Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2018
v 07

Tidskriften

2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24-25   26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 01 02 03 04 05 06               Tyskland, Handel
2018-07 4-7
"De tyska biltillverkarna har förlorat allsin moraliska integritet"
Skandalen med avgasexperimenten på apor vittnar om hur skrupelfria Volkswagen,BMW och Daimler är när det kommer till att manipulera allmänheten. Allt är tillåtet när det gäller att avleda uppmärksamheten från de risker som är förenade med diesel.
Listan över skandaler är lång: besök på bordeller som redovisats som förethagskostnader, manipulation av dieselmotorer i miljontals bilar, kartelliknande samverkan mellan påstådda konkurrenter. Skandal efter skandal har avslöjats och fördömts men få lärdomar hardragits.

Polen, historia
2018-07 8-10
"Ny lag förnjuder uttrycket 'polska dödsläger'"
När nazisterna planerade att bygga Auschwitz, det mest ökända koncentrations- och förintelselägret, valde de denna avlägsna by där den polska armén hade baracker.
Samtidigt som Polens nya nationalister försöker forma en identitet för 2000-talet och dessutom vinna politiska poäng på hemmaplan, harde rivit upp gamla sår genom att i huvudsak betona det polska hjältemodet under kriget, med risk för att tona ner andras.
När andra världskriget varslut hade sex miljoner polacker blivit mördade bland den tre miljoner judar - nästen hälften av alla judar som dödades under Förintelsen.

Storbritannien
2018-07 11
"Medan Storbritannien trasslar med Brexit växerstödet för en ny folkomröstning"
Ända sedan en liten, liten, majoritet av briitterna röstade för att lämna EU för över 18 månader sedan har de flesta politiker behandlat beslutet om utträdet, som kallas brexit, som något okränkbart. Inte ens tecken på en bromsande ekonomi har inneburit några stora förändringar i den allmänna opionionen.
Någon gång senare i år kommer parlamenett sannolikt att genomföra en omröstning om de faktiska villkoren i ett avtal om Storbritanniens utträde som May kan nå fram till med EU. Ett nederlag i parlamentet skulle leda till en politisk kris, högst sannolikt störta May och möjligen leda till ett nyval.

Syrien
2018-07 12-13
"Israel tar sitt hittills största steg i det syriska kriget. Vad innebär det?"
Förra lördagen meddelade Israels militär att man genomfört en storskalig flygattack inne i Syrien, efter det att en iransk drönare blivit nedskjutet på syriskt territorium och ett israeliskt F-16-plan sköts ner av syriskt luftförsvarssystem.
Om Israels blir mer involverat i striderna i grannlandet kan det få allvarliga följder för kriget i Syrien - och för regionen som helhet.
Vi kommer inte att tillåta att Iran befäster sig militärt i Syrien, som man försöker göra, med det uttryckliga syftet att utrota vår stat, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Ungern
2018-07 14-15
"Yxhugg mot den ungerska demokratin medan Europe nervöst skruvar på sig"
De högsta ledarna i Fidesz samlades vid Donaus strand, i en byggnad som kallas det ungerska Vita Huset, förbluffade över de enorma framgångarna. Deras högerparti hade vunnit en oväntat stor politisk majoritet i det nationella valet 2014. Frågan var nu hur man skulle använda det.
Genom lagstiftningsdekret och viljestyrka har Orban förvandlat landet till ett politiskt växthus för en ovanlig form av mjuk autokrati som kombinerar vänskapskapitalism och högerextrem retorik med en politisk enpartikultur. Han har gjort detta samtidigt som Ungern fortfarande är medlem i EU, och tar emot flera miljarder dollar från Unionen.

Turkiet
2018-07 16-17
"Ilska och rädsla längs den turkiska gränsen när kriget återvänder"
Vid middagstid ekar dagens tredje explosion genom den här lilla turkiska gränsstaden. Det får fåglarna att sprida sig över skyn och på gatorna råder en nervös stillhet.
Turkiets sedan länge väntade offensiv rör sig framåt mot kurdiska miliser på andra sidan gränsen i norra Syrien och gränsstäder som Reyhanli har hamnat i frontlinjen mellan regionens rivaliserande styrkor.
Den sjuåriga konflikten i Syrien hargett ett tillllfälle för landets kurdiska separatister, det så kallade Folkets försvarsenheter, eller YPG, att med hjälp av amerikanskt stöd etablera sig som en stor territoriell aktörsom har övertagit stora områden.

Libyen, Ryssland
2018-07 18-19
"Trumps vacklande Libyenpolitik innebär öppningar för Ryssland"
I mars förra året gjorde Pentagons toppgeneral för Afrika, Thomas Waldhauser, ett sällsynt möte på Capitol Hill, för att framföra två allvarliga varningar.
Ryssland hjälper en före detta libysk general, Khalifa Haftar, som nu blivit milisledare i kampen för att vinna kontroll över landets styre och enorma oljeresurser.
Putin har under många år haft blickarna riktade mot Libyen. Förenade Arabemiraten samarbetarmed Ryssland för att leverera ryska vapen till Haftars styrkor med Egyptens hjälp.

Jemen
2018-07 20-21
"Vid frontlinjen i Jemen"
Någonstans på andra sidan om en ökendal ligger general Nasser al-Thebyanis fiender nedgrävda i skyttegravar. Hans män snappar upp rebellerna glåpord och förolämpningat via bärbara radioapparater. Det är frontlinjen i Jemens inbördeskrig - som enligt vissa är en del av Saudiarabiens bredare kamp mot Iran (och i ännu större skala en kamp mellan sunni- och shiamuslimer).
Nasser al-Thebyanis saudistödda styrka tar sig sakta framåt. De är nu mindra än 48 km från landets rebellkontrollerade huvudstaden.
Samtidigt som den saudiledda koalitionen kämpar för att driva bort huthirebellerna från norr Jemen hotar oroligheter i södra Jemen. Det är där som saudiernas allierade har sitt fäste - och nu börjar de vända sig mot varandra.

Venezuela
2018-07 22
"Få motståndare i Venezuelas presidentval den 22 april"
Venezuela har meddelat att man kommer att hålla presidentval den 22 april och lägger därmed den impopulära administrationen under president Nicolás Maduro i händerna på väljarna. Detta i en tid då de flesta topputmanarna är förbjudna att kandidera.
Regeringen harredan konsoliderat makten ytterligare genom att fängsla rivaler eller föbjuda dem från att ställa upp i val.

Australien, Kina
2018-07 24-25
"Peking tystar australienkineser"
Skrämsel är ett av Pekings medt kraftfulla vapen när det gäller att tysta australienkineser. Kina övervakar också oliktänkares konton på social medier och många är rädda för att deras privata meddelanden och sociala nätverk kan göra dem till måltavlor för den kinesiska regeringen.
Pekings dominans över samtalen i det kinesiska samhället ger den australieks allmänheten en snedvriden uppfattning om kinesiska australier. Man har fått det felaktiga intrycket att australienkineserna är en enhetlig grupp som stöder Peking. Den tankegången påverkar Australiens politik.

Sport, IT, Nordkorea
2018-07 26-27
"Bråk om Samsungtelefoner och sanktioner inför OS"
Allas blickar riktas mot Nordkores delegation i samband med vinter-OS i Sydkorea.
Men redan innan evenemanget ens hade börjat uppstod ett oväntat problem mellan värdlandet och en annan nation: Iran kallade in Seouls företrädare i Teheran med anledning av en konflikt som handlade om smarttelefoner och sanktioner.
Samsung skulle dela ut en särskild "olympisk version" av dess Galaxy Note 8-telefon till de tävlande i år. Men inte till varken Iran eller Nordkorea p g a de internationella sanktionerna mot export av "lyxvaror". Men till sist fick även de ländernas representanter sina telefoner. Nordkoreanorna kommer dock att ombes lämna tillbaka dem efter spelens slut.

Sydafrika
2018-07 28
"Zuma är ett steg närmare att avgå"
Sydafrikas president Jacob Zuma verkar vara på väg att avgå och har haft förhandlingar om avgångsvillkoren med African National Congress (ANC)s nye ledare Cyril Ramaphosa. Förhandlingarna har fått ANCs nationella verkställande kommitté, partiets högsta beslutfattande organ, att skjuta upp ett extrainsatt möte där det var tänkt att beslutas om huruvida man ska tvinga bort Zuma från presidentposten.
Zumas förväntade avgång hyllas av många investerare, som välkomnar Cyril Ramaphosas löften om att öka tillväxten och ta krafttag mot korruptionen.

Historia, Kultur, Guatemala
2018-07 30-31
"Mayacivilisationen var betydligt mer utbredd än vad som tidigare varit känt"
Under mer än ett sekel har arkeologer i Indiana Jones-stil sökt sig fram genom tät vegetation i Guatemalas djungel för att lära sig allt de kan om Mayakulturen, som under århundraden var en av dominerande kulturerna i Mesoamerika.
Den nya tekniken med högteknologiska kartläggningsverktyg, flygplan med optisk radar, harupptäckt tusentals byggnadsruiner konstruerade av Mayafolken: fästningar, hus, byggnader, jordbruksanläggningar av industriell storlek, till och med nyan pyramider. Resultaten som tillkännagavs förra torsdagen, ändrade den gamla uppfattningen om Maya-civilisationens storlek och utbyggnad.