Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 39

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38     

Turkiet, USA
2016-39 4-7
"Efter den misslyckade kuppen hotas Turkiets relationer med väst"
Åt vilket håll går Turkiet? Det råder ett spänt förhållande med USA efter den misslyckade kuppen, men många anse att Turkiet inte har några andra realistiska möjligheter än att närma sig västvärlden för sin egen säkerhets skull. De nya kontakterna med Ryssland ska mer ses som ett sätt att ge Washington ett tjuvnyp, tror man.
Två månader efter en militärkupp har den turkiska regeringen överlämnat sitt första bevis till Washington på att en äldre man som bor på landsbygden i Pennsylvania varit hjärnan bakom kuppförsöket. Turkiet kräver att Fethullah Gülen, en turkisk imam, skickas hem till Turkiet för att åtalas. Om så ej sker kommer förmodligen USAs relationer med Turkiet att slå nya bottenrekord. Men objektivt sett så har Turkiet ingen annanstans att vända sig till.

EU
2016-39 8-10
"Pakten mellan Juncker och Schulz är en utmaning för EU-demokratin"
När Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europaparlamentets talman Martin Schulz tillträdde sina poster lovade de att göra EU mer demokratiskt. Nu verkar de två i första hand vara mest angelägna om att hjälpa varandra att behålla sina jobb. Juncker från Luxemburg och Schulz från Tyskland har varit inblandade i den europeiska politiken under många går och har känt varandra i mer än två decennier. Deras gemensamma motståndare är de europeiska stats- och regeringscheferna. Juncker och Schulz vill rycka åt sig mer makt till Bryssel. Skiljelinjen i parlamentet går inte så mycket mellan vänster och höger det gör mellan de som förespråkar EU och de som radikalt förkastar unionen.

EU
2016-39 11
"Ge 18-åringar en gratis resa i Europa"
De yngre invånarna brukade vara Europeiska Unionens främsta försvarare. Men nu när kontinenten kämpar med existentiella problem som innefattar ekonomiska kriser och en växande nationalism, börjar ungdomarna bli desillusionerade, enligt en undersökning från Eurobarometer.

FN Globalt
2016-39 12-13
"Vem blir nästa generalsekreterare i FN?"
Samtidigt som det pågår diskussioner om akuta frågor som krig, flyktingar och klimatförändringar råder det en stor osäkerhet bland FN-delegaterna om vem som kommer att bli nästa generalsekreterare. Det finns ingen tydlig enighet om vem som ska ersätta FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon när hans mandatperiod löper ut i slutet av året. Efter ett provval finns det kvar 9 officiella kandidater, varav 4 är kvinnor. För att gofkänna måste alla de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet vara överens. I provvalen leder Antonio Guterres, den förre premiärministern i Portugal. Washington lär luta åt den argentinska utrikesministern Susanna Malcorra. Moskva påstås insistera på en östeuropé, en bulgariska, Irina Bokova som är generaldirektör för Unesco.
Men generalsekreteraren i FN har inte mycket verklig makt. Medlemmarna är suveräna stater och bestämmer själva sin politik. Generalsekreteraren kan inte tvinga något land att göra någonting.

Forskning, Medicin, Kina
2016-39 14-15
"Expert på kinesisk medicin både respekterad och hatad"
Paul U. Unschuld är en av västvärldens ledande experter på kinesisk medicin. Han är en av de första västerländska forskarna att hantera kinesisk medicin på ett systematiskt och seriöst sätt, och ser sitt ämna som ett sätt att förstå den kinesiska kulturen snarare än new age-rörelsens motsvarighet till modern medicin. Han är respekterad och ibland hatad för sitt uppriktiga sätt att översätta kinesiska medicinska texter. Unschuld har samlat på sig 1100 antika manuskript som kan ge ledtrådar till hur läkekonsten utövades på gräsrotsnivå i Kina.

Egypten, turism, terrorism
2016-39 16-17
"Flygplansattacken förföljer Sharm el-Sheikh"
Under det senaste firandet av den muslimska högtiden Eid al-Adha, var den vackra turisorten vid Röda havet full av turister från hela världen. Under årets firande var stränderna halvfulla och många rum på hotellen lediga. På kvällen var restauranger och barer längs med strandpromenaderna i stort sett tomma. Några av dem hade stängt. Metrojet Flight 9268 förföljer fortfarande Sharm el-Sheikh.
det har nästan gått ett år sedan en bomb fick det ryska passagerarplanet att störta och dödade alla 224 personer ombord, strax efter det att planet lämnat Sharm el-Sheikhs internationella flygplats. Attacken, som en egyptisk grupp kopplad till Islamiska Staten tog på sig ansvaret för, väckte frågor kring Egyptens flygplatssäkerhet. Moskva stoppade alla sina resor till Egypten.

Kanada
2016-39 18-20
"Invånare vägrar flytta trots erbjudande om pengar"
Längs den östra kanten av Kanada ligger Little Bay Islands, en vacker, döende by som splittrats av en kris. Fiskefabriken stängde för ett halvt decennium sedan och även de flesta kringinduatrierna samt skolan har också stängt.
Tidigare var fiskebyar som Little Bay Islands fundament för Newfoundland och Labrador. Nu har kustprovinsen råkat i panik på grund av det kollapsande fisket, oljeprisnedgången och en stigande skuld som har skapat den mest allvarliga finans- och demografiska krisen i Kanada. Länsstyrelsen har erbjudit de boende åtminstone 189 000 dollar per familj för att flytta och satt igång en bitter treårig kamp om huruvida man ska ta emot pengarna eller härda ut.

Argentina, Storbritannien, Falklandsöarna
2016-39 21
"Inte ens Macris allierade vill se samtal om Falklandsöarna"
Argentinas president (sedan 2015) Mauricio Macris trevande försök till att reparare relationerna mellan Argentins och Storbritannien mer än 30 år efter Falklandskriget har rört upp känslor i hemlandet. I sitt första tal i FNs generalförsamling upprepade han att Argentinas anspråk på ögruppen (Malvinas) inte är förhandlingsbart.

Nigeria, terrorism, flyktingpolitik
2016-39 22-23
"Boko Haram härjar i Nigeria men omvärldens fokus riktas åt annat håll"
Den kris som Boko Haram har orsakat har fört hundratusentals människor till en relativt okänd stad i Nigeria. Flyktingarna har till slut nått fram till Maiduguri, där det verkar vara tillräckligt säkert för dem att vänta ut slutet på det fruktansvärda, dödliga kriget. Bybor från landsbygden strömmar in och det är nästan som om hela Maiduguri förvandlats till ett enda stort flyktingläger.
Omvärldens intresse för konflikten nådde en höjdpunkt 2014 när 300 skolflickor blev kidnappade i byn Chibok.
Den sjuåriga konflikten producerar oupphörligen nya och fruktansvärd kapitel. Brända byar, halshuggningar, våldtäkter av flickor och unga kvinnor. Militär korruption och mord på oskyldiga. Barn som agerar självmordsbombare. Och nu en utbredd mat- och undernäringskris.

Kanada
2016-39 24-25
"Världens största diamantgruva öppnar i nordligaste Kanada"
De Beers, företaget som har varit synonymt med diamathandeln sedan det grundades i Sydafrika på 1880-talet av Cecil Rhodes, öppnar världens största diamantgruva på ett årtionde - i nordligaste Kanada.
Miljardinvesteringen blir Kanadas femte aktiva diamantgruva, något som avspeglar den globala jakten på nya gruvor aom kan ersätta de långsamt sinande gruvorna i Sydafrika. Men också konsumenernas efterfrågan på "rena diamanter" som inte är fläckade av de krig och människorättsövergrepp som har gett industrin ett dåligt rykte.
Gahcho Kué fyndigheten ligger 28 mil nordöst om den territoriella huvudstaden Yellowknife i Northwest Territories, ute på de karga vidderna.

Forskning
2016-39 26-27
"Unik undersökning bekräftar ett samband mellan olika språk"
Du kan resa till mer än 1 400 platser runt om i världen och fråga folk som talar mer än 1 400 olika språk och få höra 1 400 ord som innehåller ljudet "n". Men alla dessa ord betyder samma sak: näsa. De har funnit bevis för att det finns starka samband mellan ljuden i ord och den betydelse de har i helt obesläktade språk från världens alla hörn
Detta är en av upptäckterna i Proceedings of the National Academy of Sciences stora studie.
Inom lingvistiken har man länge antagit att de ljud vi väljer för att beteckna vissa begrepp är helt godtyckliga men nu hävdar alltså forskarna att åtminstone vissa samband är mer allmänna än vad vi tidigare trott.
Den gamla uppfattningen, för hundra år sedan, var enligt Ferdinand de Saussure, en av grundaren av den moderna språkvetenskapen, var att förhållandet mellan signaler (de ord vi använder) och innebörden (begreppen vi försöker beskriva) var godtyckligt.
"A nose by any other name: Biology may affect the way we invent words"

Förutom förstås de onomatopoetiska orden i Wikipedia.

USA
2016-39 28
"Variationer mellan delstater spelar större roll än vanligt"
I ett jämt presidentval, som det amerikanska valet visat sig vara, spelar variationer mellan delstater en större roll än vanligt. Donald J. Trumps framgångar i det nationella opinionsundersökningarna har resulterat i något ovanligt - elektorskollegiet har kommit att betyda något i presidentvalet 2016.
Om Trump förlorar med 1,5 procentenheter mot Clinton i folkvalet så skulle det ge honom 266 elektorsröster. Om han lyckas vinna någon av de tre ytterligare så kallade swingstaterna - Colorado, New Hampshire, eller Pennsylvania - segrar han i presidentvalet.

Japan, övrigt
2016-39 30-31
"Stort uppsving för djurkaféer i Japan"
Kattkaféernas framgångar har lett till att så kallade djurkaféer har blivit populära i Japans urbana områden. På dess kaféer får kunderna möjlighet att komma nära en rad olika djur, som till exempel ormar, ugglor och kaniner. Kunderna kan vara både personer som söker tröst hos djur och utländska turister som törstar efter något nytt.
Reptilcaféet Rock Star ligger i Osaka. 80 % av caféets kunder är kvinnor. Många kom för att få en skrämmande upplevelse men blev senare stamkunder eftersom de tyckte om atmosfären.
"Owls, reptiles join cats in animal cafe boom"