstans president Nursultan Nazarbajev fick av parlamentet i juni titeln "Nationens ledare" vilket ger honom speciella befogenheter resten av livet. Lagen kom till bara två veckor efter det att Kurmanbek Bakijev hade störtats på ett våldsamt sätt i grannrepubliken Kirgizistan. Den inkluderar åtalsimmunitet och skydd av presidentfamiljens alla tillgångar. Nazarbajev har styrt Kazakstan med järnhand sedan 1989. Marknadsvänliga reformer har gjort landet till Centralasiens ekonomiska lokomotiv.

Afghanistan
2010-29/30 21-22
"Början på slutet"
I förra veckan hölls en konferens i Kabul. Redan nästa år ska afghanska styrkor ta över ansvaret för säkerheten i några regioner som bedöms vara redo för detta. Efter ytterligare tre år är det meningen att afghanerna klarar säkerheten själva. Stödet för kriget i Afghanistan är lågt i alla bidragsländer. Antalet dödsoffer stiger i de allt intensivare militära operationerna, miljontals dollar i utländskt bistånd förskingras varje vecka och årets militära offensiv har mött stora hinder. Den afghanska regeringen lovar att bilda en brottsbekämpande styrka och en antikorruptionstribunal. Vidare att respektera kvinnans rättigheter och motarbeta flykten av pengar från landet.

2010-29/30 21
"Viktiga datum i det afghanska slutspelet"
Obamas planerade militära tillbakadragande från och med juli 2010 har satt igång planerandet av ett definitivt slut på det internationella uppdraget i Afghanistan. Mycket talar emot tidpunkten. Ramadan inleds den 11 augusti och fastemånaden ger fördelar på slagfältet för de amerikanska trupperna. Parlamentsvalet den 18 september 2011 kan behöva stöd och skydd. Natotoppmötet i november.

FN
2010-29/30 23
"Hård kritik mot generalsekreteraren"
Inga-Britt Ahlenius förkastar Ban Ki-moons sätt att leda världsorganisationen. Den avgående chefen för FNs internrevision riktar hård kritik mot FNs generalsekreterare. Hon beskyller honom för att ha motarbetat henne och för att ha fört i FN i en nedgångsperiod, allt enligt en konfidentiell slutrapport. Dispyten mellan Ahlenius och Ban understryker att det pågår en maktkamp om vem som egentligen ska leda interna utredningar i FN.
Strax efter tillträdet 2007 lovade Ban att han skulle återupprätta FNs rykte som hade skadats av avslöjanden om korruption.

Natur, Miljö, Energi
2010-29/30 24-25
"Oljeindustrin fortsätter som om ingenting hänt"
Trots oljeläckan i Mexikanska golfen fortsätter andra länder att borra efter olja på djupt vatten. Norge som tillämpat offshoreborrning i 40 år har planer på nya borrprojekt inklusive det slags djuphavsborrning som Obamas administration har suspenderat i USA. Andra länder som fortsätter att borra i dagsläget är Brasilien, Kanada, Nigeria och Angola. Länderna försöker lära så mycket som möjligt av det som hände. Några av dessa länder har pengar att tjäna på ovissheten om USAs fortsatta produktion. Diamond Offshore Drilling är på väg att flytta sina plattformar från Mexikanska golfen till andra kustländer. Många amerikanska jobb kommer att försvinna.

Laos, Thailand, Nutidshistoria
2010-29/30 25-26
"Gamla krig dör aldrig"
Laos är ett litet land utan kust som drogs in i Amerikas olycksaliga krig i Indokina. 1975 tog de kommunistiska styrkorna makten i landet. Under kriget rekryterade CIA etniska Hmong som antikommunistiska krigare. Många flydde från landet efter 1975 och hamnade som flyktingar i USA, Thailand och andra länder. 2005-2005 tog USA emot 14 000 Hmong som hade bott i ett thailändskt tempel. Värre gick det för 4689 etniska Hmong som i december med våld skickades tillbaka till Laos av Thailand. I Laos placerades de i inhägnade läger.

Nordkorea
2010-29/30 26
"Det kan inte bli värre än det är"
Förhållandena i Nordkorea är så eländiga och förfärliga att det är svårt att tänka sig något värre. Amnestys senaste rapport som bygger på intervjuer med ett fyrtiotal nordkoreaner som har flytt från landet som har flytt från landet de senaste fem åren samt med sjukvårdspersonal som har arbetat med nordkoreaner, beskriver ett land vars hälsovårdssystem är i ett förfärligt skick. Nordkorea spenderar mindre på hälsovård än något annat land i världen. Nordkoreas internationella agerande det senaste året har drivit bort potentiella biståndsgivare. Den nordkoreanska regeringens misslyckade valutareform förra året förvärrade också den kroniska livsmedelsbristen. Många har återgått till att äta gräs, bark och rötter och tuberkulosen har gjort comeback i landet.

Klimat & Miljö
2010-29/30 27-29
"Den heta frågan blev en bisak"
För bara tre år sedan hade den globala uppvärmningen sin guldålder. Al Gores Oscarsbelönade film "En obekväm sanning" jagade upp människor överallt med sina varningar om en katastrofal framtid. Efter bara tolv månader hade ledande mäktiga politiker som "klimatkanslern" Angela Merkel och Tony Blair hoppat ombord på det gröna tåget. I december 2007 blev Australiens Kevin Rudd premiärminister genom att utnyttja klimatfrågan.
Idag har den gröna politiken ramlat ner på mer realistiska nivåer nästan överallt. Efter två ovanligt stränga vintrar i i USA och Europa och efter den omfattande ekonomiska krisen tycker väljarna inte längre att den globala uppvärmningen är den viktigaste frågan. Förra månaden kallade Kanadas premiärminister Stephen Harper klimatförändringen för en "bisak" till viktigare ekonomiska frågor och ställde in ett planerat klimatmöte med G20s miljöministrar. Angela Merkel strök utgifter för grönt utvecklingsstöd i de senaste budgetnedskärningarna och Barack Obama verkar ha svalnat inför planerna på att minska utsläppen och i förra månaden valdes Kevin Rudd bort som premiärminister på grund av sin gröna politik. Främsta orsaken till förändringen är att klimatpolitiken blivit skum och tueggad. Grön politik har blivit av med oskulden på många sätt sedan 2007. Biobränslen är den nya etiketten på vanliga gammaldags jordbrukssubventioner. De tyska subventionerna till solenergi är kanske det mest slösaktiga miljöprogrammet i hela världen. Man måste börja ställa krav på att klimat- och miljöpolitiken i fortsättningen ska leverera nytta i förhållande till vad den kostar med tanke på att resurserna är begränsade.

Samhälle, Mode
2010-29/30 30-31
"Haute couture med muslimska förtecken"
Harrords i London är ett av många varuhus som har upptäckt att muslimska kvinnor är en köpstark grupp. Muslimska kvinnor kan numera köpa eleganta versioner av abayan som döljer kvinnokroppens konturer. Det finns en stor marknad för muslimska kvinnokläder som både respekterar traditionella religlösa värderingar och bildar nya stiltrender. Christian Dior hade i många år bara en butik i Mellanöstern. Men numera har modehuset tio butiker i regionen bland annat i Saudiarabien, Qatar, Bahrain, Libanon och Kuwait. Det turkiska företaget Hasema säljer heltäckande badkläder som kallas burkini efter den afghanska burkan. I dessa kan muslimska kvinnor bada med heder och ära i behåll. Islamiskt mode har en potential som inte har utforskats helt och hållet ännu.